Maanantai 17.6.2019

IMF myöntää: Kreikan tukemisessa tehtiin virheitä

Luotu: 
6.6.2013 08:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    IMF myöntää virheet Kreikan tukemisessa. Kuvassa säästötoimien vastaisia mielenosoittajia Kreikan pääkaupungissa Ateenassa parlamenttitalon edessä.
|

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on myöntänyt, että se ja Euroopan unioni ovat tehneet virheitä Kreikan velkakriisin hoidossa. Asiasta kertoo muun muassa Wall Street Journal.

Lehden mukaan IMF:n julkaisemasta, Kreikan kriisiä käsittelevästä sisäisestä dokumentista selviää, että IMF arvioi Kreikan tukipaketin tiukkojen ehtojen seuraukset alakanttiin. Tukipaketin ehtoina oli tiukkoja säästötoimia ja vaatimuksia julkisen sektorin toiminnan tehostamiseksi.

Financial Times kertoo, että IMF:n mukaan se ja Euroopan unioni olivat liian optimistisia Kreikan taloudellisen kehityksen suhteen. IMF myös höllensi omia kriteereitään tuelle, kun Kreikka ei näyttänyt kohtaavan niitä.

Kreikka oli ensimmäinen talousvaikeuksiin joutunut euromaa, jolle troikka eli IMF, EU-maat ja Euroopan keskuspankki myönsivät apupaketin.

Tuen ehdoiksi määrättyjä säästötoimia on kritisoitu viime aikoina, kun työttömyys Kreikassa ja muualla Etelä-Euroopassa kasvaa. Monen mielestä kriisimaissa olisi säästämisen sijaan pitänyt elvyttää.

IMF:n johto mukaan lukien pääjohtaja Christine Lagarde ovat viimeiseen asti vakuuttaneet, että Kreikan velkataso on siedettävä ja korjattavissa tukipaketeilla. Sittemmin monet asiantuntijat ovat sanoneet uskovansa ettei Kreikka pysty maksamaan velkojaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pauli Ojala

Kenenkähän itressissä oli Kreikan lainoitus. Suurimpia sijoittajia olivat Ranskan, Saksan ja Englannin pankit, jotka olisisvat menettäneet todella suuria summia ilman tukirahaa.
Kyllähän IMF:n ranskalainen johto osaa hoitaa oman maan etuja ajavaa rahoitustoimintaa IMF:ssäkin.
Valitettavasti kaikessa päätöksenteossa oma etu on lähin, seuraavana poliittinen etu ja viimeksi kansalaisten etu.

Timo Huhtala

Kreikkalaisten uho omaa valtiovaltaansa vastaan on yleisessä tiedossa oleva asia, jota ei olla otettu missään vaiheessa vakavasti. Yrittäjää, joka maksaa tunnollisesti veronsa korruptiotalouden paratiisissa, ollaan pidetty ja tullaan vielä kauan aikaa pitämään Kreikassa idioottina. Maahan syydetyt miljardit ovat suhahtaneet täysin pohjattomaan kaivoon, josta kaiku ei tule vastaamaan huutoon riittävän ajoissa.

Arto Heikinaro

TS uutisoi samoinkuin The Times, että Kreikan velkoja ruvetaan antamaan anteeksi nopeutetussa aikataulussa.

Ja Hetemäki just' pari päivää sitten käsi nyrkissä vahvisti oikein TV:ssä, että Suomi ei missään olosuhteissa hyväksi Kreikan velkojen anteeksiantamista, sillä se mitätöisi nuo Suomen "vakuudet" ja "takuutus" saatavat eli bondit.

Ja suomiko estää lainojen anteeksiannon, kun IMF ja koko muu euroalue siihen lähtee. Haistakaa "peräaukon tuotteet" Hetemäki ja Urpilainen.

No, nyt sitten Suomen tuleville sukupolville tulee noin 60 miljardia euroa ylimääräistä maksettavaa. Tuon verran on Suomen osuus suorista "takuista" ja EVM kassan osuudesta.

Henri Nykänen

Näistä asioista päättäneet ihmiset ovat tienneet lopputuloksen alusta asti, mutta silti ajaneet asiaa eteenpäin. Panee miettimään mikä on motiivi. Itse uskon, että pienen eliitin henkilökohtainen hyöty, joka realisoituu lahjuksissa ja optioissa (yms). Ehkä joskus 100 vuoden päästä (jos lajimme on elossa) tulee julki sitten paljonko poliitikot lapioivat rahaa suoraan veronmaksajilta omiin taskuihinsa. Hyväveliverkot yms toimivat todellisuudessa niin tehokkaasti että mitään sikailuja ei vahingossa pääse julkisuuteen koskaan, ennen kuin vastuuseen ei ole mitään riskiä joutua.

Olavi Nieminen

Urpilainen ja kumppanit menivät lankaan ja Kreikka jymäytti kaikkia.
Korruptio, veronkierto ym. voi siellä hyvin ja toimii edelleen.
Kohta puhutaan lainojen mitätöimisesta ja maksajina suomalaiset ruuan lisäveron muodossa.
Kreikan ja Irlannin miehet käyvät nyt ruinaamassa Kataisen luona.

Koskahan hallitus ajaa suomalaisten etua?