Lauantai 19.1.2019

Islamista talouden pelastaja? - Näin toimii muslimipankki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.5.2009 11:17

Islamilaiset finanssiasiantuntijat uskovat, että heidän tapansa toimia on suojannut heitä globaalilta talouskriisiltä, kertoo BBC.

Mutta kuinka islamilainen pankkijärjestelmä poikkeaa länsimaisesta? Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen johtaja Abbas Mirakhor selvittää, että islamilainen talous nojaa Jumalan ohjaukseen – ohjaukseen, joka on annettu 1400 vuotta sitten.

Tämä ajatus yhdestä Jumalasta ja sen kautta muodostuvasta järjestelmästä on suurin ero islamilaisen ja länsimaisen talousajattelun välillä, Mirakhor sanoo BBC:n mukaan. Käytännön tasolla se tarkoittaa sitä, että korot eivät ole islamilaisessa taloudessa sallittuja. Myös kaikkein spekulatiivisimmat sijoitusmuodot ovat kiellettyjä.

Mutta jos korkoa ei peritä, miten islamilaiset pankit saavat rahaa? Järjestelmän ytimessä ovat aineelliset asiat, kuten tavarat. On ostajia ja myyjiä, ei lainaajia ja luoton antajia. Esimerkiksi jos amerikkalainen haluaa ostaa auton, hän hakee pankista lainaa sitä varten ja maksaa sitä takaisin tietyllä korolla.

Mutta islamilainen neuvottelee pankin kanssa sopimuksen, jonka pohjalta pankki myy asiakkaalle auton. Islamilainen pankki ei siis lainaisi rahaa, vaan itse auton. Pankki myy auton asiakkaalle korotetulla hinnalla. Asiakas maksaa autoa tietyissä erissä tietyn ajan. ”Korko” on siis tavallaan mukana auton hinnassa.

Erona on myös se, että islamilaisen pankin ytimessä on riskin jakaminen. Asiakas ja pankki jakavat yhdessä minkä tahansa voiton – tai tappion. Pankki ja asiakas ovat enemmän samalla tasolla kuin länsimaisessa järjestelmässä.

Jotkut näkevät islamilaisen finanssijärjestelmän vaihtoehtona, toiset länsimaista järjestelmää täydentävänä. Islamilainen järjestelmä onkin alkanut levitä esimerkiksi Lontooseen sekä Malesiaan ei-muslimien keskuuteen. Esimerkiksi brittipankki HSBC ja yhdysvaltalainen Citi uskovat, että monikin ei-muslimi kannattaa islamilaisia pankkiperiaatteita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

marko.lehti

aikanaan koron ottokielto oli myös kristityillä josta syystä lainaa sai käytännössä vain juutalaisilta joiden usko ei kieltänyt koron ottoa, jo mooses toimi faaraon talousneuvonantajana.
kristityt ovat vuosisatojen aikana luopuneet lähes kaikista
vuorisaarnan periaatteista ja muuttuneet "hallituskelpoisiksi" lienee vaikea kuvitella valtiota jonka laissa olisi esim sotiminen kielletty.

Jeppe

"Mutta islamilainen neuvottelee pankin kanssa sopimuksen, jonka pohjalta pankki myy asiakkaalle auton. Islamilainen pankki ei siis lainaisi rahaa, vaan itse auton. Pankki myy auton asiakkaalle korotetulla hinnalla. Asiakas maksaa autoa tietyissä erissä tietyn ajan."

Islamilainen pankki menee nurin siinä missä meikäläinenkin, jos asiakkailta loppuu rahat. Islamilainen pankki on myös ihan yhtä herkkä tappioille, joita tulee kuplan puhjettua. Onhan kyseinen pankki kuitenkin joutunut ostamaan, eteenpäin myymänsä kiinteistöt. Tuskin niitä on saatu markkinahintoja halvemmalla.

Joten toivoisin pientä kriittisyyttä toimittajilta. Islamia tunnutaan nykyään ylistävän samaan tapaan, kuin Neuvostoliittoa ja kommunismia aikanaan.

Vieras

Juurikin näin. Eipä eroa yhtään mitenkään länsipankista.

Esim asunto. Otat pankkilainan ja pakkohan se on laittaa asunto vakuudeksi lainalle ja sitä lainaa sitten lyhennetään ja lopullinen hinta on korkojen verran korkeampi. Pankki siis ostaa lännessäkin asunnon yhdessä asiakkaan kanssa ja kantaa riskin, sillä jos ei pysty lainaa maksaa, ottaa pankki asunnon ja myy sen ja pankin riski on ettei asunto kata koko lainaa ja tulee luottotappioita.

Miten islamilainen pankki muka tuosta eroaa? Yhtä paljon se pankki asuntoa "omistaa" paperilla ja samaa lyhennystä maksetaan ja loppuhinta on ihan sama, sanotaan sitä nimeltään koroksi tai vuokraksi tai ihan miksi tahansa.

Ja jos ei islamilaisen pankin asiakas pysty maksamaan lainaansa takaisin, niin ihan samalla tavalla menee asunto alta ja pankki joutuu sitä myymään ja jos on talouskriisi päällä, niin tod. näk. asunnosta maksettu hinta on liian iso ja pankki saa kunnon luottotappiot ja velalliselle jää vielä lainaa maksettavaksi.

Ei mitään eroa. Ainoa ero voi olla siinä, ettei nykytalouskriisi koske niin kovaa islamilaisia pankkeja, koska islamilaisen alueen talous on teollisuusmaihin verrattuna pientä ja vasta kehittymisensä alussa. Ei voi tippua korkealta, jos on päässyt kiipeämään vasta matalalle.

tapio_o_neva

Käsittääkseni tuossa mallissa pankkien kyky luoda lisää rahaa on rajallisempi eikä tuossa mallissa oikein pikavippi- ja vekselikulttuuri kukoista.

Islamilainen malli taitaa vastata pikemminkin jotain 1850-luvun - 1930-luvun osuuskauppa- tai säästöpankkimallia, jossa pyrittiin valvomaan luotonkasvua riskirajoilleen.

Islamilaiseen pankkitoimintaan kannattaisi tutustua myös teoreettisesti eikä tehdä siitä vain teologian välinettä.

setarkoS

Että mitenkä olisi rajallisempi?

Voi ottaa tavaraa vastaan vaikka pikavippiä ja länsimaissa sitä sanotaan panttilainakonttoriksi. Ja kyllä siihenkin systeemiin ahneus teettää keinot saada rahaa puhelimellakin.

Pankit voivat vaihtaa varmasti keskenään ihmisten asuntovakuuksia, ihan kuin USAssa tapahtui. USAssahan oli kyse siitä, että pankit antoivat lainaa asuntovakuuksia vastaan ja vaihtoivat/myivät ne toisille pankeille tarpeensa mukaan. Miksi samaa ei voisi tehdä islamilaisen pankin omistamalle asuntovakuudelle?

Ongelmahan USAssa tuli vasta kun kaikki eivät pystyneetkään maksaa asuntoaan ja asuntohinnat laski, jolloin vakuutena olleiden asuntojenkin arvot romahtivat, eikä kukaan tiennyt eikä taida tietää vieläkään paljonko siitä tulee tappiota.

Miksi islamilainen pankki ei voisi asiakkaan kanssa ostaa liian kallista asuntoa, jonka arvo romahtaa ja pankit saavat valtavat tappiot kun se kerran "omistaa" asunnon kunnes asiakas sen on maksanut jos pystyy??

Vieras

"Mutta islamilainen neuvottelee pankin kanssa sopimuksen, jonka pohjalta pankki myy asiakkaalle auton. Islamilainen pankki ei siis lainaisi rahaa, vaan itse auton. Pankki myy auton asiakkaalle korotetulla hinnalla. Asiakas maksaa autoa tietyissä erissä tietyn ajan. ”Korko” on siis tavallaan mukana auton hinnassa."

Islamilainen pankki toimii siis samoin. On vain kätkenyt toiminnan Allahilta piiloon. Islamilaiset huijaa tässä niin kuin muussakin.

Tanka

Totta, tuo korko-ongelma on tavallaan kierretty, mutta huomioi, että pankin ottama voitto on k-i-i-n-t-e-ä, ja edesauttaa näin asiakkaan kannalta lainan kokonaiskustannusten hahmottamisessa.

On hyvä myös muistaa, että nykyisessä pankkikriisissä ei ole kaatunut yhtään islamilaista pankkia, sillä kaikenlainen osallistuminen keinotteluun ja spekulaatiota sisältävään bisnekseen on kielletty.

Suomen Malesian suurlähetystö on laatinut aiheesta kattavan esittelyn.

http://formin.finland.fi/Public/Print.aspx?contentid=92888&nodeid=17428&...

jaakkookojo

Erona voi olla vain koron taso. Jos muslimi joutuu maksamaan tavarasta korkeamman hinnan, se on korkoa. Ei silti, kenellä tavallisella muslimilla on varaa yleellisyystavaroihin? Mitä tulee Citin kiinnostuksesta, se ahnehtii vain rahaa keinolla millä hyvänsä. Citin korkotaso on moninkertainen tavalliseen pankkiin verrattuna. Vain pikavipit menevät edelle.

oksanenjuha

Islamilaisten pankkien perimät korkeammat maksut ovat de facto sama asia kuin korko. Eli kyseessä on tekopyhä jeesustelu.

Esim. Britanniassa toimivat islamilaiset pankit eivät peri asiakkailtaan lainoista korkoa, mutta asiakkaat joutuvat sen sijaan maksamaan korkosummaa vastaavaa "tilinhoitomaksua". Tätä samaa kikkaa käyttävät useat kodinkoneliikkeet mainostaessaan "korotonta" maksuaikaa.

Kyseessä on siis aivan sama asia. Edes muslimipankit eivät elä pelkällä pyhällä hengellä.

Ja kuten aiemmissa kommenteissa sanottiin, myös kristinusko kieltää periaatteessa koron ottamisen. Tämän vuoksi katolisen kirkon hallitsemassa Euroopassa suurin osa rahaliikenteestä todellakin päätyi juutalaisten käsiin. Jonkun tahon oli sekin homma hoidettava. Kun juutalaiset sitten tämän vuoksi pääsivät vaurastumaan, nosti kataudesta kumpuava antisemitismi päätään ja juutalaisten vainot olivat hyvin yleisiä.

Kristinusko on sittemmin, toisin kuin islam, käynyt läpi omat evoluutionsa ja uskonpuhdistuksensa, jolloin tyhjänpäiväinen hurskastelu on tiettyjä äärisuuntauksia lukuun ottamatta loppunut.

tapio_o_neva

"Islamilaisten pankkien perimät korkeammat maksut ovat de facto sama asia kuin korko."

Onko parempi, että luottokelpoisuuden arvioi pankki pitkällä aikavälillä kuin esimerkiksi jokin vähittäiskauppa, luottokorttiyhtiö tai auto- ja asuntokauppias?

Kumpi ottaa enemmän riskiä liikevaihtonsa ja myyntikatteensa vuoksi ja kenellä on suurempi kiusaus paketoida ja myydä riski eteenpäin ongelmajätteeksi?

tapio_o_neva

"Eli kyseessä on tekopyhä jeesustelu."

- Muslimit eivät vetoa Jeesukseen, vaikka kunnioittavat häntä.

"Edes muslimipankit eivät elä pelkällä pyhällä hengellä."

- Kolminaisuusoppia ei ole islamissa eikä juutalaisuudessa. Ei ole muuten Jehovan todistajillakaan.

Vieras

On todellakin hauskaa, kun tämä sama kuvio toistuu kerta toisensa jälkeen: uutisessa ylistetään islamilaista "korotonta" pankkijärjestelmää, ja sitten kommenteissa osoitetaan, että koko korottomuus onkin vain huijausta. Inhottavaa, kun ihmiset ovat niin kriittisiä!

Kaikki islamilaisen pankkitoiminnan väitetyt edut voitaisiin saada aikaan siirtymällä kultakantaan 100 % reservivaatimuksella. Tällöin yksityiset pankit sen enempää kuin keskuspankkikaan eivät voisi luoda rahaa tyhjästä (siis inflaatiota), ja vastaavasti yksityiset pankit eivät voisi lainata sellaista rahaa, jota niiden tileille (ja pankkiholviin) ei ole talletettu.

Tämänkaltaisen pankkijärjestelmän kuvaa Murray Rothbard teoksessaan Mitä valtio on tehnyt rahallemme?

http://www.taloudenperusteet.com/raha/index.html

Vieras

Pankki luo rahaa tyhjästä. Samalla pankki luo myös rahan puutteen, kun se perii korkoa, mutta ei luo rahaa korkoa varten. Ikävä kyllä näyttää siltä, että näin tekee myös islamilainen pankki. Sekin luo rahaa ja perii korkoa, eri tavalla vain, eikä luo rahaa korkoa varten.

timoleppänen

Muhamedin olisi pitänyt kirjoitta kaikki lait, jotka rajoittaa miesten elämää tarkemmin. Lait jotka koskee naisia ammutaan taas toiseen ääripäähän ja näin sitä mennään muissakin asioissa.

Saako tavallinen kaduntallaaja kertoo mielipiteensä tästä asiasta Islamisti maassa.

Voiko esim, Saudia-Arabiassa huutaa että tämä meidän järjestelmä on ihan P***a ja että ensi vaaleissa katotaan pysyykö nykyinen maanjohto virassaan. Ilman että tarvitsee hyvästellä perheensä ennen kun lähtee mielipidettää kylille laukomaan.

Vieras

"Islamilaiset finanssiasiantuntijat uskovat, että heidän tapansa toimia on suojannut heitä globaalilta talouskriisiltä, kertoo BBC."

Tuo talouskriisi ei ole ulottunut tuonne, koska he eivät tee mitään eivätkä juuri osallistu kansainväliseen talouteen. Joten eipä myöskään talouskriisillä voi olla heille mitään vaikutuksia. Ainut asia mitä nuo myyvät kansaivälisesti on öljy ja tuota on pakko ostaa oli ajat sitten mitkä tahansa.

Vieras

Jos ainut asia mitä ne myyvät on öljy ja kaikki tietävät, että sitä myydään mallia tosi paljon, niin miten sitten öljyn hinnan heiluminen laman aikana vaikuttaakaan islamilaiseen talouteen!