Sunnuntai 24.9.2017

Taas synkkä luku Suomesta – ”Yhtä alhainen viimeksi 1919”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2013 14:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Erityisesti elektroniikkateollisuuden arvonlisäys vähentyi viime vuonna. Nokian Salon tehdas ajettiin alas syksyllä 2012.

Teollisuuden osuus Suomen kansantalouden arvonlisäyksestä oli viime vuonna historiallisen alhainen, kertoo tilastokeskus. Teollisuus tuotti vain 19 prosenttia arvonlisäyksestä vuonna 2012.

–Jotta päästään yhtä alhaiseen lukuun, pitää mennä vuoteen 1919. Sen jälkeen teollisuuden osuus on aina ollut yli 19 prosenttia, kertoo kansantalouden tilinpidon asiantuntija Olli Savela Uudelle Suomelle.

Esimerkiksi 1990-luvun laman aikaan teollisuuden osuus oli alhaisimmillaan vuonna 1991, jolloin se oli 22 prosenttia. Tämän jälkeen esimerkiksi paperiteollisuus on joutunut ahtaalle, mutta elektroniikkateollisuus noussut vuosikymmenen ajaksi Nokian vetämänä. Viime vuosina teollisuuden osuus on laskenut vauhdilla: vuonna 2011 luku oli 20,3 prosenttia ja 2010 vielä 21,4 prosenttia.

Viime vuonna väheni erityisen paljon elektroniikkateollisuuden arvonlisäys, mihin vaikuttaa muun muassa Nokian tuotannon hiipuminen. Tämän lisäksi muun muassa paperi- ja metsäteollisuuden arvonlisäys oli laskussa, Savela sanoo.

–Eri teollisuudenaloilla laskuun on eri selityksiä, Savela toteaa.

–Mutta palveluiden merkitys kasvaa.

Savelan mukaan teollisuuden osuuden laskussa voi olla pieni tilastoharha, koska teollisuus on ulkoistanut palveluja, jotka ennen näkyivät sen omassa arvonlisäyksessä. Savelan mukaan ongelman vaikutus on kuitenkin pieni.

Suomen bruttokansantuotteen volyymi supistui vuonna 2012. Tarkistettujen ennakkotietojen mukaan lasku oli 0,8 prosenttia, kun aiemmat ennakkotiedot näyttivät vain 0,2 prosentin vähennystä. Luku tarkistui alaspäin muun muassa juuri teollisuuden uusien tietojen vuoksi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Tii

Maapallon varallisuus siiryy aina 400 vuoden välein lännestä itään ja sitten takaisin. Usa ja EU ovat tippuneet Aasian kyydistä liian suuren hallinon ja rajoitusten takia. Hyvällä tuurilla lama Euroopassa loppuu 400 vuoden päästä. Kiinalaiset ja Venäjä ostaa kultaa kaksin käsin, arvottomilla us dollarin lappusilla ei kohta tee mitään.

Mertsi Lanki

Ongelma on nimen omaan siinä, että palvelut eivät ole korvanneet pienentynyttä teollista toimintaa... Ongelmana on ollut mm. sosialistien halu estää yritystoinintaa = pienyritysten toimintaa = palveluyritysten toimintaa Suomessa ja tulonsiirroilla tukea työntekijöitä ja kasvattaa byrokratiaa = uusia äänestäjiä sosialisteille.

Joachim Seetaucher

Niin, kyllä BKT:n aleneminen sinänsä on ongelma, joskin pienessä kansantaloudessa, jossa on suurteollisuutta, yksittäisten tilausten toimitusaikataulut saattavat joskus heilautella tilastoja aika rajusti.

Kiinnitin edellisessä kommentissani ennen kaikkea kuitenkin huomiota otsikkoon:
”Yhtä alhainen viimeksi 1919”

Suomen kansan hyvinvoinnin kannalta ei ole oleellista kuinka suuri osuus BKT:sta tulee teollisuudesta ja kuinka suuri osuus muusta.

Kaarle Akkanen

Mehän (EU) parannamme maailmaa? Muu maailma kuulemma seuraa perässä? Olemme suunnannäyttäjiä! Edistyksellisiä! Hinta tosin saattaa olla kohtalokkaan kova, mutta ollaan onnellisia ja hyväntahtoisia eturintaman "sotilaita"!?

Johan Von

Ongelma on se ettemme ole pitäneet itsestämme huolta. Meidän suurihuolemme on jo parinvuoden aja ollut Kreikka, Irlanti, Italia, Espanja ja Kypros. Emme ole kiinnittäneet kotimaahan mitään huomiota. Persut on huutaneet kurkku suorana ei rahaa näihin maihin. No ei niihin ole mennytkään lillukan varsia ne ovat suomen budjetissa olleet ja ovatkin aina, ellei maailma ihan kokonaan muutu. Mutta suomen omalla taloudelle niiden tuoma mielenkiinto on ollut korvaamaton. Kerroin jo runsas vuosi sitten kun huuto oli kovimmillaan katsokaa itseämme. Minne vientimme on menemässä mitä lainoille tapahtuu kun ne paisuvat. Ei suinkaan investointeihin eikä teollisuuden kehitykseen vaan omaan vatsaamme joka kohta repeää jos ei muusta niin lainalla ostelusta elämisestä. Meillä tulee olemaan synkät kasi vuotta jotta saamen lainan lisäämisen pysähtymään. Ja sittenkin vielä jotta saame sen vähenemään. Pelkään jo uuden alamäen alkavan ennekuin edes pääsemme jonkinmoiseen tasapainoon. Sillä talous on aina semmoista aaltoliikettä. Mitä on tehty leikattu ja taas leikattu. Omistajille on kyllä tarjottu rahaa kultalautasella. PK yrityksiin on vieläkin satsattava. Palkkaratkaisukin arveluttaa sen on oltava hyvin maltillinen. Lieneekö se mahdollista, kun kaikki mittaavat vai sitä mitä itselleen voi saada. Silti uskon Suomeen ja myös EU:hun jos malttia ja yhteistahtoa edes siedettävästi löytyy.