Torstai 17.1.2019

Suomi hämmästyttää: ”Mikä ihme täällä kasvaa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.8.2013 07:41
Päivitetty: 
15.8.2013 07:52
|

Nordean pääekonomisti Pasi Sorjonen ihmettelee Suomessa keskiviikkona julkistettuja talouslukuja. Tilastokeskuksen julkistamien ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi huhti-kesäkuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

-Mikä ihme täällä kasvaa? Ulkomaankauppaluvut kertovat, että vienti on supistunut tuontia vähemmän.  Tavarakauppa näyttää siten vauhdittaneen talouskasvua jonkin verran. Muu  käytettävissä oleva tieto sekä tuonnin supistuminen viittaavat kuitenkin siihen, että kulutus on kutakuinkin jämähtänyt paikalleen, eivätkä investoinnitkaan olisi vielä lähteneet nousuun. Lisäksi teollisuustuotanto putosi Q2:lle runsaat 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, Sorjonen kirjoittaa katsauksessaan

Sorjosen mukaan nopea tieto talouden kehityksestä perustuu tässä vaiheessa väistämättä puutteelliseen lähdeaineistoon.

-Lähdemateriaalin täydentyessä sekä Q1:n että  Q2:n tiedot voivat muuttua vielä paljonkin, ensimmäisen kerran luultavasti  jo syyskuun alussa, kun Q2:n varsinainen ennakkotieto julkaistaan.

Myös euroalueelta saatiin keskiviikkona positiivista talousdataa. Euroalueen bkt kasvoi huhti-kesäkuussa 0,3 prosenttia. Talouskomissaari Olli Rehn ehti jo varoittamaan, ettei luvusta kannata innostua liikaa.

-Kyllä, varovaisen positiivinen talousdata on tervetullutta, mutta minkäänlaiseen tyytyväisyyteen ei ole mitään aihetta. Rehn kommentoi blogissaan

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Otto Gustafsson

Jos Tilastokeskukseen on saatu apuja Kreikasta, niin eipä ihme että paperilla kasvu vain kiihtyy hallituksen erinomaisen työn johdosta, jolla hallitusohjelman tavoitteet on saavutettu ennätysvauhtia?

Kohta 100 000 työpaikkaa on kadonnut ulkomaille erityisesti vihreiden ansiosta. Nämä talouden käsijarrut näkisivät onnelana 1700-luvun Suomen, jossa ei ole minkäänlaista teollisuutta tai moottoriliikennettä ja jossa maailma loppuu Suomen rajoille. BKT ei taatusti voi kasvaa näillä spekseillä vaan tämä on saatu aikaan jollain tilastotempulla. 2000-luvulla Suomen BKT:tä eniten nostanut asia oli Nokia Oyj:n omien osakkeiden ostaminen pörssistä. Siinä laitettiin paalitolkulla miljardit roihuamaan ennen lopullista floppia.

Jukka Mattsson

Ihan sama millä mittarilla tai paperilla talous kasvaa... näitä mittarin tekijöitä ja paperiin tuojettelijoita on niin paljon että jos niistä karsisi 1% pois mittarit kääntyisivät takuulla plussalle.
Sorjonen pelaa Hetemäen säännöillä ja samaan aikaan kun kerrotaan synkkenevistä näkymistä toinen hallituskumppani yrittää todistella talouskavuluvuilla kuinka menestyneesti he ovat onnistuneet asioita hoitamaan. Skirtsofreenikkoita kaikki tyyni.
Kannattaisiko kerrankin heittää faktat pöytään ja aloittaa uudella hallituspohjalla?

Viljamzon _

Samaa mieltä Otto G:n kanssa.

Vihreät ovat todellisia syöpäläisiä maassamme ja niinkin alhaisilla kannatusluvuilla saavat näinkin paljon tuhoa ja harmia aikaan.

Tajua heitä ollenkaan. Tarkoituksena pelastaa maailma ja sitten liputtavat teollisuuden ulos kolmansiin maihin, joissa päästärajoilla ei niin väliä. Lisäksi menetetyt "muutama kymmenen" tehdasta ovat kuin pisara meressä maailmalla, mutta olisivat kullan arvoisia omassa maassamme. Ts teollisuus ei muutu saasteettomaksi vaikka se siirtyisi Suomesta pois.

Samalta taholta tullut kommentteja, että alhaisen jalostusarvon valmistuksella ei niin väliä..olisipa vaan väliä, jos yhtiö kannattava niin maksaa edes hieman veroja, työllistää merkittävästi ihmisiä kerrannaisvaikutuksineen ja tarjoaa lisäksi töitä alihankintaketjulle..lisäksi mitään merkittävää ei ole tulossa tilalle.

Käynnissä oleva rakennemuutos on vain siis olemassa olevien rakenteiden alas ajoa!

Tero Ilén

Vihreät toimivat loogisesti ja järkevästi, kun ymmärtää mikä heidän todellinen motiivinsa on. Se ei ole luonnonsuojelu vaan sosialismi.

Vihreät ovat vanhoja telaketjukommunistejä, jotka pyrkivät vain tuhoamaan länsimaiset yhteiskunnat. Mukana on paljon hyödyllisiä idiootteja, jotka eivät ymmärrä todellista tavoitetta vaan luulevat olevansa pelastamassa maailmaa.

Kaikilla toimilla on tarkoitus tehdä asumisesta ja elämisestä niin kallista, että ihmisten on pakko muuttaa kommuuneihin, kun ei ole enää varaa asua omassa asunnossa eikä ostaa ruokaa.

Artti niemelä

Uskomaton tieto!
Ei aikaakaan kun näkymät olivat ihan pirun mustia ja nyt nukutun yön jälkeen onkin jo aurinko noussut?
Tämä lienee silmänkääntötemppu erään populan pelastamiseksi ainakin siihen saakka kunnes lyödään oikein faktat pöytään!
Nytkö oltaisiin muka jo yhtä hyviä kuin Saksakin?
En tällä syömiösellä vielä usko!

Pauli Ruotsalainen

Mikähän instanssi on tilannut höpöhöpö tilaston .Missään ei näy mitään parempaa
Kyllä meitä suomalaisiakin vedetään taas kölin alite ihan tosissaan .Enteilen tällä tilastolla olevan sen vaikutuksen, että on taas mielekkämpi syksyllä latoa Kreikalle lisää "pätäkkätä" "rikkaan" maan apuna. Ovela temppu.

Matti Hietala

Juttu lienee poliitikkojen tilaustyö.
Lama senkun vaan pahenee,
Suomi ei pärjää ulkomaisessa kilpailussa, avustettavia työttömiä tulee jatkuvasti lisää kuin liukuhihalta ja poliitikot lainaavat miljardeja (eivät taida ymmärtää miljoonan ja miljardin eroa) ulkomailta jotta sitä voidaan syytää Etelä_Euroopan avustamiseen kunnes olemme itse samassa asemassa.

Johan Von

Ymmärrän kirjoituksen hyvin. Suomen pullamössö kansa neinasi saada slaakin kun Urpilainen kertoi suomen tulevaisuudesta. Nyt syy yritetään vierittää vihreiden tilille. Jonkilainen järki eli järjen hiven pitäis tässäkin olla. Katsokaa paljonko vihreitä on. Heillä ei ole mitään millä voimalla voita ajatuksiaan voisi ajaa. Ei maapallon raakaineiden ja luonnon säästämin ole pahasta. Kai meille jotka silmät rahanhimosta kiiluen haluamme kaiken itsellemme. Lapsistamme viis. Järsen hiven näissä asioissa ei ole pahasta. Vihreät eivät pysty yhtään ehdotustaan viemää ilma muiden puolueiden apua läpi. Ehkä joissakin muissa puolueissa joku saattaa ajatella tulevaisuutta, eikä vain omaisuuden kahmintaa. Miksi suuri osa meistä suomalaisista kuvittelee elvänsä ottamalla aina vain lisää lainaa. ehkä se periaate, että meen suku ei säästä ja seuraavalla ei ole mistä säästää. Jo joka tapuksessa oli kiire saada jotain rauhoittavaa kansalle eitteivä kaikki luoks suoraan pojan ja suomenlahteen. Onneks on taas joulu tulossa ja alkaa hyvä aika uskoa joulupukkiin. Mutt a ne jotka ei järkyty kannataa katsella viennin ja tunnin suhdetta. Ja seurata teollisuuden lukja. Myös viisaille kehoita miettieyimään noitä suomen asioita eikä vain firman muuttamista muualle. Siellä muuuallakin tulee kylmä muutaman vuoden perästä, ilmanalasta riippumatta. Kiina alkaa olla taakse jäänyttä, Kohta on Intia. Uskaliaille ehdotan Pohjois Koreaa. Tosin siellä niskan pitää olla vahva, ettei huomaa kävelevänsä kohta kuin päättömät kanat, vanhaa viisautta muistaen.