Maanantai 20.5.2019

Professori: Nokia teki loistavan diilin – ”Pelkästään positiivista”

Luotu: 
4.9.2013 10:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nokian uusi painopiste ovat verkkolaitteet ja -palvelut. Professori Martti Häikiö uskoo ratkaisun olleen oikea ja välttämätön.
|

”Nokian kannaltahan tämä diili on erittäin hyvä. Päästiin erittäin raskaasti tappiollisesta liiketoimintayksiköstä eroon”. Näin arvioi eilistä uutispommia Nokia-historiikin kirjoittaja, professori Martti Häikiö.

–Mä näen tämän ihan pelkästään positiivisena ratkaisuna – ja realistisena, Häikiö sanoo Uudelle Suomelle.

Professori Häikiö perustaa näkemyksensä Nokian matkapuhelinyksikön tappiollisuuteen ja vastaavasti verkkoliiketoiminnan näkymän parantumiseen. Nokian puhelinliiketoiminta teki 700 miljoonaa euroa tappiota vuonna 2012, jos tarkastellaan lukuja ilman kertaluonteisia eriä.

–Jokainen voi katsoa lukuja. Kuinka kauan tällaista tappiopesää kannattaa katsoa? Eivät Lumian tämänkään vuoden luvut vakuuta, Häikiö sanoo.

Saman arvion vaikuttaa tehneen Nokian johto, joka myi kännykkäbisneksensä Microsoftille 5,4 miljardin euron hintaan.

Nokialle jäävä verkkoyhtiö NSN puolestaan teki 700 miljoonan euron voiton vuonna 2012, jos tarkastellaan samoja, kertaluonteiset erät sivuuttavia ei-IFRS-lukuja. Kertaluonteiset erät huomioiden NSN oli 800 miljoonaa euroa tappiollinen.

–Se osa, mikä Nokialle jää jäljelle, puolestaan teki lähes miljardin voittoa. Aika hyvä diili, Häikiö toteaa.

Osa arvostelijoista katsoo, että Lumia oli antanut positiivisia merkkejä tulevasta. Häikiö arvelee, että Nokian rahat olisivat loppuneet ennen tätä.

–Pikkuhiljaa, mutta maksat 700 miljoonaa euroa jatkuvasti ja siihen päälle tuotekehitys- ja markkinointipanokset. Mistä löytyvät ne paukut? Ja kassahan hupeni koko ajan, Häikiö sanoo.

Häikiö uskoo, että Nokialla on nyt kassaan kilahtavan viiden miljardin euron turvin varaa todella panostaa NSN:n verkkoliiketoimintaan. Nokia haastaa verkkolaitetoiminnassa ruotsalaisen Ericssonin, joka on alan globaali markkinajohtaja.

Häikiö kuvaa verkkopalveluiden markkinaa ”valtavaksi”. Hänen mielestään uuden Nokian tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta.

–Ensinnäkään digikumous ei ole ohi. Tulossa on neljännen sukupolven lte-teknologia, 4G, minkä vuoksi kaikki maailman operaattorit joutuvat investoimaan todella paljon verkkojen kehittämiseen ja uuden teknologian pyörittämiseen. Ja Nokian lte-teknologia on ihan huippulaatua, Häikiö sanoo.

Häikiön kuvauksen mukaan Nokia on nyt NSN:n johdolla toimialalla, joka ”on erittäin reilussa kasvussa ja jossa marginaalit on toista luokkaa kuin kännykkäbisneksessä, joka on äärimmäisen kilpailtu ala”.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on. NSN-osuutensa Nokialle myynyt Siemens on kuvannut verkkolaitetoiminnan olevan ”ala, jota vältät jos pystyt”. Ennen viime vuosien säästökuuria myös NSN oli tehnyt koko olemassaolonsa ajan tappiota, ja alan kilpailua ovat lisäämässä uudet aasialaisyhtiöt.

Arvostettu talouslehti Financial Times, joka on aiemmin arvioinut NSN-kaupan voivan hyödyttää sekä Nokiaa että Siemensiä, kirjoitti tänään positiivisesti uuden Nokian näkymistä. Lehden arvion mukaan Nokia on ”kaukana kuolemasta”, ja saattaa olla uuden muodonmuutoksen kynnyksellä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jean Darch

Mielestäni Nokian puhelinten myötä hävisi monet mahdollisuuden mediassa ja viestinnässä, kuten tarpeessa kouluttaa osaajia yliopistoissa ja AMK-tasolla.

Isot firmat rekrytoivat samaa ammattitaitoa omasta maastaan tai halvemmista maista kuten Intiasta ja Kiinasta.

Nyt tarvitaan ICT-raporttiin päivitys ja liian toiveikkaan mobiili- ja softakoulutuksen vähentämistä.

http://kritiikkiblogi.wordpress.com/2013/09/03/nokia-kuoli-elakoon-taic-...

Hannu Rautomäki

Nokian myynti alle kauppahinnan, minkä Microsoft maksoi pelkästä Skypestä oli surkeaakin surkeampi diili. Muistutti yritysryöstöä.

Nokialla oli edessä kukoistuksen jatkuminen maailman suurimpana kännykkävalmistajana, mutta Ollilan puheenjohtajuudella pyyhe heitettiin kehään.
Töksäytti TV-haastattelussa, että ohjelmisto-osaaminen on siirtynyt Atlantin taakse.
Ei se sinne matkustanut, eikä etenkään Microsoftiin, jonka Windows Phone kärsii ohjelmistopuutteista.
Microsoftilta värvätyn Elopin käynnistämä siirtymäprosessi oli alusta asti katastrofi.
Ensitöikseen hän mustamaalasi omat tuotteet, ja hehkutti uuden ja ihmeellisen Nokian Windows Phonen olevan tulossa.
Samaan aikaan yritettiin myydä Elopin itsensä mustamaalaamia ja lopetustuomion saaneita tuotteita, ja uusi ihmeellinen Windows Phone antoi odottaa itseään noin vuoden.

Nokia yksinkertaisesti luovutti johtavan asemansa, ja jätti käyttämättä mahdollisuutensa heittäytymällä täyteen Microsoft-riippuvuuteen käyttöjärjestelmällä, jonka maailmanmarkkinaosuus oli tuolloin noin 3 %.

Nokia pyrkii verkkopuolelle, jossa ennestään vaikuttavat suuret toimijat, ja tasapaksussa verkkobisneksessä ei ole odotettavissa uusia innovaatioita.

Vesa Järvinen

Ihmetyttää kun tästä maasta löytyy niin suuri määrä asiantuntijoita, mutta toisaalta heitä ei näy yrittäjinä tai edes merkittävinä osakesijoittajina. Näin vahva näkemys ja syvällinen osaaminen Nokian liiketoiminta-alueesta tuottaisi nopeasti ja takuuvarmasti miljardeja.

Juhani Iivari

Häikiön historioitsijana kannattaa keskittyä tutkimaan, miten tuhottiin ja kenen toimesta Nokian kännykkäliiketoiminta. Pelkään, että Nokianbtuho oli paljon enemmän Nokian johdon ansiota kuin Nokian nousu, jossa oli mukana paljon onnellista sattumaa.
Hyvinkin tämä kännykkäliiketoiminnan myynti oli välttämättömyys tässä tilanteessa, mutta tuskin se takia kannattaa syyskuun 3. päivästä tehdä virallista liputuspäivää Suomess. Hinta olisi myös voinut olla parempi. Jos Microsoft uskoo Windows-puhelimiin, kyllä hinnassa olisi pitänyt olla mukana niiden tuotto-odotukset.
Täytyy toivoa, että Nokia kykenee kilpailemaan verkkoliiketoiminnassa, mutta on selvää, ettei se tarjoa sellaista kasvupotentiaalia kuin kännykät.
Samoin täytyy toivoa, että Microsoft saa Windows-puhelimien myynnin nousemaan ja että se on valmis jatkamaan niiden suunnittelua ja softan kehitystä Suomessa. Siihenhän sillä on paljon paremmat taloudelliset edellytykset kuin Nokialla.
Muuten Suomen vientiteollisuus painottuu entistä enemmän investointitavaroiden puolelle, mikä on onnetonta niin kuin edelleen jatkuva lama on osoittanut.

Kai Lähteenmäki

Professorit Häikiö ja Kuisma ovat hienoja poikkeuksia yliopistossa- heidän opetuksessaan on relevanssia (työ)elämälle.

Luulen, että yritys-hommissa heidän opetuksestaan on paljon enemmän hyötyä kuin esim. kansantaloustieteestä, muista humanistien ja valtsikan aineista puhumattakaan- ja luonnontieteilijät ovat usein täysin ilman näitä perustietoja.
Heidän kurssejaan pitäisi saada pakollisiksi kaikille humanisteille, valtiotietelijöille, luonnontieteilijöille...
Ja lisäksi vuoden kestävät MBA-tason opinnot- niin alkaisivat kelvata työmarkkinoille?
Ja olisivat oikeasti sivistyneitä- pärjäisivät elämässä ja työssä.