Keskiviikko 26.6.2019

Vero meni pieleen: Hinta entinen – parturien voitot isommat

Luotu: 
27.9.2013 19:08
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Veroale päätyi partureiden taskuun.

Parturi-kampaamoiden hinnat laskivat noin puolella siitä, mitä arvonlisäveron laskeminen olisi voinut edellyttää, selviää Vation taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksesta.

Vuoden 2007 arvonlisäverouudistuksessa parturi-kampaamoiden arvonlisäveroaste laski 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Muiden vastaavien toimialojen arvonlisäverotuksessa ei tapahtunut muutoksia.

Parturi-kampaamopalveluiden kysyntä ei näytä veromuutoksen johdosta muuttuneen. Tämä johti tutkimuksen mukaan veroalennuksen tehottomuuteen. 

Lisäksi parturi-kampaamot kykenivät lisäämään voittojaan kevyemmän kulutusverotuksen ansiosta. Tuloksissa on merkittävää eroa yritystyypin mukaan.

Kohdennettuja kulutusveroja muutellaan usein ilman empiiristä tietoa kulutusveron hyvinvointivaikutuksista. VATT:n tutkimuksessa selvitettiin kulutusverotuksen tehokkuutta tutkimalla miten arvonlisäverot näkyvät kuluttajahinnoissa ja miten nämä verot vaikuttavat kulutettujen hyödykkeiden määrään. 

Tutkimuksessa katsotaan myös miten arvonlisäverot näkyvät yritysten tekemissä voitoissa.

Uudistuksen kohderyhmäksi valittiin juuri parturi-kampaamot, koska EU-direktiivi mahdollisti alennuksen näille ryhmille, mutta ei tutkimuksessa käytetylle kontrolliryhmälle. Siten ryhmien valinta ei riippunut suoraan heidän taloudellisesta tilanteestaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

No, vuokrat on noussu, sähkö on noussu, yrityksen pitämisen sivukulut on nousseet, vakuutukset ovat nousseet, eli sanalla sanoen kaikki kustannukset ovat nousseet paljon enemmän kuin tuo alvista koitunut hyöty.

Jotta siitä vaan julkisen sektorin työntekijät, laittakaa oma firma pystyyn ja kokeilkaa itse.

Kake Kellovirta

jepjep....ennen aletta luvataan vaikka mitä, että hinnat alenee, kilpailukyky kasvaa jne. alen jälkeen alkaa selittely miksi niin ei käynyt mm. indeksikorotuksilla, vuokrilla.
Ja uutisessa jopa mainittiin, että voittoihin meni...ainakin osa.
Samalla lailla kävi ravintoloiden alv-alen kanssa ja käy myös paljon puhutun palkka-aleen kanssa.

Hannu Rautomäki

Hinnat nousivat 13 %, kun K- ja S-ryhmä vedättivät hintoja ylöspäin hallituksen järjettömästi myöntämällä peräti 8 kuukauden siirtymäajalla, ja kun 5 % ALV-alennus astui voimaan, niin siitäkin jäi K:n ja S:n taskuun noin 3 %.
Lopputuloksena hinnat ovat edelleenkin Euroopan kalleuskärjessä, ja korkeammat, kuin ennen ALV:n alepäätöstä.

Aki Terentjeff

Onhan se ihan hirveää kun parturilla voitot kasvaa, se voi vaikka pahimmassa tapauksessa työllistää jonkun ja vaikka saadaa yhteiskunnan pyörän pyörimään omalla työllään, kerrassaan kamalaa.
Toista se on kun olen kunnalla töissä ja raha tulee seinästä ja sähkö pistokkeesta, öö.

Koistinen Ossi

Voi yhyren kerran. Virkamiehet tekevät tällaisia mitääntekemättömiä tutkimuksia. Saman tuloksen olisi saanut kysymällä muutamalta työkaverilta mitenkä hinnat ovat muuttunee.
VATT voisi irtisanoa kolmanneksen tutkijoistaan ja jäljelle jääneet miettisivät mikä on tarpeellista ja mikä ei.