Sunnuntai 20.1.2019

”Riskitön sijoitus” kääntyikin velaksi – syynä Lehman

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.6.2009 08:31
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva

Tamperelainen sijoituspalveluyritys Finlandia Group välitti arvonsa todennäköisesti menettäneitä indeksilainoja vuosina 2007-2008 miljoonilla euroilla, kirjoittaa Aamulehti.

Sijoituksia markkinoitiin lehden tietojen mukaan riskittöminä. Minimisijoitus oli 50 000 euroa.

Indeksilainat menettivät arvonsa, koska niiden liikkeeseen laskija, yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers meni viime syksynä konkurssiin.

Finlandia Group välitti Lehman Brothersin indeksilainoja vuosina 2007 ja 2008 sijoituspalveluyritys Front Capitalin alivälittäjänä. Finlandia sai sijoituspalveluyrityksen luvan vasta tämän vuoden toukokuussa. Sillä on toimistoja ympäri maan ja työntekijöitä noin 80.

Yritys välitti tammi-helmikuussa 2008 indeksilainaa, jonka tuotto oli sidottu Venäjän osakkeiden, hyödykkeiden ja valuutan arvon kehitykseen. Tuotteen markkinointiesitteessä lukee Aamulehden mukaan muun muassa: ”Huonoimmassakin tapauksessa sijoittaja saa eräpäivänä koko sijoittamansa pääoman takaisin”.

Markkinointimateriaalin lupauksista huolimatta sijoittajat saavat tuskin koskaan rahojaan takaisin. Käytännössä monelle jäivät käteen jopa satojen tuhansien eurojen velat, sillä useat asiakkaat ottivat pankeilta lainaa sijoituksiaan varten.

Toisen, arvonsa menettäneen, indeksilainan tuotto oli sidottu Kiinan, Taiwanin, Venäjän ja Japanin osakeindekseihin. Tätä tuotetta myytiin loka-marraskuussa 2007.

Finlandia Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Manninen vierittää syyn riskittömästä markkinoinnista Front Capitalille, joka puolestaan sanoo Finlandia Groupin vastaavan itse materiaalistaan.

Front Capitalin hallituksen puheenjohtaja Hannu Kananen sanoo, että jokainen sijoittaja on sopimusta allekirjoittaessaan vakuuttanut, että on lukenut läpi Lehman Brothersin englanninkielisen velkakirjadokumentaation, joka on 218-sivuinen nettidokumentti.

Aamulehti ennustaa, että Arvopaperilautakunta ratkaisee pian kymmeniä riitoja, joissa asiakkaat vaativat joukkovelkakirjalainojen myyjiltä hyvitystä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

eve_avolin

Mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto. Riskittömiäkin sijoituksia on, muttei tuottokaan ole suuri. Jos joku markkinoi sijoitusta riskittömänä, se ei tee siitä riskitöntä. Tuotto-odotukset kertovat maallikolle parhaiten riskin suuruuden. Mitä suurempi tuotto, sitä suurempi riski.

Hubert

.veronmaksajat kun maksaa.

Kotisivujen uudistaminen voi käydä kalliiksi, ainakin valtionvirastoille, kuten Valviralle kävi. Valvira maksoi yli 220 000 euroa kotisivujensa päivityksestä veroparatiisissa toimivalle Accenture yritykselle, jolla ei ole edes pääkonttoria.

Voi vaan kuvitella suomen valtion muita tietotekniikka hankkeita ja niiden kustannuksia.

Muutama vuosi sitten Porissa lanseerattiin suurella kohulla ruoka-automaattia vanhuksille, niitä valmistettiinkin muutamia kappaleita kunnes yritys meni konkurssiin. Syöttävä "jääkaappi" hankkeessa paloi muutamia miljoonia veronmaksajien rahoja.

Hubert

[että jokainen sijoittaja on sopimusta allekirjoittaessaan vakuuttanut, että on lukenut läpi Lehman Brothersin englanninkielisen velkakirjadokumentaation, joka on 218-sivuinen nettidokumentti.]

Onneksi kännykkälainoissa ei tarvitse noin pitkiä dokumentaatioita lukea, valomerkki tulee jo ennen tai akku loppuu.

:)

eve_avolin

Täytyy ihmisellä itselläänkin olla jokin vastuu, ei valtio voi suojella kaikelta. Ylipäätään jos lähtee leikkimään sijoittajaa, eikä tiedä mitä tekee, pitäisi sijoittaa vain varoja, jotka on varaa menettää.

Ja näinhän se on meidän useimpien kohdalla, että markkinoita ja yritysten tuotto-odotuksia on lähes mahdotonta ennustaa muutoin kuin lyhyellä tähtäimellä.

eve_avolin

Jos rahantekokone riskittömään ja nopeaan rikastumiseen oltaisiin keksitty, olisimme kaikki rikkaita, eikö? Tutkimusten mukaan riskittömin tapa rikastua on säästää. Siis säästää, ei kuluttaa.

Wincapita oli ilmeisen rikollista toimintaa, koska se on menossa oikeuteen, mutta siihen osallistuneiden virhe oli kuvitella, että joku oli keksinyt äkkirikastumisen kaavan. Ehkä ne jotkut siitä tuomitaankin maksamaan korvauksia, joita eivät elinikänään pysty maksamaan.

Mutta ei valtio tule siinäkään tapauksessa pelastamaan, jos olet saanut täysin laillisen toiminnan puitteissa pankilta lainan, jota jostain syystä et pystykään maksamaan takaisin. Nopein tie rikkaaksi ei ole ahneus vaan pihiys. Maltti on siis valttia, valitettavasti.

eve_avolin

Varsinaisesti en säästä, mutta pyrin välttämään velkaantumista ja luotolla ostamista. Luottokortit ovat kukkarossa lähinnä sen takia, että ne ovat kivan näköisiä. Sen verran tajusin roskapankeista, että kun KOP alkoi käydä itsenäisyystaistelua, ymmärsin vaihtaa pankkia.

Vieras

<ul>Markkinointimateriaalin lupauksista huolimatta sijoittajat saavat tuskin koskaan rahojaan takaisin. Käytännössä monelle jäivät käteen jopa satojen tuhansien eurojen velat, sillä useat asiakkaat ottivat pankeilta lainaa sijoituksiaan varten.</ul>

Tämän kuulostaa vähän samalta kuin asuntokauppa Suomessa viimevuosina. Hirveää vedätystä ja osalle ostajista jää vain isot velat käteen kuplan puhjetessa. Tässä voi helpottaa itseään samalla logiikalla: Ainahan niillä sopimuspapereilla voi takan lämmittää.