Maanantai 17.6.2019

Vakava varoitus Suomelle: ”Kaivosfiasko” ajaa valtion paniikkikauppoihin?

Luotu: 
18.10.2013 08:04
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Ruotsalaisarvion mukaan Suomella on käsissään "kaivosfiasko". Kuvassa Talvivaaran kaivos.
|

Suomen valtio saattaa joutua myymään ison tukun omistamiaan osakkeita esimerkiksi Metsossa, Tiedossa ja Sammossa pystyäkseen auttamaan vaikeuksiin ajautunutta kaivosyhtiö Talvivaaraa ja toisaalta paisuttamaan valtion kassaa.

Näin arvioi tänään ruotsalainen talouslehti Dagens Industri

Lehden mukaan valtiolla on käsissään ”kaivosfiasko”, joka voi ajaa Soldiumin omistamiensa osakkeiden paniikkimyynteihin. Valtio omistaa Talvivaaran lisäksi myös kaivosteknologiaa valmistavaa Outoteciä ja metalliyhtiö Outokumpua. Talvivaara kertoi rahoitusvaikeuksistaan viime viikolla ja Outotec antoi eilen tulosvaroituksen.

-Suomi on kärsinyt paljon Ruotsia pahemmin syvästä taantumasta. Pahimman iskun ovat Suomessa saaneet paperi-, teräs- ja kaivosteollisuus, ruotsalaislehti kirjoittaa. 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Saastamoinen

Niin - vahva uskokaan ei pidä yrityksiä pystyssä.

Ja vihassa tehdyt päätökset päättyvät aina kyyneliin.

Valtion pitää olla tarkempi silloin, jos on luopunut jostain valtiollisesta yrittämismuodosta, niin ei pidä suuressa markkinatalousvimmassa sitten pörssihuumassa sijoittaa utopioihin rahoja!

Mikään rikkaus ei synny valtiolle vahingossa.

Muutenhan valtion kannattaisi pelkästään harrastaa vedonlyöntiä ja lottoamista!

Matti Adolfsen

Talvivaara omistaa 60 megawatin siivun Fennovoimasta. 3.75% alkuperäisestä osakepääomasta, se kuuluu 10 suurimman osakkaan joukkoon. Investointiosuus 320 miljoonaa, siitä 80 miljoonaa omaa rahoitusta.

On varsin todennköistä, että Talvivaara luopuu osuudestaan tänä syksynä. Rahat eivät riitä, 240 miljoonan euron lainan takaus saattaisi tuottaa vaikeuksia. Valtion on hankala perustella veronmaksajien varojen syytämistä Fennovoima-projektiin, Talvivaaran kautta. Kaivosyhtiön osakekurssia verrattiin kesällä tyhjään olutpulloon, nyt yhden pullon hinnalla saa 2 osaketta.

Tällä viikolla on jo 3 Fennovoiman osakasta luopunut hankkeesta. Suurin näistä Rauman energia, joka puolitti osuutensa. 2% osakäpääomasta kuihtui pois. 50 euron megawattituntihinnalla laitos menee pahasti tappion puolelle, pörssisähkön hintatason pitäisi nousta 38% jotta päästäisiin nollakatteeseen. Tuskin tapahtuu: kulutus laskee ja uutta kapasiteettia rakennetaan koko ajan lisää. Tuuli- ja aurinkovoiman rakentaminen on meillä vasta käynnistymässä, kapasiteettia ehtii syntyä useita gigawatteja ennen Fennovoiman käyntiinlähtöä. Olkiluoto-3 saattaa myös ehtiä käyntiin 11 vuoden sisällä.

Fennovoiman hanke on tällä hetkellä 4 vuotta aikataulustaan jäljessä ja budjettikin on karannut käsistä. Toisaalta, kaupallisen ydinvoiman historiassa tunnetaan vain yksi laitos joka on valmistunut ajallaan ja budjetti piti. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta olisi tärkeää, että hanke kaatuisi taloudellisin perustein ennen kuin Rosatomin kanssa ehditään sopimusta allekirjoittaa. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö käräjöi tällä hetkellä Bulgarian valtiota kaatuneen ydinvoimalaprojektin korvausvaatimuksien vuoksi. Miljardi euroa vaatimuksena. Valtio pitäköön näppinsä erossa moisesta.

Lauri Viljanen

Kaivosyhtiö Talvivaaralla on (oli) hyvät toiminta edellytykset . Kaikenlaiset poliittiset huu-haa porukat ovat saattaneet yhtiön kuitenkin omituiseen asemaan. Ihmetellä täytyy mikä osuus on Haaviston johtamalla ministeriöllä näiden huu-haa porukoiden akiteeraamisessa? Kaivos on suuri työllistäjä alueellaan. On melkoinen vahinko siirtää kaivoksen väki kortistoon. Kallis hinta tyydyttää jonkun pliittisen klikin anarkistisia tarpeita.

Reino Alho

Pitäsi miettiä sitäkin sitäkin, miksi louhitun malmin hinta on niin matalalla kuin nyt on? Selitys löytyy uuskolonialismista. Maailmantavaksi on muodostunut, että kehitysmaiden ja muidenkin maaperästä saatavat rikkaudet hyödynnetään polkuhintaan. Maailmantalouden suuryritykset toimivat samalla tavoin kuin rikollisjärjestöt pimeine rahansiirtoineen ja verokeitaineen täysin kontrollia vailla olevan finanssialan pyörittäminä. Mukana ovat sekä suurten että monien pientenkin maiden tai alueiden pankit ja pörssit sekä yritysten talousasioita hoitelevat muut toimijat. Koko rehellinen maailma on pelkkä kulissi.

Reino Alho

Jatkan vielä toteamalla, ettei voida jäädä odottelemaan parempia aikoja ja korkeampaa hintaa. Sven Tuuvan isä "ootti aikaa parempaa niin sota syttyikin". Vihreät sivulliset ovat jo julistaneet sodan yritystä vastaan ja valjasteneet keppihevosekseen kovin ymmärtämättömät oikeusviranomaisemme. Yritys työpaikkoineen häviää maastamme. Siinä useimmilta jää kokonaan huomaamatta, että uuskolonialismi ja humidinen ilmastomme loputtomine sateineen olivat todelliset tuhoajat.