Keskiviikko 19.6.2019

Talvivaaran loppu häämöttää? ”Ei kukaan uskottava sijoittaja enää usko näihin löpinöihin”

Luotu: 
7.11.2013 15:15
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Osakevälittäjä pitää Talvivaaran lupauksia onttoina.
|

Osakevälittäjä Nordnetin meklarin Jukka Oksaharjun mielestä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon puheet yhtiön nousumahdollisuuksista ja tuotannon parantumisesta ovat täysin vailla uskottavuutta.

Oksaharju reagoi tänään Talvivaaran osavuosikatsaukseen esittelemällä Twitter-tilillään vanhoja lehtijuttuja, joissa toimitusjohtaja Pekka Perä vakuuttelee yhtiön rahoituksen riittävyyttä. Esimerkiksi maaliskuussa Perä totesi yhtiön osakeannin rahoituksen riittävän useiksi vuosiksi eteenpäin. Vielä alkusyksystä hän sanoi Talouselämälle, että yhtiön käteisvarat riittävät, eikä uutta osakeantia tarvita.

Tänään Talvivaara kuitenkin joutui varoittamaan, että se voi ajautua konkurssiin, mikäli se ei saa parhaillaan neuvottelun alla olevaa lisärahoitusta.

–Yritysjohdon vakuuttelut sekä yhtiön rahoituksesta että tuotantoprosessista ovat järjestään olleet aivan eri planeetalta kuin toteutuneet asiat, Oksaharju sanoo Uudelle Suomelle.

–Jos laitettaisiin vierekkäisille papereille se, mitä on luvattu ja mitä on saavutettu, niin ei niitä osaisi yhdistää toisiinsa. Uskottavuus on sitä luokkaa, että mieluummin kannattaisi uskoa joulupukkiin.

Vuonna 2009 Talvivaara arvioi, että se kykenee vuodesta 2012 lähtien tuottamaan 50 000 tonnia nikkeliä vuodessa.

–Tosiasiassa se on tuottanut 16 000 tonnia parhaimmillaan, mikä on sekin vain 30 prosenttia lupauksesta, Oksaharju kertoo.

–Ei kukaan uskottava sijoittaja enää usko näihin löpinöihin. Ammattimainen raha on lähtenyt pois Talvivaarasta.

"Jos laitettaisiin vierekkäisille papereille se, mitä on luvattu ja mitä on saavutettu, niin ei niitä osaisi yhdistää toisiinsa. Uskottavuus on sitä luokkaa, että mieluummin kannattaisi uskoa joulupukkiin."

Oksaharju arvioi, että Talvivaaran konkurssin todennäköisyys kasvoi tänään. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei antanut lupauksia valtion sijoitusyhtiö Solidiumin rahoituksesta, vaan ilmoitti, että lisärahoituksen edellytyksenä on yksityisiltä markkinoilta saatava, valtion rahoitusta vastaava sijoitus.

–Tänään ei julkaistu mitään varmaa, Oksaharju huomauttaa.

Pekka Perä kehui tänään Talvivaaran kaivoksen nikkelintuotannon kasvaneen 46 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ”mikä osoittaa pahimman olevan nyt ohi”.

–Se on helppo hehkuttaa, jos lähtee lähes nollasta. Pitäisi verrata siihen mitä on luvattu, eikä pohjiin, kommentoi Oksaharju.

Talvivaara tuotti edellisellä neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa vain 1776 tonnia nikkeliä. Tuoreella vuosineljänneksellä nikkeliä tuotettiin 2595 tonnia, mikä sekin tarkoittaisi vain noin 10 000 tonnin vuositahtia.

- Talvivaara on suuren kokoluokan startup-kokeilu ja se on mennyt metsään. Se pitäisi nyt myöntää, Oksaharju sanoo.

Twitterissä hän otti räväkkään tyyliinsä esiin Talvivaaran osavuosikatsauksen olennaiset madonluvut.

–Talvivaaran tuloslaskelmaa ei tarvitse lukea kuin kaksi ylintä riviä. Q3/2013 liikevaihto 24,4 mEUR. Samaan aikaan liiketappio -29,2 mEUR, hän kirjoitti.

Ministeri Vapaavuori totesi tänään valtion toivovan, että Talvivaaran rahoitukseen löydetään rahoitus, johon valtio voi lähteä mukaan. Hän perusteli valtion halua Talvivaaran työllisyysvaikutuksilla ja alueellisella merkityksellä. Valtion sijoitusyhtiö Solidiumilla on myös isot rahat kiinni Talvivaaran omistuksessaan.

Oksaharjun mielestä on ”järjenvastaista”, että valtio edes harkitsee lisärahoitusta. Hän laskee, että kun Talvivaara teki liiketappiota päivässä noin 324 000 euroa, ”maksaa” jokainen yhtiön noin 500 työpaikasta yhtiössä tällä hetkellä noin 20 000 euroa kuukaudessa.

–Jos valtiolla on intressi pitää työllisyyttä ja aluepolitiikkaa yllä, niin aika kalliita ovat nämä työpaikat. Veronmaksajat rahoittavat tätä Solidiumin kautta, Oksaharju sanoo.

Uskotko Talvivaaran nousevan jaloilleen?

2355 ääntä annettu
Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaska Ojansuu

Nyt on noussut uusi pelottelutaktiikka: On se hyvä, että suomalaiset omistavat Talvivaaran. Mitä siitä tulisi jos sen omistaisi joku Kanadalainen suuryritys. Se ei välittäisi senkään vertaa ympäristöstä ja rahatkin menisivät kaikki ulkomaille.

Eli pelotellaan, että myydään sitten pois. Ei Talvivaaran alue tyhjänä säily kumminkaan.

Nyt sitten äkkiä pitää löytää rahaa. Ja mistäs muualta kun veronmaksajien taskuista. Ei se ole kuin 100 euroa per palkansaaja, niin tarvittavat rahat on koossa. Taas uusi "Kreikka" meidän ylläpidettäväksi.

Lauri Kiiski

Ennen kun huomaammekaan Talvivaaralla on ulkomainen omistaja, joka on ostanut kaivostoiminnan itselleen " edulliseen " hintaan. Tämän jälkeen Talvivaara on varsin nopeasti kannattava ja voittoa tuottava kaivostoiminta.

Jaska Ojansuu

Ja kun ulkomaalainen omistaa, muuttuu myös protestointi. Siellä sitten harvalukuiset suomalaiset mielenosoittajat seisovat hiljaa kengän kärjellä maata kaivaen ja katse syvästi maatakohden. Nöyrästi ja hijaa hienojen kaikkitietävien ulkomaalaisten edessä. Silmiinkään ei uskalleta katsoa.

Petri Sakkinen

Onpa outoa. Uusliberalistisen uskonnon eräs keskeinen opinkappale on, että yksityiset yritykset tekevät aina hyviä ja oikeita päätöksiä, koska Näkymätön Käsi ohjaa niitä suojelusenkelin tavoin. Jotta Käsi hoitaisi hommansa, täytyy toimitusjohtajalle maksaa miljoonia vuodessa suojelurahaa.

Täytyy olla niin, että pienikin valtion omistus on pahasta.

Eero Pekonen

Missä viipyy kaivosvero? Kannattavasti toimivia kaivoksia ei veroteta ja tappiota tekevät työnnetään veronmaksajien piikkiin. On vain jäänyt huomaamatta, että veronmaksajilta kerätyt rahat on lopussa. Terveisiä vaan sinne valtionvarainministeriöön.

Kai Lähteenmäki

Suhteellisuutta, please.

Haitat ovat suhteellisia:

- tupakkaan meillä kuolee n 5000 ihmistä vuodessa, enemmän sairastuu
- viinaan samaten
- Na-kloridi suolaan samaten...

Luontoa rasittaa meillä massiivinen maatalous, metsätalous, liikenne, ...ne pistää silmään esim Google Mapsilla Suomea katsellessa.
En pikakatsauksella löytänyt merkkiäkään kaivoksista... joten kaivosten ekologinen jalanjälki lienee mitätätön suhteessa noihin tuttuihin muihin massivisiin luonnon käyttäjiin?

No mites se Talvivaaran päästöt sitten?
Päästöt oli haitta-asteeltaan verrattavissa meriveteen, jossa on runsaasti sulfaatteja, mangaania, bakteereja, arkkieliöitä- ei siis juomakelpoista.
Pohjanmaan rikki-savikoilta lähtee samantapaista vettä Pohjanlahteen- jo tuhansia vuosia...
Kaivovesissämme on vaarallisia määriä mangaania, ym myrkkyjä luonnostaan- onko sen käytöstä varoiteltu ihmisiä riittävästi?
Tietääkseni yksikään ihminenen ei ole kuollut tai edes sairastunut Kainuussa?

Urpo Tarkiainen

Siellä on aika paljon ihmisiä ja vanhoja eritoten. Ne muutama jotka ovat kuolleet on tuttujani ja kai ainoat.
Järvivettä, merivettä, kuravettä, mennään käymään siellä, sinä uit ja minä kuvaan.
Seuraillaan terveyttäsi sitten, hörpyt otettuasi, ei mitään suurempaa haittaa koidu.

Minä en sitä tekisi enkä tee, ehkä tunnin puleeraamisen jälkeen, näin olen tehnyt Cromihapon ja Kuparisulfiitin seoksella, ympäristöhallinnon kunkkujen katsellessa.
Hieman oli suolaista, tosin itse puhdistettua.

Kai Lähteenmäki

Nyt on oikea aika ostaa Talvivaaraa, hyvää tavaraa melkein ilmaiseksi. Oksaharju ym ammattisijoittavat ostanee pian ?

Itse ostin alkukesästä hieman liian aikaisin....

Kysyntä nikkelille virkistyy taas kuitenkin ja Talvivaaran tuotantoprosessi on ehkä tehokkain alallaan- kunhan kasaliuotus ja tehdas saadaan fiilattua täyteen iskuunsa.

Syy kasaliuotuksen alkuvaiheen huonoon liuotustulokseen oli ymmärtääkseni se, kaivos ei saanutkaan kiireiseltä alihankkijalta niitä jättimäisiä liukuhihna- soran levittäjiä vaan joutuivat käyttämään raskaita autoja ym levitykseen.
Jolloinka 10 m sorakasa junttautui niin tiiviksi, että vesi, happi, ym eivät läpäisseet sitä.
Jolloinka ni, co, ym eivät tietysti liuenneeetkaan...

Nikkelin tonnikustannukset ovat Talvivaarassa niin pienet, että kun kysyntä taas varmasti maailmalla virkistyy, niin rahatuloa ei voi estää...nykyvelat ovat silloin pikkupähkinöitä...

Niin, maailmahan ei ole vielä valmis, Kiina rakentaa vielä 20 -30 v tehtaita, teitä, siltoja, asuntoja, toimistoja..ja autoja, kodinkoneita, kattiloita liukuhihnalta uusrikkaille 3 mrd ihmiselle..
Intia vasta aloittelee infra ja asuntoinvestointejaan, samoin Afrikka,..

Kysyntää siis piisaa ainakin 50 v nikkelille- sen jälkeen aletaan osin kierrättä nikkeliä, ym. Se vaatii tietysti energiaa paljon- siis päästötöntä ja halpaa ydin)energiaa.

Talvivaara ym vientteollisuus ovat kullan arvoisia talousmoottoreita - niitä Oikeita vientieurojen tuojia ja veronmaksajia- kunhan pääsevät alkuun...

Mielestäni Solidiumin pitää laittaa riittävä pääomaruiske Talvivaaraan sekä mm 2. polven biodieseltehtaisiin, yms. yhtiöihin, jotta ne selviää tämän kuolemanlaakson yli- ja tuo sitten hyvinvointia seuraavat 50 vuotta.

Yhteisiä varojamme haaskataan historian jatkumona kaikenlaisiin Kankkulan kaivoihin mrd kaupalla, esim:
- maataloustuet kaikkinensa n 3-5 mrd/v- ja Suomen maatalous on edelleen vanhanaikaisinta pientilavaltaista, monta vuosikymmentä jäljessä naapurimaitamme- esim maitoitilat meillä keskimäärin 25 lehmää eikä yhtään robottia. Naapurimaissa 100-200 lypsävää ja 3-6 lypsyrobottia. Ei ihme, että Valio on paniikissa...

- julkishallinnossa on 10-20 mrd euron aukko- ja mm. 5-15 v irtisanomiskiellot turhisjohtajilla. Jutta varmisti lobbareineen että järjetön tuhlaus jatkuu...
Varmaan 20% eli 100 000 ihmistä voisi siirtyä muualle ilman että näkyisi suorituksessa. Yleensäkin julkishallinnon prosessit on kuppikuntien peestä, kalliita hitaita, tehottomia, politisoituneita. Yksityinen firma ei selviäisi montaa päivää noilla systeemeillä..
- muita kankkulan kaivoja, sanopa sinä...

Jean Darch

Talvivaarasta tulee parhaimmillaan suomalaisen Cleantechin, arktisen ja eettisen teollisuuden keskus. Ensin täytyy asettaa Talvivaara konkurssiin, jottei yhtiöön laiteta enempää rahaa hyödyttömään liiketoimintaa. Toiseksi jokainen nykyosallinen irtisanotaan "with fanfare", etteivät he enää toimi alalla eikä alueella. Kolmanneksi, keskitetään suomalainen Cleantech -äly ja -osaaminen, arktisen ja eettisen teollisuuden kehitys ja simulointi 100 km:n säteisen ympyrän sisään keksipisteenä Kajaani.

Kun rahoitamme Cleantech -alan tutkimusta, kehitystä ja johtamista esim. yhdellä miljardilla eurolla, saamme Talvivaaran alueet kuntoon, haitallisen liiketoiminnan lopetettua ja kehitettyä satojen miljardien liiketoiminta. Talvivaaran hallittu alasajo on ensimmäinen laaja ja uskottava hanke suomalaiselle Cleantechille ja eettiselle teollisuudelle.

Maailmalla modernin Cleantech -osaamisen tarve on välitöntä, laajaa ja syvää. Talvivaarasta voidaan kehittää Global Cleantech Center Talvivaara (GCC), jossa voidaan mallintaa ja kehittää kokeelliset ratkaisut niin kemiallisesti, fysikaalisesti kuin insinööritieteellisestikin. Talvivaarassa onnistuu myös arktisten teknologioiden simulaatio ja käytännön toteutus, tulevassa Arctic Engineering Center Talvivaara (AEC).

Kaikki voittavat nopealla toiminnalla. Tätä radikaalia organisointia ja teollista abstraktiomuutosta tarvitaan Suomen nykytilassa. Talvivaarasta on kehitettävissä Cleantechin, arktisen teknologian ja eettisen teollistamisen globaali keskus, joka työllistää suoraan 3000-5000 ammattilaista ja välillisesti noin 12000 henkilöä. Näiden toimintojen globaalin konsultoinnin vuotuinen liikevaihto on 300-700 miljoonaa euroa. Tästä rahasta Kainuuseen jää vuositasolla yli puolet.

http://kritiikkiblogi.wordpress.com/2013/11/08/talvivaarasta-cleantech-r...

Juhani Risku

Veikko Viinimäki

Arvoistat Talvivaara-toimijat!
Viimeisimpien tietojen ja TV-keskustelujen perusteella Talvivara-projektin uskottavuus on mennyt täydellisesti. Kekustelun osanottajista Mauri Pekkarisen löperöt puheet osoittivat täydellistä vastruunpakoilua ja tietämättömyyttä. Ainoa järkevästi ja jämäkästi esiintynyt henkilö oli Anni Sinnenmäki. Toivottavasti hänen esittämänsä ajatukset saavat riittävästi vastakaikua ja kannatusta.

Veikko Viinimäki

Filosofi Pekka Himasen saama asiantuntijakritiikki oli murskaavaa ja aiheellista. Hänen toimeksiantajansa ja ystävänsä pääministeri Jyrki Kataisen tulisi joutua juridiseen ja taloudellseen vastuuseen yhteiskunnalle aiheuttamastaan jättimäisestä vahingosta. Koska korkea oikeusviranomainenkin on nähnyt moitittavaa Kataisen toiminassa Himas-jutun yhteydessä, olisvat serauraamukset oikeutettuja hänen poliittisen uransa päättymiseksi.

Pentti Westerholm

Niin tuli nähdyksi Pekka Perä on tehtävänsä tehnyt.Jonkun toisen vuoro yrittää.
Konsepti on erinomainen ,pätevät tekijät puuttuvat.Löytyykö osaamista Suomesta?
Apua voi aina hakea ulkomailta vaikka stay-bonuksia on jaettu kotimaassa.

Jukka Laitinen

Meklari pohjustaa hyvää sijoitusta. Ensin ajetaan paikka konkurssiin, sitten lunastetaan velaton kohde yhdellä eurolla. Tuotannon jatkaminen onkin sitten helpompaa kun vanhat velat eivät paina - sijoitetun pääoman tuottokin loistava, etenkin kun suhdanteet nousevat ja nikkelin hinta nousee kolminkertaiseksi.

Pekka Tanskanen

"Nikkelin tonnikustannukset ovat Talvivaarassa niin pienet, että kun kysyntä taas varmasti maailmalla virkistyy, niin rahatuloa ei voi estää...nykyvelat ovat silloin pikkupähkinöitä…"

Kyllä siinä niin käy että se vielä tuottaa, mutta tuotot tulee keräämään ulkomainen toimija. Verotkin se maksaa sitten jonnekin ihan muualle kuin Suomeen.
Ja sitten ollaan niin hiljaa ja nöyrää poikaa kun ulkomainen kaivosyhtiö työllistää. Ja se toiminta voi olla sitten hiukan "kovaa".
Yhtiön rajoille eksyneet ulkopuoliset vain kummasti katoavat metsiin jälkiä jättämättä. Kalastajien hukkumiskuolematkin lisääntyvät niin loppuu kritiikki pilatuista kalavesistä.
Eikä kukaan viitsi puuttua kun yhtiö uhkaa lopettaa toimintansa kuukauden varoitusajalla ja vetää kaiken toimintansa suomesta jättäen työntekijät tyhjän päälle.

Matti Hemmi

Aikoinaan kunnon ajattelevan ihmisen ja työtään arvostavan tekijän tunnisti sanoistaan. Esim. kirkon rakennustyömaalla tekijoiltä heidän työstään kysyttäessä, löytyi kahdenlaista väkeä. Kaikki tekivät aivan samaa työtä.
1) kiven hakkaajia
2) kirkon rakentajia
Nyt mm. tästä Talvivaarasta puhuttaessa, mikään ei ole muuttunut. Nyt ei edes tarvitse niitä raskaita kivieä hakata, suurimmalle osalle niin meklareita, mediaa, kuin muutakin luonnon örveltäjää riittää, kun hakkaa Talvivaaraa niska punasena ja naama vihreänä.
Onneksi suomalaisissa on vielä säilynyt se yhteisöllinen hengenpalo, että valtaosa ymmärtää rakentavansa kaivosta sekä ymmärtää, ettei alussa aina kaikki onnistu kuten nykyään muodikkaasti kuvitellaan.

Tsemppiä ja arvostusta Pekka Perälle!
Suomalaiset piensijoittajat eivät ole sinua unohtaneet vaikka sijoittajapomonsa muuta sekoileekin.
Muutkin kitisijät tervemenoa huitsin nevadaan märkine vaippoinenne. Voisitteko ottaa tämän huutokauppias Oksaharjun mukaanne. ;-)