Maanantai 22.1.2018

Fennovoiman vetäytyjät pieni yllätys – ”Olemme kohta maalissa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.11.2013 12:53
  • Kuva: Toshiba
    Kuva
    Pekka Ottavaisen mukaan Fennovoiman ydinvoimalahanke on "kohta maalissa".
|

Fennovoima kertoi tänään, että 45 sen omistajaa jatkavat mukana ydinvoimalahankkeessa. 15 yhtiötä päätti vetäytyä.

Vetäytyjien joukossa on yksi Fennovoiman taustayhtiön Voimaosakeyhtiö SF:n suurimmista omistajista, eli Bodilen Kokkola, jolla oli yhtiöstä kuuden prosentin osuus. Myös Boliden Harjavalta vetäytyy hankkeesta.

-Ehkä se vähän yllätti, että alusta asti mukana olleet teollisuusyhtiöt päättivät toisin. Toisaalta olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että 45 yhtiötä päätti jatkaa, Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen kommentoi Uudelle Suomelle.

Ottavainen pitää tärkeänä, että suurin omistaja Outokumpu päätti jatkaa hankkeessa. Myös rahoitusvaikeuksien kanssa kamppaileva kaivosyhtiö Talvivaara on päättänyt jatkaa mukana.

Nyt tehtyjen päätösten myötä Fennovoiman ydinvoimalan tuotannosta on varattu 84 prosenttia. Hankkeessa nyt jatkavat Voimaosakeyhtiö SF:n omistajayritykset ovat varanneet hieman yli puolet (50,28 prosenttia) Fennovoiman suunnitteleman 1200 megawatin ydinvoimalan tuotannosta. Rosatomin suunniteltu omistusosuus on kolmannes (34 prosenttia) Fennovoimasta.

Ottavaisen mukaan nyt mietitään uusien omistajien mukaan ottamista hankkeeseen.

-Muutama taho on jo ilmaissut kiinnostuksensa. Nyt pitää kuitenkin muistaa, että saimme vasta tiedon siitä, ketkä jatkavat hankkeessa ja ketkä eivät, joten mitään varsinaisia toimia uusien omistajien hankkimiseksi ei ole vielä voitu aloittaa, hän sanoo.

Fennovoiman ja Rosatomin tavoitteena on allekirjoittaa laitostoimitussopimus vuoden 2013 aikana. Ottavainen suhtautuu hankkeen toteutumiseen luottavaisesti.

-Sanoisin, että olemme kohta maalissa.

Fennovoima-hankkeessa päättivät jatkaa Alajärven Sähkö, Haminan Energia, Haukiputaan Sähköosuuskunta, Herrfors, Imatran Seudun Sähkö, Jylhän Sähköosuuskunta, Keminmaan Energia, Keravan Energia, Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö, Kestra Kiinteistöpalvelut, Koillis-Satakunnan Sähkö, Kokemäen Sähkö, Kruunupyyn Sähkölaitos, KSS Energia, Kuoreveden Sähkö, Köyliön-Säkylän Sähkö, Lahti Energia, Lammaisten Energia, Lehtimäen Sähkö, Myllyn Paras, Mäntsälän Sähkö, Naantalin Energia, Nurmijärven Sähkö, Outokumpu, Paneliankosken Voima, Parikkalan Valo, Pietarsaaren Energialaitos, Porvoon Energia, Raahen Energia, Rantakairan Sähkö, Rauman Energia, Rautaruukki, Sallila Energia, Seinäjoen Energia, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö, Tornion Energia, Turku Energia, Uudenkaarlepyyn Voimalaitos, Valio, Valkeakosken Energia, Vantaan Energia, Vatajankosken Sähköy, Vetelin Sähkölaitos, VSV-Energiapalvelu ja Ääneseudun Energia.

Hankkeesta päättivät luopua AGA, Boliden Harjavalta, Boliden Kokkola, Componenta, Esse Elektro-Kraft, Etelä-Savon Energia, Finnfoam (4Capes Oy), Itä-Lapin Energia, Kemin Energia, Kotkan Energia, Ovako Imatra, Rovakairan Tuotanto, Tammisaaren Energia, Vaasan Sähkö ja Vimpelin Voima.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Adolfsen

Näiden luopujien lisäksi muutama osakas on puolittanut osuutensa. Näistä suurin lienee Rauman energia (2% osakkeista myyntiin), Valkeakosken energia, Haukiputaan sähköosuuskunta ja Lammaisten energia. Lisäkysymys on Rantakairan sähkö, jonka suurin osakas Ii (22%), jonka kunnanvaltuusto haluaa irti hankkeesta.

Matti Adolfsen

Näyttää siltä, ettei Fennovoiman osakkeet kelpaa kenellekään. Vuosi sitten niitä yritettiin myydä myös Ruotsiin, huonolla menestyksellä. Skellefteån kaupunginvaltuusto sanoi "nej tack". Lunastaako Rosatom nyt nämäkin, ja sen osuus kasvaa 49,72%:iin?

Jos näin käy, niin itärajan yli vievää HVDC- siirtokapasiteettia itään päin pitää kasvattaa. Parhaillaan rakenteilla oleva projekti mahdollistaa 400 MW viennin, nyt kapasiteettia tarvittaisiin 596,6MW verran. Kotimaisille osakkaille jää voimalan 1200 MW tehosta jaettavaksi 603,36 MW. Vähemmän kuin Loviisan voimalan teho. reilu 1/3 vuoden 2010 periaatepäätöksen pohjana olleesta 1600 MW tehosta. Ydinjäte jäisi kokonaisuudessaan Suomeen. Onko tämä enää yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, kuten päätöstä aikanaan perusteltiin?

Osakkaat ovat äänestäneet jaloillaan. Ydinsähkölle ei ole Suomessa tarvetta. Energiatehokkuus on tappanut hankkeiden talouspohjan. Pörssisähkön hinta on pudonnut keskimäärin 36 euroon, tasolle missä Rosatomin takuuhinta ei mahdollista taloudellisesti kannattavaa osallistumista hankkeeseen. Britanniassa vaaditaan 108 euroa / MWh syöttötariffia 35 vuoden ajaksi Hinkley Pointin uuden voimalan talouden turvaamiseksi.

Piku Koo

Surullista, että mukaan lähteneet kunnat ja yritykset uskovat tähän rahat nielevään hankkeeseen. Useilla mukana olevilla kunnilla on suunnattomia talousvaikeuksia ilman tätäkin hukkaputkea - jostain Talvivaarasta puhumattakaan.
Tämä voimala ei tule koskaan halpaa sähköä tuottamaan.
Voimalan jätteet tulevat tarvitsemaan oman jäteluolaston, koska Posiva eväsi pääsyn omiin luoliinsa Olkiluotton. Miljardien hanke sekin.
Oi Suomi, virheen teet.