Lauantai 23.9.2017

Halpaa viinaa Suomeen uudella kikalla – Alkotaxi hämmentää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.6.2009 08:45

Alkoholia ja tupakkaa Virosta Suomeen toimittavan Alkotaxi-palvelun laillisuudesta kiistellään.

Palvelusta uutisoivan Yle Helsingin mukaan asiakas voi tilata alkoholia ja tupakkaa Virossa olevasta myymälästä internetin kautta, minkä jälkeen taksi toimittaa asiakkaalle perille Suomeen sovitussa ajassa.

Alkotaxista vastaavan Vasili Visnapuun mukaan toiminta on laillista, koska alkoholi kuljetetaan ilmaiseksi ja varsinainen kauppa tapahtuu internetissä.

- Laitonta olisi tuoda alkoholia Suomeen ja myydä se täällä, mutta nyt kauppa tapahtuu Virossa. Me vain emme ota rahaa toimituksesta, Visnapuu selventää Ylelle.

Suomen viranomaisten mukaan Alkotaxin toiminta liikkuu totaalisen harmaalla alueella.

- Jotta kauppa tapahtuisi Suomen rajojen ulkopuolella, katsotaan että myyjä ei voi kuljettaa ostoksia, ministeriön Haittojen ehkäisy -ryhmän johtaja Kari Paaso kertoo.

- Laki on vähän huono tässä, kun se ei oikein sano näistä mitään. Siksi oikeusasiamies on muun muassa pyytänyt, että sitä tarkistettaisiin, Paaso toteaa.

Valviraa epäilyttää raskaasti Alkotaxin toiminnan laillisuus.

Epäilyttääkö sinua Alkotaxin toiminta? Ota kantaa US-kyselyssä!

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

kpyora

Se, joka liikkuu harmaalla alueella, on Valvira. Yrittämällä keksiä laittomia tuonnin rajoittamistoimenpiteitä Valvira vain ajaa oman toimintansa umpikujaan.

Valvirankin pitää vähitellen ymmärtää, mitä se voi tehdä laillisesti ja mitkä asiat tulee ratkaista EU:n tasolla. Jos näin ei tapahdu, voidaan koko virasto lakkauttaa tarpeettomana.

Vieras

Joku voisi alkaa roudaamaan myös ruokaa Virosta tänne. Suomessa tehty ruoka kun Viroon kuljettamisen yhteydessä mystisesti menettää ison osan niistä kuluista mitä Suomessa myytävässä samassa tuotteessa on mukana.

Mutta hei kauppa/ruoan valmistajathan voisivat käyttää maksalaatikkonsa ym Viron reissulla itse, jolloin hinta olisi myös meillä edullista!

Vieras

Kuljetuksella on aina jokin arvo, vaikka sitä ei laskutettaisi erikseen ja kuljetuksella on aina kuljettaja, vaikka puhuttaisiin hyvän hyvyyttään kuljettamisesta.

Joka tapauksessa viinat kallistuvat tullissa, kun niistä täytyy maksaa valmistevero ja alv. Nehän täytyy maksaa sellaisen yksityishenkilön, joka tilaa alkoholia Suomeen ja järjestää itse sen kuljetuksen. Paitsi tietenkin, jos jättää tuonnin ilmoittamatta, eikä jää kiinni, eli salakuljettaa viinaa Virosta.

Suomi EU-tuomiolle

Suomi hankkii taas tuomion EU-tuomioistuimesta jos väsää jonkun lain estääkseen tuon laillisen ja tervetulleen palvelun. Kyllä EU:n sisämarkkinat ja vapaa tavaroiden kulku pitää koskea myös viinaa ja tupakkaa. Veroja ei kierretä koska verothan on maksettu jo Viroon. Kyllä Alkon monopoli on murrettava!!

Jape

Suomen sosialistisen virkamiesvallan on monessa tapauksessa ollut vaikeaa sopeutua eurooppalaiseen demokraattiseen kansalaisvapauden kulttuuriin. Tässä on taas yksi oiva esimerkki. EU:n alueella määritellään tarkkaan kaupan vapaudesta ja tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta. Tämä virolaisen yrittäjän liikeidea on erittäin hyvä ja ottaa fiksulla tavalla huomioon EU:n määräykset.

Kun itse kauppa tapahtuu Virossa myös ALV maksetaan sinne. Tämä on sikäli hyvä jos esim. Suomen verottaja nostaa arvonlisäveroa tulevaisuudessa.

Vastaavaa kauppatapaa voidaan soveltaa paljon laajemminkin kaupankäynnissä EU:n alueella, esimerkiksi elintarvikkeiden ja monien erikoistavaroiden kaupassa. Se lisää kilpailua ja parantaa palvelua. Juuri siksihän Suomi aikoinaan liittyi Unioniin.

Holotna Pravda

Suomalainen holhousvalvontayhteiskunta lepää kahden peruskiven varassa. Nämä ovat:

1. Virkamies on erehtymätön
2. Kaikki mikä ei ole erikseen sallittua on kiellettyä

Säännöt määrittelee virkamies joka on määritelmällisesti päätöksissään erehtymätön, virheetön ja joka suhteessa täydellinen. Virkamiehen tehtävä on kertoa hallintoalamaiselle mitä hallintoalamainen saa tehdä, tosin virkamiehen valvonnan alla ja pitäen tiukasti mielessään että hallintoalamaisen puuhat ovat riippuvaisia virkamiehen suopeudesta ja että hallintoalamaiselle myönnetyt erivapaudet ovat aina peruttavissa virkamiehen päätöksellä.

Mitä pienempi virkamies, sitä ahdasmielisemmät ajatukset koska vähäinen valta pitää käyttää tarkasti ettei se valu hukkaan...

Vieras

Joku jaksaa vain ohjeistaa meitä vapaalle kaupalle. Myyköön viinansa Virossa. Miksi hän tulee tänne, myyköön Venäjälle kun tuntuu Vasili olevan. EU:n varjolla tuntuu saavan tehdä mitä tahansa. Kuinka valvotaan viinan luovutustapahtuma. On myös satua puhua ilmaisesta kuljetuksesta, mistä löytyy sellainen taksikuski, minulta on taksit kyllä nyhtäneet aina pitkän lenkin kautta jos mahdollista.

Eikö jo vihdoinkin lopetettaisi tämä Viron paapominen, raaka rikollisuus, huumeet ovat tulossa kovaa vauhtia jo peräkylillekin. Voin melkein lyödä vetoa että passitarkastus tulee takaisin viiden vuoden kuluttua. Muuten Viron rikolliset sikiävät Suomeen pysyvästi. Viro on aivan eri maa kuin Suomi, se on aina ollut ja tuntuu pysyvänkin.

luoppa

Niinpä niin alentaa se pitäisi, viinan hintaa suomessa. Ei tarvitse ihmetellä tätäkään.Ei varmaan jää ainoaksi firmaksi.Mutta kaikkihan täällä menee pieleen. Herra 69 johtaa ja unohtaa. Kansa maksaa ja kärsii. Ne joilla on vielä millä maksaa.

sisämarkkina

Jutusta ei aivan suoraan käy ilmi, maksaako Alkotaxi juomista verot Suomeen. Valmisteverollisten tuotteiden välittäminen yhdestä EU-maasta toiseen veroja maksamatta ei kuitenkaan taida olla luvallista. Käsittääkseni eurooppaoikeuden linja on se, että oikeus matkailijatuontiin ilman verojen maksua edellyttää henkilökohtaista läsnäoloa ja tavaroiden kuljettamista ihan itse. Esimerkiksi oikeus ei lämmenyt brittifirmalle, joka osti asiakkaiden lukuun tupakkaa mantereelta, kuljetti ja jakeli asiakkaille saarivaltiossa, Asia C-296/95.

Valmisteverollisten tuotteiden liikkuvuudesta unionissa on ihan oma direktiivinsä, jossa selostetaan, kuinka on meneteltävä kaupallisessa tuonnissa (mm. ennakkoilmoitus määränpään tulliin, vakuudet, jne jne). Jos Alkotaxi noudattaa näitä sääntöjä, niin silloin toiminta voi olla OK eurooppaoikeuden kannalta.

Vieras

Eduskunta laski vuonna 2004 väkevien alkoholiveroa peräti 44 prosenttia ja oluiden 32 prosenttia, mutta viinien veroa vain 10 prosenttia. Veroja on tämän jälkeen nostettu, mutta väkevien hinnat ovat edelleen edullisia suhteessa mietoihin.

Nyt esimerkiksi Veuve Clicquot Brut -samppanjapullo maksaa Alkossa 47 euroa, Ruotsin Systembolagetissa taas 33 euroa (tällainen hintaero ei selity kruunun kurssilla). Kuinka moni vetää perseet olalle samppanjalla?

Alkoholipolitiikka on Suomessa täysin epäonnistunut. Ensin veroja laskettiin liikaa ja nyt taas nostetaan liikaa.

qwerty

Hintaesimerkkejä:

Alkotaxi (kotiinkuljetettuna)

KOSKENKORVA VIINA 38% 1.0 L Hinta: 13.85 EUR
LAUA VIIN 40% 0,5 L PET Hinta: 5.00 EUR
JIM BEAM 40% 1.0 L Hinta: 25.85 EUR
Olvi Export Hinta: 0.75 EUR 24*0.75 = 18.00 €

Superalko, Tallinna (noutohinnat)

Koskenkorva 38% 100cl Hinta: 13.42 €
Laua Viin 40% 50cl Hinta: 4.28 €
Jim Beam White Label 4YO 40% 100cl Hinta: 22.69 €
Olvi Export 5,2% 24x33cl Hinta: 13.36 €

Ei enää kannata käydä Tallinnassa pelkästään viinanhakumatkalla.
Jos laskee laivaliput, syömiset ja juomiset niin koko matka menee rutkasti tappion puolelle vaikka asuisi Helsingissä.
Tämä tietysti edellyttää sitä, ettei jälkiverotusta panna toimeen ja eikä tavara jää tulliin.

Eipä taida Vasilin taksiin jäädä minkäälaista tiliä jos tavaran toimitusosoite on vaikkapa Utsjoki.
Ei se pelaa joka pelkää.

Juha Iivonen

On korkea aika lakkauttaa Alkon monopoli Suomessa. Valtio ei menettäisi verotuloja. Alkoholin kauppaa voivat viranomaiset valvoa vaikka alkoholia myisivät muutkin yritykset kuin Alko.
Suomen on aika integroitua tiiviimmin EU:hun ja vapaan kaupan periaatteisiin. Tämä olisi etenkin viiniharrastajien kannalta parempi vaihtoehto kuin nykyinen Alkon monopolin rajoitteinen valikoimapolitiikka.