Perjantai 24.5.2019

Sähköpostisäädös: ”Pikavippifirmat rikkovat lakia”

Luotu: 
2.7.2009 07:15
Päivitetty: 
2.7.2009 07:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Vain vajaa kolmannes pikavippejä myöntävistä yrityksistä noudattaa kiristyneitä säädöksiä. Aamulehden selvityksen mukaan kahdeksan yritystä tutkitusta 30:stä toimittaa lainan sopimusehdot asiakkaalleen sähköpostitse.

Markkinaoikeuden ennakkopäätös sopimusehtojen pakollisesta toimittamisesta sähköpostitse astui voimaan heinäkuun alussa. Silti 22 pikavippiyritystä ohjaa asiakkaitaan verkkosivuilleen ehtoihin tutustumista varten.

Kuluttajaviraston mukaan toiminnalla rikotaan lakia. Se uhkaa yrityksiä markkinointikiellolla ja uhkasakolla.

Tekstiviestilainoja tarjoavia yrityksiä edustava Suomen pienlainayhdistys ei pidä markkinaoikeuden ennakkopäätöstä sitovana, vaan se vaatii asian vahvistamista vielä korkeimmassa oikeudessa.

Aamulehti tutki selvityksessään 30:n pikavippejä tarjoavan yrityksen internetsivuja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mikael

Ihminen, yleensä nuori, joka on niin akuutissa rahantarpeessa, että haluaa pikavipin heti, tässä ja nyt, lukee lainan sopimusehtoviidakon yhtä huolimattomasti tai huolellisesti, olivatpa ehdot verkkosivuilla, sähköpostissa, TV:ssä, käteen annettuna tai missä hyvänsä.

Nykyään tavalliselle kansalaiselle kaikki sopimusehdot esittäytyvät käsittämättömänä kapulakielisenä sekasotkuna, jossa vastapuolelle on turvattu kaikki oikeudet ja valtuudet ja itselle vain velvollisuudet ja vastuut.
Lukeeko niitä juuri kukaan?

Miksi ylipäätään pikavippibisnes huippukorkoineen sallitaan, kun sillä päätyy todella suuri joukko vasta itsenäistä elämää aloittelevia nuoria luottorekisteriin merkityiksi, ja siten taloudelliseen paitsioon vuosiksi eteenpäin?

Eikö tämän puolen pikavippibisneksessä pitäisi kiinnostaa viranomaisia enemmän?
Nyt askarrellaan muotoseikoilla.

Vieras

Aivan kuten Hannu Mikael sanoi, en usko että akuutissa rahantarpeessa oleva ihminen ehtii lukea kaikkia ehtoja läpi ja miettiä edes liikaa takaisinmaksua. Koska vippejä on myönnetty niin paljon uskoisin, ettei se ole edes iästä kiinni vaikka nuoret ovatkin näitä hakeneet eniten.

Pikavippifirmat saisivat vielä paremmin tuoda esille ehtojen tärkeimpiä kohtia, että kiireinenkin ehtisi niitä lukea. Uskoisin, että parannusta asian suhteen on kyllä tapahtunut viime aikoina. <a href="http://www.lainavertailu.org">Pikavippi</a> ei ole missään nimessä halpa lainamuoto, jos katsotaan todellista vuosikorkoa ja kuluja. Mielestäni se pitäisi ihmisten mielissä rinnastaa entisaikonen förskottiin tai naapurilta vippaamiseen, eikä niinkään sanaan "laina". Pitkäaikainen laina ja ratkaisu rahavajeeseen se ei missään nimessä ole.