Maanantai 15.7.2019

Suomalaiset löysivät Euroopan suurimman veroparatiisin: ”Enemmän pöytälaatikkoyhtiöitä kuin missään”

Luotu: 
8.1.2014 07:29
|

Liikevaihdoltaan 20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on 225 tytäryhtiötä pöytälaatikkoyhtiöitä yrityksille tarjoavissa veroparatiiseissa. Kaikilla suomalaisyrityksillä on yhteensä yli 400 tytäryhtiötä veroparatiiseissa. Tämä käy ilmi Finnwatchin tuoreesta tutkimuksesta.

Finnwatchin Messinkilaattojen valtakunta -selvityksessä esitetty, tietokanta-analyysiin ja tilinpäätöstietoihin perustuva luku on varovainen arvio eikä sisällä läheskään kaikkia yhtiöitä.

– Näyttää selvältä, että veroparatiisiyhtiöillä on merkittävä rooli suomalaisyritysten liiketoiminnassa, tutkija Matti Ylönen sanoo.

Eniten tytäryhtiöitä suomalaisilla yrityksillä on Alankomaissa, joka on Suomen toiseksi suurin kauppakumppani ja samalla erityisesti yrityksille suunnattu veroparatiisi. Finnwatchin selvityksen mukaan suomalaisyrityksillä on yli 100 tytäryhtiötä Alankomaissa.

– Alankomaissa on enemmän pöytälaatikkoyhtiöitä kuin missään Euroopan valtiossa. Pöytälaatikkoyhtiöitä käytetään myös suomalaisyritysten liiketoiminnassa, Ylönen toteaa.

Finnwatchin mukaan lähes 90 prosenttia Suomesta Alankomaihin tehdyistä sijoituksista on tehty sijoitusten läpivirtausyksikköinä toimiviin pöytälaatikkoyhtiöihin. Alankomaista Suomeen tehdyissä sijoituksissa vastaava luku oli 72 prosenttia. Tiedot ovat vuodelta 2012 ja perustuvat Alankomaiden keskuspankilta tilattuun aineistoon.

– Tämä tarkoittaa, että merkittävä osa sijoituksista ohjataan keinotekoisesti Alankomaiden kautta muihin maihin, osin veroetujen saavuttamiseksi. Yrityksillä on laajoja vapauksia päättää mihin ne maksavat yhteisöveroja ja mitä tietoja ne antavat liiketoimistaan, toteaa Ylönen.

Yritysten veronmaksun vastuullisuutta voitaisiin Finnwatchin mukaan edistää kunnianhimoisella pakollisella maakohtaisella raportoinnilla. Vapaaehtoiset veroraportit eivät riitä, sillä ne sivuuttavat Finnwatchin mukaan tärkeimpiä verotuksen vastuukysymyksiä.

Finnwatchin mukaan Suomessa tarvitaan sitovaa sääntelyä.

-Suomen tulee vaatia pakollista maakohtaista talousraportointia käyttöön nopealla aikataululla EU:ssa. Valtionyhtiöiden tulee toimia asiassa edelläkävijöinä, Ylönen kommentoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kahela

Verosuunnittelun suurin ryhmä on viinaa Virosta raahaavat ja autoja Saksasta tuovat. Miten Finnwatch ehdottaa tämän toiminnan verottamista? Tosi ala-arvoista on toisten rahoilla eläminen ala Finnwatch. Vielä ala-arvoisemmaksi sen tekee, että Tällä toiminnalla Finnwatch karkoitta veroja maksavat yritykset Suomesta. Kone, Nokia, Wärtsilä jne eivät tarvitse Suomeha vaan Suomi tarvitsee niitä.

Juhani Saarinen

Verosuunnittelu on ollut puheenaiheena pitkään ja on edelleen, mitä sellainen verosuunnittelu tarkoittaa, jos maassamme on verohallinto joka suorittaa yrityksille yksityisille verotuksen.
Kuinka asia on selitettävissä, että yrityksille on järjestetty porsaanreikä jota he ovat kiitettävästi käyttäneet, mutta yksityiseltä kansalaiselta tie on tukittu.?
Mitä virkaa on tällaisella hallinnolla kuin verohallinto, koska se on näin helposti ohitettavissa, onko julkinen hallinto epäonnistunut tehtävissään niin pahasti että tulos on tällainen.?
Tällä palstalla eräs kirjoittaja heittää ajatuksen ,että yrityksillä pitää olla sellainen mahdollisuus välttää veronmaksua, minkä takia, eikö me Suomalaiset ollakaan tasa arvoisia verolain edessä, onko Suomalainen julkishallinto paisutettu niin suureksi, että veroprosentti paljon korkeampi kuin muissa maissa.?
Sana verosuunnittelu tuntuu ensi kuulumalta korvaan mukavammalta kuin sana veronkierto, siitähän tässä lopulta on kysymys vaikka kuinka yritetään selitellä että se on lainmukaista toimintaa, mielestäni moraalitonta toimintaa, oikeudenmukaisuus pitää nostaa esiin.
Tässä lienee selitys sille että tästä asiasta on niin vaikea julkisesti keskustella, lain laatijoille tällaisesta toiminnasta täysi nolla.
Verotus pitää maassa olla sellaista että kenenkään ei tarvitse alkaa kikkailemaan veronmaksussa, vaan verothan ovat loppujen lopuksi kaikkien meidän eduksi ja yhteiskunnan, ja myös yritysten eduksi.

Matti Auer

Verosuunnittelu (-kierto) ei ole pelkästään verotuloja ja kansan moraalia kuluttava ongelma, vaan myös vakava kilpailuetu sitä harrastaville yrityksille. Pienillä yrityksillä ei ole mahdollisuutta tämän kaltaiseen toimintaan, joten terveen kilpailun kannalta veroparatiisit ovat myrkkyä.

Johan Von

Erityiisen kummallista, ettei EU puutu siihen, koska kuitenkin on sen alueella tapahtuvaa toimintaa. EU:n sisäiset asiat eivät kiinnosta kansalaisia, mutta jos autetaan jotai tavallisia raharikoksia tehneitä selviämään takaamalla niiden lainoja ja saattamalla niiden kansalaiset entistä tukalampaan asemaan niin silloin huudetaaa ei muuta kuin kansa hirteen. Miljardit joita viedään yritysten taholta maista eivä tavallista kansalaista kiinnostta van hyväksyvät ne kiltisti.

Jouni Kari

Rahan poistaminen kansantaloudesta voi olla _erittäin_ vaarallista puuhaa. Siirrot veroparatiiseihin poistavat rahaa kansantalouden kierrosta.

Rahan kierto on kansantaloudessa tärkeä mekanismi. Otetaan esimerkkinä vaikka työntekijä joka palkataan johonkin pysyvään työhön. Taui yrittäjä, joka saa tilauksen suuremmalta firmalta. Mitä siitä seuraa laajemmin?

-> Työntekijä tai yrittäjä ostaa leipää.
-> Kauppias ostaa leivät leipomolta.
-> Leipomo maksaa palkkaa työntekijöilleen.
-> Leipomo ostaa jauhot myllyltä.
-> Myllykin maksaa palkkaa työntekijöilleen.
-> Mylly ostaa viljan tukkurilta.
-> Tukkuri maksaa palkan työntekijöilleen.
-> Tukkuri ostaa viljan maanviljelijältä.
-> Maanviljelijä ostaa myös kaupasta leipää.
-> Maanviljelijä ostaa lannoitetta.
-> Lannoitefirma maksaa palkan työntekijöilleen.
-> Maanviljelijä ostaa kotimaisen traktorin.
-> Traktoritehdas maksaa palkkoja työntekijöilleen.
-> jne jne.

Tämä vain leivän ostamisessa. Sama toteutuu kaikissa muissakin palveluissa. Raha kiertää kansantaloudessa. Hyvin monessa kohtaa tuota ketjua maksetaan arvonlisäveroa jne. Eli valtio tienaa myös.

Ja tämä siis vain leivän ostamisessa. Mitä muuta työntekijä tai yrittäjä tai vaikkapa perhe voi ostaa tai jättää ostamatta?

Mitään takuuta ei ole, että se raha tulisi veroparatiiseista takaisin Suomeen. Suomen kansantaloutta kasvattamaan. Ei mitään takuita. Eikä kukaan sellaista takaa.

Aikanaan TKK:lla toiminut kansantaloustieteen professori Osmo Jaskari kertoi, että rahan vaikutus _vähintäin_ kymmenkertaistuu kiertäessään kansantaloudessa. Entä jos rahaa vuotaa veroparatiiseihin?

Mikä on vaikutus?

Johan Von

Sen suora vaikutus on, että se jää valtion kierrosta pois. Sillä voisi saadaa lisää sairaanhoitopaikkoja. Auttaa vanhuksia paremmin elämään loppuelämänsä. Rakentaa infrastuktuuria, hoitaa lapsiperheitä Ja muita pieniä asioita.

Jussi Rajaniemi

-> Työntekijä tai yrittäjä ostaa leipää.
= Valtiolle 24 % ALV, 20 % yhteisöveroa voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Kauppias ostaa leivät leipomolta.
= 20 % yhteisöveroa leipomon voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista ja 40 % palkoista.
-> Leipomo maksaa palkkaa työntekijöilleen.
= Noin 40 % veroja ja sen kaltaisia maksuja palkoista
-> Leipomo ostaa jauhot myllyltä.
= 20 % yhteisöveroa myllyn voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Myllykin maksaa palkkaa työntekijöilleen.
= Noin 40 % veroja ja sen kaltaisia maksuja palkoista
-> Mylly ostaa viljan tukkurilta.
= 20 % yhteisöveroa tukkurin voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Tukkuri maksaa palkan työntekijöilleen.
= Noin 40 % veroja ja sen kaltaisia maksuja palkoista
-> Tukkuri ostaa viljan maanviljelijältä.
= 20 % yhteisöveroa maanviljelijän voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Maanviljelijä ostaa myös kaupasta leipää.
= Valtiolle 24 % ALV, 20 % kaupan yhteisöveroa voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Maanviljelijä ostaa lannoitetta.
= 20 % yhteisöveroa maanviljelijän voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Lannoitefirma maksaa palkan työntekijöilleen.
= Noin 40 % veroja ja sen kaltaisia maksuja palkoista
-> Maanviljelijä ostaa kotimaisen traktorin.
= 20 % yhteisöveroa voitosta ja 30 % pääomaveroa osingoista.
-> Traktoritehdas maksaa palkkoja työntekijöilleen.
= Noin 40 % veroja ja sen kaltaisia maksuja palkoista
-> jne jne.

Hyvinvointivaltion tarkoittaa sitä että valtio voi hyvin - et sinä.
http://www.veroaste.fi

Lasse Neponen

Kyse on vain työn, palveluiden ja pääomien vapaasta liikkuvuudesta EU alueella.
Siihen Suomi meni mukaan kansanäänestyksellä 1995.
Suomi itse vain ei ole kilpailukykyinen houkutellakseen rahaa tänne, koska poliitikot ja hallintobyrokraatit asennoituvat omaan maahamme suljettuna taloutena.

Joko pitää luopua rajoitteista, kuten perintö- ja autovero (Ruotsin malliin), kansalliset erityismääräykset mm. rakentamisessa jne jne eli ylipäätään laskea vaatimuksia yleisen palkka- ja hintatason madaltamiseksi.
TAI palata kansalliseen valuuttaan, jolla voidaan lisätä omavaraisuutta ja elvyttää kotimaista taloutta lisäämällä sen kiertoa suhteessa muihin valuuttoihin (devalvoimalla).

EU ja €uro ovat loistava projekti pienelle sijoitusvarallisuutta omaavalle pääomatuotoilla elävälle eliitille ja heidän lähipiirilleen. Muut saavat kilpailla kynsin-hampain ja kyynärpäin paikastaan auringossa.
Näin on kuitenkin (puolue)demokraattisesti "yhdessä" päätetty.

Jaska Ojansuu

Palkansaajillakin pitää olla oikeus verosuunnitteluun yritysten tavoin. Omat kirjat veroparatiisiin, jossa on nolla prosenttia tuloverolle ja palkka täytenä tilille. Kaikki sosiaalituet ja muut tuet tietysti pitää kuitata Suomesta itselle täysimääräisenä.

Johan Von

Onhan palkansaajallakin tosin palkansaaja ei pienistä tuloistaan saa tuntien ankaran miettimisen tuloksena kuin muutaman kympin. No hän ei euromääräisesti paljon maksakkaan. Mutta jos maksat muutaman miljoonan veroa kannattaa palkata jo ammattilainen avuksi ja säästö on huomattavasti enemmän. Raha tässäkin ratkaisee. Kyllä veroparatiisiin sijoittaminenkin maksaa tosin paljon vähemmän kuin esim. mitä suomeen veromarkkoja menisi.

Nea Halme

Onko tämä nyt joku ihme, jos yritysten toimintaedellytyksiä heikennetään aina ja joka sunnasta verottamalla. Mikä ihmeen itseisarvo yritykselle on maksaa Suomeen mahdollisimman paljon veroja? Tällä kokemuksella ja näytöllä vielä kun katsoo kuinka huonosti nämä veroina kerätyt varat käytetään (tulevaisuusselonteot yms. sontaa), niin mikään määrä veroja ei riitä tämän maan kuluihin.

Juhani Kahela

Kun lukee näitä katkeroituneiden kirjoituksia, niin en yhtään ihmettele suomalaisten talouspäätösten järjettömyyttä. Päätöksen tekijät ostavat ääniä näiltä katkerilta järjettömillä päätöksillä. Sen takia Suomen talouden miittarit alkavat olla Kreikan luokkaa. Ei Kone, Nokia Wärtsilä jne Suomea tarvitse. Suomi tarvitsee niitä. Päätökset on tehtävä niin, että ne pysyvät Suomessa. Tarvittaisiin myös sellaisia päätöksiä, että tänne tulisi lisää yrityksiä. Kansantaloudelle järkevä päätös olisi nollavero yrityksille Viron mallin.

Johan Von

Merkillistä ulkomaiset yrittäjät maksavat suomeen veronsa, mutta suomaliaisen yrittäjän ei kannata ja ulkolainen pärjää silti. Mutta ehkä ne osaavat valita oikeat yritykset joiden tuloista riittää veromarkkojakin. Tai sitten saavat yrityksensä tuottamaan täällä paremmin. Katsokaa Mitä ulkolaiset yritykset suomessa omistavat ja voitte katsoa myös paljonko ne maksavat veroja. niin ehkä viisastutte.

Hannu Hillo

Kun verotus jäisikin tulo-, alv- ja osinkoverotukseen. Lisäksi on vielä erilaista auto-, ajoneuvo-, polttoaine-. kiinteistö-, lahja-, satunnainen myyntivoitto- jne. veroa. Eikä ole vielä poistettu perintöveroakaan, josta edesmennyt ystäväni verotarkastaja antoi määrityksen, että kolmen, neljän sukupolven aikana julkinen valta ehtii ottaa omaisuuden arvon kerran kokonaan haltuunsa.

Tuure Nyqvist

Veroparasiittivaltiot ja alueet ovatkin suurin kummallisuus. Miten mm. EUssa on mahdollista olla valtioita ja alueita, jotka saavat elää toisten kustannuksella?

Tähän on vain yksi vastaus, myös koko EU on edelleen hyvin korruptoitunut, joten eipä ihme, että asialle ei tehdä mitään.

Ilmeisesti on myös niin, että jos haluat pyrkiä johonkin vähänkin merkittävämpään asemaan julkisella (?) tai yksityisellä (suljetulla ja salatulla) sektorilla, sinun tulee vihkiytyä ja vannoa uskollisuutta luotettavalla tavalla mm. veroparasiiteille ja vastaaville tavaksi tulleille järjestelyille.

On siis kyse globaalista järjestäytyneestä rikollisuudesta, jonka seurauksena mm. Suomen valtio menettää vuosittain jopa enemmän verotuloja, kuin ns. kestävyysvaje vuosittain on.

Veroparasiittivaltioiden ja niiden tarjoamien rikollisten ja veronsa maksavia terrorisoivien veronkiertopalveluiden, sekä kaiken finanssikeinottelun seurauksena menetetään merkittävä osa yhteiskunnan ensisijaisesta tehtävästä, hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä.

Arveluttaa myös todella paljon, tekeekö edelleen korruptoitunut EU toisen, edelleen hyvin korruptoituneen USAn kanssa lehmänkauppasopimuksen ison rahan, ((Jo nyt 1% omistaa 0,5 (puolet) kaikesta Telluksemme varallisuudesta)), eduksi.

Mitä tapahtuu tälle saastalle? Putsataanko se kokonaan pois, vai annetaanko sen muhia mattojensa alla yhä suuremmaksi tunkioksi?