Perjantai 24.5.2019

Pikavipeillä tehtaillaan petoksia - satoja vuosittain

Luotu: 
13.7.2009 07:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pikalainanottajan henkilöllisyyttä ei tarkasteta oikeusministeriön mukaan riittävän tarkasti.

Suomessa paljastuu joka vuosi 200-300 tapausta, joissa pikalaina on otettu vieraisiin nimiin. Laina on irronnut vieraasta puhelimesta omistajan henkilötunnuksella ja yhteystiedoilla, kertoo maanantain Helsingin Sanomat.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Katri Kummoisen mukaan tapauksia on todennäköisesti vielä enemmän kuin tietoon tulee.

–Jos esimerkiksi lapsi on ottanut vanhemman kännykällä lainaa, tapaus hoidetaan usein perhepiirissä, hän sanoo.

Oikeusministeriön mukaan pikavippejä jakavat yritykset eivät tarkista lainanottajan henkilöllisyyttä riittävän tarkasti. Pankkisalaisuuden vuoksi pikavippiyritys ei voi varmentaa, onko tilinhaltija sama kuin kännykkäliittymän haltija.

–Lähetämme pin-koodivarmennuksen aina, jos henkilötietoja tai liittymää ei pystytä tunnistamaan, sanoo toimitusjohtaja Richard Rosenius OPR-Vakuudesta.

Ratkaisuna voisi olla henkilöyden todentaminen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnisteet.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

blogpro

Pikavippiyritysten pitää Kuluttajaviraston mukaan tunnistaa hakija aina pankkitunnuksilla, mikä poistaisi jo <a href="http://www.pikavippi.ws/pikalainayrityksilla-vaikeuksia-noudattaa-lakia/... määrän ongelmia</a>.

Yksi ongelma on myös se, että kuluttaja voi periaatteessa ottaa lainaa rajattomasti kunnes saa merkinnän luottotietoihin. Puolessa vuodessa ehtii kuitenkin hankkia aika reippaasti lainaa. Oikeaa kehitystä on sentään se, että luottokortti voidaan ottaa pois jos saa <a href="http://www.omaraha.org/luottokortti-kuivumaan-maksuhairiomerkinnasta/">m...än</a>.