Tiistai 18.9.2018

Urpilainen pudotti 1,5 mrd € pois – Suomelle uusi leikkausluku

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.1.2014 13:21
Päivitetty: 
30.1.2014 14:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tiedotustilaisuudessa torstaina.
|

Hallituksen suunnitteleman välittömän lisäsopeutuksen määrä voikin olla merkittävästi alhaisempi kuin pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) aiemmin väläyttämä noin kolme miljardia euroa.

–Luku voi hyvin muuttua kevään riihen aikana, Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Hallitus käsittelee maaliskuussa vuosien 2015–2018 valtiontalouden menokehystä. Urpilainen tiedotti torstaina järjestämänsä talousfoorumin päätteeksi, että hänen kuulemiensa asiantuntijoiden hahmotelmissa lisäsopeutuksen mittakaava – ensi vuodelle – oli 0–1,5 miljardia euroa.

–Ymmärrettävästi kaikki [asiantuntijat] eivät halunneet tässä vaiheessa lukita arviotaan yksittäiseen lukuun. Tarkkaa lukua tärkeämpää olikin ehkä tänään yrittää hahmottaa sopeutustoimien ja orastavan kasvun välistä suhdetta, koska kaikkia ratkaisuja on vaikeassa suhdannetilanteessa perusteltua punnita myös kasvun ja työllisyyden kautta, Urpilainen sanoo tiedotteessa.

Hallituksen tavoite on ollut taittaa julkisen talouden kestävyysvaje vuoden 2015 aikana. Ainakin ministeri Urpilainen epäilee nyt, onko tavoite sittenkään järkevä ja valtion velkaantumisen hillitseminen näin kiireesti tarpeellista. Urpilaisen muuttunut kanta on saanut hallituksen sisältä ainakin puolustusministeri Carl Haglundin (r.) ja kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) älähtämään julkisesti torstaina.

–Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että aikataulu ei ole järkevä, Urpilainen tiivisti asiantuntijoidensa sanoman.

–Sillä on kielteisiä vaikutuksia talouskasvuun ja työllisyyteen.

Valtio joutuu ottamaan sitä enemmän velkaa, mitä suurempi on valtion menojen ja tulojen välinen aukko eli kestävyysvaje. Urpilaisen mukaan velkasuhdetavoite on yhä tärkeä, mutta finanssipolitiikan ”koko sopeuttamispainetta” ei hänen mukaansa olisi järkevää kohdistaa ensi vuodelle.

SAK:n pääekonomisti Olli Koski, joka samoin osallistui Urpilaisen tilaisuuteen, huomauttaa, että Suomen luottoluokitusta ”ei varmisteta leikkauksilla vaan kunnollisilla kasvunäkymillä ja hyvällä työllisyydellä”.

–Äärimmäisen huolestuttavaa on, että pitkittyvä työttömyys uhkaa muuttua rakenteelliseksi. Uhkaa torjuttaisiin osoittamalla aktiiviseen työvoimapolitiikkaan lisää voimavaroja, Koski sanoo tiedotteessaan.

Hän muistuttaa, että ensi vuonna tulee voimaan jo aiemmin päätettyjä kiristystoimia 1,8 miljardin euron arvosta. SAK:n mielestä uusiin kasvua heikentäviin säästöratkaisuihin ei ole syytä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Härkönen

Urpilainen on valtiovarainministerinä päävastuussa velkaantumisen taittumisesta. Tämä oli hallitusohjelman yksi keskeisimmistä asoista. Nyt kun Urpilainen huomaa olevansa täysin kykenemätön hoitmaan virkaansa, eikä saa velkaantumista pysähtymään, alkaa hän laukoa suustaan, että ei sitä ehkä kannatakkaan taittaa vielä. Täysin käsittämätöntä!

Ja keitä ne Urpilaisen asiantuntijat mahtaa olla? Kaikki asiantuntijat, joiden lausuntoja minä olen lukenut on toista mieltä. Suomi ei ole kestävällä tiellä kehityksessään ja velkaantumisessaan. Kenties kyseessä on samat asiantuntijat, jotka Jutan kanssa suunnitteli aikoinaan nuo erinomaiset Kreikka vakuudet?

Jutta, ota nyt itseäsi niskasta kiinni. Et ole pätevä työhösi. Jäte se muille.

Juuso Walldén

SDP tietää opposition kutsuvan. Ainoa jäljelle jäävä homma onkin laittaa seuraajille niin surkeat lähtöasetelmat ettei niistä voi onnistua. Mitä vähemmän nyt itse jättää tekemättä sitä enemmän seuraajat joutuvat kansaa kyykyttämään. Kartanon isäntää mukaillen: Tämä eripurahallitus on ollut maallemme onnettomuus.

Matias Härkönen

Siltä vähän näyttää. SDP haluaa pitää yllä "tekohengitystä" velkarahan avulla. Seuraava hallitus joutuu laittamaan rahahanat kiinni ja SDP voi voivotella, miten mukavasti kaikki vielä oli, kun he oli hallituksessa. Tilanne on täysin karannu käsistämme. Kreikan tie kutsuu. Oma arvioni on, että viimeistään 2015-2016 vaihteessa alkaa selkärankamme murtua, jos jatketaan tällä tiellä.

Jaakko Aalto

Melkoiseen umpikujaan Urpilainen on itsensä ajanut. Jos taloutta ei saada paremmin tasapainoon, korkotaso alkaa nousta ja velanhoitokulut kasvavat jyrkästi. Vasemmisto pyrkii torjumaa menojen leikkaukset ja keräämään tällä kaiken mahdollisen poliittisen hyödyn. Verojen korotuksilla ei saada lisää rahaa. Ne vain lisäävät työttömyyttä ja ajavat loputkin palkansaajat muihin puolueisiin ja yrittäjät muihin maihin.

Kannattaisikohan sittenkin tarkastella niitä menoja kriittisellä silmällä ja aloittaa niiden karsiminen. Ei millään juustohöylällä vaan rehellisen ja pragmaattisen kustannus/hyöty tarkastelun pohjalta. Ei niin, että leikataan siltä, missä leikkaukset koskevat kansalaisiin kipeimmin, vaan sieltä, minne on kertynyt organisaatioon kertynyttä läskiä.

Jouni Nordman

Urpiaisella on vakava arvo loukku, jossa pää ongelmana on vasemmisto politiikan kestävyys vapaillamarkkinoilla, tässä itse asiassa on kyse EU:sa. Jossa demareilta on jäännyt tajuamatta että EURO on itse asussa vapauttanut markkinoita, joihin ei enään voida devalvoinnilla vastata. Eli Urpiaiselle ei ole seljennyt, että ainoastaan järkevällä verotuksella ja viisaalla julkisten kulujen käytöllä taataan kilpailu.

Tässä kun pikkasen pohtii Virkkusen syitä lähteä Eurooppan, niin en kyllä yhtään ihmettele, sillä kaksi surkeaa Sosiaali ministeriä, joista viimesin ei ole kuin huolissaan alkoholin verotuksesta, vaikka koko sosiaali sektorin uudistus on pöydällä. Eli kyllä tollasests tilanteesta kuka vaan olisi pois lähtemässä, sillä ihmetellä voi vaan millä perusteilla Demarit ministerinsä valitsee.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Eilisessä Aamupostissa A-P.Pietilä ehdotti Raimo Sailaksen valintaa pääministeriksi. Minusta Sailaksen voisi valita valtiovarainministeriksi, ei SDP:tä edustamaan, vaan enemmänkin toimitusministeriksi. Urpilainen voisi palata hoitamaan puolueen puheenjohtajuutta ja rivikansanedustajan töitään. Niissä hänellä on aivan riittävästi töitä. Tai voisihan hän lähteä eurovaaliehdokkaaksi. Valtion talous on niin hatarassa vaiheessa, että tarvitsemme kovan tason talousasiantuntijan valtion taloutta ohjaamaan ja tekemään vaikeita, mutta asiantuntevia päätöksiä. Urpilaisen tuuliviiriys on tällä hetkellä tosi vaarallista. Näyttää siltä, että Urpilainen oli eilen tätä mieltä, tänään tuota ja huomisen mielipide riippuu siitä, kuka asiantuntija hänen korvaansa viestiään kuiskuttaa.

Petrus Taskinen

Mä keksisin niin paljon kohteita joista voisi leikata valtavia summia. Kehitysapurahahanat kiinni. Työvoimatoimistot kiinni ja niiden välttämättömät palvelut Kelaan. Sama homma sossun kanssa.

Ruotsin kieli pois pakollisten aineiden joukosta kaikilla kouluasteilla. Tilalle ei muuta. Sama uskonnolle.

Yritystukia tulisi leikata.

Osmo Marttila

Urpilainen on oppositieon tehokkain poliitikko - tämän hallituksen aikana. vetää lähes vertoja kuntasektorin vallanhaluisille kyläpäälliköille, joiden ratkaisu hallinnon tehostamiseen ja karsimiseen on tietenkin lisätä kokonaan uusi himmelikerros ja lisätä hyväpalkkaisia päällikkövirkoja että 'joudutaan' vähentämään sairaanhoitajia varsinkin vanhuspalveluista.

Järjen voitto materiasta on siellä väärin ymärretty.

Sauli Harju

Ai niin ja vielä se että suomeen muuttavien ei tarvi omasta omaisuudestaan maksaa yhtään veroa kun tänne muuttavat. Käytännössä voi sijottaa omat rahat jonnekin toiseen maahan ja pystyy vielä hakeen sossusta ja kelalta tukia.

Arto Lahdenranta

Jos valtiovarainministerillä ei ole tällaisessakaan taloustilanteessa rahkeita eikä kanttia tehdä tarvittavia leikkauksia, niin silloin kannattanee alkaa panostaa laulajan uraan entistä enemmän.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288644009379.html
http://www.youtube.com/watch?v=ZqklmrRgfU8

Muistelen että 90-luvun laman aikoihin Valtiovarainministerit, Iiro Viinanen, Sauli Niinistö etc. yksinkertaisesti vain ilmoitti ministerille rahasumman kuinka paljon ministeriön alaisia kuluja pitää leikata. Oli kunkin ministerin omalla vastuulla etsiä tarvittavat säästökohteet ja toteuttaa ne.

Enpä muista nykyisistä lehdistä lukeneeni mistään tällaisista menetelmistä. Nykyministerit eivät ole lainkaan tulleet julkisuuteen kertomaan kuinka mahdottoman vaikeata asetettuja leikkauksia on saada kasaan, ja että tehtävät arvovalinnat ovat mahdottoman vaikeita.

Syynä lienee se, että lähes kaikkien Kataisen Sixpackin menoleikkausten toteutus on ajoitettu 2015 jälkeiseen aikaan. Silloin ne siirtyvät seuraavan hallituksen ja seuraavan Eduskunnan tehtäviksi.

Mikäli meillä maassa joku kriisi on, niin ainakin johtajuuden kriisi. Johtajuus asioiden päättämiseen ja varsinkin niiden toteuttamiseen yksinkertaisesti puuttuu.