Lauantai 20.7.2019

Suomen 3 mrd. €:n säästöt: ”Tavallisen ihmisen elämä vaikeutuu”

Luotu: 
4.2.2014 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jutta Urpilaisen (sd.) viime viikolla nostama kritiikki hallituksen kolmen miljardin sopeutustoimia kohtaan sai laajaa tukea valtiopäivien avajaisissa.
|

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) viime viikolla nostama kritiikki hallituksen kolmen miljardin sopeutustoimia kohtaan sai tänään tukea valtiopäivien avajaisissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie pitää hallituksen kaavailemaa vuotta liian lyhyenä aikana kolmen miljardin euron sopeutustoimille.

–Siitä voi tulla seurauksena se, että tavallisten ihmisten elämä vaikeutuu kun tehdään säästöjä. Ehkä joudutaan tekemään harkitsemattomia veronkiristyksiä, hän sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa.

–Ratkaisuja ei pidä lykätä, mutta pidemmällä aikavälillä maksaa sitä velkaa pois. Silloin ei jouduta ratkaisuihin, mikä katkaisee talouskasvua, hän lisäsi.

Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström on Urpilaisen ja Lapintien linjoilla.

–Se on niin iso määrä rahaa, että olen aikalailla Urpilaisen kanssa samoilla linjoilla siitä, että tuollaisella aikataululla leikkaaminen ei voi olla näkymättä pienituloisimmankin ihmisen elämässä, Lindström sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

Hänen mielestään on riski, että ”leikkaamme kasvun pois”, jos sopeutustoimet ovat liian tiukkoja.

Urpilaisen mielestä sopeutustoimet ovat liian jyrkkiä vuodessa toteutettaviksi vuodessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mielestä hallitus asetti tavoitteensa alunperinkin ”epärealistiselle pohjalle”.

–Kun Kataisen hallitus esitti ohjelmansa eduskunnalle 2011. Viestini oli, että siltä puuttuu kivijalka. Se on unelmille rakennettu. Nyt hallitus on huomannut, että ei ole tullut kasvua, työllisyystavoitteet ovat epäonnistuneet, Tiilikainen sanoi Uudelle Suomelle.

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen (sd.) mielestä on hyvä, että keskustelua sopeutustoimien aikataulusta käydään.

–Kyllä tämä on aivan luonnollista, että tätä yhdessä pohditaan. Suomessa on ollut viisas talouspoliittinen keskustelu meneillään, hän sanoi Uudelle Suomelle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Korpela

Hieman tässä jää sanattomaksi. Ensin pitäisi saada valtion taloustasapainoon, sitten puhutaan 3 mrd€ säästöistä, jotka toteutettaisiin 50% veronkorotuksilla ja sitten puhutaankin, että 3 mrd€ on liikaa.

Onko se liikaa säästöistä vai veronkorotuksista? Siitä ei puhuta.

Viimeaikaista menoa katsellessa todennäköisesti se on liika, joten todennäköinen päätös on korottaa veroja 1,5 mrd€. Näin saadaan kansalle ymmärrys, että on tehty kovasti töitä ja "säästetty" vain oikeasta paikasta.

Verot valtion maksettavaksi, niin kilpailukykyongelmakin ratkeaa.

Pekka Korpela

Sääli, että näitä kommentteja ei voi muokata.
Näköjään tuli muutama "kirjoitusvirhe", joka aina heikentää luettavuutta.

Joka tapauksessa viestini on, että tämä 50/50 periaate on kansan kusetusta ja päätöksiä ei hallitus pysty tai uskalla tehdä.

Ymmärrettävää on pelko valtion talouden tasapainoittamisen tuskasta, mutta pelko on muutoksen pahin vihollinen.

Väitän, että ei ole kuin kaksi tietä:
1) Tasapainoittaa valtion talous ja maksaa jo tuhlatut "ulkomaiset" eurovelat (mitä aikaisemmin, sen halvempaa)
2) Jättää velat maksamatta / saada akordi. Se voi tapahtua globaalisti tai EU-tasolla, jolloin velkaantua kannattaisi mahdollisimman paljon ja nopeasti (mitä enemmän velkaa, sen parempi)

Sauli Harju

Terveydenhuollon alasajo on alkanut. Yksi maailman suurimmista kaupallisista konsulteista on värvätty avustamaan pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman laatimisessa. Amerikkalainen McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta. Sopimuksen konsultin kanssa on tehnyt valtioneuvoston kanslia. http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalaiskonsultin_ideoimaan_s...

markku palonen

Hallituksen ongelma on siinä että he eivät ymmärrä työntekijän motivaatiota.
Lisätään verotusta ja valvontaa tarvitaan aina näitä virkamiehiä ja niiden täytyy olla omasta puolueesta jotta äänestjä määrät lisääntyisivät.Paras ei kelpaa vaan sopivin.

On paskalaki,pakkoliitokset,sote,telakkateollisuus ajettiin alas ja samalla meni Rautaruukin pääostajana telakat ,Rautaruukki sitten myytiin Ruotsiin ,kaivoslaista kukaan ei ota vastuuta, kaikki kiertelevät Talvivaaraa kuin kissa kuumaa puuroa,Kemira myytiin parhaana nousuaikana pois maasta,tätä samaa jatkkuu edelleen.Tämä on huonoin hallitus minun elinaikana,tuskimpa huonompaa hallitusta tulee.

Timo Nenonen

"Tämä on huonoin hallitus minun elinaikana,tuskimpa huonompaa hallitusta tulee."

Jep, minäkin luulin, että edellinen hallituksemme(Vanhanen/Kiviniemi) oli täysin alaarvoinen aloittaessaan laittoman ja sopimustenvastaisen tuki ja takauspolitiikan, mutta kyllä tämä nykyinen on ajanut hulluudessaan kauas ohi. Tuntuu, että hallituksessa ei ole ainuttakaan täysijärkistä ministeriä.