Maanantai 22.7.2019

EU:lla hyvä tahto, totuus karumpi: suomalaisen 20 €:n lasku olisikin 30 €

Luotu: 
17.2.2014 15:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Euroopan komission hyvä tahto maksaisi suomalaisille mahdollisesti jopa 850 miljoonaa euroa vuodessa, jos puheluiden hinnat nousisivat eurooppalaiselle tasolle.
|

Euroopan komission halu yhtenäistää puheluiden hinnat koko EU:n alueella saa varovaista kannatusta suomalaiselta teleoperaattorilta.

Tärkein kysymys ehdotuksessa on se, kuinka Euroopan valtavat hintaerot saatetaan yhteen.

Komission keräämien tietojen perusteella työtä on: Liettuassa ja Romaniassa minuutin puhelu maksaa noin 2 eurosenttiä, kun Hollannissa ja Luxemburgissa sama puhelu kustantaa noin 14,5 eurosenttiä. Ero on yli seitsenkertainen.

Suomalaiset maksavat puheluistaan keskimäärin noin 6,1 senttiä minuutilta. Ero EU:n keskiarvoon, 9,1 senttiin, on kolme senttiä eli noin 50 %.

Laskennallisesti 50 prosentin lisäys suomalaisten maksamiin puhelinkuluihin tarkoittaisi yli 850 miljoonan euron nousua puhelinlaskuihin. Arkitasolle tultaessa 20 euron puhelinlasku olisi laskennallisesti siis 30 euroa.

Roaming pois

Komission ehdotuksessa verkkovierailumaksut eli niin kutsuttu roaming käytännössä lakkaisivat kuluttajilta. Asiakkaat voisivat soittaa ja käyttää datayhteyttään koko EU:n alueella oman teleoperaattorinsa hinnoilla.

- Pidämme positiivisena, että sääntelyllä tuodaan asiakkaiden hinnat alemmas. Päällisin puolin ajatus on oikea, Elisan kuluttaja-asiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki sanoo Uudelle Suomelle.

Virkin mukaan komission ehdotuksen pohjalta ei vielä voi sanoa, kuinka paljon suomalaisten puheluiden hinnat voisivat nousta nykyisestä.

Asiakkaiden kannalta kauhukuva on se, että myös kotimaanpuheluiden hinnat nousevat EU:n keskiarvoon. Yritykset joutuisivat todennäköisesti laskuttamaan pienemmän kansainvälisen asiakasjoukon verkkovierailut kaikilta asiakkailtaan.

Suomen telepalveluiden hinnat ovat laskeneet noin 25 prosenttia vuodesta 2007.

"Viime kesänä esillä ollut ehdotus näytti siltä, että ainoa realistinen tapa olisi ollut nostaa puheluiden hintoja Suomessa."

- Tästä [roaming-maksujen poistamisesta] on keskusteltu nyt vuoden ajan. Viime kesänä esillä ollut ehdotus näytti siltä, että ainoa realistinen tapa [poistaa roaming-maksut EU-alueelta] olisi ollut nostaa puheluiden hintoja Suomessa, Virkki sanoo.

Verkkovierailua myös Suomessa

Jo nyt EU-direktiivi sääntelee hintoja niin, että roaming-puhelu saa maksaa asiakkaalle korkeintaan 30 senttiä minuutilta. Yhden megatavun dataliikenne saa maksaa ulkomailla vain 56 senttiä.

- Roaming-puheluiden tuotantokulut ylittävät kotimaan verkossa soitettujen puheluiden kulut, Virkki kertoo.

Teleoperaattoreiden kannalta puhelinverkkojen kuormittaminen ulkomaisilla asiakkailla ilman lisäveloitusta olisi siis huono asia.

Tosin suomalaiset operaattorit veloittavat jo nyt myös kotimaan verkkovierailuista niin kutsuttua terminointimaksua 2,8 senttiä minuutilta. Summa on melkein sentin korkeampi kuin mitä liettualainen asiakas maksaa puheluistaan yhteensä.

Terminointimaksu astuu voimaan, kun vaikkapa DNA:n asiakas soittaa TeliaSoneran verkkoon. Maksu on alenemassa syyskuussa yhdellä sentillä.

Suomen hinnat nousuun?

Elisan Virkki ei pelkän komission ehdotuksen perusteella arvioi, tuleeko uudesta sääntelystä hyvä vai huono kakku teleoperaattoreille.

Suomalaisittain kauhukuva olisi se, että myös kotimaanpuheluiden hinnat nousevat EU:n keskiarvoon. Yritykset joutuisivat todennäköisesti laskuttamaan pienemmän kansainvälisen asiakasjoukon verkkovierailut kaikilta asiakkailtaan.

Suomen telepalveluiden hinnat ovat laskeneet noin 25 prosenttia vuodesta 2007.

- Tästä [roaming-maksujen poistamisesta] on keskusteltu nyt vuoden ajan. Viime kesänä esillä ollut ehdotus näytti siltä, että ainoa realistinen tapa [poistaa roaming-maksut EU-alueelta] olisi ollut nostaa puheluiden hintoja Suomessa, Virkki sanoo.

Suomen puhelinlasku esim. + 800 milj. €

Suomen matkapuhelinverkoissa soitettiin vuonna 2013 yhteensä 17,3 miljardia puheluminuuttia. Suomalaiset teleoperaattorit laskuttivat tästä puhelumassasta yrityksiä ja kuluttajia yhteensä 1,76 miljardia euroa.

Laittamalla komission ehdotuksesta mutkat suoriksi ja suhteuttamalla Suomen puheluhinnat EU-keskiarvoon suomalaiset maksaisivat vuositasolla yli 850 miljoonalla eurolla enemmän laskennallista puhelinlaskuaan. Tämän laskennallisen summan maksajina olisivat suomalaiset yritykset ja kuluttajat.

Komission tänään julkaisema ehdotus vaatii vielä jäsenvaltioiden ja EU-parlamentin direktiivivalmistelun, eli telepalveluiden todellinen sisämarkkina on vielä kaukana. Asian käsittelevät todennäköisesti keväällä valittavat mepit.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarno Isokirmo

ite oon ollut aina EUn kannalla ja pidän EU:ta hyvänä asiana. mutta tämä Euroopan komissio tekee siittä todella vaikeeta jopa mahdotonta. ei kukaan voi järjellä ymmärtää näitä byrokraattien ajatuksia. jos halutaan poistaa roaming maksut niin nostetaan kaikkien puhelujen hintoja samoille tasoille?? mitä V##tua?! eikö olisi parempi koittaa saada rajojen ylittävää operaattori kilpailua ja sillä sitten poistaa nämä maksut? nyt rupee oleen aika polttaa toi euroopan komissio ja toivoo että tuhkasta tulis jotain oikeesti toimuvaa ja järkevää

Lasse Neponen

EU on enemmän kommunismia, kuin kapitalismia ja enemmän teoriaa, kuin kätäntöä ja enemmän byrokratiaa, kuin demokratiaa ja enemmän rajoituksia, kuin vapautta.
Siis lyhyesti tiivistettynä.
Ja luo enemmän uusia ongelmia, kuin tarjoaa ratkaisuja vanhoihin.

Mika Hällström

Hauska tämä jutun otsikko. Olen suomalainen ja näyttäisi siltä, että mun puhelinlasku pienenee noin 80 eurosta noin 40 euroon.

Tottakai operaattorit vastustavat muutoksia tässä kohdassa, koska järjettömien ulkomaanliikenteen roaming-maksujen avulla rahastaminen loppuu. Kahden eri EU maassa toimivan operaattorin väliset roaming puheluiden tuotantokulut ovat tuskin paljon suuremmat kuin vastaavat roaming puhelujen (esim. Sonera <-> Elisa Suomessa) tuotantokulut yhden maan sisällä. Nythän näistä maiden välisistä roamingeista peritään kuitenkin jostain syystä 20-50 kertaiset kulut maan sisäisiin roaming puheluihin verrattuna.

Olisiko tämän jutun perustaksi kannattanut haastatella jotain muutakin tahoa kuin ulkomaan roaming maksuilla nautiskelevia operaattoreita?

Kerrankin EU tekee töitä palkkansa eteen ja tästäkin valitetaan. Hyvä EU!

Lasse Neponen

Tulee ongelmia koska roamingmaksuissa on myös veroja ja yhtenäisellä hinnoittelulla voisi hankkia esim. verkkokaupan kautta koko EU alueen edullisimman liittymän, jota sitten käyttäisi (esim. pakettina) toisessa maassa.
Eri maiden suuntanumerot menettäisivät tarkoituksensa ja koko liittymäkaupasta syntyisi melkoinen härdelli.

p.s. Koska muuten yksityishenkilö voi tuontiautosta maksaa autoveron sen hankinta + rahtihinnan, eikä Suomalaisista autoliikkeistä saadun laskennallisen keskimääräisesti vastaavan verotusarvon mukaan ?
Tällaisten suurempienkin esineiden kohdalla nykytila on kaukana vapaasta liikkuvuudesta, markkinaehtoisuudesta ym ym...

Mika Hällström

>Tulee ongelmia koska roamingmaksuissa on myös veroja ja yhtenäisellä hinnoittelulla >voisi hankkia esim. verkkokaupan kautta koko EU alueen edullisimman liittymän, jota >sitten käyttäisi (esim. pakettina) toisessa maassa.

En kyllä näe tässä käyttäjien kannalta muuta ongelmaa kuin sen, että pitää keksiä mihin käyttää pienemmästä puhelinlaskusta säästyneet rahat.

Jaakko Kojo

Tämä roaming-asia on saatava käsitellyksi koko Euroopan alueella. Nyt rajaseuduilla on se tilanne, että kotimaan yhteydet ovat heikkoja niin puhelimessa kuin dataliikenteessäkin. Ensin pitää laittaa kuntoon Lapin yhteydet. Puhelin ei toimi joka paikassa eikä nettiin saa yhteyttä. Helsingin horisontti on väärä paikka arvioida yhteyksien hyvyyttä. Kannatan maksujen tasaamista, vaikka se nostaisikin kotimaan puhelinlaskua. Silloin voisi Muoniossakin käyttää ruotsalaista operaattoria samalla hinnalla, kuin kotimaista. Nyt datayhteyksissä Muoniojoen kahta puolta on aivan erilaiset olosuhteet. Kotimaassa ei saa aina ollenkaan yhteyttä, ja Ruotsin puolelta tulee 7/2 megabitin yhteys, mutta se on kallis. Valokuitu ei ole ratkaisu, sillä se on tehty ylivoimaisen kalliiksi.