Sunnuntai 20.1.2019

Piippo - miljoonat haihtuivat, valta meni

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.7.2009 11:46
  • Kuva: Elcoteq
    Kuva
    Antti Piipon Elcoteq-omistus on yhä kuuden miljoonan euron luokkaa, mutta hänen omaisuutensa arvo oli takavuosina yli kymmenkertainen.

Faktakulma

Insinööri Antti Piippo (s. 1947) perusti Elcoteqin 1990-luvun alun laman keskellä ja vaurastui yrityksensä kasvun myötä huimasti. Hän oli vuonna 2000 Suomen neljänneksi rikkain henkilö 75 miljoonan euron omaisuudellaan. Piippo toimii Elcoteqin hallituksen puheenjohtajana. Hänet tunnetaan yrittäjyyden vahvana puolesta puhujana.

Elektroniikkayritys Elcoteqin perustaja, pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo on taipumassa yhtiön vallankahvan luovuttamiseen Kiinan valtion omistamalle China Electronics Corporationille.

Kiinalaiskonserniin kuuluvan Schenzen Kaifa Technologyn osuus ylivelkaantuneesta Elcoteqista on nousemassa yli 30 prosenttiin 50 miljoonan euron pääomasijoituksen myötä. Samaan aikaan Elcoteq kaavailee osakesarjojen yhdistämistä, mikä romahduttaisi Piipon ja kahden muuna pääomistajan Jorma Vanhasen ja Henry Sjölundin äänivallan yhtiössä.

Syy järjestelyyn on tappiollisen Elcoteqin vakava velkaongelma, kun omavaraisuus on painunut 10 prosenttiin. Yhtiö tarvitsee kipeästi kiinalaisrahaa.

Nykyisin yhtiö on vielä kolmikon hallussa, sillä heillä on noin 75 prosenttia äänivallasta K-osakkeiden avulla ja kaikki kolme ovat hallituksessa. Suunnitteilla olevassa omistusjärjestelyssä kymmenellä tällaisella osakkeella saisi vain yhden A-osakkeen, eli heillä olisi uudessa kuviossa ilman uusia osakkeita enää runsaat 40 prosenttia äänivallasta. Piipolle siitä kuuluisi 22 prosenttia nykyisen 44 prosentin sijaan.

- Kaifan lisäksi omistajaksi on tulossa mahdollisesti joukko velkojia, pankkeja ja debentuurien haltijoita. Velkoja on tarkoitus uudelleen järjestellä pääomaksi, kertoo Elcoteqin talous- ja rahoitusjohtaja Mikko Puolakka.

Velkojen järjestely voi vähentää perustajakolmikon valtaa edelleen. Hallitusvaltaa taas käyttää yleensä pääomistaja.

Elcoteqin markkina-arvo on nykyisellä osakemäärällä laskettuna ja A- ja K-osakkeet huomioiden pitkään kestäneen kurssilaskun jälkeen enää noin 29 miljoonaa euroa. Piipon Elcoteq-omistuspotti on siten kuuden miljoonan euron paikkeilla. Parhaimmillaan, vuonna 2000, hänen omaisuutensa oli verotietojen mukaan 75 miljoonaa euroa ja hän oli Suomen neljänneksi rikkain henkilö.

Elcoteqin ongelmat tulivat pintaan vuonna 2006. Suuret sopimusvalmistajat kasvoivat ja Elcoteq alkoi jäädä jalkoihin. Jo vuonna 2001 yhtiö oli elänyt myös vaikeita aikoja, kun kännyköitä valmistanut Ericsson hylkäsi sen ja vaihtoi kilpailija Flextronicsiin.

Viime vuonna Piippo oli toiveikas sopimusvalmistuksen suhteen ja uskoi ongelmien ratkeavan.

- Se (toimiala) on vasta tarinansa alussa. Siinä tapahtuu jatkuvasti suuria muutoksia, hän sanoi Suomen Kuvalehden jutussa.

 

 

 

 

Faktakulma

Insinööri Antti Piippo (s. 1947) perusti Elcoteqin 1990-luvun alun laman keskellä ja vaurastui yrityksensä kasvun myötä huimasti. Hän oli vuonna 2000 Suomen neljänneksi rikkain henkilö 75 miljoonan euron omaisuudellaan. Piippo toimii Elcoteqin hallituksen puheenjohtajana. Hänet tunnetaan yrittäjyyden vahvana puolesta puhujana.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Tyylipuhdasta systeemievoluutiota, jos tuosta kehityksestä käyrän piirtäisi.
Huippu on siellä missä pitääkin. Sitä ennen nousu, sen jälkeen tasamaakamppailua ja sitten lasku. Toivottavasti tulevassa uusi nousu mieluummin kuin jatkuva lasku ja vähitellen olemattomuus tai unhola.

Jape

Vaikka Piipon prosentuaalinen osuus osakkeista pienenee kasvaa omaisuuden arvo lähivuosina huimasti.

On helppo ennustaa että Elcoteq saa jatkossa mittavan osuuden Kiinaan ja muualle Aasian markkinoille suunnatusta elektroniikkatuotteiden valmistuksesta. Alan kiinalaiset toimijat tulevat olemaan maaliman suurimpia yrityksiä jo lähivuosina. Juuri siksi kiinalaiset panostavat Elcoon..

Parhaat onnittelut Elcotec'in omistajille.