Perjantai 24.11.2017

Aamun yt-pommi: Marimekko irtisanoo Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.3.2014 08:35

Marimekko irtisanoo 22 henkilöä. Lisäksi yhtiön omissa myymälöissä työskentelevistä enintään 35 henkilön työsuhde muuttuu osa-aikaiseksi tai sovittuja työtunteja vähennetään. Työtä vähenee myös määräaikaisten työsuhteiden päättymisten kautta.

Marimekko aloitti yt-neuvottelut viime kuussa. Alun perin tavoitteena oli 55 työpaikan vähentäminen.

- Tavoitteenamme on uudistaa etenkin suunnitteluun, tuotekehitykseen ja hankintaan liittyviä prosesseja. Kaiken ytimessä ovat entistä kiinnostavammat tuotteet ja niiden saaminen suunnittelupöydältä myymälöihin helpommin ja nopeammin, sanoo toimitusjohtaja Mika Ihamuotila.

Henkilöstövähennyksillä ja työaikajärjestelyillä Suomessa tavoitellaan arviolta yhteensä 1,5 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä. Säästöt vaikuttavat yhtiön tulokseen vähitellen vuoden 2014 toisesta neljänneksestä lähtien, ja koko tulosvaikutus näkyy kuluvan vuoden viimeisestä neljänneksestä alkaen. Henkilöstövähennyksiin liittyen yhtiö kirjaa 0,4 miljoonan euron kertaluonteisen kuluvarauksen vuoden 2014 ensimmäiselle neljännekselle.

Yt-neuvottelujen piirissä oli 378 henkilöä, joista 151 työskenteli yhtiön Suomen-myymälöissä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jean Darch

Kun Marimekko uudistaa suunnitteluun, tuotekehitykseen ja hankintaan liittyviä prosesseja, tarkoittaa se tarttumista yhtiön tärkeimmän osan uudistamiseen. Se on strategisesti loistava asia, sillä Marimekon muotoilu on heikosti johdettua, mutta myös konservatiivisia tuotteita suunnittelevaa.

Marimekko on edelleen suomalaisen muotoilun ja muotoilukoulutuksen indikaattori. Sitä se on myös muotoilujohtamisen uudistamisessa. Marimekon sidonnaisuussuhde Taideteolliseen korkeakouluun kannattaa katkaista, tai laittaa Taideteollinen korkeakoulu TaiK kuntoon.

Marimekko ei olisi koskaan kärsinyt vuoden 2013 sarjakatastrofia, jos TaiKissa olisi ollut muoto-opin kurssikokonaisuus, muotoilun kritiikin oppikokonaisuus, ja liian vaimea ja laiskakin muotoilun harjoitustöiden ohjaus. Nokia saatiin näillä puutteilla jo ulosliputettua.

http://kritiikkiblogi.wordpress.com/2013/09/29/muotoilu-taikin-nokian-ja...

Marimekon muotoilun ja sen johtamisen ongelmat eivät ole yhtiön sisäisiä, vaan muotoilutoimialan koulutuksen ja koulutussisällön aiheuttamia. Opiskelijavalintakin suosii valmiita ja arrogantteja taiteiljaviisastelijoita, joita maailman muotoilu, tuotteet, palvelut ja käyttäjät eivät kaipaa.

Juhani Risku

Kalle Kaskinen

Olis irtisanonut 100% henkilökunnasta, olis säästöt olleet paljon suuremmat.
Eihän firman suunnittelijat osaa tehdä ollenkaan omia malleja, vaan varastavat muiden tekemiä malleja väittäen niitä omiksi.
Ei ollenkaan haittaisi, vaikka Marimekko lopettais kokonaan...