Tiistai 21.5.2019

Microsoft pyörsi heti puheensa: XP-päivitys jakoon

Luotu: 
2.5.2014 11:25
|

Käyttöjärjestelmävalmistaja Microsoft on julkaissut päivityksen Windows XP –käyttöjärjestelmälle.

Päivitys koskee nettiselain Internet Explorerista löytynyttä haavoittuvuutta, jonka avulla kaappaaja voi ottaa koko XP-koneen haltuunsa.

Microsoft ilmoitti viime kuussa, että se ei enää päivitä XP-käyttöjärjestelmälle mitään. Nyt havaittu haava on kuitenkin niin vakava, että yhtiö päätti tilkitä aukon aiemman päätöksensä vastaisesti.

XP:llä on edelleen noin neljäsosan markkinaosuus tietokoneiden käyttöjärjestelmistä. Windows XP –käyttöjärjestelmä julkaistiin vuonna 2001.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Eipä varmaan kandee omalla tiekkarilla maksaa laskujaan, se heartbleed-worm on ujuttautunut jo pankkienkin tunnistautumishommaan eli vetujärjestelmään. Suosittelen käyttämään pankkien omia tiekkareita, en usko niissä olevan viruksia, koska ei niillä pyöritä netissä. Itse en enää koskaan käytä omaa konetta maksamiseen, en ikinä.

Petri Suomi

En olisi aivan noin huolissani. Pankissa asioidessa käytetään kertakäyttöisiä numeroita kirjautuessa, joilla ei tee ulkopuolinen mitään. Asiakasnumero on ainoa, jolla voisi tehdä jotakin, mutta sekin vaatii taas niiden uusien pankkitunnusten tietämistä. Minulla tulee kännykkään tieto tilin käytöstä, joka ei sisällä mitään muuta tietoa.

Yksikään pankkkiohjelma ei anna arvailla mitään ja ainakin tämä Hyppösen firman ohjelemisto koneessa estää pankissa asioidessa kaiken muun liikenteen koneessa nettiin ja netistä koneseen samanaikaisesti. Joskus jopa ärsyttävästi, kun automaatisesti aktivoituu, jos jollain sivulla on mahdollisuus ostaa jotakin.

Varovaisuus ei ole pahasta, mutta eivät nämä netin uhat yksityisiä ihmisiä kohtaan kovin yleisiä ole. Testissä pahaillaan 8.1 Windows, jossa ei ole palomuuria, eikä minkäänlaista virustorjuntaa. Pelkät päivykset asennetaan säännöllisesti. Laitteella surffaillaan päivittäin ympäriinsä ja nyt se on ollut 8 kuuukautta testissä. Kertaaakaan ei ole löytynyt vikasietotilassakaan yhen yhtä haittaohjelmaa. IE selaimena ja flashit/ Javakin toiminassa. Ei silti. Reitittimestä on otettu sille 20 megan oma kaista, jossa ei ole palomuuria . Täysin suojaamaton laite.

Tietoturvaohjelmilla on skannattu se nyt 19 kertaa. Ei mitään. Ja tieturvaohjelmakin on modattu niin, että se tutkii myös isot tiedostot, joita tunnetuimmat eivät oletuksena tarkista lainkaan, jotta tarkastus olisi nopea ja sitä voisi mainostaa.
Zipatutkin se purkaa ja tarkistaa. Saas nähdä koska kalastelu onnistuu.

Näillä haittaohjelmilla ammattilaiset pyrkii enempi sinne pankin päähän tunkeutumaan ja muihin servereihin. Ei niitä kiinosta netin avaruuden miljoonat yksittäiset läppärit ja muut yksittäiset laitteet. Pankissa taas tietoturva on huipussaan. Muutoinhan ei yritettäisi ihmisiä huijata eri tavoin sähköposteilla antamaan tilinumeroitaan ja pankkitunnuksia. Jos ne pystyisi ne sieppamaan "lennosta", niin lukuisia houkuttelukirjeitä ei liikkuisi netissä. Joihinkin palvelunestohyökkäykkäyksiin voidaan yrittää suojaamatonta yrittää valjastaa, mutta eihän se sinne itekseen tunkeudu, kun jo selaimetkin osaa vakiona varoitella.

Viimeksi sain Microsoftin nimissä postia, jossa Microsoft säätiö lahjoittaa minule 5000 taalaa pitkän asiakassuhde nimi, jos linkki antaa pankkitili, nimi, osoite ja pankkitunnus. Eli, noin huonoa suomea ja kymmenet suomalaiset ovat antaneet tietonsa. Näin kertoi erään ison pankin tietoturvasta vastaava.

XP toimii vielä pitkään, kunhan tietää mitä tekee ja hoitaa tietoturvansa itse.