Torstai 20.6.2019

Näin Suomi eroaisi eurosta: Nopeasti ja kansalta salassa

Luotu: 
7.5.2014 15:00
  • Siirtyminen yhteisvaluutasta paikallisvaluuttaan tapahtuisi Liberan kirjan mukaan yhtä helposti kuin 1860-luvulla Venäjän ruplan rinnalle otettiin markka.
|

Suomen eroaminen eurosta kävisi yhdessä viikonlopussa, kertoo ajatuspaja Liberan kustantama, tänään julkaistu, kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen toimittama teos Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot (Libera 2014). Kirjan kirjoittajista Stefan Törnqvist, Vesa Kanniainen, Heikki Koskenkylä ja Elina Lepomäki tunnetaan eurokriittisinä.

Siirtyminen yhteisvaluutasta paikallisvaluuttaan tapahtuisi Liberan kirjan mukaan yhtä helposti kuin 1860-luvulla Venäjän ruplan rinnalle otettiin markka.

Liberan mukaan tarvitaan ”vain pari mitätöntä muutosta”.

–Yksi viikonloppu riittää vapauttamaan kelluvat paikallisvaluutat. Käytännössä ero tapahtuu keskuspankin ilmoituksella olla muuntamatta muualta euromääräisesti tulevia suorituksia suhteessa 1:1, kirjassa kerrotaan.

–Tämän jälkeen markkinat alkavat välittömästi hinnoitella paikallisvaluutan suhdetta euron ja muihin valuuttoihin, kuten tapahtui ruplaunionin ja Tsekkoslovakian rahaliittojen hajotessa vuonna 1993.

Euron tulevaisuus –kirjassa kerrotaan tarkasti vaihe vaiheelta, miten eurosta markkaan siirtyminen käytännössä voisi tapahtua.

Suomen markan ulkoinen arvo olisi todennäköisesti hyvin lähellä euron tämän hetkistä arvoa, joten Suomessa kiertävä eurosetelistö voitaisiin leimata Suomen valuutaksi, jotka vaihdettaisiin Suomen markoiksi sitä  mukaa  kuin uusia seteleitä saataisiin painettua. Vastaavaa menettelyä käytettiin Tsekkoslovakian valuuttaliiton hajotessa helmikuussa vuonna 1993.

–Kaikkia pankkeja ja rahoituslaitoksia käskettäisiin vaihtaa tileillä olevat eurot markoiksi suhteella 1:1. Tämän vuoksi kaikki pankki- ja luottokorttiostokset  muuttuisivat uuden valuutan mukaisiksi käytännössä yhdessä yössä ja kaikki pankeista nostettavat käteisvarat leimattaisiin uudeksi valuutaksi,  Euron tulevaisuus kertoo.

Käytännössä tähän tarvittaisiin kahdesta kolmeen päivään pankkivapaata, jonka aikana talletukset vaihdettaisiin markoiksi ja pankit valmistautuisivat setelistön leimaamiseen.

Vaihdon jälkeen pankkiautomaateista nostettavat eurot veloitettaisiin tileiltä kelluvan markan vaihtokurssiin perustuvalla hinnalla vaihtoviikonlopun jälkeen.

Kirjan kirjoittajat uskovat, että markka voisi devalvoitua noin seitsemän prosenttia suhteessa euroon.

Kaikenlaisen spekuloinnin varalta Suomen tulisi välttää ennakkoilmoitusta rahayksikön käyttöönotosta, vaikka rinnakkaisvaluutan, markan, ulkoinen arvo ei juuri poikkeaisi eurosta, Euron tulevaisuus –kirjan kirjoittajat arvioivat. Käytännössä tama tarkoittaisi, että päätös pitäisi salata kansalaisilta.

–Kaikki tärkeät päätökset oman valuutan käyttöönottoperiaatteiden valinnasta eduskunnan hyväksyntään olisi hyvä tehdä yhden viikonlopun aikana. Eduskunnan tulisi antaa mahdollisimman laaja valtuus hallitukselle  toteuttaa valuuttauudistus, kirjassa kerrotaan.

Kirjassa arvioidaan, että pohjoismaalaiset suhtautuisivat Suomen valuuttavaihtoon positiivisesti, mutta muun Euroopan suosiota ei päätökselle välttämättä heti tulisi.

Euron tulevaisuus –kirjan teki professori Vesa Kanniaisen kokoama työryhmä, johon kuuluvat Jukka Ala-Peijari, Elina Berghäll, Markus Kantor, Heikki Koskenkylä, Pia Koskenoja, Elina Lepomäki, Tuomas Malinen, Ilkka Mellin, Sami Miettinen, Peter Nyberg ja Stefan Törnqvist.

Lue täältä, miten pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kommentoi asiaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Karjalainen

Tämän voisi toki tehdä salassa... mutta omasta puolestani voin kyllä sanoa, että Suomi ei olisi tässä vaiheessa demokratia enää vaan diktatuuri. Diktatuuria vastaan taas ovat kaikki keinot sallittuja. Jos siitä yhtään koituisi tappiota, niin järjestelijät luultavasti saisivat tarkkuuskiväärin luodin kalloonsa. Hylsyihin voisi vieläpä kaivertaa sanat "tässä kiitoksena salailusta". Kyllä he tietävät miksi asia pitäisi salata, eihän kukaan hullu pitäisi rahojaan enää täällä kun tietää menettävänsä yhdessä yössä ties kuinka paljon.

Mutta salaaminen olisi jotain niin Suomeen kuulumatonta politiikkaa - etenkin kun tiedetään mitkä seuraukset sillä voi olla kansalle - että täytyy olla aika itsetuhoinen poliitikko joka haluaa sen tehdä.

Johnny Loikkanen

Suomihan on diktatuuri. Salassa meidät vietiin naton isäntämaasopimuksenkin piiriin. Törkeästi vastoin kansan yleistä mielipidettä. Vaadittiin vain Stubb ja muutama muu fasisti. Diktatuuri tai ei niin eurosta eroon, sitä valtaosa luultavasti jopa kannattaisi.

Markku Lehto

Niin, sitten tulevan markka-valuutan aikana kansalaiset voisivat taas odotella niitä yhden yön D -ihmeitä, josta todellakaan ei sitten etukäteen kansalaisille kerrottaisi. Ihan niin kuin vahoina hyvinä aikoina, viimeksi 1990 -luvun alussa. Olisi siinä yrittäjällä mukava nukkua, kun koskaan ei tietäisi paljonko valuuttapohjaisen lainan pääoma ( velkamäärä ) olisi yhdessä yössä noussut. Noinkohan kukaan uskaltaisi velaksi firmaa panna pystyyn ja ketään ottaa töihin ? Toki 1980 -luvun lopussa moni näin teki, eikä selvinnut hengissä.

Joonas Kekoni

"Käytännössä ero tapahtuu keskuspankin ilmoituksella olla muuntamatta muualta euromääräisesti tulevia suorituksia suhteessa 1:1, kirjassa kerrotaan."

Mikä on se taikatonttu, joka estäisi siirtämästä rahoja Sepa tilisiirtona toiseen EU maahan, jossa on tuttuja, jotka lähettäisivät rahat takaisin euroina, jotka voi lähettää postipakettina?

Saattaa olla että sepa tilisiirrot on mahdollista estää estämättä suomen sisäiset tilisiirroja, mitenkään varmaa tämä ei ole.

"Tämän jälkeen markkinat alkavat välittömästi hinnoitella paikallisvaluutan suhdetta euron ja muihin valuuttoihin"

Mikä on se taikatonttu, joka lisää euron/markan eron elektronisiin kaupankäyntijärjestelmiin?

Yllätysvaihto tarkoittaa sitä että pankkijärjestelmät pitäisi irroittaa SEPAsta, jolloin markasta tulisi ei-vaihdettava valuutta, kunnes joku lisää vaihdettavuuden.

Pankeista nostettu käteinen pitäisi antaa esim 90% nimellisarvosta, sillä valuuttakurssi tulisi voimaan, kun tietokoneet on laitettu se ymmärtämään. Tässä vaihdeessa muodostuu fyysisen rahan ja kirjanpidollisen rahan ero, mikä pitä korjata kirjanpitoon järjestelmämuutoksella.

Harri Salonen

Riemuiten ottaisin vastaan, kun tilillä olisi 10 000 euron sijasta 9 300 markkaa.

Kumpaakohan käyttäisin, arvokkaampaa euroa, vai devaltoinutta markkaa.. hmmh.. .

Jos tuntuu siltä, minulle voi lähettää 7% kokonaisvarallisuudestaan vaikka heti riemuiten.

Petri Suomi

9300mk. mitä ? Nokia vain Strosdahlin osakkeita? Näin hyvin teitä osataan "yksinkertaistetuilla vaalipuheilla höynäyttää. Mites sitten Suomen valtiovelka? 91 milrdia Euoroa. Olisko sekin 93 markkaa suomalaisten mielestä?
Minulle Euro on tuonut vakautta ja olen maksanut sen kaiken pienellä korolla takaisin mitä halusinkin. Aivan sama mitä sössitte markat kourassa minulle, mutta tännehän jäätte. Putkonekaan ei puhuisi tällaisia saati Soini.

Petri Suomi

Niimpä. Tilaustyössä pitää kirjoittaa mitä lukijat haluaa kuulla. Ei se tuo eldoradoa, kun semmoista ei koskaan Suomesssa ole ollutkaan. Aina ne markat ja eurot on pitänyt ansaita ja sitten niille lasketaan arvo . Euroon liittyessäkin, kertoimesta neuvoteltiin ja nyt kun Kreikan omat lainatkin menee jo kaupaksi ja Espanja elpyy Portugalin ilmopittaessa, että jo sovittua apupakettia ei tarvita, niin mikähän hätä nyt olisi. Irkutkin pärjää kohtuullisesti, ja meidän valtionvelka ei ole /henkilö kuin alhaista kekitasoa koko maailmassa, niin jotenkin se syyllisten etsintä kurjuuteen tekee kaikki ajattelukyvyttömiksi, joita se koskee. Italiakin myy jo valtiolainoja ja hyvin nekin menee kaupaksi.
Onkohan päivystävä persu kuulolla?

Vesa Väkevä

Kanniaisella on oma kanta esitettyihin kolmeen eri vaihtoehtoon Suomelle. Hän ei vain halua sanoa sitä tässä tilanteessa. Kanniaisen aiempien ulostulojen pohjalta on helppo päätellä mitä mieltä hän on. Euro on Suomelle huono vaihtoehto.

Alexius Manfelt

Eikö edes Suomen Pankin entinen johtaja Koskenkylä tiedä, että pankin kalliovarastossa on kättämättömiä markkamääräisiä vanhoja setelitä. Vaihdetaan suhteessa 1 euro on 1 markka ja yhden päivän aikana, siinä se sitten on. Ei jää keinotteluille suurta tilaa.

Petri Suomi

Oikein. Savolaisille oma valuutta. Mikähän sen nimi olisi, tuota. Turkulaiset ei tarvi valauuttaa ollenkaan, ne pärjää ilmankin. Tietullit joka väliin ja fyrkkaa ei sitten salakuljetella.
Mitähän englantilaiset sanois tähän?

Timo-Pekka Mustakallio

Euro on kohtalonyhtedessä EU-liittovaltioon. Jos liittovaltiota ei tule Euron tarina päättyy, ja liittovaltiokehitystähän vastustetaan jäsenmaissa laajalti. On siis ihan järkevää pohtia erilaisia skenaarioita mikäli Eurosta jouduttaisiin luopumaan.

"Mikä ei voi jatkua... loppuu".

Pohdiskelu on tarpeellista myös siksi, että EU-johtoon on tunkeutunut Euroopan humanistisille arvoille vierasta amerikkalaisen neokonservatismin aateainesta. Unionin suunta on johtanut jäsenmaiden yhteiskuntien pahenevaan polarisoitumiseen, mikä väistämättä johtaa - on jo johtanut! - eri maissa hyvinvointikehityksestä pudonneiden kansanryhmien radikalisoitumiseen. Valitettavasti EU-eliitti toimii edelleen ikään kuin mitään ei olisi muuttunut, liittovaltio-fiksaationsa vallassa. Onkin hyvin mahdollista, jos varoituksia ei oteta todesta, että radikaalien protestiliikkeiden kannatus jatkaa nopeaa kasvuaan. Jos demokraattinen tie ei tuottaisikaan tuntuvia muutoksia on päivänselvää, että protesti etsii uusia kanavia - anarkistisiakin keinoja. Mielestäni Suomen olisi syytä olla mahdollisimman kaukana Eurosta ja EU:sta jos ne ajautuvat väkivaltaisiin muutoksiin.

EU on harhapolulla, umpikujassa. Tulkaa takaisin ennen kuin käy pahasti.

Sauli Aittola

Samaa mieltä. Luulen että käy pahasti. Kokoomuksessa ja SDP:ssä ei vain huomata tätä virhettä vieläkään, mikä tehtiin Unioniin ja ainakin euroon liityttäessä. Virhettä on huono oikaista jos sitä ei edes huomata tai tunnusteta.

Yordan Georgiev

Rahaa ~ Luottamusta - eli näyttäisi oleva loistavaa startti uudelle kansan valuutalle täysin salaa kansalta - arvon romahdettua yllätys yllätys rikkaat rikastuisi edelleen ja köyhät köyhtyisi inflaation kautta lisää ...
Sitten näitä nalleja olisikin muuttaisikin useampi tonne ulkomaille neuvomaan miten homman pitäisi pyöriä ...
Been there done that !

Markku Lehto

Kanniaisen ryhmä toteaa Kalevan tämän päivän uutisoinnissa, että rahaliitosta on koitunut euro -maille keskimäärin 10 prosentin elintasonlasku. Siis, että Yhdysvalloissa muhineella ja siellä 2008 puhjennessa maailmankaupan lamalla, ei olisi mitään tekemistä rahaliiton maiden taloudellissa kriisissä ?

Entä olisiko Kreikan, Porttugalin, Espanjan ja Italian talouspolitiikan vääristymiin puututtu, jos rahaliittoa ei olisi ollut ? Yhdysvalloissahan ei osavaltiot tiettävästi voi samalla tavalla vääristellä taloutensa perusteita kuten em. EU:n ongelmamaissa tehtiin. USA:n lainsäädännön porsaan reijät kyllä mahdollistivat tuon 2008 puhjenneen finanssikuplan kehittymisen.

Toki on helppoa ja jopa kevyttä heitellä rahaliittoa kritisoivaa näkökulmaa ja verrata sitä Yhdysvaltojen ( liittovaltio, jolla on yhteinen valuutta ja keskuspankki ) toipumiseen 2008 romahduksesta. EU, sen rahaliitto poikkeavat kuitenkin käsittääkseni monessa suhteessa USA:n valtionvarain hoitamisen malleista. Historiallisestikin näillä lienee paljon erilaisuuksia.

Jos Suomi palaisi markkaan, niin se olisi Suomen kannalta EU:n sisämarkkinoilla käytävän kaupan ja taloutemme kannalta hankalaa. Nyt en puhu siis "matkusteluun" liittyvästä rahanvaihdosta. Mielenkiintoista on, jos professori Kanniainen ryhmineen ei todellakaan näe eurosta luopumisessa muuta vaikutusta kuin matkavaluutan vaihdon ongelmat !

Markkahan toisi taas mukanaan sen aina loppuun saakka salassa pidetyn ja yhden yön aikan tapahtuvan ison D:n. Tällähän markka-aikana hoidettiin suomalaisten tuotteiden markkinointi- ja myyntiponnistellut. Mikäs sen helpompaa, kuin lasketaan valuutan arvoa ja taas ollaan "kilpailukykyisiä". Se, että kansalaisten ostovoima ja vähittäismyynti siinä pieneni, taisi olla sivuseikka. Oma tarinansahän on siinä D:ssä myös yrittäjien valuuttalainoihin sisältyvä valuuttakurssiriski, josta 1990 -alussa monella on karvaita kokemuksia ( riskillähän on aina hintansa, jonka joku aina maksaa ). Kaikki eivät siitä devalvaatiosta hengissä selvinneet. No olisihan se valuuttakauppiaille uusi markkina-alue, kun pääsisivät taas Euroopan maiden valuutoilla pelaamaan.

Poliittisestihan markkaan siirtyminen olisi Suomelle yksi askel kauemmaksi EU:n ytimestä ja sen yhtenäisyydestä. Kenenkähän etu tämä olisi ja mikä olisi seuraaava askel EU:sta etääntymisekisi ? Vieläkö YYA -siintää joillekin horisontissa ?

Jos kaikki EU -maat irtautuisivat eurosta se olisi merkittävä isku EU:n yhtenäisyydelle. Tässäkin voi kysyä: Kenen etu se olisi, jos EU:n taloudellinen ja poliittinen yhtenäisyys murenisi ?

Pekka Loikkanen

Ja meitä kun on vuositolkulla peloteltu että eroaminen eurosta ei ole mahdollista ihan käytännön syistä. Ja nyt maan viisaat sanovat että eroaminen tekinisesti on helppoa ! Ketä tässä pitäis uskoa, Kataista vai maan viisaita taloustutkijoita ?