Keskiviikko 19.6.2019

Jyrki Katainen tyrmää eurosta eroamisen: “Kikkailua”

Luotu: 
7.5.2014 15:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa pääministeri Jyrki Katainen yhdessä euroryhmän entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.
|

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan eurosta eroaminen valuutan devalvoimisen toivossa olisi ”kikkailua”, jota hän ei toivo.

Katainen otti kantaa tänään julkaistuun Euron tulevaisuus –kirjaan, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten  eurosta eroaminen tapahtuisi. 

Hän ei näe ”mitään hyvää syytä erota eurosta”.

–Euro on ollut Suomen historian vakain valuutta. Markka ei pääse lähellekään samaa vakautta kuin euro, Katainen sanoi Uudelle Suomelle Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa.

Hän korosti, että valuutan vakaudesta on hyötyä tavallisten ihmisten ja yritysten kannalta.

 –En näe, että tätä vakautta pitäisi lähteä horjuttamaan, Katainen totesi.

 Tavallisten ihmisten elämään euron vakaus vaikuttaa asuntolainojen korkojen kautta. Kun valuutta on vakaa, eivät lainojen korotkaan heittelehdi kovin rajusti.

 Julkisuudessa on väläytelty eurosta eroamisen etuna oman valuutan devalvointimahdollisuutta. Kun oma valuutta on muiden maiden valuuttoja heikompi, vienti piristyy.

 –Jos haettaisiin devalvaatiovaihtoehtoa siinä tapauksessa, että ei uskota omaan kykyyn hoitaa taloutta pitkällä jänteellä. Se taas on kikkailun hakemista, Katainen sanoi.

–Toivoisin, että Suomi olisi sellainen maa, jossa voitaisiin omilla päätöksillä ihan linjakasta talouspolitiikkaa. En näe mitään hyötyä siinä, että palattaisiin omaan valuuttaan, hän lisäsi.

Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin kruunun.

 –Kruunuhan on seurannut arvossaan euroa kuukausittaisia vaihteluja on ollut, eli Ruotsi ei ole rakenteellisesti hyötynyt kruunusta suhteessa euroon eli tässäkään suhteessa en oikein näe mitään tavoiteltavaa, Katainen sanoo.

Yksi eurokriittisen Euron Tulevaisuus –kirjan kirjoittajista on Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki, joka on nousemassa kokoomuksen kansanedustajaksi, jos ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb tulee valituksin Euroopan parlamenttiin.

Kataisen mielestä Lepomäellä on oikeus kriittiseen mielipiteeseen eurosta, vaikka kokoomus ei ole puolueena eurokriittinen.

–En ole eduskunnassa tavannut yhtään meidän puolueen kannattajaa, joka kannattaisi eurosta eroamista, Katainen sanoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Toimela

Tuo on varmaan EU-_ajan tyhmin työryhmä. Vai kansalta salaa ja yhdessä yössä?
Suomen valtion velka 100 miljardia ja toinen mokoma pankkien ja firmojen sekä yksityisten velkaa muuttuisi yhdessä yössä miljardeja kalliimmaksi.
Ja seuraavana pankkipäivänä AAA-luokitus muuttuisi samaksi kuin Venäjän roskalainaluokka. Uutta lainaa saisi tuskin ollenkaan. Konkurssihan siinä tulisi.

Seppo-Juha Pietikäinen

Olen median uutisten varassa, mutta muutama kysymys:

-miten Suomen asema ja sitoumukset näissä vakausmenkanismeissa
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2012/20120034

-miten EKP:n ja Suomen Pankin väliset rahatoimet ja tilitoimet
olisivat euroerossa ?
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/pages/tilastot_raha...

Voiko Suomi joutua maksusaartoon ja menetykset Suomen taloudelle olisivat valtaisat

Ettei vai nämä "euro erottajat" aiheittaisi kymmeninen miljardien jättilaskua Suomelle

Veijo Hukari

Kelluva kurssi pyrkii tasapainottamaan uuden markan kurssin viennin ja tuonnin suhteessa. Tällä hetkellä ne ovat tasapainossa, joten 1:1 kurssi on todennäköinen. Meillä on kuitenkin tuotanto potentiaali alikäytössä, joten kurssi tulee ajan myötä suurella todennäköisyydellä revalvoitumaan suhteessa euroon. Vaikea ajatella yhtälöä, missä kolmen A:n valtion valuutta devalvoituisi.

Mikko Kangasoja

Katainen: "Kruunuhan on seurannut arvossaan euroa kuukausittaisia vaihteluja on ollut, eli Ruotsi ei ole rakenteellisesti hyötynyt kruunusta suhteessa euroon"

5 sekunnin googlauksen perusteella ei näytä siltä:
http://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-s...

Kruunu on halventunut 8 % vuoden aikana.

Katainen: "Kun valuutta on vakaa, eivät lainojen korotkaan heittelehdi kovin rajusti."

Jaa-a.
http://www.tradingeconomics.com/sweden/interest-rate

Kun vertaa ohjauskorkoja, ainakaan Ruotsin ja euroalueen välillä ei maallikon silmään mitään merkittävää eroa ole. Suomi taas on paljolti verrattavissa Ruotsiin.

Katainen: "Euro on ollut Suomen historian vakain valuutta."

Vakaus ei ole yksioikoisesti hyödyllinen asia, mikä juuri nyt onkin se puheen aihe. Katainen voisi mennä neuvomaan vaikka Ruotsin ja Iso-Britannian hallituksia. Mielenkiintoista on, ettei pääministeri näe "mitään" hyötyjä euroerolla, kun monet talousviisaat näkevät moniakin.

Mistä moinen näkemysero? Jääviydestä?

Irja Röntynen

Mielenkiintoinen kommentti! Miksikähän tuttavani Ruotsista mökille tullessaan tuovat lähes kaiken muonansa mukanaan. Samoin sukulaiseni äänestivät Ruotsissa euroa vastaan. Markka-aikana hekin veivät täältä halvempaa ruokaa Ruotsiin.

Kaarle Akkanen

Ei tarvitse erota, rahaliitto hajoaa sisältä päin ihan itse. Euroopan Yhdysvallat vain voi estää tämän. Siksi tätä hanketta ajetaan niin innokkaana eteenpäin? Ja Katainen puhuu kuin tulevan eu-byrokraatin kuuluukin? Levittää positiivista sanomaa ja väistää, vähätellä tai vaieta ongelmat.