Keskiviikko 19.9.2018

Eurokriitikkojen vastaus Jyrki Kataiselle: “Vähän harhaa ja itsepetosta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.5.2014 19:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki ja Liberan hallituksen varapuheenjohtaja Björn Wahlroos Euron tulevaisuus -kirjan julkistustilaisuudessa.
|

Tänään julkaistun Euron tulevaisuus –kirjan (Libera 2014) kirjoittajiin kuuluva, ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki (kok.) vakuuttaa, että eurosta eroaminen ei veisi Suomea kaaokseen.

–Tässä kirjassa yritetään esittää, että kaiken parhaan taloustietämyksen perusteella ei ole syytä pelätä markkaan siirtymistä yhtenä vaihtoehtona sen takia, että se aiheuttaisi jonkin kaaoksen tai paniikin markkinoilla, Lepomäki sanoi Uudelle Suomelle kirjan julkistamistilaisuuden jälkeen.

–Valuuttaunioneita on hajonnut ennenkin. Ei se välttämättä aiheuta mitään paniikkia, hän lisäsi.

Lepomäen mukaan suomalaisten pelkäämä devalvoituminen ei olisi ongelma, jos markka sidottaisiin kelluvaan valuuttakurssiin, eikä kiinteään, kuten Suomessa aiemmin tehtiin.

Tutkija, valtiotieteiden tohtori Tuomas Malinen, joka myös osallistui Euron tulevaisuus –kirjan kirjoittamiseen, ei usko, että markan arvossa olisi suurta heilahtelua, jos eurosta siirryttäisiin markkaan nyt.

–Jos Suomi nyt lähtisi, devalvoituminen olisi aika pientä. Se olisi noin kuutta prosenttia, hän sanoi Uudelle Suomelle.

Hän arvioi, että Suomella voisi mennä taloudellisesti hyvin euron ulkopuolella, ja markan arvo voisi noustakin.

– Jos saataisiin talous kuntoon, ja oltaisiin euron ulkopuolella, se tarkoittaisi sitä, ettei meidän tarvitsisi enää osallistua mihinkään näihin yhteisvastuisiin mitä on tulossa, Malinen sanoi.

Hänen mielestään   eurosta ei kuitenkaan pidä lähteä, koska selvästi suurin osa  teollisuudesta ja yrityksistä vastustaa sitä.

Myös kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) näkee haittaa eurosta luopumisessa.

–En minä ainakaan haluaisi vaihtaa valuuttaa kun menen Viroon tai Saksaan. Kyllähän tämä on erittäin kätevä, että ollaan samalla valuutta-alueella. Sitten jos markka tulisi, niin kyllä sen markankin kanssa tulisi ongelmia, ei mikään valuutta ole ongelmaton, Sasi sanoi Uudelle Suomelle.

Pääministeri Jyrki Katainen kommentoi Euron tulevaisuus –kirjan ehdotusta eurosta eroamisesta aiemmin tänään Uudelle Suomelle ja kehui euroa Suomen historian vakaimmaksi valuutaksi.

Lepomäki on Kataisen kanssa täysin eri mieltä euron vakaudesta verrattuna markkaan.

–Se on vähän harhaa, vähän itsepetosta, Lepomäki sanoi Kataisen kommentista.

–Suomi on pieni, ja euroalueella on yksi suuri talous, jonka perusteella euron arvo ainakin 30-prosenttisesti määräytyy, niin totta kai keskiarvo on aina vakaampi kuin yksittäisen maan arvo, mutta se on juuri meidän ongelma, hän selittää.

Sasi muistuttaa, että Suomi lähti euroon, koska haluttiin vakautta.

–Kun tehtiin päätös euroon siirtymisestä, markkaa devalvoitiin kaksi kertaa 30 prosenttia. Se johti siihen, että monet yritykset joutuivat erittäin suuriin vaikeuksiin. Niiden kokemusten perusteella syntyi erittäin huono käsitys markasta, mikä myös osittain vaikutti siihen, että oli valmius siirtyä euroon, Sasi kommentoi Uudelle Suomelle.

Malisen mukaan on selvää, että markkaan siirtyessä valuutan arvo vaihtelisi.

–Idea on se, että valuutan arvo vastaisi aina Suomen taloudellista ja poliittista tilannetta. Suomella olisi sille kuuluva valuuttakurssi, mitä sillä ei tällä hetkellä ole. Valuutan arvon vaihtelu olisi se hinta, mitä me siitä maksettaisiin, hän sanoi.

Lue täältä, miten tanskalainen ekonomisti ja eurotutkija Jens Nordvig kommentoi Suomen eurosta eroamisen vaikutuksia Uudelle Suomelle.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Kangasoja

Järkytyin. Tuolla tasollako päättäjiemme argumentit asiasta ovat? Sasi torppasi markkaa mm. siksi, että se ei ole täydellinen (ns. Nirvana-virhepäätelmä).

En ole Norjassa ja Ruotsissa käydessäni vaihtanut rahaa liki viiteentoista vuoteen. Kortilla saa. Suosittelen Sasiakin kokeilemaan. Se on nykyaikaa.

Lisäksi selitys markasta 90-luvun lama-aikana toi esiin, ettei hän näytä ymmärtävän koko silloisen kriisin syitä. Jokaisen kansanedustajan tulisi opiskella sitä ajanjaksoa. Heti.

Lasse Neponen

YLEllä on taas sensuuri ja valvontakomissio niin voimissan, että puolentoista tunnin suorana lähetyksenä tulleesta tilaisuudesta on Areenassa nähtävissä vain 2 minuutin klippi Bitcoinista tehtyyn kysymykseen.
Varsinainen teema ja asiasisältö lienee liikaa virallisen totuuden sanansaattajille, niin ettei sitä saatetta nähtäväksi.
Siellä olivat Wahlroos ja Tuomioja yksimielisiä monista Euron ongelmista ja niiden poliittisista syistä. Yhdessä naureskelivat myös sille, että Suomen lähteminen Saksan kelkkaan jo pari kertaa aiemmin ei ole ollut Suomelle lopulta hyväksi.

Kai Auvinen

"En minä ainakaan haluaisi vaihtaa valuuttaa kun menen Viroon tai Saksaan. Kyllähän tämä on erittäin kätevä, että ollaan samalla valuutta-alueella. Sitten jos markka tulisi, niin kyllä sen markankin kanssa tulisi ongelmia, ei mikään valuutta ole ongelmaton, Sasi sanoi Uudelle Suomelle".
No Sasihan on niin tyhmä ettei osaisi edes vaihtaa valuuttaa.

Heikki Paananen

Malinen: "Idea on se, että valuutan arvo vastaisi aina Suomen taloudellista ja poliittista tilannetta. "

Malinen kiteytti hyvin. Moni ei siedä toimivia idikaattoreita ja niiden tuottamaa reaalidataa. Jokainen voi miettiä miksi. Eurosumuverhosta hyötyy joku, ja paljon.

Ilkka Salo

Prof. Kanniaisen johdolla tieteelliseen metodiikkaan perustuva pamfletti on varmaankin ottanut kaikki näkökohdat huomioon, vai onko?

Löytyykö käsitellyistä vaihtoehdoista myös se merkittävä vaihtoehto, että euro estää jäsenmaan valuutan revalvoitumisen ja kilpailukyvyn heikkenemisen kelluvaan omaan valuuttaan verrattuna? Kommenteista sitä ei löydy.

Toisin sanoen kun Suomi hoitaa sisäisesti omat asiansa paremmin kuin euromaat keskimäärin niin revalvoitumisesto parantaa suhteellista kilpailukykyä, mikä on mm. Suomen suuri mahdollisuus

Sauli Aittola

Tämä revalvoitumisesto paransikin Suomen tilannetta n. vuodesta - 98 vuoteen 2006 asti. Siinä on vain se huono puoli että Suomi joutui nettomaksajaksi EU.ssa, vaikka on huonommassa asemassa pohjoisena maana, asumisen ja elintarviketuotannon osalta etelän maihin verrattuna. Silti me nyt joudumme tämän lisäksi vielä kustantamaan apupaketteja etelän maille. Ei tässä ole mitään kohtuutta.
Euro on liian ison ja moninaisen alueen valuutta.

Eeva Liisa Billhardt

Nyt EKP vetää "eurosumuverhoa" kuitenkin raolleen. Koko Euroopan pankkiala tullaan uudelleen järjestelemään. Kiistanalainen USA- finanssialanyritys Oliver Wyman on saanut tehtäväkseen pakottaa jokaikisen pankin paljastamaan todellisen tilanteensa.

Kansallisilla parlamenteilla ei asiassa ole minkäänlaista sanan valtaa. Hedge Fondsit ja sijoittajapankkiirit sen sijaan hykertelevät jo käsiään. Veronmaksajien ja säästötilien omistajat joutuvat nyt ” virallisesti” pankkien velkojen maksumiehiksi.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/05/08/unter-us-aufsicht-...

Suomen on korkein aika jättää euro , USA määrää EU:ssa.

Seppo Ritari

Alati poliittista ja taloudellista tilannetta seuraava paikallisvaluutta ratkoo ongelmat.
.
Kun jokaiseen kuntaan saadaan ikioma raha, päästään korottamaan palkkoja, eläkkeitä ja muuta sosiaaliturvaa vain devalvoimalla tarpeen mukaan. Mutta koska kansa ei jakaudu ainoastaan maantieteellisesti, tulisi tarjota rikkaille Rikkaan taaleri ja köyhille Köyhien almu.
.
Suomen Pankissa Liikasen Eki pyöräyttäisi aamuisin lottorummusta arvot Itä-Suomen killingille, Pohjanmaan kolikolle, Ålands kronalle, Kehä Kolmosen sisäiselle Stadin fyffelle jne.
.
Onni on OMA raha.
.