Keskiviikko 26.6.2019

Ruotsissakin ihmetellään: Mikä Suomea vaivaa?

Luotu: 
16.5.2014 09:06
Päivitetty: 
16.5.2014 09:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ruotsin talous liitelee Euroopan voittajien joukossa. Itäisen naapurimaan ongelmat ihmetyttävät.
|

Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri ihmettelee Suomen alavireistä taloustilannetta. ”Suomi taas taantumassa”, lehti otsikoi.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että Suomen bruttokansantuote supistui ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä. Kun bkt laski myös edellisellä vuosineljänneksellä, on Suomi jälleen teknisesti taantumassa, huomautti Nordean ekonomisti Jan von Gerich DI:n mukaan.

–Oikeastaan nyt pitäisi olla Suomen aika. Mutta sen sijaan Suomen bkt laskee ja pessimismi valtaa yrityksiä sekä kotitalouksia, arvioi Dagens Industrin toimittaja Henrik Mitelman kommentissaan.

Hän kuitenkin arvioi, ettei tilanne ole niin synkkä kuin suomalaiset itse uskovat. Mitelman tosin uskoo, että nousu edellyttää työvoiman tarjonnan lisäämistä ja työvoimakustannusten laskemista työperäisen maahanmuuton avulla.

–Suomen täytyy avata rajat, Mitelman väittää.

Myös suomalaiset ekonomistit kommentoivat maaliskuun ja ensimmäisen vuosineljänneksen talouslukuja kummastelevaan sävyyn torstaina.

– Saadaan kolmas supistuvan talouden vuosi. Vaikka käänne kohta tuleekin, tämän perusteella tämän vuoden bkt supistuu 0,5 prosenttia, Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju kommentoi. Lue lisää tästä Uuden Suomen jutusta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jorma Hakkinen

Tämä on sitä uusliberaalia valtavirtataloustiedettä, joka on kaivanut oppinsa 1800-luvun alkupuolelta ja soveltaa sitä nykyaikaan aivan kuin mikään taloudessa ei olisi muuttunut 200 vuoteen. Tässä tapauksessa on kyseessä ranskalaisen taloustieteilijä Baptiste Sayn (1767-1832) laki: "Tarjonta luo oman kysyntänsä". Ts. kun työvoiman tarjonta kasvaa, niin sen kysyntäkin kasvaa. Se, että jo 1930-luvun Suuren Laman oloissa havaittiin Sayn laki pätemättömäksi tai että uusliberaalien taloustieteilijöiden opit eivät ole EU:ssa käytännössä (vaan vain heidän omissa malleissaan) toimineet, ei näiden talousprofeettojen ja heidän talousteorioihinsa uskovien toimittajien vankkaa uskoa näihin talousviisauksiin ole millään tavoin horjuttanut.

Jorma Valli

Minä en lakkaa varmaan ikinä olla ihmettelemättä tuota logiikkaa? Jos maassa on 300000 työtöntä ja 30000 työpaikkaa, miten tilanne muuttuisi paremmaksi, jos työttömiä olisi 600000 ja työpaikkoja 30000?
Tärkeämpää kuin työttömien määrän lisääminen, olisi minun mielestäni työpaikkojen lisääminen.

Ja eikö olisi reilumpaa sanoa ääneen, että Suomesta halutaan halpatyömaa, jossa tehtäisiin töitä nykypalksta puolet pienemmällä palkalla?

Timo Huhtala

tuo logiikka perustuu siihen, ettÄ me suomalaiset emme ota vastaan alemman tason suorittavia duuneja jos oma ns. parempi duuni menee alta. ollaan siis tilanteessa ettÄ rajojen ulkopuolelta pitÄÄ tulla tyÖvoimaa maksamaan veroja, jotta ylpeÄ kansamme saisi odotella kotosalla sitÄ oman alan parempaa duunia.

Timo Huhtala

tuo logiikka perustuu siihen, ettÄ me suomalaiset emme ota vastaan alemman tason suorittavia duuneja jos oma ns. parempi duuni menee alta. ollaan siis tilanteessa ettÄ rajojen ulkopuolelta pitÄÄ tulla tyÖvoimaa maksamaan veroja, jotta ylpeÄ kansamme saisi odotella kotosalla sitÄ oman alan parempaa duunia.

Hannu Myllynen

Työtä on rajattomasti se ei tekemällä lopu tekemättä kylläkin. Mitä enemmän me teemme ja tai maahanmuuttajat tekevät täällä tuottavaa työtä ja yrittävät sen enemmän työnkysyntä lisääntyy . Lisääntyvä kysyntä nostaa palkkatasoa.

Kansa tietää itsestään selviä asioita mutta on useimmiten väärässä.

Mikko-Ville Määttä

"Mitelman tosin uskoo, että nousu edellyttää työvoiman tarjonnan lisäämistä ja työvoimakustannusten laskemista työperäisen maahanmuuton avulla."

Tunnetaan myös nimellä sisäinen delvalvaatio. Ei siinä tosin mitään työperäisiä maahanmuttajia tarvita. Homma vaatii nämä keinot maahanmuuttajilla tai ilman:
1. AY-liike sileäksi ja työlainsäädäntö USA:n kaltaiseksi.
2. Sosiaaliturva sellaiseksi, että sillä hädintuskin elää.
3. Henk. koht konkurssit mahdollisiksi samoin kuin USA:ssa.

Toinen vaihtoehto olisi sitten jättää vakaa ja fantastinen valuutta.

Tommi Ritola

TAitaa tilanne tosiaan olla kuin norjassa konsanaan. Suomalainen ei ota vastaan ns paskaduuneja, kun on opetettu liian hyvälle. Mukavampi kotona lipittää kaljaa ja räkiä kattoon. Sitten ollaankin tilanteessa ettei töitä enää saa. Rajojejn avaaminen tarkoittaa poliitikoille hallitsematonta pakolaisten ottamista, ei koulutettua työvoimaa. Rasismikortti on pöydässä heti kun ehdotetaan että otetaan vain kunnolla koulutettuja ulkomailta. Ei lisää ns kotona makaajia joiden kotoutuskin tapaa pahasti kusta käsille.

Teuvo Valkonen

Suomi tarvitsee pikaisesti osaavaa innovaattori-, ekonomisti-, teknologia- ja yritysjohtajaperäistä maahanmuuttoa. Vissiin maailmalla osataan nää asiat paremmin.
Suoritavassa portaassa löytyy tässä maassa maailman parhaat ja sitkeimmät osaajat. Kunhan vain edellä mainitut tahot osaisivat sitä hyväksi käyttää.

Hans Vuomajoki

Tilanne tulee aina vaan pahenemaan. Mikäli päättäjät järkiinny ja huomaa että ikuiseen kasvuun uskominen on utopistista haihattelua. Nyt olis aika keskittyä hyvin voinnin tasaisempaan jakamiseen. Ei ole mitään järkeä, että osa kansasta saa tuhansien eurojen eläkettä ja samalla tekee työtä ökypalkalla. Samaan aikaan sairaat rämpii otsanahkaa rypistelemällä eteenpäin, oottaen 65 vuoden ikää. Virastot täynnä tyhjäntoimittaja virkamiehiä ja puhutaan työvoima pulasta. Jokaisella tuottavaa työtä tekevällä on kymmeniä kultalusikalla syötettäviä byrokraatteja ruokittavana. Olis aika antaa nauhakenkää turhille byrokraateille ja panna heidätkin tekemään työtä leipänsä eteen.

Timo Nenonen

"Ruotsissakin ihmetellään: Mikä Suomea vaivaa?"

Helppoa se on Ruotsista huudella, he eivät kuulu EUROON. Mutta tällainen lausuma ei todellakaan osoita, että lausuja olisi penaalin terävimpiä kyniä, koska jokainen täysijärkinen tietää, että Suomen taloudelliset vaikeudet johtuvat Eu/euro-kytköksestä.

Ja siitä, että Suomi on tuki ja takauspaketeissaan ja EVM:ssä sitoutunut kymmenien, liki sadan miljardia vastuisiin toisten valtoiden veloista.

Näin hullut päättäjät on Suomella ollut noin seitsemän vuotta.

Lauri Viljanen

Kun ihmettelee maamme taloudellista tilaa niin yksi ja suuri syy on Upsalan ekonomit. Olisiko liikaa pyydetty jos Mittel Man jättäisi ulkopolitiikan ja keskittyisi kotimaansa asioihin. On kyllä totta että Ruotsissa on huutava pula työvoimasta. Esimerkiksi armeijalla on valtava pula alokkaista. Siinä olisi Mittelmannillekin uusi uljas ura.

Tommi Ritola

Saksan teollisuus perustuu esimerkiksi merkkeihin Mercedes, Audi ja BMW. Esimerkiksi näitä kyseisiä tuotteita ei osteta tavallisesti edullisen hinnan vuoksi. Ymmärtääkseni euro on liian vahva valuutta suhteessa muihin maihin. Korjatkaa jos olen väärässä. Näiden brändien takia saksan teollisuus puskee eteenpäin kuin juna. Ja seuraava kysymys on miksei meillä ole kunnon teollisuutta? Siihen lienee osuutta niin valtiolla kuin yksityisellä sektorillakin. Julkisen puolen virkoja pitäis tiputtaa isolla kädellä pois. Alkaa olla suhde että yksi duunari elättää viittä byrokraattia.

Yrjö Matilainen

Kun oltais nyt saatu aikaan edes nää kuntaliitokset! Suomessa yli 300 kuntaa, kunnanjohtajaa, koultoimenjohtajaa ties mitä muita jotka pitää olla. Sitten jotain tuhannen asukkaan kuntia, jotka elää valtionavustuksilla. +nämä "kermankuorija" -kunnat, joissa asutaan OK-taloissa köyhtyvien kaupunkien reunoilla. Mutta ei ollut kananedustajilla rohkeutta puuttua tähän, kun voi oma edustajanpaikka ja eläke olla vaarassa. Ruotsissa ja Tanskassa on nyt alle sata kuntaa, varmaan kansa siellä kärsii hirveästi, kun oma kunta ja vaakuna on menetetty. -Muuten olen sitä mieltä, että Paattisten kunta pitää synnyttää uudestaan! Se liitettiin luultavasti Turkuun 70-luvulla? Sillä oli hieno vaakuna: soutuveneen kokassa istuu varis!

Visa Niemelä

Työn tarjontaa lisäämällä reilusti markkinat korjaavat itse vääristyneen tilanteen. Ennen tilanteen korjaamista valtio on kerinnyt tekemään konkurssin ja autot on käännetty katolleen. Työn tarjontaa kannattaa siis lisätä Suomessa nopeammin kuin EU aluella keskimäärin.

ulf fallenius

Suomea vaivaa pääosin euro joka on liian korkeassa arvossa ja hallituksen tekemät veronkorotukset joka syö ostovoimaa joka taas lisää työttömyyttä ja ongelmia kotimarkkinoilla.Toisin sanoen säästämme itsemme hengiltä ja deflaatiomainen talouspolitiikka tappaa lopun toivon noususta taloudessa.

Olavi Nieminen

Pää on tullut vetävän käteen. Suomi on itse hinnoitellut itsensä ulos kilpailukyvystään.
Suurimmat tekijät ovat työn hinnan kallistuminen AY:n mafiamaisuuden vuoksi, jolla teollisuus ulkoistuuu.
Toisena on kaupan hintojen nousu. Syy on sen kartellimaisissa rakenteissa ja rakennetaan mammuttumaisia ostoskeskuksia. Järkevät ostavat muualta ja turistit kaikkoavat. Tilalle tulee ulkomaisia kilpailijoita.
Miksi esim. suomalainen vihannes on kalliimpi kuin espanjalainen tai saksalainen.
Ennen kesällä mansikkaa myytiin alle 10 mk/kg ja nykyään ei riitä 10€/kg.
Virosta saa kaiken halvemmalla, jopa suomalaisetkin tuotteet!
Suomalainen on ennen alistunut mutta taantuma iskee kaikkin.
Kaikessa on suuren saneerauksen paikka: Valtio, kauppa, teollisuus...

Ville Hyytiäinen

Tähän talousongelmaan on ratkaisu. 20 miljoonaa työläistä vaikka kiinasta, jos palkka on siellä riisikuppi päivässä niin jos maksaa vaikka 2 kuppia. Asuin parakkeja ympäriinsä ja Suomalaiset voivat olla päällysmiehinä. Myydään halppis paskavaatetta ja muuta halvemmalla kuin muut. Talous kukoistaa...

Ari-Vesa Parviainen

Suomessa nuoret opiskelevat vuositolkulla korkeakolutetuiksi työn suunnittelijoiksi.
Saksassa oppisopimuksilla työn suorittajiksi. Ovat siis alusta asti edes vähän tuottavia, eivätkä pelkkä yhteiskunnan kustannus. Ilman tuota ei olisi Daimleria sun muita sielläkään. Ei vientituotteet itsestään rakennu, eikä hampurilaisia myymällä liioin.

Tero Ilén

Saksa pärjää eurossa koska sillä on noin 1300 alansa johtavaa pkt-yritystä. Niitä on enemmän kuin koko muussa maailmassa yhteensä.

Saksassa on Suomea paljon parempi yritysilmapiiri, ja suurin osa yrityksistä on kasvollisia perheyrityksiä, joita kiinnostaa yritysten pitkäjänteinen kehittäminen ja omistaminen.

Suomessa taas on huono kateuden värittämä yritysilmapiiri ja yrittäjien ei haluta menestyvän koska se kasvattaa tuloeroja.

Perintövero pitää huolen siitä, ettei yritykset periydy sukupolvelta toiselle vaan ne myydään kasvottomille ulkolaisille sijoitusyhtiöille.

Suomessa tuetaan suuryrityksiä ja hyväveljet jakavat niille ilmaista rahaa. Suomessa on vallalla ajatus että vain kannattavaa yritystoimintaa voidaan tukea.

Järjettömämpää ajatusta saa hakea, kannattava yritys ei tarvitse tukea koska se on kannattava ja pärjää omillaan.

Tukea ja rahoitusta sen sijaan tarvitsevat uudet ja innovatiiviset aloittavat yritykset, mutta niitä ei tänne selvästikään haluta. Harvalla yksityisellä ihmisellä on sijoittaa satojatuhansia alkavaan yritykseen.

Alkava yritys on harvoin kannattava, joten sitä ei voida tukea eikä rahoittaa. Kuilu yrityksen aloittamisesta siihen pisteeseen kun se alkaa kiinnostaa sijoittajia on Suomessa leveämpi ja syvempi kuin Grand Canyon.

Suomi voisi pärjätä eurossa Saksan lailla, vain poliittinen tahto yrittämisen edellytysten parantamiseen puuttuu.