Keskiviikko 16.1.2019

Kaksi sanaa raivostutti paperimiehet

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2009 19:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen raivostui ministeri Häkämiehen sanoista.

Paperiteollisuuden työntekijöitä edustava Paperiliitto vaatii, että valtion omistajaohjauksesta hallituksessa vastaava ministeri vaihdetaan. Liiton puheenjohtaja Jouko Ahonen (sd.) sanoi torstaina, ettei Jyri Häkämies (kok.) ole pätevä hoitamaan niitä asioita.

Helsingissä kokoontunut liiton valtuusto ei päättänyt minkäänlaisista painostustoimista Stora Enson saneerausten vuoksi.

–Työnantaja pysäyttelee tehtaita tällä hetkellä. Meidän ei tarvitse emmekä halua tehdä sitä, Ahonen sanoi.

Ahonen oli itse herätellyt ennakko-odotuksia mielenosoituslakoista. Hän totesi vielä keskiviikkona, ettei työtaisteluja ole suljettu pois.

Torstaina Ahonen oli tuohtunut myös ministerin puheista. Häkämies oli sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että ammattiyhdistysliike on "tavallaan myöhässä", koska ei aikaisemmissa palkkaratkaisuissa tajunnut, mihin suuntaan metsäteollisuus on menossa.

–Se oli täysin härski lausunto häneltä eilen, Ahonen sanoi.

Ahosen mielestä syyllistäessään ammattiyhdistysliikettä Häkämies oli aivan eri linjoilla kuin Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen, jonka mielestä ongelma ei ole ollut tehtaiden aitojen sisäpuolella.

Valtuuston kannanotossa moititaan, että Häkämiehen toiminta omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä on syventänyt talouskriisiä entisestään.

Ahosen mukaan liiton valtuusto oli täysin yksimielinen, kun se päätti pidättäytyä painostustoimista. Hän ei kuitenkaan sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että paikallisesti saattaisi syntyä jonkinlaisia mielenilmaisuja.

Kannanotossaan valtuusto pitää Stora Enson saneerausaikeita hätiköityinä ja yhtiölle vahingollisina. Valtuuston mielestä yhtiön pitäisi harkita niitä vielä uudelleen.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

XY - että mitä?

Ei Ahosen minneen tartte lähteä, kun toverilla ei enää ole mitään merkitystä. Kommentti "Työnantaja pysäyttelee tehtaita tällä hetkellä. Meidän ei tarvitse emmekä halua tehdä sitä" - haloo?
Ai se on niin, että nousussa sulkee tehtaan Paperiliitto ja laskussa työnantaja. Milloinskas sitä paperia pitäis tehdä?

Lakkoon vaan Paperiliitto, loput tehtaat kiinni ja rauha on.

T: Münchenin Jorma

Seppo T

Juuri tämän vanhan luokkauhon ja totaalisen pysähtyneisyyden takia hylkäsin esi-isieni ja vanhempieni puolueen demarit ja ryhdyi sitoutumattomaksi porvariksi. demareidenkin olisi syytä nousta kumpujen yöstä ja ymmärtää mihin maailma on mennyt.

Jos yritys jatkaa kananttamatonta toimintaa, niin pian ei yritystä ole.

PAhippa

"Juuri tämän vanhan luokkauhon ja totaalisen pysähtyneisyyden takia hylkäsin esi-isieni ja vanhempieni puolueen demarit ja ryhdyi sitoutumattomaksi porvariksi"

Ei porvarius ole poliittinen kanta vaan nimitys omistavalle luokalle. Ryhdyit siis porvariksi. Miten se tapahtui? Saitko lottovoiton, perinnön vai perustitko oman yrityksen? Vai oliko kyseessä tämä perinteinen duunarin "porvariksi ryhtyminen" eli äänestit Kokoomusta..?

tapio_o_neva

Vänrikki Ahosen olisi pitänyt ajatella strategisesti silloin kun SDP ajautui Paavo Lipposen aikana Irakin sodan ja äärioikeistososialidemokratian partaalle. Punamullalla ahosetkin kukkisivat paremmin.

Nokia, Teknologiateollisuus, äärioikeistososialidemokraattinen ja imperialistinen SDP on Suomessa oppositiopuolue. Punamultaan ja teollisuuspolitiikkaan ei ole oikein mahdollisuutta keskusteliberaalin Vanhasen maailmassa.

Ilkka Luoma

Paperiliitto, puheenjohtajansa Jouko Ahosen johdolla tekaisi pienet lakot ja laskun maksaa suomalainen paperiteollisuus sekä uskottavuutemme maailmanmarkkinoilla. Työvoimaviranomaiset ovat kehittäneet oivan tavan työttömille työnhakijoille löytää paikkansa uudelleen yhteiskunnassa.

Mikä näitä kahta asiaa yhdistaa?

Yhdiste on sama hinta: noin 30 euroa. Metsäteollisuutta edustava työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen mainosti paperiväen tienaavan keskimäärin yli 30 euroa per tehty työtunti. Työtön starttirahalainen, joka saa tehdä työtä, ansaitsee työvoimahallinnon varoista noin 30 euroa per kokonainen työpäivä.

Paperi on saanut ansaitusti palstametreittäin tilaa uutisoinnissa. Siihen on syynsä; paperiteollisuuden supistukset, siirrot ja tuotantosuunnan muutokset näkyvät paperipaikkakunnilla uusina työnhakijoina vapailla työmarkkinoilla.

Keskimäärin paperilaiset ovat tienanneet paremmin kuin keskiarvosuomalaiset. Paperiteollisuudessa on ollut ennätyksellisen pitkä vakauden ja kasvavan palkkakehityksen aika. Voidaan sanoa, että paperiväki voi hyvin ja kinkkua on riittänyt leivän päälle.

Suomessa on jo ilman paperimuutoksia ollut satoja tuhansia työttömiä, joista monet ovat saaneet tyytyä peruspäivärahaan, joka on reilu 20 euroa per päivä miinus verot. Työvoimahallinto on kehittänyt erinomaisen mahdollisuuden ihmisille yrittää uudelleen. Virkamiehemme ovat tuotekehittäneet starttirahan halukkaille työttömille/työttömyysuhan alla oleville. Tärkeimpänä ominaisuutena starttiraha antaa mahdollisuuden yrittää ja tehdä paluun yhteiskuntaan.

Yhteiskunta on mm. starttirahan myötä ottanut ratkaisevan askeleen kohti yrittämisen mentaliteettia. Jokainen tämän päivän pätkätyöläinen on huomisen mahdollinen yrittäjä. Viime kädessä me aina myymme omaa osaamistamme ja työpanostamme. Myös paperiväki on myynyt työaikaansa tehtaille erinomaisin tuloksin. Kymmenen vuotta sitten alkoivat jo paperiteollisuudessa toimialamuutokset. Raaka-ainevarat ovat muualla kuten suurempi kulutuskin. Tehtaat menevät lähelle markkinoita tai raaka-ainelähteitä. Tehtaat menevät myös sinne, missä tuotantokustannukset, mm. palkat (myös johtajien palkat/palkkiot), ovat pienemmät. Suomalainen paperiväki, luovuttaessaan paikkansa kehittyvien maiden paperilaisille, ottaa osaa ansiokkaasti kansainväliseen työn uudelleenjakoon ja ostovoimasiirtotalkoisiin huonommin tienaavan toverinsa eduksi. Jokainen suomalainen ilman työtä jäävä paperilainen voi olla huomisen yrittäjä.

Paperiliiton peräänkuuluttama työnantajien ja omistajien vastuu ja yhteiskuntaymmärrys kasvaa myöhemmin, kun he oppivat näkemään, että kuluttajat tekevät heillekin kaikki rahat ja palkkiot kuten osingotkin omistajille. Kuluttajien valta tulee informaatiologistiikan myötä kasvamaan uusiin mittoihin lähivuosina.

Yrittäminen on luonnollisin tapa tehdä työtä. Siinä jokainen saa juuri ansioidensa mukaisesti. Yrittäminen panee oikeasti yrittämään, koska joukkovoima ei ole työtoverit, vaan markkinat, jotka ostavat yrittämisen hedelmiä. Kilpailukyvyn on aina oltava kunnossa, ei ole varaa ylimääräisiin sairaspäiviin eikä rapula-aamuihin.

Motivoituminen alkaa nyt. Huomisen työ on yrittäjän maailma ja nyt valtio antaa siihen erinomaisen mahdollisuuden. Ohjatusti, opastaen ja kannustaen työtön voi saada starttirahan, 30 euroa per työpäivä. Palkinto on suuri; olet itsesi herra, päätät juuri itse, kuinka paljon haluat ansaita, päätät työpäiväsi pituuden. Sinun ei tarvitse osallistua lakkoiluun, koska sinä itse päätät. Lakkoilu ei sovi yrittämiseen, koska se on heti pois sinun omasta tuloksesta. Sinä päätät tulevaisuutesi ja nyt valtio ojentaa siihen käden; tietyin edellytyksin voit saada noin 6-12 kuukautta starttirahaa ja saat jälleen tehdä haluamaasi työtä. Maailma on nyt uudestaan avoin työttömälle, päätökset tehdään nyt, ei huomenna.

Tätä kirjoitettaessa jääkiekon maailmanmestaruuskilpailussa Latviassa television välityksella soi komeasti Maamme - laulu; kiekkoilijamme olivat yrittäneet, he olivat voittaneet ja kansallinen tuntu katsomossa suomalaisten keskuudessa nousi kattoon yhteenkuuluvuudesta ja keskinäisestä voimasta kuten kuuluisassa Talvisodan hengessä. Yrittäminen on myös joka lailla osallistumista, päämäärän asettelua , kohtuullisen voiton tavoittelua ja itsensä huolehtimista asiakkaidensa eduksi. Näillä eväillä menestyy, kuten Suomen joukkue kaataessaan USA:n.

Ilkka Luoma
orig. 16052006

Eläkeläinen

Jos tappiollisen sellutehtaan pyörittämisen lopettaminen on Jouko Ahosen ja hänen kannattajiensa mielestä vain osakkeenomistajien tyhmyyttä, ministerien kykenemättämyyttä ja johtajien osaamattomuutta, siitä vaan jatkamaan. Rahaahan ammattiyhdistyliikkeeltä löytyy vaikka ostaa ja alkaa omistaa. Talouden lait vain ovat vasemmallakin liian hyvin tiedossa, ettei kukaan edes vasemmalla halua omia rahojaan laittaa tappiollisen toiminnan pyörittämiseen. "Muiden rahoilla jatkamaan!" on vain teema kerätä kannatusta niiltä, jotka eivät ymmärrä.

Hans von K

Tehtaan pyörittäminen on vain osakkeenomistajien ahneutta, ministerien lammasmaisuutta ja lyhytnäköisyyttä sekä johtajien itsekkyyttä.

Talouden lait vain ovat liian hyvin tiedossa, ettei kukaan, edes yritykset, halua laittaa omia rahojaan toiminnan pyörittämiseen.

"Muiden rahoilla jatkamaan!" on vain teema kerätä rahaa niiltä, jotka eivät ymmärrä tai uskalla sanoa asioista niiden oikeilla nimillä.

Teollisuuden ja liike-elämän yhteiskunnallinen vastuu ja moraali on samalla tasolla kuin kulkukissan sukupuolimoraali.

tha

"Tehtaan pyörittäminen on vain osakkeenomistajien ahneutta, ministerien lammasmaisuutta ja lyhytnäköisyyttä sekä johtajien itsekkyyttä."

Lienee siis ihan kohtuullista, että tehdas suljetaan jos asia kerran noin on.

1970blue

Maailmanlaajuinen lama?
Kysynnän pysyvähkö väheneminen?
Ylikapasiteetti?
Verotus?
Jäykkä ay-politiikka?
Suhteessa kallis raaka-aine?
Olisivatko syyt tässä?
Ainahan hyökkäys on paras puolustus, mutta kyllä kai paperimiehilläkin on hoksottimet kunnossa ja realiteetit käsitetään.

jtmnen

Ahosen mukaan syyllinen on Häkämies. Kun Stora Enso sulkee tehtaitaan, niin syyllinen on Häkämies. Kun tänään sataa, niin syyllinen on Häkämies. Kun vedän pään täyteen tänään, ja huomenna on kankkunen, niin syyllinen on Häkämies. Kun "liikemies" ajaa suojatiellä lapsen kuoliaaksi, niin syyllinen on Häkämies. Kun Al Qaida lentää lentokoneita pilvenpiirtäjiin, niin syyllinen on Häkämies.

Tämä Ahosen logiikka, syyllistää kaikesta mahdollisesta (myös omasta toiminnasta) jotain ulkoista tahoa, kuten esim. Häkämiestä, on aivan ymmärrettävää, onhan kyseessä sossu.

JuhaM

Häkämies sano rohkeen kommentin, mutta ei sillä oikeesti ole mitään sanaa 12% osuudella pörssiyhtiön hallituksessa.

Oon jo ainakin vuoden verran ihmetelly, että minkä takia AY-liike on niin tavattoman hiljaa valtion ratkaisuista hankaloittaa teollisuuden kilpailukykyä Suomessa. Ihan vaan sen takia, että kun EK ilmottaa että Suomessa on huono kilpailukyky verrattuna naapurimaihin, niin luulis AY-liikkeen komppaavan tätä asiaa. Sehän on kaikkien Suomalaisten etu, että teollisuudella on Suomessa paras mahdollinen kilpailukyky. Johtuen siitä, että EK on porvarillinen järjestö, niin kommentit on siirtyny heti duunareiden puolella johtajien optioihin ja vaikka mihin voiton tavotteluun. Tästä syystä AY-liikkeen sana olis painanu paljon, koska sillon duunarikin ymmärtäisi, että se on hänenkin etu, että hänen työnantajansa tahkoaa voittoa hänen työpanoksellaan. Johtajien bonukset on vaan hyttysen kusta valtameressä mitä tulee isojen yritysten rahavirtoihin ja niistäkin 60% kilahtaa valtion kassaan, joilla yhteiskunta pyörii.

Valtiokin on näemmä ajatellut, että teollisuus on täällä omassa lintukodossa kaukana pahasta maailmasta, koska muuten energiaverojen nostoja ei olisi edes suunniteltu. Suomen pitää sanoisinko röyhkeesti kilpailla kaikesta pääomasta ja teollisuudesta mitä tänne vaan saadaan.

Demarien sivuille eksyneenä hehkutettiin sitä, kuinka demarit puhuvat hyvinvointiyhteiskunnasta, mutta porvarit vaan kilpailukyvystä. Voin minäkin puhua bemarista kaikki päivät ja illatkin, mutta minkäs teet jos ei ole vara ostaa sitä. Kyllä niitä palveluita keksii kuka tahansa tai rahareikiä, mutta vaikeampi on keksiä millä ne maksetaan.

Olen aika nuori kaveri ja mitään omaa kokemusta ei viime lamasta ole. Ihmettelen kuitenkin miten nämä ongelmat tulivat niin yllättäen kaikille muille paitsi ehkä Niinistölle. Miten voi yleensäkin olla mahdollista, että valtion ja kuntien talouksia hoidetaan keskimäärin huonommin kun yksityiset ihmiset hoitaa omia talouksiaan. Muuten, samalla rahalla maksetaan kummassakin.

Naurettavaa muuten olla kateellinen naapurin petterille, joka saa paperitöistä paremmin palkkaa kun itte insinöörinä tai naapurin jounille, joka saa pääomatuloja vuodessa sen mitä itse saa palkkatuloja 10 vuodessa. Kumpikin niistä maksaa veronsa Suomeen ja pyörittää rahoillaan meidän yhteiskuntaa. Olen ennemmin kateellinen vaikka jollekin Venäjän oligargille joka on huijaamalla saanut omaisuutensa, koska se on oikeestaan sama olla sille oligargille kateellinen kun jollekin suomalaiselle, koska samaa rahaa se periaatteessa siellä käyttää kun me täällä.

joukoakoskinen

Nykyvenäläinen valtiokapitalismi ei paljonkaan poikkea edesmenneen neukkulan systeemeistä. Eergian ja raaka-aineiden vientiin perustuva ulkomaankauppa ei suosi kotimaan investointeja. Maassa on selvä investontilama. Sen talous nousee taantumasta viimeisenä - jos silloinkaan.

Samoin ulkomaiset investoinnit, epävakaa ja mielivaltainen suhtautuminen karkoittaa kv. rahan.

Suomen vienti sinne on noin 6 - 7 %. Tuonti sähköä, hiiltä, kaasua, öljyä ja raakapuuta. Pääosin pitkäaikaisilla taalapohjaisilla sopimuksila.
Nyt kun Ruotsissa on satanut runsaasti eikä ydinvoimaloissa vaihteeksi ole ongelmia, tuodaan sähköä sieltä lähes saman verran kun idästä. http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman_t...

Vientiä uusrikaille, tiilitaloja, -takkoja, ulkogrillejä http://www.maxit.fi/index.asp?id=55A71FD44DE5429C919CF7AB3211A027&itemty... - samoin laatutekstiilejä voitaisi viedä enemmänkin.

Näissä ei lama tunnu. EU, NATO, kaasuputkihanke tms. senkään vertaa. Valtiovierailulle toki olisi paras lähettää joku muodikas pariskunta joka ei muistuta ikävästi lähihistorian muoti - naiskultista.

Rampe

Useammin kuin kerran palstoilla on nälynyt toteamus: ahneella on paska loppu. Paeriliittolaisia on syytetty ahneudesta ja työntekijöitä. Miten on noiden riistokapitalistien ja suurpääoman ahneuden kanssa?

jtmnen

tahtoo että ylihuomenna en pääse enää lähijunalla töihin?

Ja miksi? No siksi että hallitus pitää vaihtaa; sossujen mukaan hallitusta ei suinkaan valita sen mukaan, että se nauttii eduskunnan luottamusta, vaan sen sijaan sen mukaan, kuinka hyvin se nauttii sossupuolueen luottamusta.

Samalla järjellä, eduskuntavaalit voisi aivan yhtä hyvin korvata Yleisdemokraattisen Proletariaatin Diktoraatin katselmuksella, jossa katselmoidaan, mikä mahtaisi olla tällä hetkellä "sopivin" äänestystulos, jos se äänestys mahdollisesti jopa järjestettäisiin.

Ja miksi mitään äänestystä enää edes järjestettäisiin?

jere.

AY-liikekkö on syyllinen Suomen euro-jäsenyyteen?

Eiköhän poliitikot olleet tavallaan väärässä tehdessään tuon kohtalokkaan päätöksen?

Euro-jäsenyytemme on heikentänyt kilpailukykyämme kymmeniä prosentteja verrattuna pahimpiin kilpailijoihimme. Käsittämätöntä, että syytä halutaan etsiä paperimiesten palkoista, joiden merkitys lopputuotteen hinnasta on vain joitain prosentteja.

Herää väkisinkin epäily, että tällä yritetään kääntää keskustelu pois ongelmien todellisesta syystä; EUROSTA!

tha

Joo, esim Ruotsi voi lyhyellä tähtäimellä nyt saada etua heikosta kruunusta, mutta ei sekään pidemmän päälle ole mikään autuus. Ja samoissa ongelmissa ruotsalainen paperiteollisuus on. Innovatiivisemmat metsäfirmat ehkä ei, mutta se johtunee fiksuista tuotteista eikä niinkään valuuttakursseista.

Paperiteollisuuden kohdalla syy on yksinkertaisesti ylikapasiteetti jota suljetaan tietysti kalliimmasta päästä ja Suomessa on liian korkeat rakenteelliset kustannukset (puu, logistiikka jne). Js jos tehtaita laitetaan kiinni, niin ei siellä varmaan tarvita työntekijöitäkään, mutta henkilöstökulut sinänsä eivät ole tosiaan syy vaan muut kulut.

Kaikenkaikkiaan Suomen viennin suurin ongelma on mielestäni sen yksipuolinen rakenne; hyvin pitkälti vielä bulkkikamaa, jonka menekkiä tuettu sitten aikoinaan devalvaatiolla. Taantumassa sitten vaikutus korostuu.

Vieras

Ehdotan täysi käännöstä ulkopolitiikkaan. Kenkää Stubille ja Häkämiehelle.

Sitten Venäjän johtajien pepun nuoleminen korkeassa polvi asnnossa pitkin vedoin puti puhtaaksi.

Siten Suomi uuteen nousuun.

Ei se niin kamalaa ole. Rohkeasti vaan.

Vieras

Risto E. J. Penttilä: Puutullit ja ulkopolitiikka
Puutullit ja ulkopolitiikka

Julkaistu: 14.1.2008

Yksi argumentti Nato-jäsenyyttä vastaan on, että Venäjä voisi rankaista Suomea taloudellisesti. Jos liittyisimme Natoon, Moskova voisi esimerkiksi laittaa meille puutullit, jotka uhkaisivat koko metsäteollisuutemme tulevaisuutta.

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/ristoejpenttila/puutullit-ja-ulkopoli...

Rampe

Ei tässä mitään puutulleja tarvitse syyttää, kun ei ole kysyntääkään. Paperi ei kulje, joten suomalaiset eivät tarvitse venäläistä puuta. Se siitä. Tällöin eivät muutkaan tarvitse venäläistä puuta. Stora Enso on pelannut älyttömästi. Pohjois Amerikan retkellä kului älyttömästi rahaa ja nyt sitä kuluu hieman etelämpänä. Ellei suomalainen metsäteollisuus olisi tehnyt aikoinaan voittoa, niin eipä Stora Enso maailmalla häärisi.

TakojaIlmarinen

Paperimiehet ovat tulleet tiensä päätekohtaan, kuten aikoinaan Merimiesunioni.
Paperiukot ovat vain vielä röyhkeämmin hyväksi käyttäneet asemaansa.
Kannattaa lukea vaikkapa paperimiesten työehtosopimus. Siihen ei ihan muutama tunti edes riitä ja ymmärtämiseen tarvitaan "korkeasti koulutettu" paperimies!

Uutta työtä ei löydy joka maksaisi näille öykkäreille istumisesta koneen vierestä samanlaista palkkaa ja siitä syntyy hirmuinen poru.

En tunne myötätuntoa vaan pikemminkin vahingoniloa!

(Kysymyksessä on tietysti paperihenkilöt)

hanari

Nyt arvioidaan suuren yrityksen toimintamahdollisuuksia ja tulevaisuuden ennustettavuutta. Jos vedetään esiin lakkokortti kaikisssa käänteissä, se eliminoidaan lopettamalla työpaikat. Markkinataloudessa tahdin määräävät markkinat. Työnantaja tarjoaa työtä tietyllä hinnalla: ota tai jätä. Mutta kiristykseen ei järkevä yritysjohtaja enää mene.
Kun paperiliiton työpaikat lopetetaan tykkänään, saadaan maahan työmarkkinarauha. Ihan menee merimiesunionin viitoittamaa latua.

Jusupoff

Ongelman keskiössä ovat muut kuin paperityöläiset. Väitän että nämä muut ovat peräisin Kepun mandaatilta. MTK (Kepu)on aikaansaanut sellupuun ja yleensäkin puuraaka-aineen kohtuuttoman hinnannousun, ei tänä vuonna vaan vuosikymmenien aikana. Elinkeinoministeri (Kepu) on energian hinnan korottaja: Windfall-maksuja, energiaverotuksen korotuksia ja ydinenergian rakentamisen säännöstelyä. Sijalle tuulivoimaa, turvetta ja puunpolttoa, kaikki yhteiskunnan tukia vaativia tuotantomuotoja ja kaiken lisäksi kaikkien pientuotantomuotojen tukemista jotta ne voidaan liittää kantaverkkoon.
Jos Vanhanen(Kepu)olisi aikoinaan ymmärtänyt antaa äänensä ydinvoimalle, olisi UPM:n Stora-Enson ja muidenkin Teollisuuden Voiman omistajayhtiöiden (esim.M-Real, Helsingin Kaupunki, Kemira)osa tänä päivänä vahvempi. Kepu ei osaa teollisuuspolitiikkaa, maa- ja metsätalouspolitiikkaa kuitenkin ylivoimaisesti.

1970ish

... vaikutti paperimiesten ohella mm. rahtareihin, joiden hinnat paperinkuljetusten osalta taas olivat nousupaineessa lakon aiheuttaman notkahduksen jälkeen. Ahosen suurnäyttö Suomen alhaisimmalla koulutus/työkokemus/tulotaso -suhteella ajoi todennäköisesti dominoteoriana muut suuret palkannostotarpeet kentälle. Ne aiheuttivat osaltaam inflaation, joka söi korotukset.

Ja ikäänkuin tässä ei olisi tarpeeksi, lyhytkoulutuksen lisäksi paperitehtaissa kysytään suhteita päästä "sisään" ja 4000e/kk nokittaa kaksi kertaa 5,5 vuotta täyspäiväisenä akateemisesti opiskelleen luokanopettajan, ja yli kahteen kertaan 4-vuotisen koulutuksen käyneet sairaanhoitajat.... ja monet muut ammattiryhmät.

Kutsukaa vaikka epäisänmaalliseksi; metsäteollisuuden tie on olla "zombie" (=elinkelvoton ilman tukia) Suomessa- paperi etunenässä. Näillä kustannuksilla ja sitten puumarkkinoiden erilaisilla häiriöillä pidetään yllä hitaalla metsän kasvualueella tehtaita. Esim. Brasiliassa sama paperityöläinen saa 1500 e/kk tuloa, ja metsän kasvuvauhti on hieman erilainen.

Ainiin, sanomalehtipaperin tarve on romahtanut, ja monet suuret organisaatiot, jotka olivat muinoin paperisyöppöjä, ovat siirtyneet sähköiseen tiedonsiirtoon.Markkinatkaan eivät ole "kultakauden kannassa".

Niinhän se Stora Enson johto sanoi- metsäteollisuus säilyy Suomessa, mutta kukaan ei tiedä, miten isona. Ammattikouluissa on jo reagoitu, ja paperialan koulutus ei houkuttele alan ylimitoitetuista palkoista huolimatta.

Valtio kouluttaa työttömiä paperimiehiä uusille aloille- ja olisikin fiksua, että aloille, jotka oikeasti kasvavat tulevaisuudessa. Elämme todella rakennemurroksen aikaa- ja on ihan turhaa viime kädessä antaa Ahosen sekoittaa asioita enää pahemmin. Jos lakkoja nyt toteutetaan, särkyy hauras työmarkkinarauha, ja tuskin pahempaa ajankohtaa aiheuttaa samaa kaaosta kuin aikaisemmin on. Ahosenkin on todettava väistämätön totuus - muinoin voimakas liitto alkaa notkua alla, kun rakennemuutos syö alan.

Vieras

J. Ahoselle neuvoksi.
Voisitko tutustua osakeyhtiölakiin ja pörssiyhtiöiden velvollisuuksiin, ennen kuin alat puhua aivan höpöjä. Tai siis sinähän olet jo puhunut höpöjä.
-Osakkeenomistajan tavoitteet, miksi he sijoittavat johonkin yhtiöön, arvelen, että paperiliitollakin on Stora-Enson osakkeita, joiden paperiliitto odottaa tuottavan.
-Mitä odotuksia AY-liikkeellä on pörssiyhtiöihin sijoitetuilta varoiltaan?
-J. Ahosen ajatusmaailman mukaan ei ole mitään väliä tuottaako sijoitus vai ei. Jos Paperiliiton rahat sijoitetaan tappiota tuottaviin yrityksiin, niin jäsenten rahat menevät taivaan tuuliin.
-Paperiliiton jäsenten kannattaisi olla huolissaan J. Ahosen toimista ja vaatimuksista.

Hannu Mikael

Hallituksen ja Häkämiehen ei tarvitse nauttia Paperiliiton luottamusta.
Hallitukselle riittää eduskunnan luottamus.
Ahosen ruuti kastui jo tuossa:
"Ahosen mukaan liiton valtuusto oli täysin yksimielinen, kun se päätti pidättäytyä painostustoimista."
Eli Stora Enso sulkee ne tehtaat jotka haluaa, ja Paperiliitto ei tee mitään.

tha

M-realin pääomistaja eli Metsäliitto on enemmän "non-commercial player", tai sen intresseissä on ainakin enemmän puun hinta ja suomalaiset metsänomistajat kuin kannattava paperifirma.

Kyllähän M-realia pilkotaan pala palalta koko ajan että fyrkkaa saadaan jostain, kyllä se siitä vielä hävinnee. Tai varmaan joku osa sulautetaan sitten takaisin Metsäliittoon, kenties sellainen osa joka istuu metsänomistaja-omistajien tarpeisiin.

Teollisuusyrittäjä

Aatelisto perusti teollisuutta Suomeen 150 vuotta sitten. Sata vuotta sitten sääty-yhteiskunta lakkautettiin. 60 vuotta sitten päperityöläiset luulivat, että heistä on tullut uusi aatelisto, joka itse määrittelee teollisuuden säännöt ja palkkansa. Tämä uusaatelisto vain on tyhmä ja sokea. He eivät ymmärrä, että tehtaaseen tuleva rahavirta pitäisi olla suurempi kuin sieltä lähtevä rahavirta. He eivät näe, että säännöt määrätään tehtaan porttien ulkopuolella, valtakunnan rajojen ulkopuolella. Uusaatelisto luulee, että lakkoilemalla Suomessa paperin kysyntä maailmalla lisääntyy ja hinta nousee saaden tehtaat kannattavaksi. Toki vielä muutama vuosi sitten paperiteollisuuden johtajatkin ovat luulleet olevansa aatelismarsalkoita ja että kaikki heidän käsissään muuttuu kullaksi. Nyt kulta onkin muuttunut tuhkaksi.

loppu lähellä

Jo on aikoihin eletty ! Ahosen kommetti; emme halua pysäyttää! Naurettavaa, todella naurettavaa ja naurattaa. Ennenmuinoin pienistäkin asioista oli persaukset kentässä, nyt isojen juttujen ollessa esillä, emme halua pysäyttää !! Vaaditaan lapsellisesta tekoa, ei lapsen, ministerin eroa. Todella 100 nolla osoitus AY-Ahosen toimista. Kun tehdas ei kannata, se on lopetus ja piste.

Mila F.

Ahonen on menettänyt kasvonsa tällä viimeisimmällä ulostulolla. Paperi-Ahonen ei pidä tilanteesta, jossa seisoo, ja nyt pitää löytää syyllinen. Helppoa, se on tuo ikävästi totuuden puhunut ministeri, jonka sanoista tuli paha mielikin. Ei, kyllä Ahosen vaatimukset kertovat hänestä itsestään kaikkein eniten: Ne kertovat itsekritiikittömyydestä, kyvyttömyydestä ymmärtää sitä globaalia ympäristöä, jossa toimimme, vanhakantaisuudesta ja yhteistyökyvyttömyydestä. Ne kertovat myös kyvyttömyydestä haluta työpaikkojen säilyvän, ne kun näissä olosuhteissa säilytetään vain työnantajan ja työntekijöiden yhteen hiileen puhaltamisella.

Ahonen on valintansa tehnyt. Hän haluaa palkankorotuksia tai minkään muuttamattomuutta. Samalla hän on tullut valinneeksi myös sen, että osa porukasta lähtee kilometritehtaalle. Nämä valinnat hän on tehnyt jo vuosia sitten - pelkkää kyvyttömyyttään nähdä, mitä paperinvalmistus nykymaailmassa on. Ahonen on ns. kussut kintuilleen ja puhunut itsensä pussiin kaikilla mittareilla ja se on sääli kaikille niille paperimiehille ja heidän perheilleen, jotka eivät ole tulleet perehtyneiksi laajempaan kokonaiskuvaan maapallonlaajuisilla paperimarkkinoilla.

Ahosella on rikkinäinen peili. Hän näkee vain sirpaleita todellisuudesta ja sen kautta hän vetää upoksiin myös paperimiehet. Historia ei elätä.

jtmnen

Ongelmana on tuo: "Historia ei elätä".

Ahonen nähtävästi haluaa tehdä itsestään historian ikonin, sellaisen nimen, joka vuosikymmentenkin jälkeen muistuttaa itsestään oman aikakautensa ajatusmaailmasta. Ja josta syntyy oman aikansa "symboli".

Ahosella on hyvät mahdollisuudet päästä historiaan Suomen puunjalostusteollisuden tappajaksi. Vai muka "Historia ei elätä"?

Ola

"ammattiyhdistysliike on "tavallaan myöhässä", koska ei aikaisemmissa palkkaratkaisuissa tajunnut, mihin suuntaan metsäteollisuus on menossa." Häkämieheltä oikein sanottu.

Pari vuotta sitten Ahonen ajoi järjettömät palkkavaatimukset paperimiehille. Tuolloin oli jo nähtävissä mihin suuntaan ollaan menossa alaspäin. Mutta järki ei tullut paperimiesten päähän.

Ahosen on tänään ihan turha syyttä tyhmyyksistään muita.
Nyt ollaan todella pahassa tilanteessa ja Ahosen uho sen kuin jatkuu, uhkaillaan jopa lakolla. Silä lailla asiat saadaan Ahosen mielestä Suomessa kuntoon. Pannaan koko maa kärsimään paperimiesten perheiden lisäksi.

Olisiko paperimiesten syytä vaihtaa Ahonen johonkin järkikaveriin ja lopettaa muiden syyttely kuten Häkämiehen.

Jusupoff

Tuossa pari päivää sitten yritin johdattaa keskustelua itse asiaan, eli miksi suomalainen metsäteollisuus on kriisissä.
Ehdotin pelkästään Kepua, eli puun ja energian hintaa, en palkkoja laisinkaan.
Alle kopioimassani Uuden Suomen tämänpäiväisessä artikkelissa analysoidaan objektiivisesti kriisiin johtaneita syitä.
Valuutta ja logistiikka (jonka jälkimmäisen asiantuntija olen)jäivät pois analyysistäni itsestäänselvyyksinä.

Ei kannata haukkua työntekijöitä (Itse olen Kok.)vaan Kepu-dominoivien hallitusten ratkaisuja 1990-luvulta alkaen.
Alla US:n uutiskopion osa:

"Metsäteollisuus on Suomessa enemmän ongelmissa kuin Ruotsissa. Tästä saatiin taas merkki, kun ruotsalais-suomalainen Stora Enso ilmoitti tällä viikolla lakkauttavansa tuotantolaitoksiaan nimenomaisesti Suomessa.

Työvoiman hinta Suomessa ja Ruotsissa on suurin piirtein sama. Niinpä Uusi Suomi kysyi metsäteollisuuden ammattilaisilta, mikä Ruotsissa sitten on niin paljon paremmin kuin Suomessa. Tämän pohjalta kasasimme viiden kohdan listan. Suomalaisten hyväksi ei tekijöitä löytynyt.

1. Puun hinta. Suomessa puuraaka-aine on jopa 20 - 30 prosenttia kalliimpaa kuin Ruotsissa. Taustalla ovat Ruotsin suuremmat tilakoot ja valtion merkittävämpi metsänomistus, eli puukaupan toisenlainen rakenne. Teollisuudessa vihjataan tässä yhteydessä Suomen historiallisiin syihin, eli MTK:n huomattavan vahvaan rooliin myyjäosapuolena. Puun hinta näyttää toisaalta euroissa mitattuna Ruotsissa halvemmalta, koska kruunu on heikko.

2. Erilaiset tuotteet. Ruotsissa on keskitytty pakkaustuotteiden valmistukseen, kun Suomessa painopaperit ovat merkittävä tuotannon haara. Kartonkien puolella kysyntä ei ole laskenut yhtä paljon kuin painopaperissa, joita ovat sanoma- ja aikakauslehtipaperit.

3. Valuutta. Ruotsin kruunu heikkeni euroon nähden vuoden 2008 alusta tämän vuoden alkupuolelle jopa 20 prosenttia. Nyt se on tosin vahvistunut, niin, että kruunu on kymmenisen prosenttia heikompi kuin puolitoista vuotta sitten. Tämä tekee viennin kannattavammaksi kuin Suomessa.

4. Kuljetuskustannukset. Etelä-Ruotsista pääsee rekoilla suoraan Keski-Eurooppaan, kun suomalaiset tuotteet pitää aina laivata.

5. Energiavero. Suomessa myös metsäteollisuus joutuu maksamaan sähköveroa, kun Ruotsissa tällaista rasitetta ei ole. Suomalaisen ja ruotsalaisen teollisuuden maksamaa lopullista energian hintaa tosin ei oikein kukaan tunnu osaavan verrata."

Liike

Ehkei Sinunkaan väittämääsi, että metsäteollisuuden ongelmat voi kaataa kokonaan kepujen aiheuttamiksi, voi pitää aivan asiallisuuden huipentumana.

MTK kävi metsänomistajien etujärjestönä säännöllisesti neuvottelut puun hinnoista siihen asti kun liityttiin Euroopan Unioniin. Silloin MTK:n rooli katsottiin EU:n kilpailulainsäädännön vastaiseksi myyjien hintakartellina ja MTK lopetti hintaneuvotteluihin osallistumisen.

Jos vertaat Suomen metsäteollisuuden tilaa ennen vuotta 1995 ja sen tämänvuotista tilaa, kumpi näyttää paremmalta?

ShakkiMatti

Työpaikkojen menettäminen on aina kurjaa, erityisesti tälläisenä aikana, kun ne ovat muutenkin kiven alla. Työpaikkoja häviää huomattavasti enemmän kuin niitä syntyy. Paperiteollisuus on aina herättänyt normaalia suurempaa huomiota työntekijäjärjestöjen tavalla potkia ja kiristää työnantajalta poikkeuksellisen suuria palkkoja ja etuja, suhteellisen helposta ja kevyestä työstä. Nyt on tullut pää vetävän käteen, eli paperiliitto niittää sitä, mitä menneinä vuosia ja vuosikymmeninä on kylvänyt. Trendi tulee myös tulevina vuosina olemaan sama, oli sitten lama tai ei. Paperiteollisuus tulee kuihtumaan suomessa olemattomiin. Syynä tähän kalliit raaka-aineet, kallis työvoima, suuret kuljetuskustannukset, etäinen sijainti päämarkkina-alueilta jne.

"...Häkämies oli sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että ammattiyhdistysliike on "tavallaan myöhässä", koska ei aikaisemmissa palkkaratkaisuissa tajunnut, mihin suuntaan metsäteollisuus on menossa..."

Tähän lauseeseen kulminoituu paperiteollisuuden tämän hetkinen tila ja tulevaisuus. Siitä voi jokainen itse miettiä, mikä taho menetettyjen työpaikkojen takana itse asiassa on. Miksei ay-liike voi huomioida toiminnassaan yhtä kapitalismin perus-ismiä; yrityksen tarkoitus ei ole työllistää, vaan tuottaa omistajilleen voittoa. Kyllä tämä fakta täytyy ottaa huomioon ja vaatia sen mukaan. Näin ehkä jatkossa vältytään paperiteollisuuden tyyppisiltä katkerilta tilanteilta, missä työntekijä jää altavastaajaksi väistämättä.

Lakkoilkaa ja osoittakaa mieltänne mielin määrin, kuten teillä tapana on ollut. Peli on joka tapauksessa pelattu.

Teollisuusyrittäjä

Monissa yhteyksissä on mainittu kolme suurinta kustannustekijää, joista johtuu Suomen paperitehtaiden kannattamattomuus. Puu, energia, kuljetukset. Eräs tekijä on jäänyt kertomatta ja sen aiheuttavat aina vain työntekijät ja paperiliitto. Se tekijä on tehtaiden laittomat seisokit. Laittomuudella tarkoitan sitä, että jos työehtosopimuksessa on sovittu, että tehtaita käytetään 3 vuorossa ympäri vuoden, niin työntekijäpuoli pysäyttelee niitä miten tahtoo. Jos tehdas pysäytetään ja tuotanto keskeytyy useita kertoja vuodessa vaikka vain muutamaksi päiväksi, niin vuotuisesta kapasiteetista menetetään kymmeniä prosentteja. Tämä voi olla suurempi kustannustekijä, kuin nuo edellä mainitut kolme tekijää.

Vieras

Vetäkäähän ihmiset henkeä, ja lukekaa ajatuksella seuraava lause. Paperialan vaikeudet johtuvat maailmanlaajuisesta ylikapasiteetista, kysynnän heikkenemisestä, raaka-aineiden kohonneista hinnoista, korotetusta energiaverosta, alan palkat esim. UPM-Kymmenellä ovat johtajien palkat mukaan luettuna noin 8 prosentin luokkaa kaikista menoista. Saa hengittää.