Tiistai 18.6.2019

Suomalaisen uusi keskipalkka: 2940€

Luotu: 
21.8.2009 09:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Palkansaajien säännölliset ansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2009 huhti-kesäkuussa 5,1 prosenttia edellisen vuoden huhti-kesäkuuhun verrattuna.

Palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli vuoden 2009 huhti-kesäkuussa noin 2 940 euroa kuukaudessa. Miehet ansaitsivat keskimäärin noin 3 240 ja naiset 2 640 euroa.

Kuukausipalkkaisten keskiansio oli noin 3 090 euroa ja tuntipalkkaisten laskennallinen kuukausiansio 2 460 euroa.
Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2009 huhti-kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kuluttajahintojen muutoksesta puhdistettu reaaliansioiden vuosinousu oli vuoden 2009 toisella neljänneksellä 4,3 prosenttia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Porwari

Mitä sitä ihmiset valittaa ettei ole rahaa. Kyllähän jos keskipalkka tuota luokkaa niin pitäisi riittää elämiseen. Itselläni palkka taitaa olla puolet tuosta keskipalkasta mutta siltikin riittää raha elämiseen... En kyllä omista autoa, venettä tai mökkiä inarissa...

Vieras

Metsäteollisuudessa pystytään nykyään vain apeana seuraamaan miten palkkaero muihin kasvaa. Ei edes naisten keskipalkkaan päästä, ei lähellekään. Alle 2000€ tuntuu jäävän brutto palkat jopa teknikoilla ja insinööreillä. Metsäalan osaajat alennusmyynnissä...

Jyrä

En usko tuohon "Metsäalan"juttuun,keskipalkoista.Tervetuloa tänne kunta-alan suorittavan tason palkoille,niin tiedät millä alalla ollaan "metsässä"palkkojen suhteen.Ja sitten pitäis vielä "lahjoittaa"viikon omalla lomalla eurot kunnan kassaan!TÖRKEETÄ !

Liike

Palkkojen nousu on valtava, kun otetaan huomioon sekin, että inflaatio meni heinäkuussa miinukselle ja suurella todennäköisyydellä pysyy loppuvuoden ajan suunnilleen nollilla. Tämän vuoden kaltaista ostovoiman nousua ei ole palkansaajilla ollut pitkiin aikoihin.

Palkansaajilla alkaneita kulutusjuhlia kannattaisi leikata pikavauhtia toteutettavalla tilapäisellä tuloverotuksen korottamisella, jolla vähennettäisiin valtion ja kuntien velanoton tarvetta.

Samalla voitaisiin alentaa yritysverotusta loppuvuoden ajaksi, jotta useampi työpaikka säilyisi ja kulutusjuhliin voisi osallistua useampi palkansaaja.

nopiamies

Siinä huomaa että rikkaat rikastuu täs maas vaan enemmän ja enemmän.. Kumma ku itellä ei oo ikinä tullu ees kahta tonni vaikka painais kuinka paljon ylitöitä ja viikonloppuhommia..Mistä noikin lasketaan..

Vieras

Kukahan tulis tekemään näitäkin hommia, kun bruttopalkka on 1800 euroa? Siitä kun napsitaan pois verot, hinnat on nousseet pilviin ja asuttavakin on jossain ja syötävä jotain. Ei vaan jää nettopalkasta käteen niin mitään...
Onneksi on Visa, voi ylimenevät menot maksaa siitä, kunnes tulee joko veronpalautukset tai kesällä lomarahat (jollei niitäkin leikata).

Missäs on siis se puuttuva 1200 euroa kuukausipalkkaisten keskipalkastani? Kuka vie välistä?

Liike

Jutussa kerrotut luvut ovat ansiotasoindeksin laskennasta:

http://www.stat.fi/meta/til/ati.html

On hyvä huomata, että esimerkiksi jutussa mainittu keskiansio on vain työntekijöiden palkoista laskettu, joten siihen eivät vaikuta lehtien sivuilla kerrotut ylimpien johtajien palkat mitään.

Korkeita palkkoja ansaitaan muun muassa pääryhmissä kaivos- louhos- ja rakennustyöntekijät, opettajat, sotilaat sekä ylimmät virkamiehet ja järjestöjen johtajat.

Alhaisia palkat ovat esimerkiksi ryhmissä toimistotyöntekijät, myyjät ja tuote-esittelijät sekä maanviljelijät ja metsätyöntekijät.

Gagarin

Matemaattinen keskiarvo antaa usein aivan toisenlaisen tuloksen kuin n.s. mediaani. Tilastokeskuken antamasta informaatiosta ei käy ilmi kummasta on kysymys. Niin ikään joskus lasketaan keskiarvoja tai mediaaneja siten, että tietyt fraktiilit ylimmästä ja alimmasta päästä poistetaan ensin laskelmasta.
On syytä myös huomioida, että nuo julkistetut keskiarvot eivät ole vakituisia bruttopalkkoja, vaan sisältävät mm. tulospalkkiot y.m.

Eetos Kukkura

Kun omaa lähipiiriä ajattelen, kukaan ei tienaa lähellekään 2.900 euroa kuukaudessa. Suurin joukko koostuu ihmisistä, joiden palkka vaihtelee 800 euron osa-aikaisen palkasta 1.800 euroon. Sitten pienempi porukka, johon kuuluu valtaosin yli 10.000 euron kuukausiansioita vetävät.

Sellainen se taitaakin olla Suomen kuva.

Sokarates

En tiedä yhtään tuttavapiirissäni joka pääsis edes lähelle tuota keskiarvoa ja monet ovat hyvin koulutettuja.

Olisi hyvä jos laskettaisiin esim. ammattialoittain nuo, nyt keskiarvoa vääristävät mm. lentäjät ja pomot joiden palkat ovat yli 10 000 euroa/kk jne...

Vieras

Keskiansio:Tietyn palkansaajajoukon ansioiden aritmeettinen keskiarvo

Säännöllisen työajan ansio: Sisältää aika-, urakka- ja palkkiotyöstä säännölliseltä tehdyltä työajalta maksetut palkat vuorotyö- ja olosuhdelisineen. Säännöllisen työajan ansioon sisältyvät tässä tilastossa myös sunnuntai- ja ylityöpalkan perusosat, mutta ei korotusosia. Tulospalkkiot ovat mukana kuukausipalkkaisilla palkansaajilla mutta eivät tuntipalkkaisilla.

Käsitteet löytyvät tilastokeskuksen sivulta:
http://www.stat.fi/til/ati/2005/ati_2005_2005-06-01_laa_001.html

Vieras

Kyllä tuo keskipalkka paikkansa pitää. Kyse on siis keskiarvosta. Mediaani olisi jonkin verran pienempi, arviota voi laskea esim. näistä luvuista:

20000-30000eur/vuosi ansaitsevia, 2007 tilastojen mukaan, osa-aikaiset huomioon ottaen, oli 27,2% kaikista palkansaajista. 10000-20000eur/vuosi ansaitsevia oli puolet vähemmän, 15,6%, samoin 30000-40000/vuosi ansaitsevia, 15,7%. 40000-50000 ansaitsevia oli enää 7,1% ja esim. yli 60000 ansaitsevia 3,6%.

1,4 miljoonaa teki kokopäivätyötä ja osa-aikaisia oli 1,3 miljoonaa vuonna 2007.

Ks. tarkemmat tilastot:
http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2008/11/06/katso-tienaatko-enemman...

Vieras

Jos lasketaan yhteen kaikkien palkat asemasta riippumatta saadaan tällainen tulos, joka on ainoastaan hallittu kaaos,eikä kerro yhtään mitään todellisesta palkkatasosta.

Enpä juuri usko että työnantajilla olisi varaa maksaa tuollaisia palkkoja. Ensin lasketaan kovapalkkaiset ja sitten pienipalkkaiset, jotka laskevat keskipalkkaa. Mitä järkeä tuossa edes on? Se ei kerro yhtään mitään.

Palkat pitäisi jaotella ammattialojen ja aseman mukaan.

Tuula Kiilamo

Tuntuu siltä, että eläkkeellä oleville ei anneta oikeutta valittaa.
Jokainen ajatteleva ja asioita seuraava tietää, että kansantalouttamme pitää yllä keskiluokka verotuksen kautta.
Se on se ryhmä, joka maksaa palkkatulostaan veroja täysmääräisesti. Se hoitaa asuntolainansa, kasvattaa lapsensa ja kuluttaa, koska on pakko.
Onko vaikea sanoa, keitä keskiluokkaan kuuluu? Ehkä, mutta helppo on sanoa, keitä siihen ei kuulu. Jos puhumme kuukausituloista, siihen eivät kuulu paperimiehet eivätkä lentohenkilöstö. Lentäjien röyhkeys on käsittämätöntä. Samoin paperimiesten. Kiristäminen on moraalitonta.
Ja muistatteko, kuinka sairaanhoitajia paheksuttiin?

Asia: mitä arvelette keskiluokkaan kuuluvan yli 40 vuotta tauotta työskennelleen henkilön eläkkeen bruttosummaksi?

Voin todeta, että se voisi yllättää( vrt. Hesarin Nyt-liite)

Siis: ryhdy heti rahakkaisiin toimiin tai heitä lekkeriksi.
Tyhmä keskiluokka makasa!

kallesa

tilastokeskushan on tosiaan hyvä näitä tilastoja
tekemään,tekee sellasia kun sen halutaan tekevän
samaa päätee näitä sen tekemiä työllisyys tilastoja
suomessa oli yhdessä yössä satatuhatta työtöntä vähempi
kun sen arviointi annettiin tilastokeskukselle