Sunnuntai 20.1.2019

Hän on maailman anteliain ihminen - lahjoitti 20 miljardia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.9.2009 10:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bill Gates on maailman anteliain ihminen.

Talouslehti Forbes on listannut ensimmäistä kertaa maailman anteliaimmat ihmiset. Suurimpien yksityisten hyväntekeväisyyslahjoittajien listalle päästäkseen on pitänyt elämänsä aikana lahjoittaa vähintään miljardi dollaria hyväntekeväisyyskohteisiin.

Listan ylivoimainen ykkönen on Microsoft-miljardööri Bill Gates, jonka hyväntekeväisyyteen lahjoittama summa on hurja 19,3 miljardia euroa. Bill ja Melinda Gatesin Säätiöstä on tullut lyhyessä ajassa yksi maailman suurimpia filantrooppiorganisaatioita koko maailmassa.

On Gatesilla tietysti omaisuutta, mistä lahjoittaa. Hän on ollut Forbesin listalla maailman rikkain henkilö 1995-2009, josta ainoana poikkeuksena vuosi 2008, jolloin hän tippui kolmanneksi. Hänen omaisuutensa arvo on tuoreimman listauksen mukaan 28 miljardia euroa.

Kaukana Gatesin takana anteliaisuuslistalla tulevat valuuttaspekulantti George Soros (5,07 mrd. €), Intel-miljardööri Gordon Moore (4,77 mrd. €) ja sijoittajaguru Warren Buffett (4,68 mrd. €).

Forbesin listauksesta kertoo talouslehti Dagens Industri.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Johan se on vanha juttu tuo "Lesken ropo". Onhan se kiva antaa, jos on varaa. Jos ei ole varaa ja antaa silti on se suurempaa anteliaisuutta.

Ja edelliseen vielä, USA:ssa nuo saavat vähentää hyväntekeväisyyteen annetut rahat verotuksessa. Joten se on antajalle +-0.

Vieras

Lahjoituksilla kerskailu ja kilpailu euromäärissä on idioottien hommaa. Ennemminkin voisi vertailla, kuinka monta prosenttia kukakin antaa omaisuudestaan. Suomalainen köyhä, joka luovuttaa viimeisen euronsa verottajalle, on taatusti isompi hyväntekijä kuin yksikään jenkkimiljonääri. Sitä paitsi hän ei ole hankkinut rahojaan likaisilla tempuilla.

Vieras

Mutta nyt puhutaankin anteliaimmasta ihmisestä.
Tuo rahamäärän antaminen (vähän vai paljon) ei mittaa anteliaisuutta yhtään, ainakaan siten, että voitaisiin sanoa Gatesin olevan maapallon anteliain.

Vieras

ootko ite antanut puolet omaisuudestasi hyväntekeväisyyteen. Vasemmistolaiset kuvittelee aina et niitten oma raha on arvokkaampaa kuin muiden raha... mut totuushan on et sil 20miljardilla saa paljon enemmän riisiä kun vasemmistolaisen parilla eurolla..

Filantrooppinen ilmasto?

Näen kuinka sinulla on vaikeuksia ymmärtää aivan selviäkin asioita, joten selitän ystävällisesti. Faktat nimittäin ovat puolitotuuksia, jos niistä tuppaa johtamaan vääriä käsityksiä.

Hyväntekeväisyyteen annettu raha on siis verovähennyskelpoista. Bisneksen pyörittämisen kannalta on vuorostaan merkityksellistä, että saa a) positiivista julkisuutta b) kohdennettua hyväntekeväisyyttä oman bisneksensä kannalta mahdollisimman kannattavasti. Sillä tavoin suurliikemies käytännössä määrää mihin veronsa sijoittaa, joten oikeastaan kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, tai verotuksestakaan, vaan investointikannustimesta.

Joko aukeni?

Vieras

Ihan hyvä ja kliseinen kommentti. Toki Gateskin on maksanut verot jo ennen kun luovutti vielä päälle noin paljon omaisuudestaan. Hullu maailmahan tää on kun rahoissa suuri ero, mutta ei kiiistä sitä faktaa, että Gatesin järjestöt on tehnyt noilla älyttömillä rahamäärillä paljon hyvääkin, jonne ei tavallisen köyhän veroeurot mene.

Kyllä hyvä tarkotusperä riittää aina!

Köyhä

Sinulla on vastenmielinen ajattelutapa. Sinun mielestäsi ihmisen tehtävä on elää muille, uhrautua. Sinun mielestäsi ihmisellä ei ole moraalista oikeutta rakentaa ITSELLEEN sellaista elämää kuin haluaa, tarkoitti se sitten ison kartanon rakennuttamista, "turhan" omaisuuden kartuttamista, harvinaisten kirjojen ja taideteosten keräilyä, matkustamista ympäri maailmaa tai hyväntekeväisyyttä.

Ihminen ei tee hyvää vain silloin kun hän rakentaa muille. Ihminen tekee hyvää myös silloin kun hän rakentaa itselleen.

Hyviä kapitalisteja ovat kaikki jotka eivät riko muiden oikeuksia, esimerkiksi hanki omaisuuttaan väkivalloin.

jussi vaarala

Helpottaako että on huonoja kapitalisteja, kapitalisteja ja hyviä kapitalisteja tuossa sosiaalisen vastuunkannon aktiivisuuden mielessä - voisihan sanoa että huono kapitalisti tekee tietoisesti hallaa ihmisille, kapitalisti ei varsinaisesti tee hallaa mutta ei hyvääkään - hyvä kapitalisti taas tekee sosiaalisesti aktiivisesti hyvää. Ja tietenkin noista kaikenlaiset peitehyvät versiot jne. Iloitsen että näyt kuitenkin hyväksyneen sen mitä tarkoitan kapitalistilla.

Se että ajattelutapani on vastenmielinen on sinun, on muita jotka ajattelevat toisin kuten myös muita jotka ajattelee myös kuin sinä. Kuuluu asiaan ajatella eri tavoilla.

Karelin

Ensin yritys ansaitsee ns. onnistumisien kautta. Se, miten ansaitaan, siihen ei puututa. Ansainnan mekanismit ovat monimutkaiset. Hyväntekeväisyys on ansainnan hyväksymisen markkinointia. Ansainnan hyvä tulos tulee yleensä työvoiman riistosta. Työntekijät, he, ovat todellisia hyväntekijöitä, ei suinkaan ns,. lahjoittaja. Hyvä kuitenkin näin, että lahjoittavat edes jotain.

pekkapoeka

Rikkaita on maailmassa paljon ja on ollut maailman sivu. Todella anteliaita rikkaita tunnetaan paljon vähemmän. Bill Gates & Co näyttävät teoillaan hyvää esimerkkiä. Pianhan sitä Suomessakin joudutaan ruinaamaan yhä enemmän lahjoittajilta, kun valtion rahat menevät velkojen hoitamiseen.

Leila

"USA:ssa lahjoitukset hyväntekeväisyyteen voi vähentää verotuksessa, mikä osaltaan selittänee rikkaiden liikemiesten "hyväsydämisyyden"."

Jos USA:ssa lahjoittaa pois 51% tai enemmän tuloistaan, ei tarvitse maksaa veroja lainkaan. George Soros noudattaa tätä kaavaa, muista suurlahjoittajista en tiedä.

Nimimerkki

Haluaako hän nyt palauttaa edes jotain niistä rahoista, jotka on haalinut kasaan varastetun käyttöjärjestelmän "purkkaviritelmäkehityksen" avulla pystytetyn valtakunnan avulla?

Ehkei hänkään ole täysin toivoton tapaus...

Vieras

Jos oletetaan, että Gates ei ole saanut noita 20 miljardia lahjoitettu ilmaiseksi verokikkailulla, niin hän olisi siinä tapauksessa lahjoittanut yli 41% omaisuudestaan.

Siinä voi rikkaudesta kateellinen suomalainenkin miettiä, miltä tuntuisi laittaa sellainen osuus omaisuudesta hyväntekeväisyyteen. Pelkät plussat Gatesille ja muille lahjoittaville miljardööreille.

Ja joku vielä kritisoi tuota Forbesin artikkeliakin jeesusteluksi ja itsetunnon pönkittämiseksi. Eikö tuollainen listaus saisi ennemminkin suuremmankin joukon miljardöörejä laittamaan rahansa liikkeelle?

Eläkeläinen

Voi tätä kateuden määrää. Ei voida tai pystytä näkemään hyvää missään. Rahat on vääryydellä ansaittu. Rikkaan rahat ovat huonompia kuin köyhän. Hulluinta on selittää, että annetut rahat saa verotuksessa vähentää eli ei siis anna mitään! Hävettää lukea näitä "älyn" välähdyksiä.

Pappadaa

Mitenkähän nuokin lahjoitusmiljardit on laskettu? Ainakin aikaisemmin Mr Gates on tullut tutuksi siitä, että hän on lahjoittanut sinne tai sinne n miljoonaa $. Kun asiaa on tutkittu tarkemmin, kävi ilmi että hän oli lahjoittanut ison kasan Windowseja ja Officeja. Niiden kustannus ei liene kovin paljoa Mr Gatesille

mass243

Uskomatonta, että joku viitsii lahjoittaa omaisuuttaan pois! Eikö kellään noista maailman top3 rikkaimmasta ole halua tehdä historiaa ja kerätä sellainen omaisuus, että voisi kuollessaan ajatella ettei sitä ennätystä hetkeen rikota! Ihmettelen suuresti tuota tahtotilan puutetta...

Vieras

Tuo hurskastelu "köyhän vähällä" on täysin turhaa. Itselläni ei työttämänä luuserina ja alkoholistina rahaa juurikaan ole, ja parikymppiä olisi jo suuri prosentti tämän hetken omaisuudesta. Enpä lähtisi silti tuota paria kymppiä vertailemaan Gatesin lähes 20 000 000 000 lahjoitettuun euroon. Kyse on siitäkin miten helppoa orvon on se markka saada ansaittua.

Vieras

Onni täällä vaihtelee... Turha marmattaa tai kadehtia rikkaita. Meiltä lähtee rahat ja omaisuus
verottajalle ihan. Ihan turhaa kaikki. Jäädään vaan sairaslomalle masennutaan ja sitten eläkkeelle. Turha yrittää taikka kerätä rahaa koska kaikki kuitenkin verotetaan pois. Verottakoon sitten siitä eläkkeeatäkin, mutta paljon ei siitä saa.Maksakoon vaihteeksi valtio meille kaikki mahdolliset tuet. On yritetty itse elättää itsemme ja kun viimein saimme jotain aikaan, lyötiin niskaan verot, joista ei voi kukaan selvitä. Ei tää Suomi pysy pystyssä kun kaikki kadehtii toisiaan ja jos joku jotain yrittää, niin kaadetaan vaikka lisäveroilla! Tyhmää kaataa yrittäjät pois ja inistä sitten että verotulot vähenee. Jäljelle jääville loiskautetaan oikein roppakaupalla että saatais taas Presidentin linnassa juhlia ja miljoonat törsätä! Juu, hyvinvointivaltio tosiaan. Ilmainen masentuminen taattu kaikille! Vaikka kauan on köyhä kallellaan ennen kun kaatuu!