Sunnuntai 16.6.2019

Microsoftilta massiivinen Windows-pommi

Luotu: 
23.7.2014 08:11
Päivitetty: 
23.7.2014 08:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Erilliset Windows-versiot tietokoneille, puhelimille ja tableteille jäävät historiaan.
|

Tästä saatiin jo ennakkotietoja viime torstaina, kun Microsoft julkisti lähinnä entiseen Nokian matkapuhelinyksikköön kohdistuvista jättipotkuista. Nyt asia on kuitenkin varma: jatkossa on olemassa vain yksi Windows.

Jo torstaina Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella puhui ”universaalista Windowsista”. Viime yönä, yhtiön osavuosikatsauksen julkistamistilaisuudessa ajatukselle saatiin vahvistus.

- Seuraava Windowsin versio tulee virtaviivaistamaan kolmesta käyttöjärjestelmästä yhdeksi, Nadella sanoi sijoittajille The Verge –verkkolehden mukaan.

Aiemmin Microsoft on kehittänyt rinnakkain kolmea käyttöjärjestelmää: tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille.

- Meillä on nyt yksi tiimi, joka kehittää yhteistä arkkitehtuuria, Nadella sanoi ja kumosi samalla edeltäjänsä Steve Ballmerin kehitysstrategian.

Microsoftin odotetaan julkistavan Windows-käyttöjärjestelmänsä seuraava versio ensi vuonna.

Nadella on laittanut Microsoftin johdossa tuulemaan. Hän otti yhtiön ohjakset talvella ja on jo tehnyt lukuisia muutoksia edeltäjänsä Ballmerin strategiaan.

Ensimmäinen suuren luokan muutos olivat viime viikon jättipotkut sekä ilmoitus laitepuolen, älypuhelinten ja pelikonsolien roolin pienenemisestä yhtiössä. Nyt yksi universaali Windows tekee ohjelmistokehittäjien työn helpommaksi.

Esimerkiksi Apple pitää edelleen erillään tietokoneille ja mobiililaitteille suunnitellut käyttöjärjestelmänsä. Google puolestaan on kehitellyt tietokoneille Chome-käyttöjärjestelmää, mutta se ei ole ottanut tulta alleen. Googlen menestys perustuu lähinnä tableteille ja älypuhelimille suunniteltuun Androidiin.

Sovelluskehityksen vaisu suosio Windows-puhelimille on ollut yksi syy, miksi Microsoftin kännykkä-Windows ja sitä myöten Windows-puhelimet eivät ole menestyneet kansainvälisessä kilpailussa.

Microsoft julkisti viime yönä osavuosikatsauksensa. Yhtiön liikevaihto oli huhti-kesäkuussa noin 23 miljardia dollaria ja tulos 4,6 miljardia dollaria.

Microsoft kertoi myyneensä kolmen kuukauden aikana 5,8 miljoonaa Lumia-älypuhelinta ja 30,3 miljoonaa halvempaa puhelinta. Kerta on ensimmäinen, kun Microsoft raportoi Nokian entisen matkapuhelinyksikön luvut ominaan.

Lisää Microsoftin tuloksesta tässä jutussa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Aakula

Chrome OS on kova menestys. Amazon myy sitä kuin häkä ja nousu on kovaa.

Windowsin uudistumiseen en hevillä usko vaikka Windows-ohjelmoija olenkin. Tulevaisuus on kevyissä Linuxin päälle rakennetuissa HTML clienteissa.

En syytä Uutta Suomea väärästä analyysistä mutta katsokaa nyt millaisen virheen Nokia teki kun uskoi ensin Symbianin sitte Windowsiin.

Jukka Aakula

En pitäisi tuota suurena ongelmana koska:

1. Valmistus päättyy todennäköisesti pian kokonaan joten ei sitä mihinkään siirretä. Tuotanto on jo siirretty ja tuotejehitystä ei tulla varmasti koskaan siirtämään koska se lopetetaan.

2. Kun Nokian brandi poistuu puhelimista, se merkitsee että Nyky-Nokia ei enää kärsi siitä että sen nimellä myydään puhelimia, joiden maine on huono.

Väärän ladun valitsemista on enää turha surra - pikemmin pitää riemuita sitä että Nokia päääsi tästä roskasta eroon. Riemujuhlaa pitäisi viettää, Jos tuosta ei olisi eroon päästy, toisella neljänneksellä Nokia olisi tehnyt taas 700 miljardia tappiota.

Nokian arvo on noussut kohisten tuhlaajapojan myynnin jälkeen.

Ps. Nimimerkki 19v Nokian Tietoliikenteessä tuli olta

Hannu Rautomäki

Windowsin unifikointi eri laitteisiin tarkoittaa sitä, että se ei tule olemaan hyvä oikein missään.
Eikö Microsoft saanut jo tarpeeksi esimakua Windows 8:sta, joka on kosketusnäytöille ja kotikoneille suunniteltu?
Vastaanotto oli PC-käyttäjien keskuudessa niin huono, että oli pakko ottaa takapakkia jättimäisellä 8.1-päivityksellä.

Petri Suomi

Koskahan päästäisiin tilanteeseen, että käyttöjärjestelmää ei tarvitse jatkuvasti muuttaa ja maksattaa sitä käyttäjillä? Koskahan päästäisiin jatkuvista muutoksista joita julkaistaan heti uuden käyttiksen ilmestyttyä? Rautahan on kunnossa eikä se olekaan ongelma, mutta sitä käyttävä järjestelmä on. Mikä tässä on niin vaikeaa, sillä juuri tuli askaroitua vanha miniläppäri mökkikäyttöön. Joku ääliö oli asentanut siihen 7 starterin ja sen käynnistymistä odotellessa ei kenenkään hermo kestänyt. Stater kuutamolla ja Lubuntu Linux tilalle ja kas kummaa Sony Vaio on taas aivan kurantti, jonka käynnisrtys lepotilasta kestää tasan saman kuin 8.1:llä varustetun HP:n 12 Gt. RAM muistilla ja 2.7 Ghz. AMD neliytimisen ylösnousemus.

HP:ssa on kokoa niin paljon, että tähän asennettu akku on lähinnä vitsi. Toimii akulla noin 45 min. Vaio toimii koko päivän Lubuntullakin käyvänä. En keksi mitään peruasiaa mitä ei voisi Lubuntun pohjalle liitetyillä ilmaisilla ohjelmilla tehdä. 20€ maksanut Vaio ja >1000€ maksanut HP Win 8.1 palvelee eri ihmisiä nytkin. Joku lukee uutisia, katsoo säätiedotusta, YLE Arenaa , kirjoittaa sähköpostia, puhuu Skypessä tai laatii laskentataulukkoa, laatii luentoesitystä...... Kaikki toimii molemmilla.

Joo, hoopeella voi pelata jotain karmeeta räiskintäpeliä verkossa nykimättä täysillä resoilla, mutta kuka sitä läppärillä tekee? Kuvankäsittelyyn veijo ei riitä, mutta eihän siihen riitä oikeastaan mikään. Itse ohjelmat vaatii jo itsessään valtavasti prosessitehoja, että hooppeekin riutuu, vaikka erillistä näyttömuistia on 2 Gt. eikä edes hidasta, vaan nopeinta(tällähaavaa), kun sellaista pyysin asentamaan.
Ja onhan aina omppu, sillä kuvien käsittely on yhtä juhlaa, mutta onhan taas erilainen laite ja sen käytön opettelu on taas vaatinut pitkän tovin.

Ajatelkaas jos autojen erot olisivat näin karmeat saman duunin tekemiseen, niin sellaisten laitteiden käyttö kiellettäisiin tai vaadittaisiin niille erillinen pakollinen koulutus jokaiselle merkille, ennkuin saa edes yrittää hoitaa duunit. Jos kuitenkin näin olisi, niin kuka niitä ostaisi. Jos viikottain pitäisi sitä autoa vielä huoltaa ja hoitaa, silti se pysähtyisi kesken kaiken ja jostain kummallisesta syystä jatkaisi taas kuin ei mitään duunia, niin eihän niitä kukaan uskaltaisi edes käyttää.

Meille myydään yhä keskeneräisiä ohjelmistoja joiden korjaamisen hoidamme itse mukisematta. Rauta hajoaa harvoin. Vain joku vahinko, pudottaminen tai joskus kastuminen rikkoo sen. Käyttikset ja sovellukset lakoaa noin vain ja me hyväksymme sen. MS, Apple ja Androidilla kääritään mahtavat voitot aivan onnettomasta roskasta.

Jukka Aakula

"Koskahan päästäisiin tilanteeseen, että käyttöjärjestelmää ei tarvitse jatkuvasti muuttaa ja maksattaa sitä käyttäjillä?"

On kaksi hyvin realistista vaihtoehtoa Windowsille Applen lisäksi:

1. Ununtu

2. Googlen Chromebook.

Jälkimmäinen on todella helppokäyttöinen, edellisessä on omat hyvät puolensa. Windows on kuihtumassa ja Microsoft tietää sen. Eikä edes enää ole huolestunut, koska Pilvi business kehittyy kovaa vauhtia.

Microsoft on tainnut selvitä. Binginkin markkinosuus on 19%.

Office 360 toimii kaiilla alustoilla - ei Officen takia tarvita Windowsia.

Jukka Aakula

"Koskahan päästäisiin tilanteeseen, että käyttöjärjestelmää ei tarvitse jatkuvasti muuttaa ja maksattaa sitä käyttäjillä?"

On kaksi hyvin realistista vaihtoehtoa Windowsille Applen lisäksi:

1. Ununtu

2. Googlen Chromebook.

Jälkimmäinen on todella helppokäyttöinen, edellisessä on omat hyvät puolensa. Windows on kuihtumassa ja Microsoft tietää sen. Eikä edes enää ole huolestunut, koska Pilvi business kehittyy kovaa vauhtia.

Microsoft on tainnut selvitä. Binginkin markkinosuus on 19%.

Office 360 toimii kaiilla alustoilla - ei Officen takia tarvita Windowsia.

Osmo Marttila

On pelkästään hyvä että Nokia nimi poistuu Mikkikapuloista.

Yhdysvallat on saavuttanut yhden erittäin merkittävän välitavoitteen - euroopassa ei ole enää ainuttakaan oman kilpailevan käyttöjärjestelmän tekijää. Idänihmeet ovat olleet viisaampia eivätkä ole omiaan hylänneet. Päinvastoin kehittävät itse kokoajan uusia ja parempia eivätkä kieriskele maassa kerjäämässä.