Maanantai 17.6.2019

Suomalainen asiantuntija varoittaa: Älkää aliarvioiko Venäjän merkitystä

Luotu: 
1.8.2014 13:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nordean Jan von Gerich varoittaa Venäjä-pakotteiden vaikutuksesta.
|

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich varoittaa aliarvioimasta Ukrainan kriisin ja erityisesti Venäjä-pakotteiden merkitystä.

- Venäjän poliittinen merkitys sekä sen rooli energiantoimittajana ovat huomattavasti suurempia kuin Venäjän osuus maailmantaloudesta indikoi. Kriisin epäsuorat vaikutukset (esimerkiksi heikompi luottamus, kulutuksen ja investointien lykkääminen, kerrannaisvaikutukset) ovatkin helposti suoria vaikutuksia (kuten rajoitukset ulkomaankauppaan) selvästi suuremmat, hän kirjoittaa blogissaan.

Venäjä on maailman kahdeksanneksi suurin talous ja sen osuus maailman BKT:sta on von Gerichin mukaan alle 3 prosenttia. Helposti siis näyttää siltä, ettei kriisin vaikutus maailmantalouteen ole kovin suuri.

-Nimettömien EU-lähteiden mukaan sanktioiden isku Venäjän taloudelle voisi olla peräti 5 prosenttia  BKT:sta ensi vuonna, von Gerich toteaa.

Hän muistuttaa lisäksi, että  kriisi ei suinkaan ole vielä päättynyt: Venäjän vastatoimet ovat vasta alkamassa, ja uusia pakotteita voidaan nähdä vielä suuntaan jos toiseenkin.

-Nyt käynnissä olevan kriisin lopulliset talousvaikutukset ovat todennäköisesti huomattavat myös euroalueella. Suuruusluokan arviointi on vaikeaa, mutta todennäköisesti Suomen talous kärsii euroaluetta enemmän. On myös selvää, että Suomen talouskehitys on jo nyt euroaluetta heikommissa kantimissa. Tämä kriisi ei ole tervetullut kenenkään kannalta – ei varsinkaan Suomen jo heikon talouden, von Gerich summaa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Winston Churchillin kuuluisa lausahdus pätee myös kauppasotiin, jollaiseen EU on ryhtymässä ja jonka komentajiin kuuluvat sellaiset lahjakkuudet kuin Katainen ja Stubb.

”Never, never, never believe any war will be smooth and easy or that anyone who embarks on that strange voyage can measure the tides and hurricanes he will encounter. The statesman who yields to war fever must realize that once the signal is given, he is no longer the master of policy but the slave of unforeseeable and uncontrollable events… incompetent or arrogant commanders, untrustworthy allies, hostile neutrals, malignant fortune, ugly surprise, awful miscalculations.”

Sergei Niemelainen

Onpas mielenkiintoinen kommentti, enpä ole vielä missä puuttinin haastattelussa/kommenteissä huomannu että se olis edes agressivisesti vastannu tai uhannu sotatoimilla, mutta iha miten vaa. Pahinta mikä voi tulla on kilpailu pakotteista että kuka kehittää pahimmat pakotteet ja kuka ja miten vasta vastapakotteilla, se ois vasta taloutta horjuttava sotaa mistä jenkit hyötyisi eniten ja taas sais lisäaika dollarin elämään.

Kaarle Akkanen

Venäjä halunnee vielä maayhteyden Krimille? Selittäisi sen, miksi Moskova ei lopeta ko. tukea alueelle? Ns. vastapakotteet kertonevat sen, että pakotteet alkavat purra Putinin lähipiiriä? Raha ratkaisee ja ehkä "rahamiehet" alkavat kysellä sijoituksistaan? Kansallinen uho vaatii jatkamaan, mutta entä realiteetit, lähipiiri ja bisnes?