Tiistai 18.6.2019

Suomen 400 milj. €: vaarassa - Venäjän “musta lista” onkin vasta luonnos?

Luotu: 
7.8.2014 08:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän pääministerin Dmitri Medvedin on määrä kertoa yksityiskohdat mahdollisesta elintarvikkeiden tuontikiellosta myöhemmin tänään.
|

Venäjän hallituksen on määrä julkistaa myöhemmin tänään yksityiskohtainen lista elintarvikkeista, joita sen kaavailemat vastapakotteet koskevat. Venäjän pääministerin tiedottaja Natalia Timakova korosti uutistoimisto Ria Novostille aamulla, että toistaiseksi mitään päätöksiä ei ole tehty. 

-Kaikki niin sanotut mustat listat ovat vasta luonnoksia. Hallitus ja pääministeri käsittelevät asiaa torstaina, hän sanoi.

Uutistoimistojen mukaan Venäjä on kieltämässä tai rajoittamassa maataloustuotteiden tuomista maista, jotka ovat mukana Venäjän-vastaisissa pakotteissa.

Financial Timesin haastattelemien ekonomistien mukaan täysi elintarvikkeiden tuontikielto olisi käytännössä mahdoton, sillä 40 prosenttia venäläisten käyttämistä elintarvikkeista on tuontitavaraa. Elintarviketuonnin kieltäminen nostaisi ekonomistien mukaan Venäjän inflaation lisäksi pilviin. Inflaatio on ennestäänkin kovaa Venäjällä: tammi-maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat 7,9 prosenttia.

Suomesta viedään Venäjälle muun muassa meijerituotteita, liha- ja kalajalosteita ja leipomotuotteita. Suomalaisten elintarvikeyritysten Venäjän-viennin arvo on hieman yli 400 miljoonaa euroa.

Meijeriyritys Valiolta kerrottiin Uudelle Suomelle, että yhtiössä seurataan tietojen tarkentumista huolestuneina. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Venäjä maantieteellisesti pystyy viljelemään lähes kaikki elintarvikkeet, paitsi ehkä banaanit. Tähän saakka tuonti on ollut niin halpaa erilaisien tukien kautta että oma maatalous ei ole ollut kannattava investointi.

Pakotteet antavat uskottavan syyn sille miksi lisätä omaa maataloutta ja työllistää ihmisiä. Vaikka hinnat nousevatkin, niin tavallinen Venäläinen näkee että syyllisiä ovat länsimaat.

Loput elintarvikkeet saa BRICS -maista. Kerran tehty muutos jää helposti pysyväksi ja menetettyä markkinaa on vaikea saada takaisin, koska omaa tuotantoa ja huoltovarmuutta suojellaan tuontitullein.

Länsimaat järjestivät Venäjälle perustelun laittaa oma maatalous kuntoon ja leikata tuontia.

Tapio Vaattanen

Nämä Pohjalan kirjoitukset jotenkin alleviivaa, miksi on levollisempi elää USA:n naapurina kuin Venäjän. USA:n ei jostain syystä tarvitse miettiä, miten selvitä omavaraisena, mutta Pohjala itse pitää sitä Venäjälle elinehtona.

Markku Laihinen

Ei kukaan kiellä kirjoittamasta tai arvioimasta. Todellisuus saattaa olla tylysti toinen. Venäjän kauppa on nyt jo romahtanut ja lisää tulee- NYt Stubbkin jo on luopunut max. 0,5%:n haitasta. Vaikka hän mm tvssä hampaat välkkyen näin kertoi. Samoilla linjoilla oli ministeri Toivakka. Minkälaisia ministereitä meillä oikein on? Mielestäni edes pääministerin pitäisi miettiä, mitä möläyttää, kun muutaman päivän päästä on pakko perua puheensa? Vai onko niin, ettei sillä ole, väliä, mitä möläyttää, kun han vain saa söpöttää?

Markku Laihinen

Täyttä asiaa. Venäjällä ei tällä hetkellä olekaan maanviljelkys mitenkään korkeassa kurssissa. Pellot kasvavat ohdakkeita. Ne on helppo laittaa viljelykuntoon. Samoin esim maito - ym siihen littyvä tuotanto on sen jälkeen itse tuotettavissa. Työllisyys nousee huimasti ja omavaraisuus lisääntyy. Sen jälken lännessä ihmetelllään, miksi näin.

Teppo Vanamo

Länsi on ajamassa Venäjää uuteen vallankumoukseen, mutta siitä mikä on lopullinen tulos, ei ole kenelläkään tietoa. Kommunismi elää Venäjällä edelleen vahvana kansan syvissä riveissä, joten tuloksena voi olla nykyaikainen Neuvostoliitto, tai koko federaation hajoaminen, joka sekottaisi koko maailmantalouden vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi.

Tilanne on sikäli arvaamaton, että tällaista ei ole koskaan tapahtunut näin suuressa mittakaavassa. Toinen maailmansota alkoi, kun Saksa eristettiin ja ajettiin liian ahtaaseen nurkkaan. Missä kulkee raja taloudellisen sodan ja todellisen sodan välillä nyt? Seuraava talvi ratkaisee todennäköisesti paljon, jos kansalla on nälkä ja kylmä, Venäjän eliitillä tulee kuumat oltavat.

Veikko Kuivanen

Venäjä ei ole maailmantaloudessa sellainen tekijä, joka "sekottaisi koko maailmantalouden vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi". Suomalaisilla on ihmeen vääristynyt kuva Venäjän merkityksestä nykymaailmassa. Sitä pidetään supervaltana, vaikka se on kansantaloutena vasta maailman kahdeksanneksi suurin. Pienempi kuin Brasilia, hieman suurempi kuin Italia, alle neljäsosa Kiinan ja reilusti alle puolet Japanin kansantaloudesta. Raaka-ainevaroiltaan Venäjä lienee maailman ykkönen, mutta mitään sellaista Venäjä ei tuota, mitä ei muualtakin saisi.

Markku Laihinen

Tätä meidän sopii pian toivoa. Haastetaan vain riitaa ja verta nenästämme. Kyllä kaikki menee hyivn. Nyt on hyvä aika alkaa niitä paljon puhuttuja länsikauppoja tekemään. Viro, Ruopti, Saksa, ainakin, kuulema ostavat ihan hillittömästi Suomesta, kun vain ymmärretään tarjota. Ans kattoo ny, miten kaupat alkaa sujua.

Kaarle Akkanen

Venäjä on, mikä on. Halunnee, kaipaa, menetettyä vaikutusvaltaansa takaisin!? Nyt he sitten ovat politiikan "keskiössä" ja Moskova varmaan nauttii "saavutuksestaan"? Kun alkuun on päästy, niin otetaan vielä maayhteys Krimille. Sitten voimme "lepytellä" epäyhtenäistä ja riitaisaa länttä!? Näinkö?