Keskiviikko 16.1.2019

“Omalla työllä ei rikastu” – Tässä Suomen 13 rikkainta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.8.2014 09:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Esko Seppäsen mukaan nopein ja varmin tapa rikastua Suomessa on ollut periminen. Arkistokuva.
|

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen listaa tiistaina ilmestyvässä uudessa kirjassaan Suomen rikkaimmat. Maistiaisina kirjastaan hän listaa 13 Suomen rikkainta Puheenvuoron blogissaan.

- Olen käynyt läpi Suomen julkiset verotiedot 20 vuoden ajalta. Niiden perusteella johtopäätös on yksiselitteinen: omalla työllä ei rikastu. Rikkaaksi ei tulla ilman – aliverotettuja – pääomatuloja, Seppänen kommentoi.

Seppänen on koonnut kirjaansa tiedot sadasta suurimmasta tulonsaajasta, joita hän kutsuu Suomen superrikkaiksi.

-Näiden Suomen superrikkaiden joukossa ei ole yhtäkään palkkatulolla rikastunutta, hän sanoo.

Seppäsen mukaan nopein ja varmin tapa rikastua on ollut periminen.

-Perintövero on Suomessa alhaisempi kuin päältä katsoen näyttää. Perinnöt pitäisi lain mukaan arvostaa käypään arvoon, mutta harakatkin nauravat verottajan käsitykselle siitä, mikä on sen mielestä omaisuuden ”käypä arvo”. Niin alhainen se on Suomen verotuksessa.

Esko Seppäsen veroluetteloiden tulkintaan perustuvat tiedot Suomen suurimpien tulonsaajien tuloista 1993–2012 (luvut miljoonia euroja ”puhtaana” käteen):

1. Aatos Erkon kuolinpesä 333

2. Per Gösta Hartwallin kuolinpesä 301

3. Veikko Lesonen 272

4. Jorma Lillbacka 169

5. Göran Sundholm 166

6. Heikki Kyöstilä 149

7. Björn Wahlroos 143

8. Seppo Parhankankaan kuolinpesä 131

9. Robin Langenskiöld 111

10. Rafaela Seppälä 110

11. Erkki Etola 109

12. Seppo Sairanen 99

13.  Ilkka Hiidenheimo 89

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Hartman

"Niiden perusteella johtopäätös on yksiselitteinen: omalla työllä ei rikastu. Rikkaaksi ei tulla ilman – aliverotettuja – pääomatuloja, Seppänen kommentoi."

Oikein ja väärin. Ensinnäkin Suomen ansioverotasolla on äärimmäisen vaikeaa rikastua, niin paljon verottaja tuloista vie. Toisaalta jos ei nyt huomioida noita kuolinpesiä, niin suurin osa listalla olevista ovat rikastuneet omalla työllä - pyörittämällä yritystoimintaa. Se että yritystoiminnan tuloksia ei ole maksettu ansiotuloverotettuna palkkana ei poista sitä tosiasiaa että omalla työllä on ollut iso vaikutus. Toki myös yrittäjäriskin sietämisellä on ollut iso vaikutus. Miksi esim. yritystä myydessä pitäisikään maksaa 50% ansiotulovero niistä miljoonista?

Verotuksen alhaisuus taas on Seppäsen omaa fiktiota - kansainvälisessä vertailussa se on ollut koko ajan korkea ja korkeammaksi näyttää muuttuvan.

Johtopäätös joka tuosta listasta voidaan tehdä, että suomalaiset rikkaat ovat kansainvälisessä vertailussa köyhiä - sekin johtunee korkeasta veroasteesta.

Hannu Myllynen

Hannu Myllynen
17.8.2014 10:38
2
Kyllä työllä voi rikastua. Pitää vaan kehittää ja myydä sellaista tuotetta josta maksetaan. Microsoft, Angry Birds, Finlayson, Nokia Kaapeli, Ponse yni. Suuretkin omaisuudet on luotu ja ylläpidetään työllä ja yrittämisellä.

Miksi jotkut ovat tehneet niin kysyttyä ja hyvin tuottavaa työtä, että ovat rikastuneet ja luoneet hyvinvointia meille muille? Mitä jos byrokratia ja verotus onkin jo nyt ehkäissyt useiden intoa ponnistella korkeammalle? Hidastaneet elämäänsä? Miten meidän muiden elämisen tason kehittyminen sitten hidastuu?

Rikkaat eivät ole eikä pitäisi olla kenenkään ongelma; ei verottajalle, valtiolle, työntekijöille, köyhille eikä kenellekkään. Korkeintaan meille kateellisille.

Ongelmamme ovat ne lähimmäisemme, joiden työn vaihtoarvo ei riitä säälliseen elämään. Heitä meidän tulee tukea ja auttaa. Kateudella ja oleilemalla ammumme omaan ja lähimmäistemme nilkkaan. Jolla on silmät nähköön. Ei tartte kuin vähän tsiikata ympärilleen.

Missä ovat listalta useimmat niista Kristiina Halkolan laulamista rikkaiata?

Rikkaat eivät pysty määräänsä enempää syömään, juomaan, pukeutumaan, asumaan, matkailemaan... Ei fysiikka eikä aika riitä. Mitä tekevät pääosalla varallisuuttaan? Sijoittavat yrityksiin ja osakkeisiin eli työlle kysyntää luovat meille muillekin. Pääoman myyntikin on työtä ja varsin suurta asiantuntemusta vaativaa. Jos pääoma ei mene kaupaksi niin se häviää. Mistä pääomalle kysyntää? Työstä ja yrittämisestä. Koti- ja ulkomaisista investoinneista ja investoijista, yrittämisestä.

On väärin, että vapaaehtoinen oleileminen on tehty mahdolliseksi ja jopa houkuttelevaksi. Onko moraalista asettua toisten veronmaksajien elätettäväksi sen sijaan , että omalta osaltaan yrittäisi parantaa omaa ja lähimmäistensä elämää?

Neuvostoliitossa kokeiltiin tasatulo-mallia. Seurauksista kärsimme vieläkin.

Ishmisarvo on kaikilla yhtäläinen. Toivottavasti? Työsuoritustemme vaihtoarvo on meillä erilainen, eikä sitä mikään mahti pysty tasoittamaan ilman kohtalokkaita seurauksia. Vaihtoarvoon vaikuttaa paitsi markkinatilanne niin työn hyötykäyttöarvo asiakkaalle ja myös asiakkaan arvostukset; arvostusarvo.

Työn ostajat tarvitsevat erilaisia työsuorituksia eri aikoina ja eri kokoisina. Jos myyt taidehistorian ja estetiikan tietotaitoasi, mutta kukaan ei tarvitse eikä halua ostaa niin mitäs teet. Jos yrität myydä sellaista mitä kehittyvien maiden työntekijät tekevät murto-osahinnalla , niin et voi pärjätä. Jos tarvitset putkimiestä tai muuta LVIS-ammattilaista, niin varaudu kilpailemaan maksamallasi hinnalla, jotta saat jonkun ammattilaisen työsuorituksen, puhumattakaan jos haluat parhaan mahdollisen. Ohelmien ja järjestelmien suunnittelíjat ja tekijät voivat pitkälti sanella ehtonsa; tienaavat ja rikastuvat ja säästävät; sijoittavat ja perustavat omia yrityksiään.

Jo nyt verotus vääristää ja demotivoi haitaksi asti. Yritysjohdon kannattavimpia ja tärkeimpiä tehtäviä on verosuunnittelu, optimointi ja kiertäminen. Juristit ja ekonomit molemmin puolin tienaavat siina sivussa, eikä kansantalous eikä kukaan muukaan hyödy mitään. Päinvastoin. Kuka hyötyy liian kireästä demotivoivasta verotuksesta? Ei kukaan ei edes verottaja. Päinvastoin. Taloudellista aktiviteettia kannattaisi edistää , motivoida ja palkita , jolloin veropohja laajenisi, kuten on aikoinaan nähty ja veroastetta voimme alentaa.

Myös julkisen sektorin tehostaminen ja puuhastelujen lopettaminen mahdollistaa huomattavan veroasteen alentamisen positiivisine vaikutuksineen. Kuka tietää ja laskeeko kukaan mitä julkisen palvelun kokonaisyksikkökustannus on? Miksi? Poliitikot ja virkamiehet eivät suurin surminkaan halua kokonaisyksikkökustannusten selvittämistä ja julkistamista.

Onko meillä malttia vaurastua? Onko meillä Eskoseni älliä vaurastua?

Eero Saastamoinen

Esko Seppänen on jälleen aivan oikeassa rikkaista kirjoittaessaan.

Esko Seppänen on aina väärässä paikassa ja väärässä maassa, mutta pärjää kuitenkin, koska vääryyttä on tässä maassa ja tässä liittovaltiossa.

Siis maksetaan politiikoille ja byrokraateille ym. aivan ylisuuria palkkoja ja kulukorvauksia sekä luontaisetuja.

Maailma ei muutu oikeuden mukaiseksi ei Eskon eikä meidän muidenkaan elinaikanamme!

Eläköön siis tämä epätasa-arvo, joka ennen minua ja Paavoa on syntynyt ja meidän: Eskon , Paavon ja minunkin jälkeheni jää!

Eläköön suuret verottomat voitot!

Eläköön pieniveroiset suuret osingot!

Eläköön suuret politiikkojen palkat!

Eläköön! Eläköön! Eläköön!

Teuvo Valkonen

Vähän tuosta työstä ja rikastumisesta. Joku jolla on varaa tavalla tai toisella hankkimaansa pääomaa esim. palkan nauttimisesta syntyvästä pääomasta sijoittaa osakemarkkinoille jonkun summan. Oikein sijoitettuna se pääoma on saattanut monikymmen kertaistua . Ehkä rikastuttanutkin.
Jos päivittäin käy tiekkarilla syynäämässä (tekemällä työtä) sijoituskohteita, niin voi sanoa, että ihan oikeaa vanhakantaista työtä tekemällä se sijoitus on tuottanut tulosta. Ensin "renkinä" omasta selkänahasta repimällä ja sitten joidenkin muiden. Ehkä rikastuttanutkin. Eli työtä ja kansankapitalismia?

Kaarle Akkanen

Onko tässä joku uutinen? Kyllä kai jokainen tietää, että työllä tullaan korkeintaan toimeen ja ehkä hieman myös säästetään? Rikkaaksi tullaan "sattumalla", onnella ja yrittämisellä tai sitten syntymällä tiettyyn sukuun? Niin tai näin, "lottovoitto" tulee tai ei. Yleensä ei. Onko nyt ryhdyttävä kadehtimaan niitä, jotka ovat menestyneet syystä tai toisesta? Hyvä, että edes jotkut menestyvät nykysuomessa! Näitä, niitä saisi olla enemmänkin!

Tapani Moilanen

Työskentelemällä ahkerasti pysyvät ainakin verensokerit kohdallaan kun olen diabeetikko ja tapaa erilaisia tyyppejä työelämässä.Lääkäriinkin pääsee kun on ykstyisellä sairasvakuutus ja eläkettäkin on maksettu viimeisimpien tietojen mukaan.Onnellisuus on olotila joka ei minun kohdalla eiole autokauppiaiden,Huoneistokeskuksen ja juoruakkojen määriteltävissä.

Antti Kettunen

Suurimmalta osalta näyttää menevän Seppäsen pointti täysin hukkaan. Ei tässä ole oikeasti kyse rikastumisesta vaan siitä että Suomen perintövero on oikeastaan ihan hävyttömän matala.

Ja onhan se ihan yleismaailmallinen totuus ettei työtä tekemällä rikastu.

Mikko Isomeri

Kannattaisi katsoa isommalla perspektiivillä. Mikäli Suomessa ei ole omistajia ovat ne puolestaan ulkomailla. Omistajaa ei päääse pakoon ,haviteltaessa verotuloja hyvinvointiyhteiskuntaa pyörittämään. Se että omistaja kannustaa yritystä menestymään ja tuottamaan rahaa on paradoksaalisesti myös köyhimman etu. Lainaraha takaa Maailman todellisen tuloerojen kasvun. Huvijahtien kansilla on syöty kuutioittaan kaviaaria Suomenkin valtion velkakirjojen tuottojen turvin, kiitos "oikeudenmukaisuuden politiikan". Jyrkkä progressio työn verouksessa ei kannusta menestymään ja kehittymään, joka on varmasti yksi syy Suomen huonoon menestykseen kansainvälisesti tarkastelleen. Suomessa tulisi olla enemmän omistavaa luokkaa, niin kaikkea ei tarvitsisi myydä pää märkänä ulkomaille. Suomi Oy:llä on huono omavaraisuusaste.

Petri Suomi

Suomalaisilla ja Suomen kansalaisilla on jo nyt enemmän sijoituksia ja varallisuutta ulkomailla kuin Suomessa. Toisaalta, miten me saisimme mitään aikaan, jos Seppäsen visiot tulojaosta toteutettaisiin? Hän joutuisi itse nettomaksajaksi.

Petri Sakkinen

” Jyrkkä progressio työn verouksessa ei kannusta menestymään ja kehittymään,”

Jos verotus estää sinua menestymästä ja kehittymästä, ei sinulla ole sellaiseen edellytyksiä. Köyhien kannustamisen mekanismiksi on hyväksytty uhka köyhtymisestä edelleen, miksi se ei toimi varakkaille?

Petri Suomi

Seppäsen tulot vuonna 2010 olivat 157 000€ ja nyt eläkkeellä hän kuuluu harvalukuiseen eliittiin, joka ansaitsee vielä enemmän, koska on sekä meppinä, että Kansanedustajana oikeutettu muhkeisiin summiin.
Mitähän mahtaa se työtän peruspäivärahalla sinnittelevä tai 800€/kk. eläkkeellä pärjäilevä miettiä tästä sosialistista? Tuleekohan se kirja kirjastoon, sillä ei noin 400 000:lla suomalaisella ole varaa ostaa kirjoja.

Osmo Marttila

Ei omalla työllä ole tarkoituskaan - enää - edes vaurastua saati rikastua. Koko nykyisen taloususkonnon tarkoitus on keskittää pienelle vähemmistölle mahdollismman suuri osuus sekä kaikista tuloista että varallisuudesta, omaisuuksista.

blogs.hbr.org/2014/08/venture-capitalists-get-paid-well-to-lose-money/

www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/08/08/~/201411054/12

www.talouselama.fi/uutiset/~/a2260277

Tämän suunnitelmallisen toiminnan tavoitteena on saada länsimaista(kin) erittäin jyrkästi kansalaisensa - ihmisoikeuksien vastaisesti - eri luokkiin jakavat yhteiskunnat entisten tasavertaisuuteen perustuvien demokratioiden sijaan.

www.hs.fi/ulkomaat/a1403142576402

Intia kasteineen käy hyvin esimerkistä tavoitteeksi.

Ari-Pekka Jantunen

Esko Seppänen on kerrankin oikeassa. Työnteolla ei Suomessa rikastu. Kiitos Eskon ja muiden poliitikkojen jotka olleet luomassa Suomen verohelvettiä. Älykkäänä ja taitavana poliitikkona Esko muutti vuosiksi pois Suomesta joten hän itse pärjää hyvin elääkkeelläkin.

Pikku knoppina, nyt kun Ukrainan tiimoilta saa seurata taitavaa neuvostopropagandaa, onko kuolinpesä jokin elävä henkilö?

Petri Suomi

Jep. Nämä vasemmistolaiset elävät yhä 1900-luvun alkua eli 100 vuotta perässä muita. Aamuteleviossakin Anna Kontula oli järkyttynyt siitä, että Suomen Pääministeri on hyväkuntoinen ja positiivinen luonne, vaikka puhe oli tietokirjoista, mutta pääsihän ilmaisemaan inhonsa, kun muut pärjää.

Nämä vasemmistonlaiset ovat yhä katkeria ja eräs sanonta pitää heidän kohdallaan paikkansa. Voiko v*****seen kuolla? Kyllä. Muiden ei tarvitse pelätä.
Seppäsen ansiot EU- parlamentissa: suomalaisten meppien poissaolojen tarkkailu, kirjanpito ja julkaisu netissä. Siitä hän sai palkkaa enemmän kuin Pääministeri saa Suomessa.

Unto Toivainen

Poistin listasta omaisuutensa perintönä saaneet ja jäljelle jäi 7 yrittäjää. Erkki Etolan poistin varmuuden vuoksi, kun hän johtaa perheyritystä - hän on perinyt ainakin lähtökohdat rikkaudelleen.

Pitää varmaan lukea Seppäsen kirja, kun en ymmärrä suorilta hänen pointtiaan. Suurin osa listalla olleista on ansainnut omaisuutensa omalla työllään (yritteliäisyydellä). Vajaa puolet on perinyt omaisuutensa ...

Tärkeä kysymys on, kenen listalla pitäisi olla. Itse toivon etten koskaan näe esim. kunnan hammaslaakäreitä, apteekkareita, valtion virkamiehiä tai eläkkeelle jääneitä poliitikkoja listalla, koska silloin Suomi on viimeistään kusessa.

3. Veikko Lesonen, JOT Automationin perustaja 272

4. Jorma Lillbacka perusti ensimmäisen yrityksensä 23-vuotiaana 169

5. Göran Sundholm, ensimmäinen patenttihakemus 17-vuotiaana, perustanut useita yrityksiä 166

6. Heikki Kyöstilä perusti Planmecan 149

7. Björn Wahlroos professorista pankkialalle 143

12. Seppo Sairanen perusti FIMin ja Sofia pankin 99

13. Ilkka Hiidenheimo perusti tietoturvayhtiö Stonesoftin 89

Petri Suomi

Mielestäni on taitolaji sekin, että saa perinnön poikimaan ja pysymään edes samana. Moni on pelannut korttinsa huonosti ja saanut lyhyessä ajassa pitkän elämäntyön haihtumaan samoin tein.
Vielä suurempi saavutus on tietenkin se, että hankkii omaisuutensa rakentamalla yhteistyössä omaisuutensa. Tällä en tarkoita perinteistä palkkatyötä. Sillä ei ole koskaan rikastunut, vaan kehittämällä jotain tuotetta, ottamalla riskejä ja onnistumalla jonkinlaisena moniosaajana ja ongelmien ratkaisijana.

Suurimmasta osasta ihmisiä ei sellaista kykyä ei ole. Se on aivan luonnollista. Minä en osaa olla kateellinen rikastuneille ja vedän vain kättä lippaan, jos omaisuus on hankittu rehellisesti ja suorittajiakin edes hitusen kunnioittaen. Toisen työssä minulla on ollut hyvä tuuri. Jokainen työnantaja on antanut työlleni arvostusta, eikä se ole pelkästään rahaa. Vain yksi riiviö alaikäisenä sattui kohdalleni josta seurasi hienoinen epäluulo, että ovatko kaikki samanlaisia riistäjiä ja puolihulluja. Onneksi se oli poikkeus.
Yksin ei kukaan saa suurta omaisuutta. Siihen tarvitaan aina muitakin.

Kimmo Leino

Minä poistaisin listalta vielä muutaman nimen; tässä todisteet; Laki 444/2012, joka VARASTI pienyrityksiltä "vakuutusyhtiöille" JOPA 3 MILJARDIA euroa. Nuo rahat maksettiin ulos "vakuutusyhtiöiden jättiosinkoina" tänä keväänä ja eräät saivat tuota "osinkoa" jopa 12,5 miljoonaa euroa. Ja miten Suomen eduksunta sitten saatiin tekemään tuo rahansiirto: ILtalehti 19.2. 2013 MILJOONIEN RAHAVIRRAT PUOLUEILLE ! Eli Vakuutusyhtiöt ovat lahjoneet puolueita vuosikymmeniä saadakseen "haluamaansa lainsäädäntöä" ! Raha siis "kasvaa" eräille VERO ja VAKUUTUSMAKSUINA; jotka ovat lakisääteisiä .. ja näköjään vähän YLIKIN.

Kimmo Leino

Suomessa rikastuu LAHJOMALLA puolueita ja politikkoja. Edellä esitin JULKISET todisteet asiasta; ja VARKAUDEN KOHTEILLA ei ole prosessointioikeutta asiassa; Suomen perustuslaki 118 § ..."Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ... Syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä valtakunnanoikeudessa". Julkinen miljardien rahansiirto pienyrittäjiltä "suursijoittajille" siis on Suomen "lain" mukaan OK ? Ne pienyrittäjät, jotka ovat kartuttaneet omaisuuttaan tekemällä pitkää päivää 20 vuoden ajan ovat tässä suurimpia JULKISEN VARKAUDEN kohteita. Työnteolla OLISI voinut rikastua ILMAN tuota varkautta ? Ja eräs tuollainen "jättiosinkojen" saaja MAKSOI huomattavan summan PÄÄMINISTERIN "vaalikamppanjasta" ( julkinen tieto). Mutta Suomen "lain" mukaan tapahtumaketju; joka johti PL 118 §:n MANIPULAATIOON ja MILJARDIVARKAUTEEN EI OLE LAHJONTAA ! Asian käsittelyn ESTÄMISEKSI myös Kansainvälinen rikostuomioistuin LAHJOTTIIN ! He 55/2007 kansanedustajille VALEHDELLEN Suomi sai "oikeuden" allekirjoittaa "sopimus" Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa; Suomi MAKSAA ja pitää Ruanda-"oikeudenkäynnin" ja Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi Suomea koskevissa yksittäistapauksissa.

Aki Terentjeff

Suomessa on synti rikastua, tai edes vaurastua, omalla yritykselläkään ei ole ollenkaan helppoa rikastuminen, varmempaa on näsissä olosuhteissa epäonnistuminen. Valtio tarvitsee jostain syystä meidän omat rahamme (Alv 24%, karamellivero, olutvero, alkoholivero, autovero, perintövero, sokerivero, kaikki välilliset verot) eihän tuosta ja kaikkien maksujen jälkeen enää voi jäädä kuin se millä elää juuri ja juuri, vakuutusyhtiöt vie sitten loput niin että olet miinuksella. Poliitikkona ja valtion korkeissa viroissa ei ole riskiä, eikä omaa pääomaa kiinni, ilmakos se sektori paisuu.