Sunnuntai 18.11.2018

Lisää salailua? Osakesäästäjät jyrähtivät

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2014 11:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden omistukset voivat olla matkalla vähäisempää julkisuutta.
|

Osakesäästäjien Keskusliiton mielestä hallintarekisteröintiä ei tule laajentaa kotimaisiin omistajiin. Liiton näkemyksen mukaan pitäisi pikemminkin pyrkiä saamaan myös ulkomaiset omistajat pois hallintarekistereistä, jotta kaikki sijoittajat olisivat yhdenvertaisessa asemassa ja suomalaisten pörssiyhtiöiden omistus olisi täysin läpinäkyvää.

Suunnitelmia hallintarekisterijärjestelmän uudistamisesta on käynnissä EU:n tasolla, mikä voi heijastua myös Suomeen, vaikka se ei ilmeisesti olisi välttämätöntä.

Osakesäästäjien Keskusliitto pitää nyt ehdotettua mallia, jossa yli 500 osakkeen omistukset olisivat julkisia neljä kertaa vuodessa, isona harppauksena taaksepäin. Lisäksi se lisäisi liiton mukaan tarpeettomasti sijoittajien vastuuta ja hallinnollista taakkaa, kun heidän pitäisi jatkossa rikemaksun uhalla itse varmistua omistustietojen oikeellisuudesta, kun tällä hetkellä kaikki tiedot ovat automaattisesti ja reaaliaikaisesti saatavilla.

Myöskään itse kotimaisten sijoittajien piirissä hallintarekisterin laajennukselle ei ainakaan kaikin paikoin lämmetä.

-      Joku ehkä ajattelee, että jonkun täytyy myös hyötyä omistusten salaamisesta; muutenhan asiassa ei olisi mitään järkeä. Ja kyllä hyötyjiäkin on, vaikka mukaan ei laskettaisi rahanpesijöitä tai muita alamaailman toimijoita. Omistusten piilottaminen helpottaa ratkaisevasti sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä tai vihamielisten yritysvaltausten toteuttamista.  Verottajan karttamiseen omistusten salaaminen on myös oiva lääke. Tästä lienee kokemusta niillä suomalaisilla, jotka ovat tekeytyneet ulkomaalaisiksi päästäkseen ulkomaisille sijoittajille sallittuihin hallintarekistereihin, konkarisijoittaja Kim Lindström kirjoitti kesällä Nordnetin sivuilla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit