Torstai 27.6.2019

”Ei koske Suomea” – Katainen saa kuittia omiltaan

Luotu: 
15.9.2009 18:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) tölväisee epäsuorasti saman puolueen valtiovarainministeri Jyrki Kataista sekä pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) tänään esitetyssä Ylen Ajankohtainen Ykkönen -radio-ohjelmassa.

Hallitus, Katainen ja Vanhanen etunenässä, vakuuttelivat viime vuonna, ettei talouskriisi koskisi Suomea. Niinistön mukaan vakuutus piti paikkansa vain pankkien osalta.

- Se, etteikö sitten tämä reaalitalouden kriisi koskettaisi Suomea, mitä meille myös vähän yritettiin vakuuttaa, siinä optimismissa ei ollut mitään pohjaa, Niinistö sanoo.

Verkkokeskusteluissa fraasi "Ei koske Suomea" on syötetty tukevati Kataisen suuhun. Kuitenkin myös Vanhanen on vakuutellut samaa viestiä. Esimerkiksi Talouselämä on yrittänyt selvittää, milloin ja missä Katainen tämän fraasin lausui.

Syntynyttä kuplaa ei Niinistön mukaan nyt hevin korjata ja korvata terveellä taloudella. Julkisessa taloudessa eletään nyt 4-5 vuotta varsin tiukkoja aikoja.

Niinistö pelkää sitä, saadaanko valtion velkaantuminen katkaistua. Valtion velkaantumisen katkaisemisesta ei ole minkäänlaista arviota, Niinistö kauhistelee.

- Loppukesän ja syksyn poliittisissa talouskeskusteluissa puhutaan ainoastaan miljoonista tai sadoista miljoonista. Kysymys on kuitenkin kymmenistä miljardeista, Niinistö korostaa.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Hallituksen pitäisi olla realistinen, velkaa pitäisi ottaa vain sen verran kuin valtio pystyy maksamaan.

Eli velkaa pitäisi ottaa vain sen verran kuin sieniä, marjoja, käpyjä keräämällä ja kalastamalla pystyy velkoja maksamaan.

Teollisuutta tai muuta elinkeinoja Suomessa tuskin pian on kun hallitus ajaa pääomat ja yritykset Suomesta karkuun kiristämällä välejä jatkuvasti Venäjään päin.

Ilkka Luoma

(Suomen hallitus koettaa keksiä kovin myöhään keinoja estää USA:sta lähtöisin olevan sub-primekriisin jälkivaikutuksia maamme talouteen ja kansalaisten kykyyn suorittaa jokapäiväiset toimensa - toivottavasti vientiä unohtamatta)

[ ... suosittu valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutteli vielä vuosi sitten, että Suomi on niin vahva, että amerikkalaisten yli varojensa eläminen juurikaan vaikuta suomalaisiin. Mistä tämä onneton uutissammakko ammennettiin - jää tuntemattomaksi (samaan aikaan Suomen Pankki varoitti tulevista ongelmista). Oliko sitten niin, että Kataisella oli sellaista "parempaa" tietoa, mitä meillä muilla ei ole vieläkään..., kuitenkin kriisi on jo rantautunut Suomeen ... ]

Maan hallitus kokoontuu miettimään - mitähän teemme nyt. Puhutaan toinen toistemme palvelemisesta. Tosiasia on kuitenkin se, että maamme elää viennistä, jotta saamme maksettua tuontimme. Olemme erittäin vientiriippuvainen maa. Suomen hyvinvointi on pitkälti rakennettu vientiteollisuudesta ja mm. oivista insinööreistä, jotka ovat pääsääntöisesti tehneet laadukasta suunnittelua vastuullisten tekijöiden tehtäviksi.

Nykyinen vauraus on suurelta osin rakennettu vientitoiminnasta, jota ylijäämäisenä on tahkottu yli 10 vuotta. Historiallisen suuresta vientiylijäämästä kuuluu mm. suuri kiitos 1990-luvun maltillisille tupo-ratkaisuille, kuin silloisten hallitusten omistajia suosineille päätöksille. Minne "katosivat" vientiylijäämät?

Ilkka Luoma
...

Liitteenä uusintamielipide 04. helmikuuta 2007 - mitään muuttamatta, vähentämättä tai lisäämättä

[C]
Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme

[ ... markkinatalouden kehote on tuottaa riittävä voitto jaettavaksi omistajille ja tuotto tehdä investointeja sinne, missä on edullisin tuotantoympäristö sekä suurin kysyntä ... ]

Suomi oli luokkayhteiskunta vielä 1960-luvulla. Silloin meillä oli rehellisesti duunari ja tirehtööri kuin työmies ja johtaja. Työsuhteet olivat pitkiä ja hommia riitti - työttömyys oli pientä, noin 3-5% luokkaa, tai oikeastaan työttömyys oli outo ilmiö. 1960-luvulla vielä vaneri ja sahatavara tehtiin Suomessa ja laivattiin vientiin. Oli tehokasta tuottaa voittoja devalvaatioiden turvaamassa talousympäristössä. Korot olivat vakaat ja patruunat halusivat tehtaiden olevan lähellä omia kartanoitaan.

Nyt tuotanto karkaa mm. korkeiden palkkakustannuksiemme vuoksi kehittyviin maihin tehden hiljalleen sitä, mihin kehitysapu ei koskaan kyennyt. Länsimaalainen investointi ja työtilanteiden luonti mm. Kiinassa hiljakseen nostaa heidän palkkatasoa ja ostovoimaa.

Suomesta siirtyy entistä enemmän lähivuosina sarjatuotantotyöpaikkoja Kiinaan, Intiaan ja muihin edullisten palkkatasojen maihin. Seuraavassa aallossa lähtee myös suunnittelutyötä, mm. Kiina puskee markkinoille joka vuosi noin 340.000 insinööriä, eikä ole luultavaa, että me olisimme heitä paljoakaan "parempia".

Meidän on sopeuduttava, sillä valitsimme itse linjamme palkka- ja kustannuskehityksessä - me olemme automatisoimassa itseämme ulos käden työstä, tai oikeastaan automatisoimme itseämme palvelemaan toinen toistamme. Kaikki eivät voi olla myöskään matkailuelinkeinossa, joka on meille Suomessa huomisen työ- ja tehtäväalue. Suomi on huomisen matkailumaa, systemaattista suunnittelua ei ole vielä edes aloitettu.

Nokia teki ensimmäisen kauppansa Kiinaan nykymuodossaan 22 vuotta sitten - kaupan arvo oli "vaatimattomat" n. 500.000 USD. Välissä oli Nokian oma kriisi, palkkarahoja mauruttiin mm. Lontoosta, koska suomalaiset pankit eivät antaneet. Nyt Nokia ei tarvitse suomalaisia pankkeja, siis niitä vähiä. Nokia on yksi Kiinassa olevien ulkomaalaisten yhtiöiden helmiä, tuottaen todennäköisesti Nokialle sen suurimmat voitot. Nokia kasvoi mittoihinsa paljolti myös Kiinan ansiosta.

Suomi on kallis maa ja meillä on "kallista asua ja toimia". Me olemme itse asiamme tähän tilaan järjestäneet. Loimme yhden maailman parhaista sosiaaliturvista, niin hyvän, että meillä ei tarvitse tehdä työtä. Olemme individualismissamme niin kollektiivisia, että keräämme rahat toistemme hoivaamiseen. Loimme hyvinvoinnin kansalaisyhteiskunnan, jota nyt ei ole siellä, mihin liukuhihnamme katoavat.

Seuraavaksi alamme automatisoimaan lisää, että työtehokkuutemme olisi kilpailutilanteen mukainen - siis meidän on tuotettava entistä enemmän vähemmillä ihmistyötunneilla. Automatisointiin menevät kohta myös palveluammatit - alamme palvelemaan itse itseämme esim. internetissä. Löydämme kohta sieltä automaattisesti myös virtuaalisen toisintominämme seurustelukumppaniksemme. Automaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Jos haluaa torpedoida omat kaupalliset pyrkimykset Kiinassa, niin silloin markkinoi automaatiota, systeemejä ja prosesseja, joissa ei työntekijöitä tarvita, tai jos tarvitaan niin ainakin 70% voidaan poistaa nykyisestä toimintamallista. Tällä toimenpiteellä saa kiinalaiset viranomaiset tylyiksi, sillä heillä on yksi yhteinen päämäärä ja se on työllisyyden turvaaminen. Kiina ei halua enää yhtään työtöntä entisten piilotyöttömien joukkoon. Kiinassa ei ole mekanismeja, joissa toimeentulo ilman työtä onnistuisi, vain sukulaiset ja perhe on se voima, mikä meillä taas sälyttyi yhteiskunnalle.

Suomessa me maksoimme itsellemme huomisen kilpailukyvyn heikkenemisen ostaessamme kustannuksillamme tulevaisuuden turvaa. Kiinassa tulevaisuuden turva on työ, työ ja sitten työ - suosituimmillaan itsenäinen yrittäjyys, perhekeskeisyys ja sukulaisten suosiminen yhteenkuuluvuuden nimissä. Turva on siellä perheessä, suvussa ja keskushallinnossa, jonne voi kiukutella aluehallinnon mielivaltaisuuksista. Kiinassa työ on valtion suojeluksessa ja nyt uuden aikakauden saatossa kisa menestykseen on avattu kaikille, lopusta huolehtii talouden ja yrittämisen evoluutio.

Suomi kuten muut kehittyneet länsitaloudet ovat automatisoineet tulevaisuutensa paitsioon idän huiman kehitysvauhdin varjoon. Tämä vuosisata on idän vuosisata. Ensi vuonna Kiina on kolmantena meille perinteellisillä talousluvuilla. Saksa jää taakse, seuraavaksi taipuu Japani ja lopulta 15 vuoden kuluttua USA - tuonne saakka ja edemmäksikin Kiina on suunnitelmansa ulottanut. Kiina on täydessä vauhdissa oleva talouskone, jonka loputon työvoima kurinalaisena, keskimäärin innostuneena ja yritteliäänä murskaa kaikki ennätykset. Talouden napaisuus vaihtuu kolmessa vuosikymmenessä.

EU on Kiinalle huomenna yhä tärkeämpi kauppakumppani siitä yksinkertaisesta syystä, että olemme väkilukuna suurempi markkina kuin USA. Viime kädessä kehitysjuoksussa väkimäärä ratkaisee. Suuresta määrästä saa aina hitaasti, mutta varmasti enemmän menestyjiä, osaamista, keksintöjä kuin innovaatioita. Seuraavat olympialaiset saattaa tuoda yllättävän mitalisateen isäntämaahansa.

Suomi on tänään automatisoinut itsensä palvelemaan muita ja itseään. Meidän elintaso on onneksi siksi korkea, että meille on helpompi ajaa elintason laskua normaalein mittarein. Voimme pudottaa sisälämpötilaa, voimme vähentää turhia ajokilometrejä, voimme jättää helposti joka toisen ulkomaan matkan pois ja ruokaa voimme syödä huomattavasti vähemmän, josta kiitoksena saamme terveemmän elämän.

Automaatio oli hyvä renki aikansa, kunnes se toi meille hetkellisesti markkinavoimaa kotimaisena toimintana ja vientinä. Meille ei riitä nykyelintason säilyttämiseksi pelkkä kotimainen kysyntä, vaan öljy, kaasu, monet raaka-aineet ja kestokulutustavarat täytyy tuoda ulkoa ja ne voidaan maksaa vain viennillä. Toinen vaihtoehto on tyytyä kotimaiseen. Voimme ostaa kalliimmasta hinnastakin huolimatta kotimaista. Ostetaan vaikka vähemmän, mutta mitä enemmän ostamme sen enemmän jää työtehtäviä kotiin.

Yhtälö työpaikkojen ratkaisuksi on helppo: teemme pienemmillä kustannuksilla vähemmän, mutta kestävämpää ja pidempi-ikäistä, kulutamme vastaavasti myös vähemmän ja ostamme omia tuotteita tehden kaiken työmme mahdollisimman paljon itse. Teemme itsestämme vähemmän riippuvaisia muista, ja mitä teemme, teemme sen niin hyvin, että tuotteemme halutaan niiden laadun vuoksi. Miksiköhän sveitsiläiset pärjäävät edelleen huipputuotteillaan?

Paras keino saada työtä on työn kunnioitus sen työnkuvauksesta riippumatta ja siihen sisältyy vastuun otto tehtävistä ja panoksensa anto hiukan enemmän kuin sitä odotetaan; tuolla ylimäärällä me pärjäämme, koska se on se suurin erote muihin nähden. Tuon lääkkeen oppiminen ei ole helppoa, sillä meidän tulee purkaa hiukan näitä pinttyneitä tapojamme, jossa työnantajaa pidetään riistäjänä ja työntekijää tilikirjan kulueränä. Missä on suomalainen taisteluhenki, jolla maamme itsenäisyys pelastettiin lähes ylitsepääsemättömissä oloissa 1939, 1940 ja 1944.

Ilkka Luoma

Kuva:
CANON IXUS 850 002.jpg. 31.tammikuuta 2007. Copyright by Ilkka Luoma 2007. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Kuvalinkki:
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/375540496/

Kuvateksti:
Suomalainen rakennustyömaa on hiljainen miehitykseltään ja siellä on vähän valopilkkuja huomiselle - paitsi, että rakentajista on pula. Systeemit ovat automatisoidut ja alihankkijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Suomessa työvoima on "kallista" - henkilösivukulut siirtyvät henkilöstön vuokrausyhtiöille ja työsuhteista ei pääyhtiö enää niiltä osin huolta kanna. Suomessa matalaenergiarakentaminen voisi olla alku uudelle menestystarinalle, josta voisi syntyä myös uusi vientituote. Automaatio vie perinteellisesti työpaikkoja ja tilalle saadaan palveluita toinen toisillemme. Missä menevät automaation rajat?
...

[orig. 31.12.2008 - 15:26 ]

Vieras

Liian sitoutunut mies tämä Niinistö myöntämään, että ongelma Suomessa on puhtaasti rakenteellinen: valtion tärkein oikeus, oikeus säädellä kierrossa olevaa rahaa, on luovutettu kansainvälisille pankkiireille.

Näihin pankkiireihin Niinistö on aivan liian sitoutunut monin lojaliteettivaloin (EIB), myöntääkseen ääneen tuon Suomea köyhdyttävän todellisen ongelman.

Toinen vaihtoehto on, ettei hän ymmärrä kuinka valtion rahapolitiikan pitäisi toimia jotta valtio olisi itsenäinen ja vauras.

Ymmärryksen puuteko se oli myös, joka esti puuttumasta perustuslainvastaiseen Lissabonin sopimus -äänestykseen eduskunnassa?

Big Bang

Vielä olisi aikaa leikata ja amputoida julkishallintoa priorisoiden toimintoja tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin.

Ilmeisesti joudutaan kuitenkin odottamaan muutaman vuoden päähän aina siihen päivään asti, kun jonain julkishallinnon palkkapäivänä ei enää Valtiokonttorissa tapahdukaan yhtään tilitapahtumaa, vaan kirstun pohja on tullut vastaan ja lainahanat sulkeutuneet. Se on sitten ainakin tasapuolista.

Bang Bang

Julkinen sektori on purettava peruspalveluihin ja rönsyt, tarveharkinnat lopetettava. Yksityiset alkavat vastata omasta elämästään, kuluistaan omalla lompakollaan tai vakuutuksin, sama asia.

Tulos sama kuin velanotto, menot pienevät ja kassa alkaa paranemaan välittömästi(=määrätyllä viiveellä), jälkilaskua ei synny maksettavaksi. Samalla opitaan elämään resurssejen puitteissa.
Tämä edellyttää suuria rakenteellisia muutoksia hallinnossa, palveluissa, 350 kuntaa > 20, massiivista viranhaltijoiden poistumaa, byrokratian ja päällekäisyyksien purkamista.

Kehdosta hautaan holhousyhteiskunta on tullut tiensä päähän.
Peruspalvelut tulee olla, mutta on toinen asia kuinka ne rahoitetaan, tuskin verovaroin vaan enemmin omin panoksin.

On hämmästyttävää ettei mikään taho, heikko hallitus, uskalla, halua ottaa vastuuta, kertoa totuutta kansalle vaan soittaa vanhaa laulua yhteisestä hyvästä, rakenteista, joita ei kyetä ylläpitämään nykyisellä kassavirralla.

toinen euromies

Toistaiseksi on epäselvää, millä päivämäärällä "Ei koske Suomea" -lausunto annettiin. Taloussanomat yritti selvittää lausunnon antamisen päivämäärän: sitä ei löytynyt. Joka tapauksessa se annettiin ennen investointipankki Lehman Brothersin konkurssia, joka oli vähällä kaataa koko maailman rahoitusjärjestelmän. Se oli länsimaiden taloushistorian suurin konkurssi.

Financial Times omisti viime viikolla useana päivänä monta sivua syyskuun 2008 katastrofille. Lontoossa pankkien toimeksiantoja välittäneen meklarifirman valotaulu oli ensimmäisen kerran täysin tyhjä. Yksikään pankki ei ollut valmis myöntämään yhtäkään luottoa toiselle pankille. Osakkeiden hinnat romahtivat, yritysten kiinteän omaisuuden arvo laski tai romahti. Omaisuuserien vertailujärjestelmä romahti. Siinä vai muutamia Lehman Brothersin konkurssin seurauksia. Pääoman pääkaupungista Lontoosta on hävinnyt vuoden aikana 100 000 rahoitusalan työpaikkaa.

Koba

"Niinistö haluaisi, että pelastuspaketeissa satsattaisiin enemmän IMF:n osuuteen, jolloin euromaiden ja Suomen osuus pienenisivät."
Näin siis Niinistö. Hah-hah. Näin Kaikki vain haikailevat, että joku muu ottaisi suuremman osuuden näiden kuratalouksien takaamisesta.
Nyt Niinistö haikailee IMF:n perään.
En yhtään ihmettele, että USA:ssa on myös noussut republikaanien johtama kansanliike, joka vaatii, että USA:n osuutta on pienennettävä IMF:n rahoituksesta, koska velkavetoinen USA rahoittaa nyt suurimman osan IMF:n rahoituksesta, josta käytetään valtavia summia Euroopan kuratalouksien rahoittamiseen.
USA:n oma taloushan on myös konkurssikypsä. Ei se voi lisätä IMF:n rahoitusta Euroopan kuratalouksien tukemiseksi kuten Niinistö haluaisi. Rahat loppuvat USA:n liittovaltion kassasta jo heinäkuussa 2011...seuratkaa tilannetta.