Lauantai 25.5.2019

Suomen paras bisnes? Tuotot uskomattomia

Luotu: 
16.9.2009 07:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pikavippifirmat takovat rahaa taantuma-aikana mehevin liikevoittoprosentein.

Pikavippejä ja pienlainoja myöntävät yritykset tuottavat hämmästyttävän hyvin.

Kauppalehden mukaan kymmenen suurimman pikavippifirman keskimääräinen liikevoittoprosentti oli viime vuoden tilinpäätösten mukaan 40. Parhaimmillaan voittoa saattoi kertyä jopa 80 prosenttia. Lehden mukaan tällaisiin tuottoihin pääsee vain aniharva yritys.

Vippifirmojen tuotot hipovat taivaita, vaikka kulut ovat kasvaneet. Pikavippejä myöntävän OPR-Vakuuden toimitusjohtajan Richard Roseniuksen mukaan taantuma näkyy asiakkaiden kyvyssä maksaa lainansa takaisin. OPR-Vakuus kirjasi viime vuoden tilinpäätökseen 1,2 miljoonan euron luottotappiot.

Myös Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen on yllättynyt vippifirmojen kovista tuloksista.

– Tosi huimia tuottoja! Ja pikavippiyritykset ovat tänä vuonna vielä selvästi nostaneet kulujaan, Peltonen ihmettelee.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Vähäväkisten tai paremmin ehkä vähä-älyisten.
Jos ei saa pankista lainaa, tai töistä palkka ennokkoa, niin kannattaisi varmaan siirtää niitä ostopäätöksiä kunnes sitä rahaa on. Muuten joutuu ikuiseen velka kierteeseen noiden korkojen kanssa.

Ja turha väittää että kun on pakko ostaa ruokaa.
Kilo perunoita ja paketti lihapullia lähtee vitosella.
Ja jos ei töitä ole niin sossu maksaa kyllä ruuan.

Vieras

Kukaan ei pakota vippaamaan. Täysin vapaaehtoista ottaa velkaa.

Kaikki selvisivät hengissä vielä muutama vuosi sitten ILMAN vippifirmoja. Miksei enää? Nyt vippejä tunnutaan pidettävän jonkin sortin "oikeutena" ja "saavutettuna etuna" joita on oikeus jokaisen saada - tuloihin katsomatta. Mutta kun tulee maksun aika niin sitten nuristaan kuinka on epistä ja ryöstöä ja ilkeää tämmöinen toiminta... että annetaan ensin ihmisille rahaa ja sitten kehdataan pyytää raha takaisin korkoineen.

Pankista on ennen muinoin saanut lainaa ja vekseleitä. Jos niitä ei anneta on syy todennäköisesti maksukyvyttömyys.
Jos ihmiselle sanotaan pankissa ettei tipu, olet maksukyvytön, niin on ihan ihmisen omaa tyhmyyttä sitten kumminkin mennä ja ottaa vippiä vaikka tietää ettei tästä hyvä seuraa.

Ja jos katsoo että on varaa maksaa vippiä takaisin ja korot päälle niin olisi yhtä hyvin myös varaa pistää sama summa, tai edes puolet siitä, etukäteen säästöön.

Iät ja ajat ovat sukupolvet toistensa jälkeen ensin säästäneet ja sitten kuluttaneet, vaikka kyse olisi ollut oravannahoista orrella. Nykyään se ei näemmä ole soveliasta...

Vieras

Ei uskoisi että tyhjätaskujen kiskominen voisi olla hyvä business tai että sitä voisi tehdä vuodesta toiseen ilman että kukaan tajuaa puuttua siihen. Näitä kun aletaan hoitamattomista pikkuvipeistä oikein lypsämään niin laskua tulee yhteiskunnalle muusta kuin perinnästä johtuen, "ihan vipisti".

Vieras

Turhaa jeesustelua haukkua pikavippifirmoja. Eivät nämä poikkea millään tavalla tavallisesta pankkitoiminnasta. Sonta ei muutu kullaksi, vaikka se arvopaperistettaisiin Wall Streetilla ja vaikka professori Bengt Holmström sen teoreettisesti mahdolliseksi osoittaisikin. Jenkkien subprime-lainojen myöntäjät tiesivät, että lainanottajien joukossa on maksukyvyttömiä riskitapauksia ja sama tilanne on pikavipeissä. Tuottojen pitää vain olla sen verran kovia, että riskit eivät keikauta systeemiä.

Liike

Luottotappioitakin pystyy kärsimään melkoisesti, kun ottaa luotoista enimmillään jopa 824 prosentin todellista vuosikorkoa, kuten turkulainen Vipster Oy ilmoittaa tekevänsä.

https://www.vippi.fi/pikavippien-lainaehdot.php

Tuo huippukorko menee 50 euron luotosta kahdeksi viikoksi.

Edelleen ihmettelen, miksei noihin yhtiöihin sovelleta rikoslain kiskontaa koskevia pykäliä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L36P6

Vieras

Ei tuo Vippu ole kyllä ainoa firmo todellakaan, joka tekee näin. Ei ole vaikea havaita tilastoista.

Kun katsoo <a href="http://www.lainavertailu.org/" title="Lainavertailun">Lainavertailun</a> listaa pikavippiyrityksistä:
http://www.lainavertailu.org/2008/04/pikavippi-pikalaina.html
niin katsastamalla summassa muutamia firmoja voi todeta että käytännössä kaikki pelaavat samalla kuviolla. Kuten Kauppalehdessäkin todetaan nuo pisimpään toimineet tekevät pääasiassa vaan parasta tiliä oletettavasti kehittyneemmän asiakastietokannan/kokemuksen ansiosta.

hanari

Nöden studerar inget juridik, sanois ruottalaine. Kun vielä yksi kalja maistuisi ja taksilla kotiin uusi kulta kainalossa, ei 5 euron korko 50:n vipistä tunnu missään. Näitä vippaajia pyöri aikoinaan osakunnissa ja opiskelijaravintoloissa. Lainan sai aina ja takaisinmaksu viikossa. Luottohäiriöt hoidettiin luu vitosella. Ei siis mikäään uusi ilmiö. Selvää kiskontaahan tämä homma on. Mutta vitosen vilppiä ei tutkita.

askoniskala

Vielä 80 -luvulla pankit antoivat asiakkailleen pikku vekseleitä. Nykyään pankeissa ei juuri vekseleitä tunneta. Esimerkiksi 500 markan vekselistä perittiin korkoa 12 - 13% p.a., toimitusmaksua esim 50 mk ja lisäksi vielä ns luotonvarausprovisio pankille. Valtiolle meni leimavero. Pankille tulevat maksut yhteensä muunnettuna koroksi merkitsivät useinmiten noin 400 - 500 prosentin vuotuista korkoa.

Kun melkoista osaa vippivekseleistä uusittiin säännöllisesti, pankki kattoi vekselin pääoman tosiasiassa varsin pian pelkillä provisioilla. Lisäksi luottotappiokirjaukset olivat tuolloin harvinaisia.

Osattiin sitä siis ennenkin. Nyt pikavippifirmat ovat huomanneet oivan vapaan markkinaraon. Monet ovat jääneet tai tulevat jäämään vaikeaan vippikierteeseen, kuten monet entisajan vippivekseliasiakkaat. Maksukykyisimmät eivät vippivekseliä aikoinaan ottaneet, kuten ei nytkään.

Jotain tarttis tehdä, ennen kuin juttu paisuu yli äyräidensä.

OnSlow

Juuri näin, aiemminkin on osattu. Nykytilanteesta tekee hankalan se, että pikavippilaitoksia on runsaasti, joten satasen tai kahden vippejä voi olla useita, jopa kymmenen. Kuukausitoimituskulut jo 500-1000e, ei sellaisista enää kukaan pikkuvipin tarvitsija selviä.

Vieras

Esko, osut asian ytimeen.
Sarkasmia pitäisi painetussa sanassa välttää, koska se usein ymmärretään väärin, mutta:
Kansalaiset uiskentelevat syvällä p-sammiossa niin, että pinnan yläpuolella ovat vain sieraimet. On meneillään kiihtyvä kehitys, jossa pieni korruptiolla valittu eliitti huolehtii siitä, ihmisiltä lyödään jalat alta jo ennen kuin ehtivät kunnolla aikuisiksi.
Globaaleja finanssipäämääriä kumartava eliitti haluaa, että kansa pysyy lamaantuneena, mutta lypsettävänä. Pperustuslakia rikotaan ilman seurauksien pelkoa. Mitä tapahtuukaan täällä: ruokakauppa, maatalous, koululaitos, sähkö, vesi, valtionyhtiöiden yksityistäminen, lääkkeet, vakuutusoikeudet ja oikeuslaitos, ihmisoikeudet, poliisi, valtionvelan otto, kuntien talous?
Ja pankit. Siitä vaietaan, etteivät pankit (yllätys, yllätys) ole valtioiden omaisuutta, vaan yksityisomistuksessa rahaa lainanannolla luovia loisia. Kun maksat pankille korkoa, se menee nallen taskuun. Katainen sitten soittelee nallelle, että hei, voisitko neuvoa... Suomikin velkaantuu yksityisomistuksessa oleville pankinomistajille vaikka voisi perustuslain mukaan itse huolehtia rahan painamisesta. Miksi tämä hölmöläisen homma? Koska kansainväliset sopimukset estävät valtioita huolehtimasta itse omasta rahoituksestaan korottomasti. Tällainen sooloilu olisi globaalin kaupankäynnin "kilpailua vääristävä" toimi.

pekkapoeka

Tämän vastenmielisen vippaamotoiminnan torjumiseksi saattaisi Paavo "Populisti" Arhinmäen väläyttämä kansanpankki olla paikallaan. Jos pieniä vippilainoja saisi näppärästi järkikorolla, koronkiskureiden bisnes romuttuisi. Nykyisinkin saanee joitain sosiaalisia luottoja, en tiedä, miten se systeemi käytännössä toimii ja missä.
Sikakorkoa kiskovia köyhien vippaamoja on muuallakin, ainakin USA:ssa. Suomessa monille pikavippifirmojen asiakkaille taitaisi olla parasta, jos joku vippaus jää maksamatta ja luottotiedot menevät. Ulosotossa peritään kai vain normaalia viivästyskorkoa ja velkaantumiskierre katkeaa.

hanari

Kun maksaa parinkympin laskun käteisellä pankin tiskiltä palvelusta veloitetaan 7 - 9 euroa. Siihen verrattuna pikavippilainat ovat edullisia. Jos erehtyy kysymään onko omalla tilillä katetta, siitä veloitetaan 3 euroa! Jos ei ole edes sitä 3 euroa, menee tili yli ja siitä tulee tilinylitysmaksu jne...

pekkapoeka

Tavalliset pankit eivät ole köyhiä varten. Onhan se jo ruman näköistäkin, jos siellä köyhät notkuvat tiskillä tyhmiä kyselemässä. Ikävä kyllä, ei sitä Paavon pankkiakaan kukaan taida perustaa. Toivottavasti edes sossut toimivat vielä tulevina vuosinakin.
Pian varmasti joku ystävällinen kommentaattori toteaa, että "ei ne köyhät mitään luottoja tarvitse, koska eivät kykene niitä maksamaankaan".

Vieras

Finanssivalvonta ja poliitikot vetoavat siihen että alle 3kk:n lainojen korkoja ei "kuulemma" koske mikään laki koska menee vekselien kanssa samaan kastiin. Vekseleitähän ewi tosin kukaan enää käytä mihinkään mutta se on kai turha mainita. Eli laskennallinen vuosikorko saa olla vaikka 1000% p.a. eikä se ole kiskontaa. Paitsi jos sitä tperintää ekee ammattirikollinen MC-jengin liivit päällä. Sitten se on kiskontaa. Jos summat käy perimässä ulosottomies niin se on laillista bisnestä.

Ei ole varmaan kenellekään yllätys että koronkiskonta on kannatavaa toimintaa. Se oli kiellettyä jo Jeesuksen aikoihin ja syyt kiletoon olivat silloin samat kuin nytkin. Muslimit eivät saa vieläkään periä korkoa lainoista. He hoitavat sen sitten erilaisilla käsittelymaksuilla :-)

1970-luvulla ns. ylikorkojutuissa tuomittiin pankkeja jotka maksoivat 15-20% korkoa talletuksille. Siitä rikoksesta pantiin ihmisiä vankilaan. Nyt 2000-luvulla 824% vuosikoron perinnästä ei virkavalta ole yhtään kiinnostunut.

Rahaa lainannut

Mistä tämä kamala huuto? Jos business on näin tuottavaa ja kaikki siihen alkavat rikastuvat niin kyllä niitä firmoja syntyy ja marginaalit putoavat. On juuri lainaajien etu, ettei toimintaa panna maan alle. Siellä toimivat hämärämiehet ja korot ja kulut voi joutua maksamaan "sormien kera".

pZ

... ei korkoa, ei käsittelykuluja, ei tarvitse luottotietoja, ei tarvitse takaajia, ei tarvitse vakuuksia ... 20000e summa lainaksi... noin luotettavaa ihan-varmasti-maksan-takaisin henkilöähän on suuri etuoikeus ja kunnia päästä rahoittamaan tilapäisessä likvideetin rajallisuus tilanteessa ... toiminnan kannattavuus perustuu kansainväliseen sisäelinkeinotoimintaan

Vesa Linja-aho

"Pikavippejä ja pienlainoja myöntävät yritykset tuottavat hämmästyttävän hyvin."

Paljon hämmästyttävämpää olisi, jos tämä bisnes *ei* tuottaisi. Ei investointeja kalliisiin koneisiin, vain rahan liikuttelua.

Moraalista voi kommentoida sen verran, että kukaan ei ase kädessä pakota ottamaan näitä vippejä. Jos joku haluaa lainata rahaa satojen prosenttien korolla, se mahdollisuus hänelle suotakoon.

Vieras

Perinnässähän se bisnes on.

Ensin lainataan ja sitten nostetaan velka moninkertaiseksi käräjäoikeudessa.

Luottotietojen menettäminen on sen verran hankala juttu, että hinnan saa hilattua kätevästi ylös ja nuori ajattelematon asiakas maksaa muutaman satasen vippiään luottokelvottomana 30-vuotiaaksi saakka. Ei saa lainaa pankista asuntoa varten vaikka kuinka olisi parantanut tapansa.

Ja mitä tulee luottatappioihin tai hyperhärskeihin luottotappiovarauksiin, niillä yritykset kiertävät lähinnä veroja ja verotettu tappio on suoraan omistajan tuloihin veroissa.

Pikavippifirmoilta tulisi kieltää luottotappioiden kirjaaminen ja tappiovarauksien kirjaaminen lainojen lyhytaikaisuuden perusteella. Selvittäköön asiakkaan maksukyvyn tarkemmin ennen rahan vippaamista ja nuolkoon haavansa jos ei saa takaisin.

Näytön paikka

Nyt on näytön paikka! Arhinmäki ystävineen voisi perustaa vain kulunsa kattavan pikavippiyhtiön. Arhinmäen mukaanhan voittoa ei tarvita ja lainaajat tulisivat ikionnellisiksi. Lainan oheen voisi laittaa vaikka Vasemmistoliiton mainontaa. Äänestä Vasemmistoliittoa, emme kisko korkoa ja tuemme kun sinulla on hätä! Olisi mielenkiintoista tietää olisivatko näiden "taloustietäjien" kulut/vippi pienemmät kuin nyt markkinoilla toimivien pikavippiyhtiöiden veloitukset.

Juhani Tontti

Pikavippejä haukutaan aivan turhaan. Ala saa asiakkaita perinteisiltä pankeilta, koska pikavipit toimivat asiakaslähtöisesti, ei asiakkaita kyykyttäen.

Hyvät pikavippifirmat ovat voittonsa ansainneet.

Jo 18 vuotias voi hakea. hakeminen, hyväksyminen ja rahojen saaminen tilille vie n. 10 min. Katso lisää: Pikalaina heti tilille.