Keskiviikko 16.1.2019

Ihme, että tämä mies elää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2009 13:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Venäjä on maan vihatuimmaksi mieheksi nimitetyn Anatoli Tšubaisin mielestä markkinatalous, mutta poliittisten uudistusten tavoitetta ei ole vielä saavutettu.

Venäjän yksityistämisen arkkitehti Anatoli Tšubais kertoi tänään Helsingissä pitävänsä ihmeenä säilymistään hengissä Venäjän talouden turbulenssissa.

Vihaa presidentti Boris Jeltsinin aikaista ensimmäistä varapääministeriä kohtaan ovat tunteneet varsinkin ne noin 40 miljoonaa venäläistä, jotka menettivät omaisuuksia, kun Venäjällä yritettiin yksityistää antamalla kaikille kansalaisille yksityistämisshekki.

Yritysten ostamista varten annettuja ns. yksityistämisseteleitä sijoitettiin säätiöihin, jotka katosivat muutamassa kuukaudessa vuonna 1992.

Tällainen yksityistäminen oli Tšubaisin mielestä virhe, jota hän ei tekisi uudelleen.

-Menetin itsekin saamani setelin arvon säätiölle, Tšubais sanoi elämäkertakirjansa Taustalla ja tulilinjalla julkistamistilaisuudessa.

Massiivinen murhayritys vuonna 2005

Venäjällä uudistajien henki on ollut historiallisesti halpa.

Vuonna 2005 vihasta entistä yksityistämisministeriä kohtaan tuli käsin kosketeltavaa, kun BMW, jossa Tšubais istui, ajoi pommin kohdalle Moskovassa. Kaukoräjäytetty panos vastasi voimaltaan 3-12 kilon trotyylimäärää. Räjähdyspanos oli täytetty tappavilla esineillä, teräsnauloilla, liuskoilla ja jousilla, jotka lensivät 80 metrin päähän.

Tšubaisin panssaroitu auto onnistui väistämään pomminsirpaleet ja automaattiaseiden tulituksen, vaikka auto sai yli 25 osumaa sirpaleista ja luodeista. Turvamiesten autosta laskettiin myöhemmin yhdeksän luodinreikää. Kaikkiaan kahta autoa kohti ammuttiin ainakin 25 luotia, ammuttujen hylsyjen perusteella.

- Ihme että olen hengissä, Tšubais sanoi.

Murhayrityksen tehnyt vuonna 1948 syntynyt erikoisjoukkojen everstin Vladimir Kvatškov, on saanut Venäjällä liki kansallisankarin aseman. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä valamiehet vapauttivat Kvatškovin syytteistä.

"Yllätytte TGK-10:n tuloksesta"

Nykyisin Venäjän nanoteknologiaa kehittävää valtionyritystä johtava Tšubais on saanut vihamiehiä myös maan sähkömarkkinoiden vapauttamisen vuoksi.

Venäjän sähköenergia yhtiö RAO EES luopui Tšubaisin johdossa monopolistaan, ja se pilkottiin vuosien 2007-08 aikana itsenäisiksi yrityksiksi. Romahduksen partaalla olleelle talouden keskeiselle sektorille houkuteltiin miljardien investoinnit ja sitouduttiin sähkömarkkinoiden asteittaiseen vapauttamiseen.

Ilman Venäjän sähkösektorin perinpohjaista uudistamista tie ei olisi auennut alalle miljardeja investoineille ulkomaisille yrityksille, yhtenä näistä suomalainen Fortum.

Venäjällä yksinkertainen ajatus, että sähköstä pitää maksaa kuten tavarasta, jouduttiin puskemaan läpi valtavan henkisen muurin, joka oli Berliinin muuria vahvempi.

Tšubais muistuttikin, että jo neuvostovaltion perustaja Lenin totesi: "Kommunismi on yhtä kuin koko maan sähköistäminen".

Tšubais todisti, että suomalaiset ovat tehneet merkittävän kaupan, jota ei tarvitse katua. Sen paljastavat yhtiön julkiset laskelmat.

-Yllätytte kun näette, että todellinen TGK-10 voimalaitoksen tulos on Venäjän talousongelmista huolimatta hyvä. Pitkälle tähtäimelle puhutaan vuosikymmenten sijoituksesta. Energian kulutus kasvaa valtavasti Venäjällä, Tšubais sanoi.

Taustalla ja tulilinjalla: Venäjän yksityistäjän Anatoli Tšubaisin elämäkerta . WSOY s. 309.

 

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vie rahat

kovasti,että Suomessakin kyettäisiin kaiken salakähmäisyyden sijasta vähitellen sekä analysoimaan että puhumaan avoimesti ilmiöistä,jotka ovat seuranneet tätä maailmanlaajuista yksityistämisbuumia.

Venäjälläkin se on mielestäni peittynyt pitkälle vain Neuvostoliiton romahtamisesta puhumisen alle.

Ei ole kuitenkaan ,tästäkään Tsubaisista huolimatta varmaa, että yksityistämisestä ja kapitalismiin siirtymisestä olisi seurannut hyvää ihan yleisellä tasolla ja kaikille.

Aivan viime aikoinahan on esitetty teorioita,joiden mukaan myös kapitalismi on yhtä haavoittuvainen aate kuin kommunismikin. Jatkuva kasvu ei ole mahdollista enää missään ja ne pärjäävät, jotka osaavat siirtää menestyksen hedelmänsä ajoissa "vähemmän energiaa kuluttavalle tasolle".

Siksi minun mielestä saattaa olla harha-askel, että energiasta,kuten sähköstä pitää maksaa kuin tavarasta.

Sitten tuli vielä näitä,joille pitää maksaa pelkästä sähkön siirrosta,vaikka sehän siirtyy miltei itsestään, ainakaan siihen ei juuri osakkeen omistajia tarvita nappuloiden vääntelyyn. Syntyi myös välistävetäjien kaarti.

Liike

Sähköä ja muuta energiaa on kyllä hitusen hankala tuottaa ilmaiseksi jokaisen sitä haluavan käyttöön. Koska sitä ei voida tuottaa ilmaiseksi, sille muodostuu hinta.

Sama juttu sähkönsiirron kanssa. Jos olet eri mieltä, voisitko siirtää korvauksetta sähköä esimerkiksi sähköverkkoon kuulumattomassa saaressa olevaan mökkiin? Edes muutaman lampun ja yhden jääkaapin tarpeisiin riittävästi noin aluksi.

Hannu Mikael

Hänen käyttöönottamansa voutcherit, ts. yksityistämissetelit ostettiin suunnitelmallisesti työntekijöiltä takaisin nimellisellä hinnalla pahimman taloudellisen kriisin aikaan, jolloin valtion jättimäinen teollisuus päätyi muodollisesti laillisessa järjestyksessä pienien liikemiesryhmien, nykyoligarkkien omistukseen hinnalla, mikä on lähempänä ilmaista kuin puoli-ilmaista.
Säätiöt olivat tässä asiassa vain pieni sivujuonne.

Koska hän kykeni Neuvostoliiton teollisuuden yksityistämisessä maailman mittakaavassa historiallisen suureen puhallukseen, niin hänen tukilausuntonsa Fortumille ovat vähintäänkin arveluttavia.
Venäläisten mielipiteet tietäen hänen hengissä olonsa on todella suuri ihme.

Chubachucks

Itse olen kuullut, että kyseistä henkilöä on yritetty murhauttaa jo n.7 kertaa.
On muuten yksi Venäjän arvostetuimmista yritysjohtajista ja opposition ex-johtaja (SPS). Mm. ainoa henkilö joka on ääneen arvostellut esim. Hadarkovskin oikeudenkäyntiä, mutta tämmöisethän seikat eivät Venäjä vihaajia kiinnosta. Pietarin kaduilta lähtöisin kuten kuten nykyinen päämisteri Vova. Ovat kuulemma ottaneet yhteen jo nuorempina. Kaikki kunnia tälle herralle vaikka ensimmäinen yksityistämiskierros ei onnistunutkaan.

tapio_o_neva

Kun ottaa huomioon sen määrän, mikä erikoiskoulutettuja upseereita Venäjällä on Neuvostoliiton taholta jäljellä, ihmettelee, miksi murhayritysten määrä on vain 7. Jotenkin tuntuu, että asianomaista suojelee palvelustovereiltaan noin komppanian vahvuinen henkivartiosto.

Kansallisvarallisuuden puhaltaminen yksityisiin käsiin vetää vertojaan Partekin yksityistämiseen Suomessa.

Luulisin, että ristiriitojen ja maan koon sekä terroriin kykekevien ammattiupseerien määrän huomioon ottaen kohtuullinen määrä murhayrityksiä olisi noin 50-70.

Vie rahat

Minulla on vain sellainen käsitys juuri energiasta, että se kehitys mikä Suomessa on ollut ei ole ollut railua tai tasapuolista kaikille kansalaisille.
Se on jo riistotaloutta ja jatkuvan keinottelun sekä politikoinnin kohde. Miksi se ei voisi olla jotakin varmaa ja kuulua perusturvaan?

Kannatan siis energian pysymistä mahdollisimman pitkälle yksityistämisen ulkopuolella, koska sen saanti on välttämätöntä kaiken maailman taloudellisissa sun muissa myllerryksissä. En välitä yksityisistä saarista vaan siitä, että valtio kykenee hoitamaan energia-asiat kansalaisten näkökulmasta eikä voitontavoittelijoiden. Nythän se menee
jopa niin, että sähköt ja lämpö poikki, jos et pysty maksamaan. Vallankäytön väline.

Tottakai sähköstä pitää maksaa. Se on "tuote", mutta sen siirtäminen on välttämätöntä sekä myyjälle että vastaanottajalle, joten siirron pitäisi sisältyä tuotteeseen.

Vie rahat

Pidän siis Suomeen syntynyttä välistävetäjien kaartia yhtenä yksityistämisbuumin seurauksista. Ja motiivina oli pohtia seikkoja, jotka voivat myös kaataa kapitalistisen markkinatalouden pitkällä aikavälillä.

Tapahtuu siirtymä johonkin muuhun. Venäjällä reagoidaan aina käymällä ihmisen kimppuun. Luulen, että Suomessa vaurioituvat rakenteet? Pelkää aivojumppaa,joka voi lopulta johtaa hyvään fiktioon...

Vieras

Ilmeisesti valtio ei voi siirtyä kapitalismista sosialismiin tai sosialismista kapitalismiin ilman epäoikeudenmukaisia ihmiskohtaloita.
Tsubaisin pahin "synti" näyttää olevan länsimaisiin arvoihin uskominen, ainakin kun lukee täällä pläjäytettyjä mielipiteitä

tapio_o_neva

"Tsubaisin pahin "synti" näyttää olevan länsimaisiin arvoihin uskominen, ainakin kun lukee täällä pläjäytettyjä mielipiteitä"

Esimerkiksi Kansallisen Kokoomuksen suorittamia yksityistämisiä pidetään pahana, vaikka edunsaajina voisi olla tuttuja ja turvallisia yrityksiä, kuten Lemminkäinen-konsernin tytäryhtiöt.

Markkinataloudet ovat kateellisia. Porvaritkin surevat kuin sosialistit sitä, että yksi yrittäjä kuppaa rahat ja hitaammat voivat ryhtyä vain katkeriksi ja kateellisiksi.

Minusta Häkämies voisi panna venäläistä vauhtia. Ainoa kunnon yksityistäminen, joka koskee kaikkia on Suomen autokatsastuksen muuttaminen valtion monopolista noin 50% kalliimmaksi kartelliksi.