Lauantai 21.10.2017

Katso suomalaisten keskipalkka täältä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2009 12:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Kansalaiset saavat nyt tilastotietoa kootusti uudesta Findikaattori-palvelusta. Nettisivuilta selviää esimerkiksi, minkä verran palkansaaja keskimäärin ansaitsee ja kuinka iso osa suomalaisista on lihavia. Palkkatiedot löytyvät tästä.

Palvelu ei tuo uutta tietoa vaan kokoaa 100 indikaattoria eri aloilta, muun muassa taloudesta, ympäristöstä ja turvallisuudesta.

-Tiedon käyttäjän ei tarvitse tietää, mikä viranomainen tiedon on tuottanut, sanoi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keskiviikkona avatessaan palvelua.

Findikaattori on tarkoitettu myös päättäjille ja asiantuntijoille. Vanhasen mukaan poliitikot pystyvät palvelun avulla tekemään päätökset hyvin perustein ja kansalaiset arvioimaan päätösten seurauksia.

Palvelun takana ovat Tilastokeskus ja Valtioneuvoston kanslia.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Mistä ihmeestä Tilastokeskus ja Valtioneuvoston kanslia oikein vetävät näitä "tietoja"? Sivuston mukaan valtiolla työskentelevien palkka on yksityistä sektoria korkeampi. Eikun ainiin, en muistanutkaan että ovathan kansanedustajatkin valtiolla töissä ja näin nostavat valtion parasta palkkaa maksavaksi tahoksi...
Sitäpaitsi, nuo tilastot pitävät paikkansa ehkä kehä kolmosen sisäpuolella. Muun maan tilastot ovat varmasti ihan eri luokkaa, keskipalkan pyöriessä arviolta veikattuna siinä 2500 €/kk paikkeilla.
Vai että vielä hyvätkin päätökset pitäisi pystyä tuon palvelun perusteella tekemään. Mikä parasta, itse pääministeri kertoo ettei palvelun käyttäjän tarvitse tietää, mikä viranomainen on tiedon tuottanut. Siis mitä ihmettä? Ei tarvitse tietää? Pääministerikö sen päättää, mitä kansalaisen tarvitsee tietää, ja mitä ei?

Anteeksi nyt vain, mutta nyt on kyllä herrat ja rouvat tuppeensahatut taas hieman hakoteillä.

Vieras

"-Tiedon käyttäjän ei tarvitse tietää, mikä viranomainen tiedon on tuottanut, sanoi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keskiviikkona avatessaan palvelua."

Että miten? Tämäkö on avointa yhteiskuntaa? Eikö tämä tarkoittaisi sitä, että palvelun ylläpitäjät Tilastokeskus ja Valtioneuvoston kanslia voisivat syöttää täyttä huuhaatietoa kansalaisten luettavaksi ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä?

Tiedon tuottaneen viranomaisen tiedot on löydyttävä. Piste.

Här Övering

Käppyrästä voi nähdä että kahtena viimeisenä vuotena valtion palkat ovat nousseet kaikkein jyrkiten ja on luokkaa 500€/kk. Tämänkö takia niitä miljardilainoja nyt haetaan valtiolle?

Ennen yksityisellä sektorilla maksettiin parhaat palkat mutta kannettiin suhdanneriskitkin, kuten nyt lama on näyttänyt. Milläs puoluekirjoilla noihin riskittömiin hyväpalkkaisiin hommiin nyt kannattaisi hakea?

Jouko Heyno

Sen sijaan tilastoilla voidaan valehdella, helpostikin. Samaisen tilastokeskuksen sivuilta löytyy tieto, että työikäisen suomalaisen keskiverto(mediaani-)tulo on noin 1550,- €.

Tärkeää olisi myös teitää, mitä oikein on tilastoitu. Tilasto sinänsä on oikea, sitä nyt vain ei kannata väärentää. Tilastojen manipulointi on paljon helpompaa aivan toisin keinoin, eikä siitä jää edes kiinni.

LT

Minusta nämä käppyrät eivät kerro mitään todellisuudesta. Esimerkiksi itse ansaitsen 1100€/kk (netto). Se on vähän käyrien mukaan. Taidan olla suorastaan köyhä. Miksi en kuitenkaan tunne itseäni köyhäksi. No, minulla ei ole autoa, koska pystyn mainiosti käyttämään julkisia. Se säästää. Minulla on perittyä omaisuutta sen verran, että pystyn tekemään mitä haluan ja lisäksi minulla on oma kaksio. Olen järkyttävän tyytyväinen elämääni. Tilastot ovat aina kaavamaisia. Elävät ihmiset eivät niihin mahdu.

Ahti Heyno

"
-Tiedon käyttäjän ei tarvitse tietää, mikä viranomainen tiedon on tuottanut, sanoi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keskiviikkona avatessaan palvelua.
"
Jotenkin luulisi, että tämä on taas irrotettu asiayhteydestä. toisaalta olkoon yhteys mikä tahansa, lause tuntuu äärimmäisen erikoiselta!

Mihin ihmeen yhteyteen tuo sopii, jotta siitä ei tule sanomista?

Täytyy myöntää, että on harvinaisen typerä kommentti pääministeriltä!

vielä erikoisemmaksi kommentin tekke, koska kyseisiltä sivuilta löytyy ihan etusivulta seuraava tieto
"
Palvelun ovat toteuttaneet Tilastokeskus ja valtioneuvoston kanslia yhteistyössä ministeriöiden kanssa.
"

danielewski

Valtiolla enimmät osat ns. suorittavan portaan töistä (vaksit, siivojat ym.) on ulkoistettu yksityiselle puolelle. Jäljellä on sitten suhteellisen paljon isopalkkaista lainsäädäntöneuvosta, pääjohtajaa ym. dirikaa. Tottakai keskipalkkaa katsottaessa näyttää siltä, että valtiolla on paremmat palkat, mutta verratkaapa esim. diplomi-insinöörin palkkaa yksityisellä ja valtiolla. Eipä näytä enää.