Lauantai 20.7.2019

Lipponen: ”Nokian tarina sepitetty”

Luotu: 
21.10.2009 10:03
Päivitetty: 
21.10.2009 16:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd.) pitää puolueensa merkitystä Suomen teollistajana hyvin huomattavana. Myös Nokian elektroniikkaosaamisen takaa löytyy hänen mukaansa demareiden kädenjälki, jota ei ole riittävästi historiankirjoituksessa korostettu.

Lipponen tuo tänään julkaistavassa Muistelmat I -kirjassaan (WSOY, 2009) esille valtion elektroniikkayritys Televan roolin Nokian vanhana kumppanina. Nokian kanssa yhteistyötä takavuosina tehneen Televan kehittymisen takana puolestaan oli esimerkiksi Kalevi Sorsan (sd.) toinen hallitus 1970-luvun lopulla.

- Martti Häikiön ja muiden Nokian tarinan sepittäjien yritys varata kunnia Nokian menestystarinasta vain nokialaisille kertoo tarinoiden kertojien puoluepoliittisesta vinoutumasta kuin tosiasiallisista tapahtumista. SDP:n johtamassa teollisuuspolitiikassa nähtiin paremmaksi antaa yksityisen sektorin ottaa riski. Kukaan ei silloin tiennyt, että monialayhtiö Nokia tulisi luopumaan kaikesta muusta paitsi elektroniikasta. Sen jälkeen kun Nokian ratkaisu osoittautui oikeaksi, odottaisi, että selkeästi tunnustettaisiin Televan merkitys, kirjoittaa Lipponen.

Häikiön mielestä Lipposen väite on hävytön. Lue haastattelu tästä.

Yleisen käsityksen mukaan Televalla oli 1970-luvulla merkittävä rooli digitaalisen DX-200-puhelinkeskuksen kehittämisessä. Siitä tuli huomattava vientituote Nokialle. 1980-luvulla siitä kehitettiin versio pohjoismaista NMT-kännykkäverkkoa varten.

Yhteisyrityksen enemmistö siirtyi Nokialle jo 1981, kauan ennen kännykkäaikaa.

Vaikka demarit ja valtiovalta ylipäätään vaikuttivat osaltaan Nokian kehittymiseen elektroniikkajätiksi, ei SDP:n ajama teollisuuspolitiikkaa ollut 1970- ja 1980-luvulla suinkaan kaikin puolin onnistunutta. Puolueen yritys kehittää valtiojohtoista teollisuutta karahti pahasti kiville kuvaputkitehdas Valcon kohdalla.

Japanilaisen Hitachin kanssa viritetty yhtiö kaatui Mauno Koiviston toisen hallituksen aikana vuonna 1979. Etenkin demarijohtaja Sorsa sai Valcosta rapaa silmille ja sai joissain piireissä pilkallisen lempinimen Valco-Sorsa. Kohtelu ei Lipposen mielestä ollut oikeutettua ja syyllisiä parjaukseen olivat ainakin keskustan niin sanotut K-linjalaiset.

- Valco ei ollut SDP:n eikä Sorsan keksintö. Se tuli esiin hätätilahallitusta perustettaessa kauppa- ja teollisuusministeriöstä, jonka kansliapäällikkö oli ottanut Valcon mukaan hallituksen pöydälle jaettuun luetteloon työllisyyttä edistävistä hankkeista. Seuraavana vuonna 1976 hanke käynnistettiin perusteellisten selvitysten jälkeen. Se kaatui moneen tekijään, kuten siihen, että japanilainen kumppani Hitachi ei ottanut kokonaisvastuuta avaimet käteen periaatteella, analysoi Lipponen.

Pitkäaikainen pääministeri, nyttemmin kaasuputkihankkeen edistäjä Lipponen ylistää muutenkin pääministeri Sorsan ja ministeri Eero Rantalan (sd.) tekemisiä Suomen teollisuuspolitiikan koordinoinnissa. Tämä kulminoitui niin sanottuun Korpilammen konferenssiin 1977.

Näin hän toteaa kirjassaan Korpilammesta:

- Tärkeintä oli uuden ilmapiirin luominen, epäviralliset keskustelut, uudet kontaktit, sitoutuminen kolmikantaiseen yhteistyöhön.

Sen aikainen porvarillinen Uusi Suomi -sanomalehti saa kirjassa nuivaa suhtautumista osakseen. Näin käy myös Korpilammen kohdalla.

- Uusi Suomi vähätteli konferenssia, sillä sen järjestäminen ei sopinut SDP:tä vastaan vuosikausia kohdistettuun hyökkäilyyn. Ongelmana täytyi olla sosialidemokraatit, siitä käsityksestä ei voitu luopua, vinoilee Lipponen.

 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Nyt kun Putkipaavolla on vakinainen työpaikka KGB/FSB:n yrityksessä, ehkä hän voisi myös valottaa kuinka myös demarit aikoinaan pelastivat hänet työttömyysputkesta. Tässä kuitataan kiitollisuudenvelkaa. Aikanaan kiitettäneen sitten myös venäläisiä.

Olisi tietty kiva jos hän pääsisi joskus oikeisiinkin töihin. Tai ehkä kaunakirjailija on oikea ammatti (Suomessa).

Jouko Heyno

Kun Paavo "Mooses" oli nuori, USA:an ei saanut Suomesta edes turistiviisumia, jos oli julkisuudessa merkittävä vasemmistolainen. Paavo Lipponen oli demarien nk. pälkäneläisyyden keskeisiä hahmoja "nuorisopuolella". Silti Paavo sai stipendin USA:an ja suoritti akateemiset opintonsa pääosin siellä.

Kyllä maailma on ihmeellinen.

Ex- demari

Kertoa demarivetoisten suomalaisten työväen omistamien yritysten tarinan, jotka ensimmäisinä kaatuivat viime lamassa. Tarkoitan HAKA: a, EKA: a, KANSA: a, STTS: ää sekä OSP YHTEISTUKEA, joka oli SAK: n liittojen omistama pankki. OSP YHTEISTUESTA käytiin salainen välimiesoikeudenkäynti sen fuusioiduttua HOP: iin, joka oli siihen aikaan H: gin ainoa kannattava pankki, ja pian sen jälkeen siihen pumpattiin pari miljardia Suomen markaa. Ehkäpä Lipponen selvittää seuraavissa muistelmissaan Nokian muistelmien ohella, miten oli mahdollista hävittää ja tuhota suomalaisen työväestön omistamat yritykset, jotka olivat ainutlaatuisia koko läntisessä maailmassa ja huippudemari/ kommariosaajien käsissä.

näkkäläjärvi

"Näyttää jokaiselle päivälle löytyvän oma suuruudenhullunsa."

Tällä ensimmäisellä Lipposella tuo kukkii ME-muodossa.

Jos oikein tarkkoja ollaan, niin vuoden 1995 jääkiekon MM johtui vain ja ainoastaan siitä, että Eero Rantala oli juuri ennen punakoneen kaatamista (EKA) luonut maahamme otollisen ilmapiirin joukkuehengen ilmentymiselle ja kuin kruununa tälle Herr Doktor Rantalan panokselle Suomi otti ja kaatoi loppuottelussa juuri kansankodin; tuon ikiaikaisen esimerkin kaikessa hyvässä.

Esimerkkeinä mainittakoon rakennuttamisen sosialisointi henkisten demarien omille yhtiöille, kaiken syövä julkinen sektori, pasifismi, holtiton islamisointi jne. jne.

Hyvää apua ovat kylläkin antaneet myös muut henkiset demarit keskustasta ja kokoomuksesta eli ei sdp kaikkea vahinkoa maallemme ole sentään yksin saanut aikaan.

Aika kultaa muistot eikä Kaunaputki ole poikkeus.

pojat, pojat

Koska demarit loivat Nokian, niin sehän tarkoittaa, että Paavo I Suuri ansaitsee kaiken kunnian. Ja koska Mikael I Suuri oli Paavo I Suuren lähin neuvonantaja, niin itseasiassa Mikael ansaitsee kaiken kunnian. Ja koska Nokia, maa ja taivas oli jo luotu, niin ei jäänyt enää muuta paikkaa kuin Yle, jossa tekemätöntä työtä oli jäljellä.

Enään lautakasan takana itkua vääntää Matti I Suuri, jolle ei jäänyt muuta tekemistä, kuin johtaa Suomea seuraavat 100 vuotta, koska Nokia ja Yle olivat häneltä kiellettyä aluetta. Kaiken takana partaansa myhäilee Esko I Suuri, joka jotenkin onnistui kieroudella ja vääryydellä valtaamaan jalansijan Nokiasta, demareiden valtakunnasta. Siitä Paavo I Suuri ei ole vielä kirjoittanut mitään.

Seppo Mononen

Nokian kunniasta puhuessaan Lipponen viitannee siihen että kännykkään liitetyn sisäministeriön poliisiosaston aloitteesta kehitetty seurantasysteemi vauhditti merkittävästi matkapuhelinten myyntiä samanhenkisissä maissa.

koomikko

"SDP:n johtamassa teollisuuspolitiikassa nähtiin paremmaksi antaa yksityisen sektorin ottaa riski. Kukaan ei silloin tiennyt, että monialayhtiö Nokia tulisi luopumaan kaikesta muusta paitsi elektroniikasta. Sen jälkeen kun Nokian ratkaisu osoittautui oikeaksi, odottaisi, että selkeästi tunnustettaisiin Televan merkitys, kirjoittaa Lipponen."

Toisin sanoen, jos Nokia olisikin mennyt nurin ei demareihin olisi osunut minkäänlaista varjoa. Vaan nyt, kun menestystä on tullut, pitää edes jälkikäteen yrittää saada kunniaa itselleen.

Aimo Korkiakoski

Eipä tuohon paljon vaivaa tarvitse, kun hakeemuutaman vuosikymmenen takaisia faktatietoja.
Onhan tuo Lipponen melkein oikeassa.
SDP:tä parjaavien kannattaisi kannattaisi
etsiä tietoja, mitä kaikkea esim. kepu on vastustanut.
SDP:n aikaansaannoksiin on hyvä lisätä myös Neste.
Minä jopa muistan yrityksen perustamisvaiheet.
Olkaa niin hyviä ja etsikää faktoja, ettei koko ajan
tarvitse sontaa suoltaa.

Vieras

Ottamatta kantaa ssihen mikä puolue toimi tai ei toiminut, mutta Nokia itse on tuonut Televan merkityksen esiin. Sain vuosia sitten käsiini "Nokia-saaga" kirjan (taitaa olla Nokian joku mainoskirja) ja siinä Televan merkitys tuodaan selvästi esiin, myös niiden joidenkin yksittäisten myyntimiesten nimiä jne. jotka saivat pään auki keskusten kauppaamiselle.

Puhelimien alku oli radiopuhelimissa joista nämä nykyiset on kehitetty, niiden alku taas oli VR:n tarve siviilipuolelta ja tietysti puolustusvoimien ymmärretävä tarve tälläisille laitteille.

LassiHippeläinen

Nokia julkaisi oman kolmiosaisen historiankirjansa v. 2001, kirjoittajana Martti Häikiö. Sen rinnalla Marco Mäkisen kirja on viihdelukemisto. Häikiö omistaa Televalle kokonaisen luvun.

Mitä tulee politikointiin, en muista siihen lähteneen muita DX200-kehittäjiä kuin Lauri Melamiehen. Hänkin oli Kristillisen Liiton eikä Demarien listoilla.

HarriRautiainen

Aivan oikein. Puhelinkeskusteknologia tuli Nokialle Televalta. Nokialla ei ollut sitä ennen muuta kuin yritysvaihteen maahantuontia.

Mobiiliteknologian juuret johtavat Saloran Mobiraan, jonka Nokia eri vaiheiden jälkeen osti.

Lipponen on siinä mielessä oikeassa, että valtio satsasi isosti Televaan 1970-luvun alkupuolella.

<a href="http://saxontheweb.blogspot.com/2009/02/development-of-telecommunication... pioneerejä</a>

Vieras

Ei ole Lipponen ihan väärässä, jos ei nyt koko totuus siinä olekaan:

Wikipediasta:

"Televa oli valtion omistama tietoliikennealan yritys. Toiminta alkoi 1945 Espoon Leppävaarassa Mäkkylän kaupunginosassa. 1974 tuotanto laajeni Äänekoskelle.

Yrityksellä oli 1970-luvulla merkittävä rooli digitaalisen DX-200 puhelinkeskuksen kehittämisessä, josta tuli merkittävä vientituote Nokialle ja jolla on oma roolinsa matkapuhelinverkoissa [1]"

Käsitykseni mukaan Nokia sai myös suoraan merkittävää tukea teknologiakehitykseen valtiolta. Siinä olivat monen puolueen hallitukset mukana pelissä.

Vieras

Ja MINÄHÄN se Kennedylle sanoin, että kuuhun sitä on mentävä. Ja MINÄ sanoin Gandhille, että koitappa vähän hillitä itseäsi. Ja MINÄhän en ole suuruudenhullu. MINÄ olen PAAVO, se on jo vielä jotain suurempaa!

Ihme saivare tuo Paavo.

Jouko Heyno

Jos on, miten se näkyy? Sorsan viimeisestä hallituksesta lähtien harjoitettu politiikka on ollut johdonmukaista ja poikkeuksetonta M. Koiviston kuningasidean toteuttamista: Suomi lopetettava ja maa liitettävä eurooppalaisten suuryhtiöiden hallintoalueeseen.

Politiikkaa ovat toteuttaneet yhteisymmärryksessä kokoomusdemarit, kepudemarit, viherpiipertäjädemarit ja demaridemarit. Mihin tarvitaan noin monta demaripuheenjohtajaa?

Vieras

Kirjoitin palautteen Insinööriliittoon kun tuli ilmi että IL ja Matti Viljanen tukee Tarja Halosta presidentiksi. Kukin ännestää ketä äänestää ja tukee ketä haluaa mutta entisenä aktiivi liittoihmisenä olin aina perustanut jäsenyyteni sitoutumattomaan liittoon joka on nimenomaan jäsenten turvaksi olemassa. Tuli ilmi että samaa AY-sakkia on IL.

Joten ainakin yhden jäsenen Matti Viljasen julkinen tuki IL:n nimissä maksoi.

Ex- demari

Olin paikalla, kun eräässä kokouksessa päätettiin siitä, mihin keskusliittoon KVL: n pitäisi liittyä TVK: n ( pj. Riitta Prusti, sdp ) kaatumisen myötä. Paikalla oli kaksi KVL: n jäsentä ( silloin yli 60000 jäsentä) sekä mm:ssa eräs tuleva ministeri sekä Matti Viljanen että kokoomuksen ay- sihteeri. Viljanen, joka oli jo silloin kokoomukselainen insinööriliiton pj. ja kokoomuksen ay- sihteeri esittivät, että KVL: n tulisi liittyä SAK: hon. Me molemmat KVL: n edustajat vastustimme ehdotusta ja ilmoitimme välittömästi vievämme yhdistyksemme muuhun keskusliittoon tai eroavamme liitosta kokonaan. Sitemmin KVL liittyi STTK: hon.

RaivotautinenLepakko

Kyllähän Nokia pyyhki pääosin myös oman historiansa syntykaupungissaan. Jatkuva punaisten lakkoilu ja vetkuilu suututti kaikki Nokian johdossa ja suuri osa toiminnoista siirrettiin muualle.

Mitä Nokian kaupunki olisikaan tänä päivänä jos ao. taho olisi jäänyt sinne.

LassiHippeläinen

Martti Häikiön kirjoittamasta Nokian historiasta: "Nokia Aktiebolaget perustettiin 7.2.1871 Leo Mechelinin kotona Helsingissä." Johto toimi aluksi tehtaidensa luona Nokialla, mutta se oli niin hankalaa, että konttori siirrettiin takaisin Helsinkiin jo 1873.

Muista taustayhtiöistä Suomen Gummitehdas perustettiin 11.5.1898 ja Suomen Punomotehdas (Kaapelitehdas) 10.8.1910. Kumpikin Helsingissä.

Mainittakoon, että Nokian taajama (nykyinen kaupunki) otti nimensä yhtiöltä. Ei suinkaan toisinpäin.

LassiHippeläinen

Yhtiö otti nimensä kartanosta, jonka maille tehdas oli rakennettu. Tehtaan ympärille muodostui työntekijöiden asuinalue, jota ruvettiin kutsumaan tehtaan mukaan. Siitä muodostui Pohjois-Tammelan keskusta, joten kauppala otti nimekseen Nokia vuonna 1938.

Nokian kaupunkia ei olisi ilman yhtiötä. Tai ehkä olisi, mutta sen nimi olisi Mäkijoki tai Emäkoski.

Vieras

Ihailen vilpittömästi Paavo Lipposta.
Että voikin olla noin varma asiastaan. SDP ja Lipponen keksivät kaikki maailman hienoimmat asiat. Jacob Söderman aikanaan katsoi auringonlaskua Turun saaristossa ja sanoi, että tämä nyt ei sentään ole SDP:n kunnallisjärjestön aikaansaannosta. Söderman oli varmastikin oikeassa - se oli SDP:n puoluehallituksen, Sorsan ja Lipposen luomus!

hanari

Dementia on ihana asia Lipponen. Nokia seikkaili televisioiden ja tietokoneiden kanssa ja kun näytti, että koko pulju on menosssa kanttuvei, palkkasivat pahaa aavistamattoman Ollilan saattohoitajaksi. Mutta kuinkas kävikään? Vanhan kaapelitehtaan raunioille rakentui kaikkien naurama puhelintehdas.. Ja loppu onkin historiaa ilman demareita.

Kaarle Pieni

Eräässä TKK.n tilaisuudessa (80-l) Kairamo parjasi Valcoa,
minä olin sen ottanut uteliaisuudesta esille. Takanani istuva proffa kuiskasi minulle, että olennaisin virhe oli pieni koko (hän edellytti 2x).
Japanilaisilla oli ilmeisesti omat suunnitelmansa (tekniikka oli siellä alunperin peräisin USAsta), eli olisimme olleet joka tapauksessa hännänhuippuna.

Mutta oleellisin kysymys tänään on, miten Suomen yleensä käy teknistaloudellisesti? Mihin me tarvitsemme nuo kymmenet tuhannet suunnitellut maahanmuuttajat?

LassiHippeläinen

Jos nyt oikein muistan, Philipsin patentit estivät suurten kuvaputkien teon. Hitachi ei halunnut maksaa lisenssistä, koska patenttien määräaika oli menossa umpeen. Siksi Valcossa piti ensin harjoitella pienillä putkilla, ja siirtyä suuriin vasta lisenssien vapauduttua.

Demareilta loppui kärsivällisyys ja Valco ajettiin alas juuri kun työntekijät alkoivat oppia tehtävänsä. Pitkän päälle se oli onni. Konkurssista olisi tullut paljon suurempi, jos tehdas olisi ollut hengissä vielä, kun litteät näytöt veivät markkinat.

machdevelop

Mammuttihenkinen, mörkki ex pääministeri, nykyinen kaasuputkikonsultti Venäjän valtaapitäjien armosta on kolmannella lankeemuksella vieraan valtion palveluksessa, ehkä huomaamattaan! Norsunluutornista sinkoilee epämuistelmia,
kuin Kekkosen myllystä ikään, tavoitteena kuolemattomuus ja patsas Arkadianmäelle. Vaikea on ymmärtää, mitä kaikkea puolue onkaan tehnyt Suomen hyväksi sodan jälkeen sillä rahalla, mitä kotimaasta ja ulkomailta saatiin.

tha

Siis kuka Televan merkityksen on kiistänyt? Onkohan Paavolta jäänyt kaunaisuudessaan esin tuo Häikiön opus lukaisematta... Nimenomaan Televa piti ostaa pois, koska heillä oli oikeaa teknologiaa ja oli siinä kilpailuasetelma ja ideologiaakin mukana; pelko tietoliikenneteollisuuden valumisesta valtion käsiin. Nuo asiat on kyllä ainakin minun lukemissani opuksissa, joissa asiaa käsitellään, hyvin suorasti sanottu.

Ilmeisesti DX200:sen kehittäjien Keijo Olkkolan ja kumppaneiden sijaan eri teoksissa olisikin pitänyt kehua demareita :)

Ja demareiden pitäisi nyt taas keksiä jokin innovaatio, koska nimenomaan verkkopuolella on ongelmia...

Vallanmainiota

Lipposen mukaan KGB yrittivärvätä häntä kahdesti. Miten niin yritti ?

Lipposen lobbaama kaasuputkihanke ei ole puhtaasti ympäristö ja/tai energiapoliittinen hanke, vaan ensisijaisesti Venäjän ja FSB:n valtapoliittinen offensiivi ylivallan hankkimiseksi Euroopassa.

Siinä missä KGB epäonnistui, niin FSB onnistui loistavasti.

Martti Häikiö

Niitä, joita kiinnostaa todellinen historia eivätkä vain alatyyliset letkautukset, kehotan tutustumaan Nokia Oyj:n historiateokseni ensimmäiseen osaan Fuusio (Edita 2001), jossa kerron yksityiskohtaisesti, kaikki tiedot tarkkaan lähdeviitteillä dokumentoiden, sivulta 265 lähtien Televan ja Nokian yhteistyön ja kilpailun vaiheet.
Käsittelen asiaa myös 17.11.2009 ilmestyvässä uudessa teoksessani "Nokia. Matka maailman huipulle" (Edita).
Martti Häikiö
Professori

Allekirjoittanut

Paavo Lipponen on saanut huonoja vaikutteita Venäjältä ja yrittää Suomessakin kirjoittaa historian uusiksi.

Paavo Lipponen, Suomen historiankirjoituksen isä, todistaa uudessa Muistelmat I -kirjassaan (WSOY, 2009) kiistattomasti sen, että ilman demareiden ja erityisesti Paavo Lipposen kaukonäköistä teollisuuspolitiikkaa nykyisenlaista Nokiaa ei olisi olemassa.

Kaija Kuopila

Surullisimpia asioita, mitä demarit sai aikaan Koiviston ohjattua maan lamaa, on työelämän vääristymät. Nyt jokainen pätkätyöläinen /ikuisopiskelia vaatii pitkiä lomia ja jokainen yhdistyksissä huu-haata puuhasteleva vaalimainosten jakaja, joka elää valtion tuilla pitää itseään raskaan työn raatajana. Valitettavasti kokkareistakin esim. monet naiset
ovat hurahtaneet tähän "oikeinkoulutettujen uskonlahkoon" ja kun kokemusta kenelläkään ei työelämästä ole, huu-haa jatkuu. Tämä on demareiden pitkän aikavälin saavutus ja se on suomalaisille kallista ja tuhoisaa.
Katselkaapa ja vertaikaapa muuten Paavo Lipposen ja Paula Lehtomäen samanlaista itseriittoista määräilevää puhetapaa ja ilmeitä. Varjele isä Nitron Jeesus meitä suomalaisia molemmilta ! Amen !

joukoakoskinen

kääntää kelkkaansa: " . . talous ei ole vain ahneutta vaan myös toimintaa . . "
Yhtään toimenpidettä tosin esittämättä - rivien välistä voi lukea toiveen uudesta
lisärakennuksesta eduskunnalle.

Työväenpuolue Kokoomuksen suosio antaa työläisen työstävapauttamisideologialle
miettimistä.

Partiohavyton

Asevelisosialisteihin kuuluivat muun muassa Väinö Leskinen, Unto Varjonen, Aarre Simonen, Olavi Lindblom ja Penna Tervo. Heidän takanaan vaikutti myös äärimmäisen luotettava Väinö Tanner, joka oli välillä vankilassa, sotasyylliseksi tuomittuna. Lännessä on korkea elintaso. Paavo Lipponen on ojentanut Erkki Tuomiojaakin. Saddam (viikset joihin luotetaan) saatiin maailman riemuksi jo hirteen. Julman pyövelin KGB:n Paavo Lipponen tuomitsi. Pitää myös muistaa Lasse Lehtinen ja Martti Ahtisaari. Jutta Urpilainen ei palvele mielenosoituksilla yhteiskuntaa. Sosialidemokraatti Karl-August Fagerholm muodosti hallituksen heinäkuun 1958 eduskuntavaalien jälkeen. Hallitukseen tuli mukaan laaja kirjo puolueita. Kommunistit jätettiin älykkäästi osaavan ministerilistan ulkopuolelle. Lännessä viisas sosialidemokratia tukee Natoa.

Domanjana

Niin, tässä on hyvä esimerkki siitä röyhkeydestä ja utopistisesta omahyväisyydestä mitä demarius vain ja ainoastaan on. Demarit ja muut mätisäkit on lähinnä aiheuttaneet jatkuvan osake- ja työpaikkapaon Suomesta sairaalloisella sosialistisella SAK-SDP akselin politiikallaan. Se on demarien saavutus.

Vieras

Paavo Lipponen näyttää olevan demareille vielä melkoinen kiusa vaikka on vetäytynyt jo eläkkeelle.
Kun seuraa keskustelua on kansa ärtynyt Lipposelle niin pahasti, ettei se voi antaa anteeksi hänen toimiaan.
Lipponen omaa ärsytyksen taidon, kaikki hänen esiintulonsa on pelkkää miinusta demareille.

Yhteiskunnan vaikuttajana toimimisessa joutuu aina olemaan lähellä päätöksentekoa. Jos ihminen kokee kaikki itsensä aikaansaannokseksi, joissa hän on ollut vähänkin mukana, on hänen persoonallisuutensa vinoutunut.

Teollisuuden tekemisistä ei voi yksi poliitikko ottaa sulkaa hattuunsa, päätöksenteko on aina yhteispeliä mm. demareilla ei ole koskaan ollut yksin päätöksentekovaltaa Suomessa.

Lienee ajan ilmiö sotkea fiktio ja fakta keskenään, kun muistellaan vanhoja tapahtumia. Historian tasolla tästä on paljon haittaa, kun jälkipolvet yrittävät luoda omaa kuvaansa kunkin ajanjakson tapahtumista.

Nyt ajassa olevat voisimme antaa fiktiokirjoille jo oman arvosanamme tulevien historiantutkijoiden tueksi.

Keskustelu tälläkin palstalla osoittaa minkälaista arvonantoa Paavo Lipponen nauttii aikalaistensa keskuudessa.

Skiller

Mukava kuulla entiseltä päämieheltä tuoretta kokemusta lähihistoriasta, joka lienee enimmäkseen unohtunut.

Toiset sisustavat tuppeensahatuilla laudoilla, mutta toisilta ilmestyy tuppeensahatut muistelmat.

Muistelmat I sisältää sen vaaran, että jatko-osia ilmestyy. Ilmeisesti kustantaja kieltäytyi nimeämastä ykkösosaa: Paavo Lipponen - mainettaan parempi pääministeri.

joukahinen

julkisen sektorin tolkuton paisuttaminen. Subjektiivisten oikeuksien säätäminen lakiin, "ilmaispalveluiden" luominen,
palveluiden joihin kunnilla ei oikeesti ole varaa. Ja tietysi ennen muuta pienyrittäjyyden vaikeuttaminen ja
työllistämisen estäminen pykäläviidakolla. Suomessa kukaan ei halua yrittäjäksi jos vain on vähänkin toivoa valtion tai kunnan virasta.
Lipposen oma ansio on rikkaimman eliitin ( = poliitikot,
korkeimmat viranhaltijat, suuryritysten johtoporras ) verotuksen reipas keventäminen.

PSST

Seuraavassa osassa saamme lukea suuren salaisuuden: Sorsa ja Lipponen keksivät myös tekstiviestin ja se tapahtui SDP:n puoluetoimistossa!

Ainoaksi palkkioksi tästä Nobelin palkinnon arvoisesta innovaatiosta he saivat Saloran television ja stereot, jotka nekin laitettiin ullakolle.

Vieras

Demarien asiota?

http://www.cs.helsinki.fi/u/kerola/tkhist/k2000/alustukset/puhelinkeskuk...

"ADS uhattiin lopettaa moneen kertaan. Erityisesti ADS-projektin onglema Televan johdon mielestä oli, ettei Olkkola halunnut rakentaa uutta keskusta KKY:hyn perustuvalla tekniikalla."

"Televa ja Nokia perustivat puhelinkeskusten valmistusta ja myyntiä varten yhteisen Telefenno yrityksen 1970-luvun lopulla. Nokia oli ostanut lisenssin suosituksi tulleen Alcatelin E-10 keskuksen valmistamiseksi ja ADS:ää ajateltiin voitavan myydä rinnalla pieniin solmukeskuksiin. E-10:ä alettiin markkinoida nimellä DX 100 ja ADS:ää nimellä DX 200."

"Vielä 1980-luvulle tultaessa ADS-projektia oltiin lopettamassa määrärahojen puutteessa, mutta lopulta se saatiin kaupattua Suomen posti- ja lennätinlaitokselle Korppoon verkkoryhmän Houtskärin ulkosaaren solmukeskukseksi ja projekti saatiin viedä loppuun."
Yritys oli jo tuolloin Nokian enemmistö-omistama Telenokia Oy (ks. alla).

"Euroopan ensimmäinen täysdigitaalinen puhelinkeskus oli Telefennon DX 200 ja se otettiin käyttöön Korppoossa vuonna 1982."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Televa

"Suomen valtio myi osake-enemmistön Oy Nokia Ab:lle 1981 ja syntyi Telenokia Oy. 27.8.1987 yhtiö siirtyi kokonaan Nokia Oy:n omistukseen. 1992"

Eli ilman Nokiaa tämä projekti olisi ajettu alas. Televa (Lipposen mukaan siis demarit) eivät uskoneet DX 200:een vaan ko. valtionyritys yritti tappaa projektin monesti. Joten lopulta Televa myytiin Nokialle. Ilman tätä siirtoa koko ADS/DX-200 hanke olisi jäänyt mitä ilmeisemmin vain yhteen Korppooseen toimitettuun yksikköön.

Kannattaa lisäksi muistaa, että Televan juuret ovat Puolustusministeriössä (Radiopaja/Sähkölaboratorio).

SDP:n ansiot

Erkki Liikanen olisi halunnut myydä Nokian Ericsonille. Onneksi ei onnistunut. Lipposen ja Erkki Tuomiojan näytöt teollisuuspolitiikasta Soneran kanssa puhuvat myös omaa karua kieltään. Tuomioja viivytti viimeiseen asti myyntivaltuutuksien myöntämistä kansallisen omistuksen turvaamisen nojalla silloin, kun hinta oli huipussaan ja ostajia olisi ehkä löytynytkin. Ykkösvaihtoehdoksi jäi lopulta se, että Lipponen myi Soneran Telialle pilkkahinnalla. Soneran arvo oli parhaimmillaan enemmän kuin samaan aikaan Norjan valtion öljyrahaston arvo. Mitenköhän vertailu kääntyy nyt?

Enkä edelleenkään oikein usko, että missään tilanteessa hallitus on ensisijaisesti se, joka tämän maan liike-elämää pyörittää - enemmänhän se on sitä paitsi hankaloittamista.

tha

Tosin silloin kun Erkki on ilmeisesti (itsellä ei asiasta ole tietoa) tuommoisia kuvitellut niin suurimpia omistajia olivat suomalaiset liikepankit.

Maasta en tiedä, mutta eikö tuo Obama ainakin nyt aika demari ole ;)

mts

Tässä on saanut parina iltana seurata mielenkiintoisia TV-elokuvia: Jäätteenmäestä ja eilen Thatcherista. PIenellä nöyryydellä Thatcher olisi varmaan vieläkin vallassa. Sitten voikin ottaa Vanhasen kommentit tämän hetkisestä luottamuksestaan, Kekkoseen saakka ei tarvitse mennä. Mutta Lipponen on näitä samoja ihmisiä, jotka valta turmelee: ei tarvitse epäillä itseään, jees miehiä riittää.
Sen täytyy olla niin, että valta muuttaa pysyvästi aivot tiettyyn omaan erehtymättömyys-moodiin. Normaaliin aivotoimintaan ei ole paluuta.

Kaija Kuopila

Jokainen nyt jo tietää, että "tavisten" asema ei EU hun liityttäessä kohentunut, kuten monen muun maan kansalaisten. Kertooko Lipponen kirjassaan mihin JUURI SUOMEN EU TUET KATOSI ja miksi juuri Suomen maaseutua autioitetaan. Sudetkaan ei saa juoksenella muiden EU maiden maaseudun raitilla. Onko politiikkomme luvanneet autioittaa maan EU herrojen sudenmetsästys alueeksi ? Päätellen siitä millä innolla Lipponen ajaa kaasuputkiasiaa ja nähtävästi myös tunnelia Viroon, ollaan Helsingin aluetta, maan ainutta laajenevaa aluetta, liittämässä Venäjän Pietarin ja Viron Tallinnan yhteyteen.

raiwo

pian Paavo on euroopan kuningas ja sitten onkin aika julistaa hänet jumalaksi joka määrää SDP:n pakolliseksi uskonnoksi kaikille ja sitten on niin kivaa!

ps. Paavo on itse suunnitellu uuden nokia N900 puhelimen ja koodasi maemon siihen iltapuhteinaan, varmaa tietoa hevosmiehiltä!

vaiheita seurannut

Olihan Televa valtiollisen posti ja lennätinlaitoksen korjausosasto. Siellä oli suunnitellut jopa omaa tietokonetta ja arp ajan matkapuhelimia tehtiin melkein sarjatuotantona. Kulut firmassa karkasivat kattoon ja se oli pakko lahjoittaa jonnekin saneerattavaksi. Televan ja Nokian matkapuhelimethan tehtiin 1970 luvun loppupuolella Saloran tehtailla Salossa.
Televan meinasi käydä kuin Valcon.

Gösta

Luottomies Jungnerin Yle ehtinee jo illalla valistamaan mitä Lipponen todellisuudessa tarkoitti.

Torjuessaan kaksikin KGB:n agentin lähentely-yritystä hän asetti paalun jonka yli ei tultu. Peräänantamattomuudella pakotettiin KGB ja lopulta NL polvilleen.

Kaikki muu Lipposen tominnassa on aina palvellut lopullisen ratkaisun etsimistä.

Paavo-Ilmari

Lipponen on kasvanut aikuiseksi ja sanoutuu irti täydellisestä typeryydestä. Sopii äärimmäisen hyvin EU:n presidentiksi, kuten myös Ahtisaari. Paavo Lipponen ei ole syypäänä Tarja Halosen tuomaan stalinistiseen köyhyyteen. Köyhyys leviää meille pahan valtakunnasta ja se voidaan torjua vain Naton avulla rehellisesti. Miten voisimme lisätä ja monistaa tuhatkertaisesti yhä mustia? Pahan poistaminen nostaa elintasomme.

Tom B

Lipponen onnistuu olemaan sekä oikeassa, että väärässä.

Nykyisen NOKIA:lta lähtöisen historian mukan Jorma Ollila keksi matkapuhelimen ja loi markkinat niille tyhjästä. Ennen Ollilaa kukaan ei ollut koskaan esitellyt mitään laitetta jolla olisi voinut ottaa langattomia yhteyksiä.

Sulo Hytonen

Kun ikää tulee niin itsekukin alkaa muistelemaan menneitä. Mitä enemmän muistelee, sitä enemmän muistaa. Mikä vielä merkillisempää, mitä kaukaisemmista asioista on mysymys sitä kirkkaammin tuntuu muisti pelaavan. 20-vuoden kuluttua Paavokin alkaa muistamaan omia pääministeriaikojaan.

Sonera

Suostuuko Lipponen ottamaan kunnian myös Soneran 25 miljardin markan hassaamisesta Saksan UMTS -lisenssiin. Ymmärtääkseni hän on yhdessä muun politbyroon kanssa tähän mennessä liukkaasti luikerrellut tuosta kunniasta/vastuusta.

Voisiko joku terävä toimittaja vaikkapa sieltä Uudesta Suomesta kysästä tätä Lipposelta ja miksei myös Niinistöltä.

Pysytään totuudessa

Lainaus Uuden Suomen artikkelista ensin:
"- Martti Häikiön ja muiden Nokian tarinan sepittäjien yritys varata kunnia Nokian menestystarinasta vain nokialaisille kertoo tarinoiden kertojien puoluepoliittisesta vinoutumasta kuin tosiasiallisista tapahtumista. <ul>SDP:n johtamassa teollisuuspolitiikassa nähtiin paremmaksi antaa yksityisen sektorin ottaa riski.</ul> Kukaan ei silloin tiennyt, että monialayhtiö Nokia tulisi luopumaan kaikesta muusta paitsi elektroniikasta. Sen jälkeen kun Nokian ratkaisu osoittautui oikeaksi, odottaisi, että selkeästi tunnustettaisiin Televan merkitys, kirjoittaa Lipponen"

Lainaus Häikiön Nokia trilogiasta: Fuusio, sivut 270-271 (osa 1).
"Kun sopimus lopulta hyväksyttiin Televan hallintoneuvostossa yksimielisesti tammikuun alussa 1977, sanelivat sosiaalidemokraattiset jäsenet Erkki Liikanen, Pertti Paasio, Helge Pöyry ja Veikko Heiskanen sekä kansandemokraattinen jäsen Anna-Liisa Hyvönen pöytäkirjaan seuraavan lausuman: <ul>...kokemukset 50-50 omistuspohjalle rakentuvista valtion ja yksityisen teollisuuden yhteisistä yrityksistä eivät ole olleet yksinomaan myönteisiä. Tästä syystä olisimme pitäneet parempana esim. sellaista ratkaisua, jossa... kolmas osakas vaa'an kielen asemaan...lähinnä Suomen Pankki. Julkisen vallan enemmistöasema on voitu myös perustella sen takia, että valtio on keskeinen ostaja perustettavan yhtiön markkinakentässä."</ul>

Tämä ei mielestäni tue Lipposen kuvaamaa SDP:n tavoitetta antaa yksityisen sektorin kantaa riskiä - vaan ihan päinvastaista eli halua ottaa enemmistövalta valtiolle.

Kaija Kuopila

Meillä on nyt 2 omasta mielestään mainiota ja mainettaa parempaa pääministeriä. Miksiköhän se ei näy suomalaisten hyvinvoinnissa, vaan kansainvälisissä vertailuissa valumme kokoajan alaspäin kuin lehmän häntä. Siispä täytyy kysyä, minkä maan kansalaisten etujen mukaan he ovat toimineet ?

Vieras

Nokian ja Televan historia lyhyesti vanhoin kaskuin kuvattuna:
1970-luvun alussa SPD teki päätöksen, jonka mukaan Suomen elektroniikkateollisuus tullaan ottamaan puolueen haltuun. Ongelmana vain oli, ettei SDP:ssä ollut oikein käsitystä siitä, mitä elektroniikkateollisuus oikeastaan tuotti. Asiantuntevimpien puolueen edustajien mukaan tuote oli elektroniikka. Pieni tehdas tuotti yhden elektroniikan vuodessa, keskikokoinen kaksi elektroniikkaa ja suuri elektroniikkatehdas sanokaamme kolme elektroniikkaa vuodessa. Kun Imatran terästehtaalta joutui huomattava määrä väkeä työttömäksi, keksi Jouko Nordell esittää kuvaputkitehtaan perustamista Imatralle työllisyystilanteen korjaamiseksi. Tähän demarit Sorsan johdolla hanakasti tarttuivatkin. Koska tuote oli high tech'iä, piti työntekijöille tietenkin suorittaa tarkat soveltuvuuskokeet. Ne onnistuivatkin niin hyvin, että kun ensimmäisen kerran äänestettiin pääluottamusmiehestä, sai sosdemehdokas 374 ääntä ja kommunistien ehdokas vain 13! Koko saattoi olla teoriassa eräs syy kannattamattomuuteen, mutta koska saanti tuotannosta oli erittäin alhainen suuren susimäärän vuoksi, ei kanattavuutta edes päästy koskaan vakavasti mittaamaan. Kohteliaat japanilaispartnerit vaikenivat todellisista ongelmista. Mitä tulee suunniteltuun Nokian ja Televan yhteistyöhön, oli SDP:n edustajien mielessä kuuleman mukaan päätuotteena yhdistetty automaattinen puhelinkeskus ja paperikoneen nopeudenvartija (Valmet). Muuten, jos tämä tuntui vitsiltä 70-80-lukujen taitteessa, niin katsokaapa nykyistä Nokian kehittynyttä kännykkää. Yhtä hyvä vitsi olisi ollut, jos joku olisi kuvaillut tällöin käännykän, joka paisi toimii puhelimena, niin se on myös valokuvauskone, kaitafilmikamera, telex, levysoitin, suunnistuslaite, TV(!), ajanvietepeli etc.

Vieras

SDP:n Mönkäre möi Partekin Koneelle. Koneen pilkkoessa sen, myyntituloja kertyi hankintahinnan verran ja jäljelle jäi vielä paras lastinkäsittely bisnes, joka tunnetaan nyt nimellä Cargotec. Siinä näkyi demareiden osaaminen ja tieto-taito teollisuudesta.

Vieras

puoluekokouksessa määriteltiin e=mc exp 2.
Lisäpöytäkirjassa luotiin perusta suhteellisuusteorialle, määrättiin aloittamaan Nokian digitaalinen teollissuustuotanto, keksittiin sähkölamppu,kehiteltiin sähköautoa ja perustettiin Telava JA Valko -yksisilmäinen hevonen. Juuri näihin faktoihin tukeutuen luovutettiin Freudenthal-mitalli Paavo the big-slow I:lle.

Tepa

Kun Nokia menestyy erinomaisesti, löytyy selitys, joka osoittaa kunnian kuuluvan merkittävässä määrin demareille. Kun joku asia kusee täysin (Valco), löytyy selitys, joka osoittaa, että muut ovat syyllisiä eikä demareille kuulu mitään vastuuta.

Paavon näkemys demareiden roolista Nokian menestykselle on vähän sama kuin väittäisi bändin suosion johtuvan loistavasta roudarista. On selvää, ettei sosialidemokraattisella teollisuuspolitiikalla ole osaa eikä arpaa niihin liikkeenjohdollisiin ratkaisuihin, joiden ansiota Nokian menestys on.

Mies Stadista

Matkapuhelimen kehitys ideasta kuluttajatuotteeksi ei missään nimessä ollut suoraviivainen. Kun riittävästi etsitään polkuja, löytyy vähintään jostain joku sosiaalidemokraatti tai yhdistys, jossa joku on äänestänyt sdp:tä Lipposen väitteet ovat yksinkertaisesti absurdeja.

Häikiön historiankirjoitus vaikuttaa yksinkertaisesti uskottavammalta kuin Lipposen (sdp) yritykset sdp:n roolin korostamiseksi; puolueen nykyinen alennustila huomioiden.

Vieras

Mitä tulee tuohon Lipposen piikittelyyn Uudesta Suomesta nykyisessä muodossaan, olen varma, että oikeassa Lipponen on.

Mutta minä sen sijaan ryhtyisin kyselemään jos kontakteja olisi, että kenenkä varoilla ja rahoilla Nokian alkutaival rahoitettiin.

Ettei vaan olisi tuolloin käynyt niin, että suomalaisten varoilla ja rahoittamilla halpakorkoisilla lainoilla Nokia aikoinaan luotiin.

Mutta nyt on käymässä niin, että lukuisat suomalaisten miljardit Nokian lainoituksen myötä ovat jäämässä pelkäksi, entiseksi kuuluisaksi vessapaperiksi, uusien osakekauppojen myötä - kiinalaisten hyväksi.

Venäläinen eikä kiinalainen paperi ole koskaan vielä tähän päivään mennessä kelvannut edes toilet-paperiksi.

ristoolavi

Minä muistan, kun tulin vuonna 1974 suurehkoon suomalaiseen tehdasfirmaan töihin. Kaikki oli tietysti uutta ja ihmeellistä. Siellä oli myos uusi Nokian puhelinkeskus. Myöhemmin keskustelin keskuksen hankkineen insinöörin kanssa laitteesta. Hän tuntui tuntevan asiansa. Hän kertoi, että keskus oli käänteentekevä, se oli digitaalinen. Se oli tekniikaltaan ylivoimainen. Hän kertoi myös, että laite oli entisestä Televasta tullut tuote. Muistuma 35 vuoden takaa. Ei savua ilman tulta!