Lauantai 21.10.2017

Tuntipalkka, jossa nähdään ongelma

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.10.2009 08:19
Päivitetty: 
29.10.2009 10:11
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Maatilat tuottavat paremmin kuin viljelijät antavat olettaa, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Viljelijät arvioivat usein työtuntinsa yläkanttiin ja laskevat oman pääoman määrän suosituksia suuremmaksi. Kirjaukset vähentävät viljelijäperheiden palkaksi jäävää maataloustuloa.

- Tarkastushavaintojen mukaan kannattavuuslaskennan lähtötietoihin sisältyy huomattavaa arvionvaraisuutta. Tämä koskee erityisesti viljelijöiden kirjaamia työtunteja. Myös laskennassa käytetyn tuntipalkan määrittelyyn liittyy ongelmia, VTV ilmoittaa tiedotteessaan.

Maaseudun työnantajaliiton palkkatilaston mukaan maataloustyöntekijän vuoden 2007 kokonaiskeskituntiansio on 9,6 euroa. Tämä pitää sisällään peruspalkan, ylityökorvaukset ja muut palkanlisät.

VTV:n mukaan kannattavuuslaskelmissa perusteena käytetään kuitenkin tuntihintaa, jonka viljelijä joutuisi maksamaan, jos hän teettäisi kaikki omat työnsä ostopalveluna. Tällöin hän joutuisi hankkimaan työvoimaa
myös vakinaisen työntekijän loma-, sairas- ynnä muille vapaapäiville. Kun näistä aiheutuvat lisäkustannukset otetaan huomioon, MTT päätyy tuntipalkkaan 12,6 euroa.

MTT:n laskennan logiikkaa VTV pitää ongelmallisena. Omien töiden teettäminen ostopalveluna ei ole VTV:n mukaan viljelijänä toimimisen lähtökohta.

VTV:n mielestä maatalouden kannattavuuden laskennassa pitäisi keskittyä yritystoiminnan yleisiin tunnuslukuihin, jolloin vertailu muihin toimialoihin olisi helpompaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Ovatko nämä VTV:n virkamiehet aivan pöhköjä?

Maatilan tuottavuus ja viljelijän tuntipalkka eivät ole sama asia.

Eihän yritystenkään tuottavuutta lasketa työntekijöiden palkan perusteella! Tai edes toimitusjohtajan palkan perusteella!

Tuollaisille virkamiehillekö me veronmaksajat maksamme palkkaa, jotka eivät erota pässiä hevosesta!

Oikein kuvottaa miten heikkotasoista valtion toimintaa. Ei ihme että joku Destia oli kuin havumaja.....

Vieras mies tuli taloon

Kaupunkilaisena olen aina ihmetellyt, miten alle 10 euron tuntipalkalla voi ostella Volvon ja Mersun maastureita, yläpitää viimeisintä traktori-, leikkuupuimuri- jne. kantaa, rakennella miljoonanavettoja jne. Valtiontalouden tarkastusvirasto vahvistaa epäilyni oikeaksi: kepu pettää aina. Siis aina.

Yrittäjä

Maataloustuotannon koneet, laitteet, rakennukset yms. kuten leikkuupuimurit, traktorit, navetat yms. ei osteta sillä 10 euron tuntipalkalla. Yritystoiminnassa, kuten maataloudessakin, niin landella kuin kaupungissakin, näiden kaikkien työkalujen osto on menoerä, joka rahoitetaan yrityksen (maatilan) tuloista. Tulot - menot = voitto = yrittäjän palkka = 10 e/h. En ota kantaa siihen, onko maatalousyrittäjän palkka 10 euroa tunti vai miljoona euroa vuosi. Tulopuolelle lasketaan maataloustuotteista + tukiaisista saatava hinta. Itse en lähtisi pitämään 100 lehmän navettaa ja 200 hehtaarin maatilaa alle 50 sentin maitolitran hinnalla.

Maaton

Ensin ihmettelet, kysyt ja sitten päättelet asian olevan jotain, joka oli ilmeisesti jo ennalta päätetty hypoteesisi. No voin kertoa, että vieraalla pääomalla niitä ostetaan. Maatalous on yksi niistä pahimmista pääomavaltaisista aloista ja siellä on pakko vetää velat koko ajan tappiin. Eikä kukaan rakentele huvikseen miljoonanavettoja vaan vaatimukset niihin tulee valtiovallalta/Eulta/ties keltä.

Miten voi olla, että ns. kaupunkilaisten fantasioissa maatalous on ilmainen rahantekokone, mutta kukaan teistä ei kuitenkaan ikinä päätä ryhtyä maanviljelijäksi. Tiloja on myytävinä pilvin pimein myös kasvukeskusten ympärillä.

Vieras

Viljelijäväestöön kuuluvana minun piti lukea tuo juttu kolmeen kertaan, enkä sittenkään sitä kyennyt ymmärtämään.
Mikä oli se ongelma tai rikos?

Kommentoijille sen verran, ettei ole ketään joka minulle maksaa mitään tuntipalkkaa, vaikka kuinka valehtelisin työtuntini yläkanttiin. Minun tuloni määräytyvät siinä kun vuoden lopussa lasketaan yhteen tulot ja niistä vähennetään menot. Tästä erotuksesta maksan verot aivan voimassa olevien säädösten mukaan.

Totta on että esimerkiksi ostamalla jonkin koneen, voin pienentää tulojani,kun saan ostoksen vähentää poistojen kautta USEAMMAN vuoden aikana. Vitsi vain on siinä että konekauppias vie ostoksesta sen rahan kokonaan, verottaja minun pienessä tuloluokassani vain kolmasosan. Eli ei se verojen välttäminen turhilla koneostoilla kovin järkevää taloudenhoitoa ole. Varsinkin kun elääkin pitää eli niitä tuloja pitää olla jotta voi normaalit elämiseen kuuluvat menot maksaa.

Niistä isoista investoinneista ja komeista koneista sen verran, että kokemukseni mukaan ne on yleensä kyllä hankittu velaksi. Mitä ökympää menoa näet, sitä enempi kyseinen isäntä on korviaan myöten veloissa. Pellot ja metsät ovat pankin kannalta varmoja vakuuksia, joten viljelijöiden velkaantumiskykyä saatte toki kadehtia. Velkaa tilat ovat aina saaneet helpommin kuin keskiverto palkansaajat.

Toki on myös tiloja joissa sitä varallisuutta oikeastikkin on. Se vaan on tullut varsinaisen maataloustuotannon ulkopuolelta. Iso metsäomaisuus, muutama kilometri tonteiksi kelpaavaa rantaa, peltoja kaupungin rakennuskaava-alueella. Sieltä sitä täpäkkää saattaa irrota ihan mukavasti. Valitettavasti kyseiset maatilat ovat pieni vähemmistö. Aivan samoin muuten on olemassa kaupunkilaisia ja palkansaajia joilla on sen työtulon lisäksi perittyä tms omaisuutta josta irtoaa mukavaa lisätuloa. Suomessahan on aina ollut varmin tapa rikastua se, että valitsee itselleen varakkaat vanhemmat.

Jos tämä viljelyhomma oikeasti olisi niin helpoa ja tuottoisaa kun täälläkin annetaan ymmärtää, niin miksi tilojen määrä on viisikymmentäluvulta asti kokoajan vähentynyt? Suorastaan romahtanut. Eikai kukaan olisi valmis luopumaan kultakaivoksesta? EU-aikanakin maatilojen määrä on puolittunut. Eikä todellakaaan ole ollut mitään viranomaista joka olisi määrännyt jotkin viljelijät lopettamaan ja toiset jatkamaan. Ihan siinä on markkinatalous puhunut.

Itse olen toistaiseksi jatkanut maanviljelyä, vaikka huomattavasti parempiin vuosiansioihin pääsisin ns toisen töissä. Mutta satun arvostamaan tätä itsenäistä työtä luonnon parissa sen verran paljon, että toistaiseksi olen jatkanut. Elämänlaatua kun ei voi mitata yksistään rahalla.
Toki tämän ratkaisuni mahdollistaa osaltaan se, että puolisoni tekee ihan sitä normaalia palkkatyötä.

Minä en nyt huutanut, mesonnut enkä mennyt henkilökohtaisuuksiin, vaikka se näyttää näillä palstoilla olevan yleinen käytäntö. Toivottavsti joku silti jaksoi tämän mielipiteen lukea.

Vieras

Ainahan on ollut selvää, ettei viljelijät ole koskaan tyytyväisiä.. aina pitäisi saada lisää liksaa... eli TUKEA jonka maksavat veronmaksajat. Jos on ylituotantoa, tuetaan vientiä verovaroista, jos kato, saadaan katokorvauksia verovaroista...

Onhan absurdia, että viljelijä saa tukea lähtökohtaisesti hehtaarille enemmän kuin on hehtaarin viljelykustannukset... ja siihen päälle myyntivoitto... Ei kestävä markkinatalous niin toimi...

Kolhoosit ja sovhoosit tulee mieleen ;-)

Kovin kateellinen

>> Jos maatalouden tuotto jaetaan tehdyillä työtunneilla<<
Olen hieman seuraillut nk. maatalousalueella isäntien työtuntien muodostusta. Jos lasketaan kaikki ne tunnit, jotka isäntä on poissa emännän vierestä, niin kyllä tunteja kertyy. Mutta onko ne tunnit kaikki tarvittu maatilan vaatimiin töihin?
Maatilalla on esim. aika paljon tilan tarvitsemia työkoneita, mutta ne koneet soveltuvat erinomaisesti myös muuhun käyttöön. Esim. kaivinkone joka on hankittu omien reunaojien aukipitoon, sopii yhtähyvin myös alueen mökki- ja omakotirakentajien perustan kaivuun ja tontin tasaukseen.Kuten myös traktori peräkärryineen naapurien maa-ainesten kuljetukseen. Traktori talviaikana naapurien pihojen auraukseen, jne. Kun metsässä väistämättä kuolee puita pystyyn ja ne eivät kelpaa myytäväksi puutavarayhtiöille, niin ne voi sahata/sahauttaa lautatavaraksi ja taas on se mökin/omakotitalon rakentaja, joka niitä tarvitsee. Ja arvatkaapa näkyykö tämä ansio verotuksessa, ja varsinkin kun se työ on tehty käyttäen verotonta polttoainetta. Joten kyllä niitä työtunteja kertyy, eriasia on, onko ne maatilan tarvisemia työtunteja.

gibbo

Ilman alotustukea tulee homma kalliiksi, kun tilan hintaa ei voida painaa alas (oltava alle 20 % käyvästä arvosta jos haluaa hommassa olevan vähänkään liiketaloudellista mieltä). Tällöin nimittäin lahjaverohuojennusta ei voi saada eli tulee kovat mätkyt.

vinbju

Jos olette vain katselleet osallistumatta maatalouden töihin, ette tiedä mitään.
Karjataloudessa ollaan kiinni 24/7, lehmät on lypsettävä, ruokittava ja navetta puhdistettava joka päivä, poikimisaikaan saat päivystää ympäri vuorokauden. Maatalouslomittajien saanti on arpapeliä ja lomitusten määrä vuodessa jää kirkkaasti alle teollisuuden työntekijöiden vapaiden.
Kesällä työpäivät ovat pitkiä, koska toukojen teosta sadon korjuuseen asti 12 t päivä ei tahdo riittää. Talvisin karjahomman lisäksi tehdään metsätöitä, kun päivä on lyhyt, jatketaan keinovaloissa.
Ei katselijoista näihin töihin ole, kateellisista puhumattakaan. JOs traktori on iso ja kallis, johtuu siitä että halpa työkalu ei kannata. Se mersu on haettu saksasta ja on kymmenen vuotta vanha, tosin siisti.
Ja kaiken muun päälle sitten tämä h-tin paperisota, jossa menee sitten illat ja joskus yötkin.
Jos kateellisilla halua ja kykyä, Suomessa on monta maatilaa vailla jatkajaa, siitä vaan!

KKalevi

Kerran vuodessa viljelijä tekee itselleen kysymyksen: Maksanko tuloistani veroa vai ostanko uusia koneita? Vastaus on aina, että ostan uusia koneita, jotta saan poistoilla minimoitua veroni.
Tämän takia Suomen maatiloilla on 2-3-4 uudenkarheaa traktoria, joista uusimmalla 4 vedolla kakarat menevät kouluun 15 täytettyään.

KMa

pitäisi traktori myynti olla paljon paljon suurempaa.

Toisaalta noiden ostaminen kyllä tarkoittaa sitä että duunarilla metallipajoissa riittää töitä. Viljelijä koneen hankinta liittyy kyllä siihen ajatukseen kehitänkö tilaa vai alanko jäähdyttelemään. On aivan ymmärrettävää että ihmiset joiden puolesta muut tekevät kehittämiseen liittyviä päätöksiä pitävät niitä outoina.

Jarkko123

Ottakaa huomioon, että maanviljelijä viljelee peltojaan suomessa vain 6kk vuodesta, mutta saa siitä koko vuoden keskiverto duunarin palkkaa vastaavan summan rahaa. Tarkasti laskien ei farmari varmasti työskentele edes 6kk vuodessa jos lähtökohdaksi otetaan se, että keskiverto duunari tekee 21,5 7,5h päivää keskimäärin kuukaudessa.

Itsellenikin kelpaisi työ jossa saan 6kk työskentelyllä, joka vuosi 6kk lomaa ja josta kuitenkin saa keskiverto duunarin vuosipalkan, joka on noin 30 000€ vuodessa. Keskiverto duunarilla kun on vain se yksi kuukausi lomaa vuodessa ja uran alussa ei edes sitä.

Aina tietysti löytyy tiloja, joilla on joku hehtaari peltoa joita tuoda julkisuuteen ja itketään kannattamattomuutta ja vaaditaan lisää tukia.

KMa

Minulla on työpäiviä vuodessa 190 eli hieman yli tuo 6kk ja palkkani on yli 40 000 vuodessa ja olen täysin vieraalla töissä ja kaiken lisäksi samanlaisissa töissä on noin 70 000.

Tälläkin hetkellä ay-liike johon kuulunon sitä mieltä että miun palkkaani pitää nostaa ylöspäin, jota voisi kutsua yhtälailla itkemiseksi jne.
Suoraan sanoen valituksesi tuosta 6kk on jokseenkin huvittava, koska minulla palkkatyössä on juuri tuo työaika. On myös hassua että jotkut laskevat ne työpäiviksi jotka maataan kotona, sillä kyllä ne ovat sitä vapaa-aikaa yhtälailla kuin onns. lomaviikkokin.

Vieras

jaahas taas näkee kun sellaiset kommentoi jotka eivät tiedä yhtään mitään maatilalla tehtävistä töista.Maatilalla ei työt eivät rajoitu arkisin 7-15.30 väliselle ajalle vaan töitä tehdään vaikka kellon ympäri tarpeenvaatiessa.7 päivää viikossa ja jos ei välttämättä tehdä mitään niin on se kuitenkin varuilla oloa koko ajan.Ei karjatilalliset voi yht äkkiä lähteä esim pekkasille tai sairaslomalle

Vieras

Maalaisliittokin piti vahtaa keskustaksi,luulivat silloin aikanaan ettänimenvaihdos toisi lisää kaupunkilais äänestäjiä.
Ei niin hölmäa kaupunkilaista pitäisi suomessa olla että kannattaa keskustaa sehän olisi sama kuin kusisi omaan taskuun.Mitä keskusta tekee semmoista,että ansaitsisi edes nimensä,se on puhdas maalaisliitto,tupauunojen puolue.Suomi maksaa koko eun suurinta kansallista maataloustukea,siis tähän osallistuu koko Suomi.Maajussit pitäisi saada maksamaan veroja niinkuin muutkin veronmaksajat,eikä aina odottaa niitä tukiaisia,jos ei kannata lopettakoon viljelmänsä ja menköön töihin niinkuin muutkin kunnon veronmaksajat.

hanari

Aivan oikea huomio oli, että palkka ei ole maatilayrityksenkään tuottavuuden mitta. Maatilat ovat yhdistymässä järkeviksi suurtiloiksi ja siinä yhteydessä maatila muuttuu rahaksi. Peltojen hintaan on EU-aikana tullut 10 - 15 tuhatta euroa tukiasilisää hehtaarille. Lisäksi kauppatavaraa ovat tila- ja tuotantotuet. Ja lopuksi jää vielä koneita millä voi urakoida aikansa kuluksi.

Eikä ne työpäivät ole verrattavissa teollisuuden työpäiviin. Aika rentoa meininkiä se on. Kaukana pakkotahtisesta tuotantotyöstä. Metsätyötkin ovat "risusavottaa". Varsinaiset korjuutyöt teetetään ulkopuolisilla urakoitsijoilla ostajan toimesta. Paperityöt tekee tilitoimisto, ellei ole paljon salattavaa.

9 - 12 euron tuntipalkka yksinkertaisesta maataloustyöstä on paljon. Monet siivoojat joutuvat tyytymään pienempään palkkaan vaikka työ on raskaampaa ja likaisempaa eikä työajatkaan kovin inhimillisiä ole.

Ja maatilayrittäjyys on aina valintakysymys. Jos haluaa olla elämäntapaintiaani, siitä vaan, mutta omalla kustannuksella kiitos!

Hei vain

Kuule, minä palkkaan sinut sikatilalleni rengiksi kaheksi viikoksi. Maksan sinulle tuntiliksana semmosen kaheksan euroa, mikä itelle taitaa käteen jäähä? Makselet siitä sitten verot vielä. Katotaan sen kahen viikon jälkeen, millanen on mieli sitten.

Päivä menis vaikka tällälailla:

6.00 herätys ja sikalaan. Pistät myllyn päälle ja rupeat jauhoja tekemään. Mittailet rehut valmiiksi. Kulet pitkin käytäviä ruokkimassa jokaikisen 200 elukkaa. Sitten otat lantakolan käteen ja alat paskaa kolaamaan kulettimen alle. Kato, tuollapa kohta porsii, täytyy jäähä sitä kahtelemaan. Sitten hajet olkia kärrillisen olkitallista ja levittelet kuivikkeet kaikkiin karsinoihin.
Porsiminen alkaa ja yhellä on napanuora kaulan ympäri, kumihanskat käteen ja koplaamaan.
Seuraavana pitää salvaa tuo männä viikolla syntynyt poikuea ja hampaat katkoa.

Kappas, kello käypi yhtätoista, vois vissiin mennä aamupalalle.

12: Jyvät lopppuu, pitää lähteä raktorilla vuokrapeltojen laitaan 20 kilometrin päähän kuivurille hakemaan jyväkuormia, rehuauto tulee ja possuja tulee teurastamo hakemaan. Hakekuljetin mänee tukkoon, pitää se korjata että saapi lämmintä.

Ruokaa vissiin siinä viiden aikaan.

18: Otetaan taas se kola käteen ja pistetään jyvät myllyyn. Katotaan että aamuset possut on elossa ja syövät. Siemennetään pari ensikkoa.

Kaheksalta pääsee sitten syrjälleen, jossei joku mää rikki tai.

Ja seuraavana päivänä sama uuestaan. Ja sitten sesongin mukaan tähän päälle vielä kulotukset, kynnöt, äestykset, kylvöt, lannotukset, hukkakauran kitkuu, myrkytykset, puimiset, paalaukset, kuivaukset ja mehtän hoito.

Tervetuloa vaan, minun elämään. Tuossa olis naapurissa tila vapaana ja peltoa vuokrattavana.

Dragoni

Voi kiesus tee kaupunkitollot ootta tyhymiä.

Itte oon nuoruuteni maalla asunu ja sielä työskennellyt.
Kyllä siihen työhön menee se 24/7.
Tietenki se välillä on helepompaa mutta ei voi siltikään lähtiä esim ihan randomilla vlopun viettoon johki kylpylään yms.
Sen haluaisin nähä että joku kuka puhuu tollasta menis yheksi kesäksi maatilalle töihin.
Siinä samassa sais niitä tukipapereita täytellä ja huomata että miten heleppua se on...
Oisi kiva kuulla sitten mielipiteet työn keveydestä ja helppoudesta.

Ihte asun nytte kaupungissa ja onhan tää elämä täälä jumalauta heleppua!
8h töissä, 5 päivää viikossa ja palkka melkeen x4 verrattuna siihen ku oli lomittajana.
Kaikki löytyy alle kilometrin sisältä.

Jussi Kahila

Kyllä tilan töihin on aina laskettu kaikki lastenhoidosta puutarhatöihin. Lisäksi osallistuminen kunnallispolitiikkaan, osuuskaupan ja osuuspankin hallintoelimiin on myös aina kuulunut tilan töihin.
Lisäksi hirvenmetsästys, hirvipeijaiset sekä muu eränkäynti ja kalastu on perinteisesti kuulunut tila töihin.
Kyllä näistä työtunteja kerääntyy. Hyvä kun kaiken ehtii tekemään.

Heikki Häkkinen

Se on totta että työtunnit arvioidaan, mutta kun siihen tavoiteltuun 12 euron tuntipalkkaan ei ole päästy maatiloilla, yleensä 40-80% riippuen tuontanosuunnasta ja vuodesta. Sitäpaitsi nämä tilat joita on seurattu, niin ovat keskimääräistä suurempia ja paremmin hoidettuja joissa taloutta ja työntehokkuutta seurataan jatkuvasti. Maataloustulo on korvausta omalle työlle ja omalle pääomalle, se sitten jaetaan näiden kesken.
Voi sanoa että jos viljelijän oma työ (samoin pääoma) korvataan tilan ulkopuolelta hankitulla työvoimalla niin yksikään maatila ei saa tulosta syntymään viivan alle. Harvinainen tila jos edes pääsee nollatulokseen.

hanari

Ruikutus pääoman heikosta tuotosta on helposti korjattavissa. Myykää peltotilkkunne sellaiselle, joka hoitaa maatilaa kuin yritystä ja laittakaa rahat pörssiin. Pörssistä saa huonokin sijoittaja 20% tuoton. Ja tunteja ei mene kuin rahojen laskemisessa.

20 hehtaarin pellosta saa 200.000 euroa ja 20% vuosituotto on 40.000 euroa. Helppoa, mutta jää tukiaiset saamatta! Ja sehän tuntuu olevan pääasia, koska se on muilta pois.

Vieras

Taitaa mennä juttu taas jonkun virkamiehen sisarkateuden piikkiin kun ei ole itse saanut jäädä kotitilalle.

Mutta asiaan. Itse olen sivutoiminen viljelijä jo 3. polvessa, koska kasvinviljelytila ei anna metsänkään kanssa tarpeeksi leipää pöytään. Olen myös mukana maatalouden virallisena kirjanpitotilana 3. polvessa (90 vuoden ajan siis).

Itselläni pikemmiten päivittäiseen työkirjaan jää kirjaamatta työtunteja mm. suunnittelusta, tuotantopanosten hankinnasta sekä byrokratian tuomista töistä. Luulisin, että varsinaisesti pellolla ja koneiden sekä rakennusten kanssa tehdyt työt olen muistanut kirjata riittävästi. Kerrottakoon muuten uteliaille sisarkateille virkamiehille, että nämä kirjaamattomat työlajit ovat kasvinviljelytilalla se suurempi osuus tunneista nykyisin kiitos TEIDÄN virkamiehien.

Pääoman korosta sen verran, että useimmat kirjanpitotilat laittavat korkovaatimukseksi 3,5%, mikä ei ole paljon ottaen huomioon, että esim. Fortumin bioenergiahanke ei olisi tuottanut ko. firmalle pääoman tuotoksi asetettua 18 % ja jäi siten toteutumatta. Useiden yritysten pääoman tuotto on jopa lähellä 30 %.

Jos kerran 12,6 € tuntipalkka on VTV mielestä liikaa ja kuvastaa palkkatyövoiman hintaa niin itse voin vaikka heti palkata kyseisellä hinnalla (sis. kaikki kulut) kaksi rakennustaitoista miestä korjaamaan vanhoja maatilan rakennuksia.

Kuten kaikesta huomaa niin VTV on näistäkin asioista pihalla kuin lumiukko ja huolestuttavampaa on se, ettei ole edes kykenevä organisaationa ottamaan oikeaa tietoa vastaan.

mikkoi

Ihan sama mikä maanviljelijän tuntipalkka on. Suomen kannalta maatalous on tuhoavaa toimintaa. Ensin taloudellisesti, kun 4000 miljoonan panoksilla saadaan aikaan 2000 miljoonan tuotos ja tuon tuhon Suomi suoraan ja EUn kautta tuilla paikkaa. Mutta ennenkaikkea ympäristön tuhoaminen joet, itämeri ja järvet saastuttamalla raiskaa Suomi-neitoa.

AskoJ

Jonkinnäköistä olettamusta on kertynyt vuosikymmenten aikana.
Oletan, että lypsykarjan pito, sikatilat yms. vievät kaiken
ajan. Viljanviljelyyn, sokerijuurikkaisiin ja vastaaviin käytetty aika on todellakin se " vähän keväällä ja vähän " syksyllä ". Talviaikana " kunnostetaan " koneita ja kesällä
ihmetellään ilmoja. Kun käydään pellolla, otetaan paikallislehti mukaan raportoimaan mahdollisesta hukkakaurasta. Nämä kiireet ovat aina tietysti silloin, kun mökkiläiset näkevät, sillä onhan niitä tontteja myyty henkensä pitimiksi. Pientila on se katoava luonnonvara, missä on pakko tehdä kaikkea, siellä tuo tuntipalkkakin saattaa olla sinnepäin. Niitä ei etelänpänä juuri löydy, mutta suurimmat tuet maksetaan etelään. Asiasta toiseen: tuo sukupolvenvaihdos tiloilla on nykyisin ihan mielenkiintoinen juttu verotuksineen ja viljelijän eläkeikineen. Kas, kun siitä ei suuremmin puhuta.

Vieras

Jos olisin maajussi,kyllä häpeäisin sitä että viljakin menee polttouuniin.Lyhyt matka on enää siihen että viljelläänja viedään sen jälkeen kaatopaikalle.Ei minun motivaatio ainakaan riittäisi tuohon.Maanviljelys on kannattamatonta touhua,viljellään vain tukiaisten takia.
Tämmöinen pelleily pitää lopettaa,turhaa työtä ei kannata tehdä,eli puolet ainakin Suomen tiloista voisi lopettaa toimintansa.
Touhu on jo samanlaista kuin entisessä Neuvostoliitossa,siellähän ei ollut yhtään työtöntä.

Vieras

Siltä näyttää, että tuet motivoivat. Niin on aina kepumaailmassa ollut ja on edelleen. Siihen lisätään ainainen ruikutus pitkistä työpäivistä ja heikosta kannattavuudesta, uskonto kepulaisautuuteen on saavutettu.

Tuo heikkoon tuotanto / kannatavuuteen pystyvä sosiaaliväki on kautta aikojen ollut heikko veronmaksaja, sekä heikko eläke- ym vastuiden maksaja.

Esim. eläkevakuutusmaksut edelleen noin puolet yrittäjien ja työntekijäväestön eläkevakuutusmaksuista.

Ahneus ja kateus on tyypillistä tuolle sosiaalipummipopulaatiolle.

KMa

ne eläkkeetikin ovat vajaa puolet työntekijän eläkkeistä.
Tosinaikoinaan Ihalainen halusi laittaa viljelijöiden eläkkeet saamaan tasoon mitän on palkansaajilla, mutta jostain syytä tuota vaatimusta hän ei esittänyt kuinyhden ainoan kerran, taisi totuus asiasta selvitä vasta vaatimuksen jälkeen. ;

Verot maksetaan tulojen mukaan kuten jokainen veronmaksaja tietää

Vieras

Olen yrittäjä ja maksan saman suuruista eläkevakuutusmaksua kuin työntekijäni.

Tarkistanpa asian Myel:stä, siellä laskuri antaa minulle puolet pienemmällä eläkevakuutusmaksulla hiukan paremman eläkkeen mitä saan yrittäjänä omasta eläkelaitoksestani.
Omilla tiedoilla tarkistettu, ei Ihalaisen tiedoilla.

Veronmaksukyvystä sanoin, että tukijussit ovat kautta aikain olleet heikkoja veronmaksajia, en puuttunut heidän tuloihinsa.

Tosin täytyy olla hiukan tyhmä, joka niillä verotuloilla mitä tukijusseilla on, ostelee lapsille opiskeluasuntoja ja kiiltäviä autoja velaksi. Muutenhan niitä ei voi ostaa, kun ei ole verotettavaa tuloa, tai jos on niin hyvin vähän. Ei niillä tuloilla ostella mitään, siis ne on tukijussi tyhmyyttään hankkinut velkarahalla.

Marku Laitinen

Maataloutemme tuottajat ovat ainoa ihmisryhmä maanpäällä, jotka ovat täysin lainsuojattomana rosvojoukkio. Näin ainakin saamme lukea useiden osallistujien tietämöttömyyksistään. Vaikkakin syävät elääkseen maailman ehkä puhtaimpaa ruokaa. Ammattiinsa kuuluu olla kemisti, koneinsinöääri, puutarhuri ja vaikka mitä muuta virallisine eri lisensseineen, joita ei osata tietämöttömien puoliltaan edes ymmärtää. Suomessa on todella suuria tiloja. Omistajaisännät käyvät muilla aloilla todella töissä esimerkiksi taksinkuljettajina. Ei se €-kymppi tunnilta oikeen riitä, vaikkakin on ulkopuolisten silmissä kalustoa ja kaunista kotia monine erilaisine siisteine myös muine rakennuksineen. Ja kaikki tämä tehtynä, ei saatuna, vain ominvoimin. Asiaan kun liittyy myös muuta, mitä pelkkä vain se kuuluisa kateus. Jota ei tietenkään näiden tietämättömien puoltaan edes ole siksi, koska mikään ei ole milloinkaan edes heidän syynsä. Syyhän on aina muissa.

Tom B

Manviljelijöille kateellisethan voivat korjata tilanteen helposti ryhtymällä itse maanviljelijöiksi. Kun rahat pääsevät loppumaan niin ostatte uuden koneen ja saatte taas lisää vähennyksiä verotukseen ja taas voi elää leveästi ja lepäillä koko pitkän talven.

Helppoa eikö totta? Joten mitä odotatte, toimintaa, ryhtykää maanviljelijöiksi jo huomenna.

Vieras

Kirjoitan otsikon vierestä, koska tämän keskustelun pääasia näyttä olevan maanviljelijöiden herjaaminen.
Uutinen sinällään koskee MTTn taloustutkimuksen, joka on valtiollinen sektoritutkimuslaitos, tapaa tilastoida maatalouden työtunteja.VTV:n kritiikissä sattuu olemaan se ongelma, että MTTn taloustutkimus tekee työnsä EUn FADN kriteeristön pohjalta, tuottaakseen koko Euroopan kattavaa keskenään vertailukelpoista dataa. Tälle toiminnalle on varsin tiukka valvonta ja jatkuva tarkastustoiminta. Tuskimpa näitä toimintatapoja muutetaan jonkin suomalaisen toverituomioistuimen tai bb-kansan huutoäänestysten perusteella.