Sunnuntai 26.5.2019

Väitöskirja: Sijoittaja luottaa itseensä helposti liikaa

Luotu: 
13.12.2014 12:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse, on miljardööri Warren Buffettin oppi-isän Benjamin Grahamin johtoajatus.

”Luottamusta omiin kykyihin tarvitaan, mutta joskus itseluottamus voi mennä yli”, sanoo väitöskirjan tekijä Helinä Saarela.

Hänen mukaansa liika itseluottamus johtaa salkun hajauttamisen laiminlyöntiin ja turhiin kaupankäyntikuluihin.

Itseluottamusta tarvitaan niin työelämässä kuin sijoittamisessa. Ilman itseluottamusta kukaan ei varmaan lähtisi osakemarkkinoille, joiden tuotto ei ole ennakkoon varmaa.

Sijoittajan kannattaa olla kuitenkin tarkkana. Hälytyskellojen tulisi soida jos huomaa uskovansa voittojen syntyvän omien kykyjen avulla, mutta tappioiden tulevan huonosta onnesta.

Väitöskirjan pohjalta tutkija suosittaa Viisas Raha -lehdessä, että sijoittaja tekee itselleen riskiprofiilin, vaikka kokemusta sijoittamisesta olisi kertynyt paljonkin. EU-direktiivi edellyttää riskinsietokyvyn selvityksen tekemistä nyt ammattimaisen sijoitusneuvonnan palveluissa. Saarelan mukaan kokenutkin sijoittaja voi riskiprofiilin avulla tunnistaa merkit liiallisesta itseluottamuksesta.

Yliluottavaisilla sijoittajilla on taipumusta ajatella, että he osaavat ennustaa osakemarkkinoiden liikkeitä ja vetäytyä markkinoilta ennen kurssilaskua. Tällöin he saattavat helposti jättää osakesalkkunsa liian vähän hajautetuksi.

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Itse vietin vauhdikasta iltaa, vähän aikaa sitten, Bangkokissa. Seurueessani oli yksi institutionaalinen sijoittaja Hongkongista, joka oli aiemmin toiminut Lontoo Cityssä. Hänellä on käytettävissään noin 20 miljardia dollaria.

Kerroin hänelle omista kokemuksistani yrittäjänä Suomessa. Kerroin Suomeen sijoittamisen vaaroista. Hänelle ne olivat aivan uusia tietoja Suomen sisäänpäin kääntyneestä yritystoiminnasta, jossa ulkopuolista sijoittajaa saatetaan pettää maan puutteellisella lainsäädännöllä. Suomessa paikallinen yrittäjä ja ulkomaalainen sijoittaja ovat epärehellisen oikeuslaitoksen armoilla.

Tuttavani oli hämillään siitä, että hän oli kuitenkin pitänyt Suomea turvallisena sijoituskohteena. Kerroin hänelle hiukan enemmän Suomen ”Hyvä Veli” verkostosta ja puuteellisesta lainsäädännöstä ja varsinkin ylikansallisten tilintarkastustoimistojen toiminnasta ja niiden valvonnasta. Myöhemmin lähetin sitä koskevaa aineistoa, josta hän itse pystyi toteamaan ne vaarat, jotka ovat Suomeen sijoittavilla.

Tuttavani lähti Bangkokista jatkamaan matkaa kansainväliseen sijoittajien tapaamiseen New Yorkiin, ehkä hän kertoi saamansa tiedot eteenpäin.

Sen mukavan ja vaiherikkaan illan autonkuljettajana meillä oli yhden Aasialaisen pankin suuromistajan poika.

Kerroin vain omista kokemuksistani Suomen liike-elämästä, jotka eivät eroa mitenkään Venäläisistä käytännöistä.

En kertonut siksi, että tuntisin pettyneeni Suomen oikeusjärjestelmään vaan siksi, ettei toisia petettäisi samalla tavoin.