Perjantai 14.12.2018

Pandoran lipas aukeaa Euroopassa? – ”Tilanne on äärimmäisen räjähdysherkkä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.1.2015 09:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ekonomistit ennustavat, että jos Kreikka lähtisi eurosta, markkinat alkaisivat heti punnita seuraavaa uhria.
|

Euroopan velkakriisi puhkeaisi taas toden teolla, jos Kreikka lähtisi eurosta. Näin varoittavat talouden asiantuntijat Bloombergin ja Marketwatchin mukaan.

Useiden ekonomistien mielestä Kreikan ero eurosta olisi ”pahin mahdollinen” ratkaisu, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Ekonomistit ennustavat, että jos Kreikka lähtisi, markkinat alkaisivat heti punnita seuraavaa uhria.

- Olisi ikävä ennakkotapaus, jos Kreikka lähtisi, sillä se voisi yllyttää muita tekemään saman. Tosiasia on edelleen se, että yhden perheenjäsenen menettäminen avaisi viime kädessä Pandoran lippaan, sanoo ING-DiBan pääekonomisti Carsten Brzeski.

Berkeleyn yliopiston taloushistorioitsija Barry Eichengreen puolestaan varoittaa Marketwatchin mukaan, että Kreikan ero eurosta aiheuttaisi pahemman finanssimarkkinoiden myllerryksen kuin Lehman Brothersin luhistuminen vuonna 2008.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sen sijaan toteaa, että ”onneksi muut kriisimaat kuten Irlanti, Portugali ja Espanja ovat jo päässeet irti apuohjelmista, joten Kreikka tuskin heilauttaa koko euroalueen taloutta”. Jaakonsaari uskoo, että kriisin varalta luodut turvatoimet auttavat Kreikan kärjistyneen tilanteen ratkaisemisessa.

- Poliittisesti tilanne on  kuitenkin äärimmäisen räjähdysherkkä, Jaakonsaari kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Jaakonsaaren mielestä kreikkalaiset eivät halua pois eurosta, sillä ”se saattaisi olla hallitsematon konkurssi”.

-Kreikkalaisten toivoma velkojen anteeksianto synnyttäisi poliittisen kaaoksen myös muissa jäsenmaissa, joissa kärsivällisyys on pitkään ollut koetuksella. Vähintä, mitä Kreikan vaalivoittaja voi tehdä, on sitoutua  vahvasti rakenteellisiin uudistuksiin, Jaakonsaari kirjoittaa.

Kreikan ero eurosta on jälleen noussut kansainväliseen keskusteluun, kun maassa joudutaan järjestämään uudet vaalit tammikuun loppupuolella. Ennakko-odotusten mukaan vaaleissa on vahvoilla vasemmistolainen Syriza-puolue, joka haluaa neuvotella maan velkaehdot uusiksi. Nykyinen pääministeri Antonis Samaras on sanonut, että vaaleissa päätetään Kreikan eurojäsenyydestä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Silloin kun Suomi haki EU:n jäsenyyttä,kreikkalaiset katselivat nenänvartta pitkin,voisiko tällaisen rupumaan päästää sen jäseneksi.Rintamakarkuri,vastuunkantaja pakeni itse sylttytehtaalle suojaan ja vastustaa sieltä korkeana EU virkamiehinä omia Suomessa tehtyjä päätöksiään.

Olavi Nieminen

Kreikka ei ole koskaan ollut eurokelpoinen ja sen jäsenyys on on virhe, joka kostautuu.
Maa ei edelleenkään noudata EU:n sääntöjä, kiertää vastuutaan ja yrittää maksattaa velkansa muilla mailla. Se on rikollista.
Maassa on korruptio ja talous holtitonta. Esim. maan suuri laivasto ei maksa veroa lainkaan ja "onassikset" vievät kaikki voitot.
En hyväksy, että minä maksan Kreikan velkoja!

Jarmo Nevalainen

Ekonomistit eivät nyt kerro ihan koko totuutta. NImittäin omalla kansallisella valuutalla Kreikka ei voi ajatua maksukyvyttömyyteen. Varmasti muutama vuosi voi mennä heikosti mutta niin se menee joka tapauksessa. Grexitin jälkeen Kreikka olisi itsensä herra ja voisi tehdä pitkälti mitä haluaa. Nythän he ovat letkuissa ja holhouksen alla...

Mikko Hammarberg

Eipä se nyt ihan noinkaan mene. Euroeron jälkeen lisää drakmoja tulee kyllä painokoneesta, mutta niiden vaihdettavuus ulkomaanvaluuttaan on erittäin heikkoa. Kaikenlaisia välttämättömyyshyödykkeitä kuten lääkkeitä, ruokaa ja öljyä pitäisi kuitenkin pystyä ostamaan dollareilla ja euroilla. Juuri velkajärjestelyssä olleelle ja käytännössä konkurssiin menneelle valtiolle kukaan ei halua valuuttaa lainata, ja dollareita ja euroja tuovaa vientiäkin on vähän. Talousshokin koittaessa turismitulotkin hetkellisesti romahtavat.

Kreikan euroeron koittaessa maa on hetkellisesti täysin ulkopuolisen eli käytännössä EU-avun varassa. Jotenkin tuntuu, että suuri osa niistä populisteista jotka Kreikan eroa kilvan huutavat eivät tajua, että lyhyellä tähtäimellä tämä tarkoittaa entistä massiivisempaa Kreikan tukemista.

En silti väitä, etteikö tämäkin vaihtoehto olisi keskustelemisen arvoinen, kunhan nyt vain tunnustetaan kaikki tosiasiat.

Kaarle Akkanen

Suomelle olisi parasta, jos Kreikka lähtisi (heitettäisiin) ulos eurosta. Eduskunnan ei tarvitsisi käsitellä uusia Kreikan "kysymyksiä"; tukipakettia, velan anteeksiantoa eikä takaisinmaksun aikatauluja? Kirjattaisiin vain kerralla "alas" nykyvastuut! Ns. eurouskovaisille politiikoille kova pala nieltäväksi? Onko liian kova?

Lauri Viljanen

Ei Kreikka enään ole mikään suuri ongelma. Pankit ovat saaneet omansa ja korkonsa pois. Jäljellä on veronmaksajien piikkiin siirretyt sadatmiljaardit. Eihän politikot ole ennenkään itkeneet hukattujen veroeurojen perään. Eiköhän olisi aika päästää tavalliset kreikkalaiset irti tästä EU helvetistä. Jokainen joka osaa vähänkin laskea on todennut ettei Kreikka pysty ikinä maksamaan velkojaan. Päin vastoin velka vain kasvaa jatkuvasti. On väärin laittaa yksittäisiä EUkansalaisia kidutuspenkkiin politikkojen tekojen seurauksena.

Jukka A Kilpiö

En ole kreikkalainen enkä tunne maata lainkaan, mutta veikkaan, että täsä on menossa tietynlainen "viimeinen taistelu". Osa (jopa eika iso) kreikkalaisita haluaisi, että maa olisi kuten muutkin länsimaat, erityisesti eurooppalaiset. Maa, jossa asiat hoidetan edes suurin piirtein oikein, verot maksetaan, hallinto toimii jne. Osa sen sijaan elää iänaikuista anarkiaa, jossa jokainen tekee kuten parhaaksi kykee ja valtio on siinä sivussa. Sellainen ei vain euroopaan sovi, eikä erityisesti euro- maahan.
Kun tätä soppa seuraa, niin ei voi kun todeta, että yhteinen euro-talousalue on vielä aika kaukana...

Sauli Harju

Se mitä nyt täytyy tehdä on IMF:n antaa jokaisen EU:n jäsemaiden velat anteeksi. Tästä ei yksikään maa tule nousemaan missään vaiheessa ja yksityiset pankit pitää siitä huolen. Suomikin tarvitsee oman pankin eikä mitään yksityisiä paskoja jotka tekee rahaa tyhjästä. Koko rahajärjestelmä on iso huojaus ja tulee kaatumaan kaikkien kansalaisten niskaa huolimatta siitä mikä on valtio.

Sauli Harju

Se mitä nyt täytyy tehdä on IMF:n antaa jokaisen EU:n jäsemaiden velat anteeksi. Tästä ei yksikään maa tule nousemaan missään vaiheessa ja yksityiset pankit pitää siitä huolen. Suomikin tarvitsee oman pankin eikä mitään yksityisiä paskoja jotka tekee rahaa tyhjästä. Koko rahajärjestelmä on iso huijaus ja tulee kaatumaan kaikkien kansalaisten niskaa huolimatta siitä mikä on valtio.

Jukka Sarjanen

Jutussa käytetään useita kuluneita mielikuvia, jatketaan hieman. Pandoran lipas kannattaisi ehkä tässä vaiheessa laukaista; kerta rytinä lopettaisi tämän loputtoman kitinän.

Suvun mustatlampaat on kautta aikojen eristetty ja unohdettu, näin on säilytetty suvun maine. Raakaa mutta välttämätöntä, kun luottamus on menetetty kerta toisensa jälkeen.

Eurosta ulos heittäminen ei tosin päästä Eurooppaa ja muuta maailmaa Kreikan aiheuttamasta pälkähästä. Humanitaarisista syistä sitä kuitenkin olisi pakko avustaa. Tosin silloin asetelma olisi oikeudenmukaisempi, eikä Kreikka enää voisi pitää Eurooppaa kiristysotteessa...