Maanantai 10.12.2018

Raju väite Antti Rinteestä – ”Linja uhkaa suistaa EU:n katastrofiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2015 08:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Rinteen ja Angela Merkelin linja uhkaa suistaa EU:n katastofiin, väittää vasemmistolaisprofessori.
|

Kärkkäistä kannanotoistaan tuttu vasemmistolaisprofessori Heikki Patomäki kritisoi Puheenvuoro-blogissaan kovin sanoin Suomen Kreikka-linjaa ja valtiovarainministeri Antti Rinnettä (sd.).

- Kriisin kaikissa vaiheissa on seisottu tiukasti Angela Merkelin Saksan ja EKP:n rinnalla ja ajettu Kreikkaan ja muihin kriisimaihin massiivista yksityistämisohjelmaa ja sosiaalista katastrofia, Patomäki väittää.

Patomäen mielestä SDP on puolueena muuttunut ”taannehtivan kehityksen airueksi”.

- Edes pientä merkkiä sen tajuamisesta, että kriisipaketit ovat olleet Kreikan ahdingon keskeinen syy, ja että kriisipaketeilla on pelastettu ensisijaisesti saksalaisia pankkeja, ei demarien ajattelussa näy. Tässä kulminoituu SDP:n moraalinen vararikko, Patomäki kirjoittaa.

Hänen mielestään säästökuripolitiikka vaikuttaa myös Suomessa siten, että ”Suomi seuraa hitaasti mutta varmasti Espanja-tyylistä spiraalia alaspäin”.

- Merkelin ja Rinteen linja uhkaa suistaa EU:n katastrofiin, Patomäki väittää.

Hän kertoo toivovansa, että Kreikan vaalit voittanut Syriza-puolue ”onnistuu rohkeassa yrityksessään muuttaa Euroopan kurssia edes muutaman askeleen sosiaalidemokraattisempaan suuntaan”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

Tässä asiassa olen samaa mieltä Petrin kanssa. Suomella ei ole yhtään parempia keninoja pelastaa Kreikka kuin EU:lla Turhaa vouhkata siitä. Ainoastaan jos jotain sanotavaa asialle on sen voi esittää EU:lle. Muuten kaikki tarmo on keskitettävä omaan maahan. Myös turha riitely on pois suljettava ja ryhdyttävä pelaamaan kuin joukkue. Ottakaa opiksi Suomen pelijoukkueiden toiminnasta. Niille on tärkeintä yhteinen päämäärä. Voisi käyttää sanontaa vaikka se kepun onkin, että suomi nousuun. Se ei onnistu yhdeltä eikä kahdelta puolueelta vaan siihen tarvitaan enemmän. Hajoittajat on suljettava pois pelikentältä. Tämä maan hoitaminenkin on peliä jossa tärkein asia on maan etu. Ja tässä on myös tärkeää hyvinvoinnin säilyminen sitä ei maan ollessa kysymyksessa saa unohtaa. Sooloilijat on potkittava pois. Oikeastaan tämä kuuluu kansalle jolla on pian tilaisuus jolloin voi miettiä ketkä ovat yhteistyöhaluisia valittavaksi eduskuntaan, sillä heidän työskentelytaihtoista riippuu miten Suomi tulee pärjäämään.

Henri Alakylä

Melko huvittavaa tässä touhussa on se, että vasta kun Syriza pisti itsensä likoon eturiviin, alkaa hiirenkoloista kuulua mankunaa.

Hyvin tahdikkaasti vasemmistoliitto seisoi "saksalaistyylisen hallituksen" rinnalla. Vasenryhmäläisille Yrttiaholle ja Mustajärvelle on kuitenkin nostettava hattua. He toimivat sentään puolueensa ideologian mukaan.

Raimo Laine

Kreikan tukeminen on ikuisuusprojekti. Ei voi olettaa, että muut jatkuvasti tukevat sitä kymmenillä miljardeilla vuodesta vuoteen.
Ei Euro enää Kreikkaan kaadu. Maksettuja miljardeja ei saada sitten takaisin, mutta lisääkään ei enää tarvita ja voidaan vihdoin palata normaaliin toimintaan.

Sepetius Kangas
Vastaus kommenttiin #9

Ketkä Kreikkalaiset kerroppa. Mielestäni Kreikan kansa voi huonommin kuin enen, Tämä tarkoittaa sitä, että rahat ovat menneet muualle kuin Kreikan auttamiseen. Miettikää minne. Jos ei avustaja pysty määräämään minne avustus suunnataan on sen myöntäminen turhaan. Asia on hyvin yksinkertainen. Tuntuu varsin hölmöltä jos avustaja ei tiedä käytetäänkö avustus ruokaan vain iloiseen juopotteluun ja muuhun riettaaseen elämää. Tai vielä pahempaa voiko avustusta saava edes hyödyntää sitä itselleen.

Hannu Rautomäki

Todellisuudessahan tähän asti euromaat ovat Kreikka-tukipaketeilla tukeneet vain saksalaisia, ranskalaisia, brittiläisiä, ja amerikkalaisia suurpankkeja ja niiden osakkeenomistajia, kun euromaiden antamat tuet kiersivät heti Kreikasta niiden kassaan vanhojen velkojen maksuina.
Vain velkojat vaihdettiin.

Jaakko Aalto

Ei se nyt ihan noin ole. Kyllä Kreikka on ne lainat niiltä pankeilta ottanut ja kyllä sitä tuetaan sekä edulliosemmilla lainaehdoilla, että lyhennyksistä vapauttamalla. Euromaat ovat vain ottaneet ne lainat omien veronmaksajiensa kontolle. Tietysti siinä on tuettu niitä pankkejakin, kun ne eivät ole joutuneet kantamaan löperön lainanantonsa tuomaa likketoimintariskiä.

Hannu Rautomäki

Todellisuus on uskomattomampi, kuin luulettekaan.

"Suomen ja muiden euromaiden "pelastuspaketit" ja EKP:n hätärahoitus näyttävät pääosin kiertäneen kriisimaiden ulkomaisille rahoittajapankeille. Tältä ainakin näyttää, kun rinta rinnan tarkastellaan kriisitoimien rahavirtoja ja ulkomaisten pankkien kriisimaista kotiuttamia summia. Sattumaa tai ei, ne täsmäävät – ja ovat lisäksi huikeita.”
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/09/30/nain-suomenkin-pulittam...

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #14

Ei tuossa mitään uutta eikä yllättävää ole. Kuten jo tuossa aiemmin totesin, Euromaat ovat vain ottaneet ne lainat omien veronmaksajiensa kontolle.
Ei niitä avustusrahoja ollut tarkoitettu Kreikan kulutukseen vaan velkojen maksuun. Niillä vaihdettiin markkinaehtoiset lainat ehdoiltaan edullisempiin, subventoituihin lainoihin. Totta kai ne rahat päätyivät rahoittajapankeille, kun niillä maksettiin velkoja. Samalla tietysti pelastettiin typerää liiketoimintaa harjoittaneet pankit.

Rauli Lindeman
Vastaus kommenttiin #14

Totta. Mutta sinä päivänä kun Kreikka olisi jättänyt maksamasta lainojaan olisi Kreikka ajautunut konkurssiin. Juuri se että velallisen (=Kreikan) tilanne oli niin huono ettei se saanut enää lainaa toi kriisin esiin. Vaihto ehto muutama vuosi sitten oli tämä toteutunut tai vaihtoehtona oli että Kreikka, Espanja, Irlanti ja Portugali olivat kaatuneet. Nyt jos (Eu=muiden maiden veronmaksajien) rahoitus lopetetaan katuu vain Kreika.

Eerikki Perälähde

Todellisuudessahan nämä pankit ovat ainoita, jotka tähän mennessä ovat kärsineet tappioita. Pankit ovat kirjanneet luottotappiota Kreikasta jo miljarditolkulla kun velkoja uusittiin euromaiden takaamiin uusiin luottoihin.. Ja euromaat alkavat kärsimään tappiota nyt jos Kreikan annetaan livetä eurosta tai sen velkoja leikataan. Pankkijärjestelmän pystyssäpitäminen on taannut myös sen, että Suomenkin pankit pysyivät pystyssä, eikä rahoituskriisi ajanut suomalaisia asuntovelallisia ja yrityksiä konkurssiin.

Sepetius Kangas

Toki ymmärän tämänkin, Mutta siitä huolimatta en sitä hyväksy. Varsinkaan sitä miksi keinnottelijat eivät saa tappioita maksettavakseen. Aivan turha on väittää, etteivätkö he ole olleet tietoisia siitä, ettei tappioita tule. Ja tällöin he ovat olleet myös tietoisia siitä kuka tappiot maksaa. Eivät lainaajat hölmöjä ole. Lainojen maksjat joskus kyllä.

Petri Luosto

Tässä on pieni lainaus Patomäen linkistä taloustieteilijät ja sivistynyt keskustelu:

"Aggressiiviseen ad hominem –argumentin käyttöön olen törmännyt melkeinpä ainoastaan taloustieteilijöiden keskuudessa. "

Olisiko mahdollista saada esimerkkejä Patomäkeen kohdistuneesta ad hominem -hyökkäyksestä tuosta linkistä, joka on Eerikki Perälähteen viestissä. Kyseisessä linkissä oli pitkä lista Patomäen tekemiä virheitä kansantaloustieteestä., mutta ad hominem -hyökkäyksiä Patomäkeä kohtaan en huomannut. On aika halpamaista Patomäeltä kuitata hänen asiavirheisiinsä kohdistuva kritiikki ad hominem -hyökkäyksinä.

Hannu Rissanen

Meillä on pääsääntöisesti vain kaksi vaihtoehtoa. Kreikka joko maksaa tai sitten ei. Jos saadaan edes jotain takaisin on se parempi vaihtoehto, eli Kreikan tulee maksaa. Maksamattomuus on se huonoin vaihtoehto, koska tuolloin emme saa mitään takaisin.

Jos vasureilla on maksaa rahaa Kreikan puolesta levittäkööt lompakkonsa esille. Jos ei rahaa pitäkööt suunsa kiinni ja lopettakoot rehellisen suomalaisen poliitikon Antti Rinteen arvostelun.

Olavi Nieminen

Suomalaisten ei kuulu maksaa Kreikan velkoja!
Miksi Kreikan rikas laivasto (Onassis ym.) ei maksa veroja ja sen lisäksi liuta muita rahakkaita.
Miksi Kreikka ei suostu pistämään asioitaan ja maataan kuntoon vaan hinkuu muiden kukkarolle?

Reijo Siipola

Ehkäpä Rinne ja Patomäki voivat yhtäpitävästi osoittaa toinen toisensa epäonnituneen ammatinavalinnan uhreiksi kansalaisten vahingoksi. Jospa juuri valelääkärit ovatkin parantaneet kansantaloutemme sen nykyiseen tilaan.

Nita Hillner

Köyhimmän kansanosan kurjistamispolitiikka on ollut virhe. Troikan olisi pitänyt puuttua Kreikan korruptioon ja verojen maksamatta jättämisiin. . Noin periaatteessahan Kreikka ei ole ollut sen köyhempi kuin Suomikaan, mutta sen politiikka on ollut vastuutonta. Ja totta on sekin että lainapaketit on pääosin mennyt velanmaksuun eli niille keskieurooppalaisille pankeille.

Nita Hillner

Tuli vielä mieleen eräs tosiasia, nimittäin että Saksa ei ole vieläkään maksanut takaisin ottamansa lainan Kreikalta toisen maailmansodan aikana. Suomi maksoi velkansa sentilleen. Saksa voisi maksaa velkansa hiljalleen takaisin, mutta vastineeksi Kreikan täytyy luopua korruptiosta ja saada kansalaiset maksamaan veronsa.

Kimmo Koskela

Paljonkohan olisi lasku näiden eurooppalaisten ja jenkkipankkien mahdollisista konkursseista ollut suomalaisille pankeille ja asuntovelallisille? Tuskin se olisi niin paljoa ollut kuin nyt on pelkona saada luottotappioina suoraan kansalaisten maksettaviksi? Sama hokema oli 90 luvulla, pankkeja ei voi päästää konkurssiin. Käsittääkseni markkinataloudessa pitääkin ajaa konkurssiin sellaiset yritykset, joilla ei ole enää edellytyksiä liiketoiminnan jatkamiseen. Aina pankit pitää pelastaa yrittäjien ja muiden veronmaksajien rahoilla. Voimmeko siis todeta, että pankkiirit eivät tehtäviensä tasalla kun heidän huonoa liiketoimintaansa maksatetaan parinkymmenen vuoden välein veronmaksajilla? Älykkäitä he kyllä ovat, taitavat yhteistuumin putsata keinotekoisesti luoduilla "pankkikriiseillä" itselleen jättimäiset voitot. Jotain epäilyttävää koko pankkisektorissa on ollut aina. Onneksi tulee virtuaalivaluutta haastamaan perinteisen pankkitoiminnan, virtuaalivaluutasta kyllä perinteinen pankkisektori luo vaikka millaisia uhkakuvia, arvatenkin:)

Seppo Jokinen

Patomäellä on perusasiat aivan yössä. Valtioiden taloudenhoito toimii aivan toisella tavalla kuin yksityishenkilöillä. Patomäki ei sitä ymmärrä. Valtiot eivät tule koskaan velattomiksi, silti ne kyllä maksavat velkansa. Valtiot ottavat uutta velkaa, jolla maksavat vanhojen velkojensa korot ja lyhennykset. Näin Suomikin toimii. Kreikan uudet lainaerät menevät vanhojen lainojen lyhennyksiin. Kulutustaan varten Kreikka jo nyt kykenee keräämään tarpeeksi veroja. Olennaista on korkotaso ja milloin Kreikka itse pääsee kansainvälisille rahamarkkinoille ottamaan uutta lainaa omiin nimiinsä. Kannattaa seurata Kreikan JVK-papereiden korkoja, se ratkaisee Kreikan tulevaisuuden.

Mika Peltokorpi

Patomäki on yksi useista asiantuntijoista, joista ei pitäisi poliittisten uutisten yhteydessä puhutella (pelkästään) ammattinimikkeellä. Minusta ei nimittäin ole mitenkään outoa, että Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas komppaa täysillä Vasemmistoliiton puheenjohtajaa ja kreikkalaista sisarpuolue Syrizaa. Patomäki on toiminut aiemmin myös Vasemmistoliiton talouspoliittisena asiantuntijana.

Mauno Strandén

X mellakka johtaja arhis, jonka johdolla yritettiin estää linnan juhlat itsenäisyyspäivänä ennen poliittista uraansa, korkaimmalla barrikaadilla kailotti, että ne on eliitin juhlia joten ne alas? Seuraavana vuonna muumi oli kutsunut arhiksen vieraaksi ja viina näkyi kelvanneen? Näin alkaa poiittiset urat joillakin!

Kai Häppölä

Patomäen ajattelu on näköjään tosi luovaa. Nyt ollaan olevinaan huolissaan Kreikasta kun veljespuolue Syriza voitti vaalit ohjelmalla, joka lupaa tuhat kaunista, mutta ummistaa silmät tosiasioilta. En tiedä mitä Kreikan kansalaisista tulisi ajatella, mutta huolimatta historian suurista uraa uurtavista filosofeista ja ajattelijoista näyttää siltä, että geeniperimä on aikamatkalla johonkin haihtunut.
Vallanpitäjät vaihtuvat, mutta kulttuuri tuskin mihinkään. Perusongelmaan korruptioon ei näytä sormilla osoittelemallakaan saatavan muutosta. Verojen kerääminen ontuu edelleen. Valtion omaisuudesta ei haluta luopua, vaikka sillä voisi merkittävästi lyhentää velkoja. Valtion ja julkisen hallinnon rakenteita ei haluta muuttaa vaikka ne on moneen otteeseen osoitettu syypääksi siihen että hyvinvointia ei ole pystytty korjaamaan kun varat on kammattu matkalla omiin taskuihin. Siinä ollaan oikeassa että varallisuus on jakautunut epätasaisesti ja, että köyhien osuus on kasvanut. Se on lopputulos poliittisesti läpimädästä kulttuurista, joka on saanut vain uuden poliittisen riistäjän!