Perjantai 24.5.2019

”500 €/kk varaa palkkaan” – Tyly laskelma hallituksen toimista

Luotu: 
2.3.2015 10:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Strategiakonsultti Minna Isoahon mielestä hallituksen alv-esitys auttaa niitä henkilöitä, ”joilla ei ole tarkoituskaan kasvattaa toimintaa sellaiseksi, josta voitaisiin kattaa kaikki toiminnan kulut”.

Johtamiskouluttaja, strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho kritisoi Puheenvuoro-blogissaan hallituksen esitystä arvonlisäveron alarajan nostosta.

Hallituksen esityksen mukaan alv:n 8500 euron alarajaa nostettaisiin 10 000 euroon. Hallitus perustelee esitystä yrittäjyyden edistämisellä. Isoahon mielestä hanke on näpertämistä näennäisuudistuksen kanssa.

- Käytännössä hallituksen esityksessä puhutaan siis sellaisesta yritystoiminnasta, jossa yrityksen liikevaihdon ei missään tapauksessa  toivota ylittävän 10 000 euroa vuodessa. Tällaista liiketoimintaa ei voi pitää työllisyysnäkökulmasta kestävänä eikä yrittäjyysnäkökulmasta vastuullisena. Kyseinen 10 000 euroa ei riitä edes yritystoiminnan pakollisten kulujen kattamiseen puhumattakaan siitä, että yrittäjä voisi maksaa itselleen siitä palkkaa, Isoaho kirjoittaa.

Isoaho antaa blogissaan myös käytännön esimerkkejä toimenpiteen vaikutuksista. Hän esittelee kaksi laskelmaa.

- Mikäli toiminnan myyntikate on 40 %, jää 10 000 euron liikevaihdosta kiinteisiin kuluihin ja rahoituskuluihin käytettäväksi 4 000 euroa. 40 %:n myyntikate on aika tavallinen katetaso tavaran myynnissä.

- Kuten luvuista nähdään kyseinen summa riittää vain pakollisen YEL-minimimaksun suorittamiseen sekä välttämättömiin pankki-, maksupääte-, puhelin-, netti- ym. kuluihin, Isoaho kritisoi.

Toisesta esimerkistään hän kertoo näin:

- Siinä liiketoiminta on luonteeltaan neuvontatyötä tms. jossa ei tarvitse ostaa myytäväksi tarvittavia tuotteita lainkaan. Tällöin myyntikate on 100 % ja koko kertynyt 10 000 euroa voidaan käyttää muihin toiminnan kuluihin, kuten esimerkiksi palkkoihin. Kun kulut pidetään samalla tasolla kuin esimerkissä 1 (ja edelleen iso osa kuluista jää kokonaan huomiotta), todetaan, että palkanmaksuvaraa jää vuositasolla 6 000 euroa. Se on 500 euroa kuukaudessa eikä vastaa tasoa, jolla yrittäjä voisi elättää itsensä. Tämä laskelma osoittaa, että alv:n alarajan nostolla ei ole mitään tekemistä menestyvän yritystoiminnan edistämisen kanssa, Isoaho kirjoittaa.

Isoahon mielestä hallituksen esitys auttaa niitä henkilöitä, joiden liikevaihtotaso on tällä hetkellä yli 8500 euroa, mutta ”joilla ei ole tarkoituskaan kasvattaa toimintaa sellaiseksi, josta voitaisiin kattaa kaikki toiminnan kulut”.

- Kyseinen teoreettinen 500 euron “bruttopalkanmaksuvara” on matalampi kuin esimerkiksi julkisessa keskustelussa ollut perustulon taso. Palkka on lisäksi veronalaista, kun perustulo on verotonta. On huolestuttavaa, että hallituksessa ja eduskunnassa kuvitellaan alv:n alarajan nostolla olevan myönteinen vaikutus yrittäjyyden edistämiseen, Isoaho kritisoi.

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Niin kauan kuin hallituksessa on mukana vasemmistopuolueita ja erityisesti demarit ei mitään merkittäviä uudistuksia joilla helpotettaisiin yritystoimintaa saada aikaan. Demarit= vasemmistojohtoinen ay-liike ei salli, että yrittäjät saavat mitään etuja joilla voisi "rikastua".

Pekka Lehtonen

Tämä alv alennus on pilkantekoa oikeita yrittämällä eläviä kohtaan.
Ymmärän hyvin SDP:n juonen. Alv alennuksella saavat töissä käyvät ammattimiehet perustettua helpommin toiminimen, jolla sitten iltaisin tekevät kirvesmiehen, autokorjaajan, maalarin, muurarin kuutamokeikkaa. Samalla vieden töitä normaalisti työssä olijoilta.
SDP:n kannatajille, jotka ei suin surminkaan muuten yrittäjiksi alkaisi, on tuossa houkutin lisäbisnekseen. Myöskään SDP:n kannattajat eivät osaa laskea, eikä niiden anneta laskea, että kuinka vähällä yrittäjien on tultava toimeen. Mutta että viidensadan kuukausituloilla, ilman oikeutta työttömyyskorvaukseen, soviteltuun päivärahaan etc.
Hävytöntä, en muuta voi sanoa...

Sami Ilvonen

Lähetä kiitoskirje Stubbille ja Kokoomuksen toimistoon. Päähallituspuolue se poliitikasta päättää.
Kokoomus kusettaa kaikkia paitsi miljonäärejä tykimmin.
Ja tietysti ihan vinkkinä, jos yritys ei kannata niin se ei kannata ja on parempi lopettaa se eikä kitistä.
Hävytöntä on sinun kirjoittelusi oikeasti duunareita kohtaan.
Se että yrittäjien sosiaaliturva on kehno ja ALV päätön sitten on kenen syy?
Miten olisi peiliin katsominen ja Arkadianmäen apinatalon asukkien ja virkamiesten tollojen syyttely jos jotakuta syyttää tilanteesta?

Jarmo Kanerva

Paras olisi vähentaa heti suomalaisen työn alv 10 %:iin. Nyt riistoveroilla tapetaan toimintaa. Poliitikkojen sidosryhmillä alv on jo alennettu, eräillä aloilla jopa 0 :aan. Tavara töineen tilataan ulkomailta verojen ahneuden takia.

Tolkullisempi taso olisi 15000 euron alv vähennys. Tai alarajan saattaminen 62500 euroon 24% alvilla. Siis jos hallitus puhuisi muuta kuin kuumaa ilmaa. Olisi yrittäjän minimitaso.

Seppo Jokinen

Ensin yrityskonsultti kuvittelee kaikenlaista ja sitten hän kumoaa omia kuvitelmiaan. Mainittu 10.000 euroa on vain se raja, jonka Suomen Eduskunta voi EU-direktiivien perusteella itsenäisesti päättää. EU:n luvalla voisi hakea lupaa alarajan nostoon 20.000 euroon. Sen yli ei ALVn alarajaa voi nostaa. Voi taivaan vallat noita ylläolevia taivasteluja. Ovatko ihmiset todella noin pihalla yksinkertaisista asioista!!!!

Mikko Paavola

Kannattaisin sitä 20 000 € rajaa ensin alville. Sitten katsottaisiin sitä muutamma vuosi mitä se tuottaa tuloksia ja sitten arvioitaisiin uudelleen. Näin sen pitäisi mennä. Kerron tämän kyllä tulevalle pääministerille.