Lauantai 25.5.2019

Hurja väite salaisesta vallasta Suomessa – ”Vaaleilla ei ole merkitystä”

Luotu: 
20.3.2015 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistolaisprofessorin mielestä valtiovarainministeriön virkamiehet kahmivat itselleen lisää valtaa kulissien takana. Arkistokuvassa VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki.
|

Rajuista kannanotoistaan tuttu vasemmistolaisprofessori Heikki Patomäki kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että valtiovarainministeriön virkamiehillä on poikkeuksellisen paljon valtaa.

VM:n virkamiehet julkistivat eilen oman raporttinsa talouden tilasta.

- Kokoomuslainen politiikka tulee varmistettua, melkein riippumatta siitä, mitkä puolueet hallitusta vetävät. Mitään demokratiaa ei voi olla, jos vaaleilla ei ole juurikaan merkitystä sen suhteen, minkälaista talouspolitiikkaa noudatetaan, kansanedustajaehdokas Patomäki laukoo blogissaan.

Patomäen näkemyksen mukaan VM:n vallan vahvistuminen alkoi 1990-luvun lamasta, jolloin Suomessa otettiin käyttöön kehysbudjetointi. Se on Patomäen mielestä lisännyt valtiovarainministeriön valtaa suhteessa muihin ministeriöihin. VM:n virkamiehet myös jatkuvasti pyrkivät kasvattamaan valtaansa kulissien takana, Patomäki väittää.

- VM:n virkamiehillä Raimo Sailaksesta alkaen on ollut poliittista valtaa myös monella muulla tavalla. --- He pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa. Hallitusneuvotteluissa heillä on samanlainen asema, Patomäki kirjoittaa.

- Huomionarvoista on myös se, mitä valtiovarainministereille tapahtuu heidän ohjauksessaan. Esimerkiksi Antti Rinteen miedot keynesiläiset taipumukset unohtuivat saman tien kun hän astui valtiovarainministeriöön, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Loikkanen

Kommunistien talousmatematiikkaa ei perustu tosiasioihin. Entisessä Neuvostoliitossa sitä yritettiin soveltaa oikein väkipakolla, mutta tulos oli karmea. Vai tietääkö herra professori paikan, jossa Marxin ja Leninin teoriat olisivat toimineet?

Heikki Lipponen

Olen pannut saman merkille jo ajat sitten kun ministerit on valittu niin jostakin ihmeen syystä kuviot muuttuvat täysin kuin siellä heidän selkänsä takana on joku joka heitä ohjaa,,tämä on selvästi demokratian vastainen systeemi,,,Antti rinteestäkin tuli kuin kuu-ukko kun pääsi valtionvarainministeriksi ja myös edeltäjänsä juttakin oli aivan eri planeetalta ja joka sitten viimeiseski mokaili oniaan..,,mutta ministeri ei ole enää sama ministeri kyllä heitä ohjataan kuin se olisi perinnettä edellisten hallituksien ajoilta,,,poliitikkojen pitääkin nyt puuttua siihen mikä on virkamiesten tehtävä eikä mitään johdattelevia mooseksia!!!!!

Dan Naumov

Kunnon provo Patomäeltä. Kaveri taitaa aika hyvin tietää että juuri vasemmistolainen politiikka tulee varmistettua oli hallituksessa ketä tahansa. En äänestä kokoomusta juurikin sen takia että se on nykyään samanlainen kommaripuolue kuin kaikki muutkin.

Juha Kuikka

Olisi hyvä, jos tuo pitäisi paikkansa. Mutta valitettavasti demarivaltiovarainministereillä on viimeisten neljän vuoden aikana ollut aivan liian paljon valtaa. Ehkäpä Rinne hiukan muuttui, mutta ei siksi, että hän olisi suostunut virkamiesten vangiksi, vaan siksi, että Siperia opettaa kovakalloisimpaakin, kun joutuu tosiasioiden eteen.

Teppo Vanamo

Kyse on siitä samasta virkamiesvallasta, jonka vuoksi julkista taloutta ei saada millään konstilla tasapainoon, ennen kun tuo virkamiesten valtaeliitti hajotetaan, ja sen omima valta luovutetaan takaisin kansalle.

Tuo itseään ruokkiva koneisto voidaan hajottaa ainoastaan tuomalla demokratia takaisin päätöksentekoon. Se taas onnistuu vain purkamalla koko valtion hallintokoneisto, ja siirtämällä merkittävä osa hallinnosta maakuntiin. Niin että valtiolle jää ainoastaan se osa hallintoa, joka todella liittyy valtion laajuisiin asioihin.

Maakuntohallintoon on sisällytettävä koneisto, jolla estetään virkamiesten omavaltaisuus päätöksenteossa. Virkamiehen tulee aina olla pelkkä työkalu, joka tekee niin kuin määrätään, ja jolla ei saa milloinkaan olla omaa päätäntävaltaa.

Valta ja vastuu tulee aina olla vaaleilla valituilla edustajilla, eikä näillä edustajilla saa koskaan olla laillista mahdollisuutta luovuttaa vastuuta virkamiehille, koska silloin valtakin siirtyy virkamiehille.

Markku Nieminen

Hyvin perusteltu. Kiitos! Nimenomaan näin pitää Suomessa tehdä ja mitä pikimiten.
On järkyttävää miten palkolliset esiintyvät isännän äänellä hallinnossa ja kyykyttävät kansan valitsemia kansanedustajia. Maamme ylimpiä vallan haltioita! Ei ihme että he joutavat maailmaa kiertämään ja hömppäohjelmissa esiintymään. Ei oo nääs muuta tekemistä.

Pirjo Hokkanen

No vähänpä olet perillä maakuntahallinnosta. Ei siellä päätösvaltaa ole virkamiehillä nykyäänkään vaan päätökset tekee maakuntahallitus ja maakuntavaltuusto. Ja jos ei olisi asiantuntijoita jotka ovat omaa alaansa vuosia opiskelleet ja työssä oppineet, niin kuka valmistelee satukeijuko vai kysytäänkö kristallipallolta. Ei päättäjäkään voi olla tässä monimutkaisessa maailmassa kaikkien alojen asiantuntija.

Kaarlo Kunnari

Vanamo, sinä haluat siis lisätä byrokratiaa siirtämällä virkamiehet maakuntiin ja taas uusi porras virkamiehiä olisi hidastamassa ja haittaamassa yhteiskunnan toimintaa ja kehittymistä. Luuletko todella, että byrokratiaa ja hierarkiaa lisäämällä tämän maan asiat tulevat paremmiksi? Nykyinen hallitus mielestäni lupasi noita pienentää ja poistaa pahimpia haittoja, jotka nyt estävät yritysten perustamisen liiallisen byrokratian vuoksi.

Eero Saastamoinen

Tähän on pakko lisätä kadotettu 50-luvun puhe, jonka presidentti Urho Kaleva Kekkonen piti suorassa radiolähetyksessä, oltuaan muutaman vuoden presidenttinä.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kekkonen lausui näin:

"Suomen valtiossa kolme vuorineuvosta pitävät suurempaa valtaa, kuin presidentti, hallitus ja eduskunta yhdessä."
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä ja nyt Patomäki kuvaa asiaa kiertoilmauksin tarkoittaen samaa!

Ja täytyy sanoa, että silloin YLE-radio hävitti kaikista nauhoituksista tuon presidentti Kekkosen puheen!

Nykyään vuorineuvoksia presidentin viemiseen riittää varmaan yksi ainutkin!

Kansan poliittinen muisti on liian lyhyt ymmärtämään talouspolitiikkaa, joka sotketaan aina suoraan jonkun tai joidenkin yritysten sisäisiin ongelmiin.

Esim. Telakat, selluloosatehtaat, ongelma kaivokset ja Venäjän vientiyritykset sekä edesmennyt kännykkä-Nokia!

Petri Salo

Mielenkiintoinen ulostulo. Koskeeko samaa asiaa, jonka pääministeri Stubb on esittänyt viime kuukausien aikana toistuvasti?

"Politiikka on rikki" ja "Konsensus on rikki".

Liekkö kyseessä harmaa valta, harmaa hallinto vai kaikki edelliset kattava termi - korporatismi? Se Suomen todellinen hallintamuoto. Yli puolue-, ministeriö- ja aaterajojen.

Vieläkö muistat, kuinka Yle uutisten mukaan vasenryhmä syntyi?
"Vasemmiston työelämälinjaukset sivuraiteille"

Ay-taustainen Yrttiaho on alusta asti arvostellut vasemmistoliiton hallitusintoa. Hän lähti kuitenkin mukaan, kun puolue kaipasi työelämän asiantuntemusta hallitusneuvotteluihin. Lopputuloksesta on kuitenkin hänen mielestään tulossa pannukakku.

- Hallitusohjelmaan ei ole tulossa ainuttakaan vasemmistoliiton tai SDP:n työelämälinjausta. Kaikki tärkeät asiat haudataan tai siirretään kolmikannan ratkaistaviksi, Yrttiaho valittelee.

Lähde: Yle Uutiset 14.6.2011 – Vasemmiston neuvottelijoilla joukkopako Säätytalosta

Kolmikanta on se kovin ja pelottavin osa korporatismia. Ainakin omilla aivoillaan ja kansalaisilta saamallaan mandaatilla toimivalle kansan edustajalle.

Eikä tässä kaikki.

Tätä härskiä kuviota ei olla vieläkään virallisesti tunnustettu!

Vuonna 2003-2007 voimaan saatettiin ohi hallitusohjelman ja parlamentaarisen valmistelun kahden lääkärin loukku - lakipaketti:
https://suomi2017.wordpress.com/2015/03/20/konsensuskorporatismi/

Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että vakuutusyhtiö ja korporatismikoneiston osalliset voittavat halutessaan aina. Ja kyllähän ne haluavat.

Tässä olisi, niin vasemmistoliitolle kuin sdp:lle näytön paikka. Kokoomusta ja keskustaa ollenkaan väheksymättä.

Reijo Savolainen

Lainaus "Kommunistien taloutaidoillako tämä maa saataisiin taas uuteen nousuun, heh - heh mikä vitsi."
EI OLE VÄLIÄ MISTÄ PUOLUEESTA ON . EI TALOUSTAIDOT OLE KIINNI PUOLUEESTA!
VAIKKA OLISI MISTÄ PUOLUEESTA VOI TODELLA OLLA OIKEASSA. Demokratia on vain
sanana olemassa,mutta tosiasiahan on että rahaa ja valtaa ja operatiivista valtaa sekä
mediaa käyttävät ne jotka jokin taho nostaa esiin. Todista Ilkka että Heikki Patomäki on väärässä.

Matti Auer

Minä en äänestäisi kokoomusta, se on tosiasialisesti sotapuolue lännen eturintamassa venäläisiä vastaan. Perusteluna Suomen historia ja kokoomuksen rooli kriisiaikoina. Suomeen tarvitaan rakentavampaa ja rauhanomaisempaa eduskuntaa ja hallitusta.

Lilli Markkanen

Suomen kansantalouden valjaat ovat tässä tilanteessa niin tiukat, ettei juurikaan ole merkitystä, mikä on vaalien tulos. Kun kauppatase on jatkuvasti alijäämäinen, sen korjaamiseen auttaa vain lisääntyneet vientimarkkinat. Ja Suomen esteenä on huono kilpailukyky. Kun ei ole vientiä, ei voi olla tuontikaan. Siksi Liiterin tapaiset yitykset pitäisi kieltää, jos eivät harrasta 100 prosenttisestisuomalaisia tuotteita.

Lilli Markkanen

Suomen kansantalouden valjaat ovat tässä tilanteessa niin tiukat, ettei juurikaan ole merkitystä, mikä on vaalien tulos. Kun kauppatase on jatkuvasti alijäämäinen, sen korjaamiseen auttaa vain lisääntyneet vientimarkkinat. Ja Suomen esteenä on huono kilpailukyky. Kun ei ole vientiä, ei voi olla tuontikaan. Siksi Liiterin tapaiset yitykset pitäisi kieltää, jos eivät harrasta 100 prosenttisestisuomalaisia tuotteita.

Juhani Pakarinen

Kulissien takaa vuotaa tietoa vaikka ei pitäisi. On aika kertoa avoimesti ett' tuo pitää paikkansa. Asia ei olisi pitänyt tulla koskaan esille!

Kulissien takana toimii virkamieskorruptioliiga jonka olemassa olo on salattu hyvin pitkään. Ko. virkamiesliiga kuuluu salaseuraan. Kunta- ja valtiovirkamieskorruptio rehottaa josta vain harvat ja uskaltavat avoimesti puhua. Tuo virkamieskorruptioliiga tekee läheistä muun muassa yhteistyötä Oikeusministeriön ja Tieto Oyj:n johtoportaan kanssa (ent. Tieto Enator).

Kai Schleutker

Kun katsoo valtiontaloutemme rajua velkaantumista viimeisten kuuden vuoden aikana ( keskimäärin 8 mrd lisää velkaa per vuosi), niin lausunto on aika erikoinen. Miten asiat olisivat paremmin jos kukaan ei olisi suitsinut hulvatonta rahankäyttöä.
Näin oli jo 1990-luvulla (ks. esim. Iiro Viinasen muistelmat) , ja sama meno näyttää siis jatkuvan edelleen. Jälkipolvien takia toivon että uskallamme äänestää eduskuntaan ihmisiä joilla on rohkeutta ja selkärankaa tehdä päätöksiä.

Heikki Rönkkö

Kauan ehdittiin tottua ajatukseen, että läntisen valloitussodan viimeinen näytös olisi koettu holocaustin myötä, mutta sinikeltaisia kravatteja käyttävien yritys "läntisen" pakkokulttuurin (vanhatestamentillinen rautanyrkki: iske oikeaan, viillä vasempaan, minne vain käteni sinua ohjaa, minä Herra olen puhunut; rahan valta ja omaisuusarvon kasvattaminen yli ihmisarvon) viemiseksi Itä-Ukrainaan on osoittanut toiveet turhiksi. Uskoimme pysyvän rauhantilan EU:n myötä vakiintuneen Euroopassa, mutta se näyttää murtuneen, ellei politiikkaan saada uusia kasvoja.

Osmo Marttila

Valtatyhjiöitä ei ole - jos (ja kun) on heikkoja, saamattomia poliitikkoja niin virkamiehet (hiiret) hyppii pöydillä. Poliikikkojen tehtävä on käskeä virkamiehille työt ja tavoitteet, joiden toteumista seurataan ja tulosten mukaisesti tulevat seuraamukset.

Olli Porra

Virkamiesten valta päätöksenteon takapiruina on aina tiedetty. Palomäki vain "unohtaa" RKP:n vallan, joka on moninkertaisesti varmistettu kymmenien hallitusvuosien aikana nimitetyillä omilla virkamiehillä. Alle viiden prosentin kannatuksella on hallittu kuin prosentit olisivat yli 50 . Koska samat todelliset päättäjät istuvat paikoillaan edelleen, vaikka puolue putosikin hallituksesta, ennustan, että ainakaan kielipolitiikassa ei tulevina vuosinakaan saada todellisia uudistuksia aikaan.

Jyrki Saari

Joukkotuhontarikolliseksi ja sosiopaatiksi mieltämäni Esko Aho on kuulemma Juha Sipilän mentori.
Hallitukset 64. Holkeri, 65. Aho, 66. Lipponen / Koiviston konklaavi joukkotuhosi meidän, noin 60 000 suomalaisen yrittäjäperheen tulevaisuuden EU/EMU:n eduksi törkeillä rikollisilla menettelyillään.
On suoraan sanottuna ihme, että olen hengissä tämän jälkeen. Moni läheiseni menehtyikin ennen aikojaan.

Carolus Linden

Onhan ongelma kun virkamiehet: "...pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa". Kyllä professorikin näköjään pääsee esittämään julkisuudessa mielipiteitään ikään kuin hänen tietonsa olisi tutkijan ja professorin viran perusteella katsottava neutraaliksi asantuntijatiedoksi. Eiköhän syytä olettaa lähtökohtaisesti , että kaikki julkisuudessa esitetty tieto, myös ns. asiantuntijoilta saatu, on jossakinmäärin värittynyt tiedonesittäjan henkilöhohtaisten näkemysten kautta.

Rauno Kujala

Väitehän on tosiasia. Suomi on Usan vasallivaltio, missä puolustusministeriön virkamiehet ja kenraalit määräävät saaden käskyt Usa:sta. Tutustukaa isäntämaasopimukseen, mikä on antautumisasiakirja. Taloudessa sama juttu, virkamiehet määräävät tahdin käskyjen tullessa rapakon takaa. Äänestyksillä tosissaan ei ole merkitystä, tulospalvelu vaaleissa on Rockenfellerin yhtiön hallussa. Suomi myytiin Ahon, Lipposen, Koiviston, ym. Valtiopettäjien toimesta.

Aimo Wiren

Asiantuntijuus on tietysti arvokasta mutta ei se korvaa ohjaustiedon puutetta, joka aina vallitsee hallitsevien ja hallittavien kesken. Vain VM:n ylin virkamiesjohto saa avaintiedon ja ennenkaikkea ymmärtää saamansa tiedon ja siihen liittyvät sidonnaisuudet, kaveruudet ja keskinäissuhteet. Proffia, osaamistasosta ja kaveruuksista riippuen tilanne tietysti risoo ja astianmakuisia kommentteja satelee.
On kuitenkin aina muistettava, että jokainen vastuullisessa asemassa oleva on valittu tehtäväänsä kunkin hetken parhaan osaamisen perusteella. Myös valitsijat ovat vastaavalla tavalla valikoituneita. Kansakunnan onni ja autuus lepää tämän valintaketjun toimivuudessa ja sitä kannattaisi kaikkien kaikin tavoin pyrkiä vahvistamaan. Ainoat valikoitumattomat pelaajat ovat äänestäjiä ja heidän valintojensa osaavuudesta saamme nauttia ja siellä on näiden some-keskusteluidenkin käyttövoima.

Pasi Karlsson

Onko Tämä on tosiaan yllätys jollekin ?

Usean vuoden ajan on päättäjäksi ja ministeriksi nostettu, viihdyttäjä, artisti tai muutoin vain tunnettu.
Nyt parin viime kauden aikana on nostettu kaiken maailman populistit ja kansankiihottajat. Ministeriksi valitaan kun osaa vittuilka muille ja puhua älyttömiä, kuten "persut ei persettä jää", paperimiehen ministeriksi, hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi kun aivottomasti esiintyy puolialastomana huumeisiin viittaalla videolla ... jne ..
Voiko näiltä tosiaan olettaa jotain kompetenssin ja oivaltamusta, kun Nämä melooni puhuu kuten virkamies käskee, ihan kuin olisi laitettu omenan lippis väkisin meloonin kokoiseen päähän !
Revi siitä sitten muuta kuin vitsiä !

Juha Back

Tieto on valtaa. Ensin tutkitaan miten tämä maa on rakennettu. Perustuslaki ja Uusi testamentti luetuksi. Läänit on tehty syystä. Monopolit yksityisomistukseen / lääneihin jaettaviksi. Sukukokous on päivän sana!

Antti Leinonen

''Ilkka Korkalainen
20.3.2015 11:00

Kommunistien taloutaidoillako tämä maa saataisiin taas uuteen nousuun, heh - heh mikä vitsi.''
Huonokin kommunistihallitus aina parempi kuin kokoomuksen tai kepun vetämä hallitus,kataisen ja stubin hallitus oli vitsi ja tää kepu vetoinen hallitus täys fiasko...

Taito Mikkonen

Aina on salaista valtaa, joka pitää itseään tiukasti piilossa, paitsi Sailas. Salaisuutta pidetään yllä leimaamalla siitä puhuvat paranoidiksi salaliittohourupäisiksi.
Minä sattumalta huomasin vasta valitun nuorkauppakamarin puheenjohtajan läheisyydessäni. Olin nähnyt kuvan ja lukenut kehuvan kirjoituksen Aamulehdessä. Kysyin häneltä, tai ainakin sanoin jotakin. Hän tunsi minut, alkoi haukkua kusipääksi tms. ja ikään kuin kysyi: Etkö paskiainen tiedä/ymmärrä missä asioista päätetään. Pyysin häntä kertomaan. Ei kertonut vaan meni tolaltaan, hautasi päänsä käsillään pöytää vasten. Pian oli Aamulehdessä hänen muistokirjoituksensa. ????? Onkohan minun muistokirjoitukseni nyt pian jossakin vähäarvoisessa julkaisussa?

Hannu Myllynen

Kun yleissivistys ja siihen kuuluva taloudellinen kansantalouden ja yritystalouden ymmärtäminen lisääntyy päättäjillä ja meillä kaikilla niin päätöksenteko ja ohjaus muuttuu järkevämmäksi ja loogisemmaksi. En näe tätä ideologisen idiotismin vähenemistä minään oikeistolaistumisena . Päinvastoin.

Marko Kivelä

On aika ikävää, että hyökätään viestinviejän kimppuun eikä suinkaan viestin. On oikeasti ongelmallista, että virkamiesten valta hyvin usein ylittää demokraattisen aparaatin vallan. Vähintä mitä kannattaa tehdä, on pyrkiä ymmärtämään esittelijöiden ja valmistelijoiden todellinen valta. Se että pidetäänkö byrokratiaa parempana kuin demokratiaa on sitten oman arvovalinnan paikka.

Taito Mikkonen

Salaisesta vallasta ja sen käytöstä puhuvia ja erimieltä olevia on nimitelty vainoharhaisiksi eli paranoidiksi vaikka esimerkiksi mielipidesyrjintä on yleistä ainakin rekrytoinnissa. Politiikassa se on sallittua. Lääkärikin voi merkitä potilaan tietoihin "epäluuloinen persoona".

Tapio Solala

Patomäki puhuu asiaa, mutta otsikko on turhan raflaava. Itsekin aiemmin ajattelin, että mikään ei juuri muutu äänestämällä, koska hallitukset kuitenkin ajavat enemmän tai vielä enemmän hyväosaisten etuja, mutta tää hallitus on todella näyttänyt porvaripoliitikkojen karvat. Ei enää tätä!

Jari Valkeapää

Kaikki on jo huomattu. Lahjotaan kansanedustan ulkomaisilta tileitä yms. poliitikot jauhaa aina paskaa ohjaten kansaa harhaan kuten mainokset pakkosyöttää ostamaan hienoa tuotetta. Vain ajan kanssa huomaat että olet joukkomanipuloinin kohde.. !! Kysymys on teetkö mitään vai menetkö himaas yksin itkee !