Lauantai 25.5.2019

Erikoinen ilmiö Helsingin pörssissä: unohda, mitä ennen ajattelit PE-luvusta

Luotu: 
18.5.2015 15:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa toimintaa pörssissä.
|

Pörssiyhtiöiden pärjäämistä ja sijoittamisen kannattavuutta lasketaan usein niin kutsutulla PE-luvulla. PE-luvulla tarkoitetaan osakkeen hinnan suhdetta osakekohtaiseen tulokseen.

Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, professori Timo Rothovius kirjoittaa tuoreessa Viisas Raha –kolumnissaan pörssiyhtiöiden PE-luvun olevan nyt erikoisessa tilanteessa. Rothoviuksen kolumni on julkaistu myös Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Syy on matalien korkojen aika.

- PE-luvut ovat kyllä historiallisessa tarkastelussa korkeahkoja, mutta siihenkin on syynsä, Rothovius kirjoittaa.

- Tärkein syy lienee korkotasossa, joka on käytännössä nollassa. Osakkeen hinta on kaikkien siitä saatavien kassavirtojen nykyarvo, eli kaikkien osinko- ja myyntitulojen arvo tämän päivän rahassa mitattuna.

PE-luku on siis vain laskennallinen suhde, joka saadaan jakamalla osakkeen hinta osakekohtaisella tuloksella. Sijoittajat ovat käyttäneet lukua tutkiakseen sijoituskohteen tuottoa. Mitä korkeampi PE-luku on, sitä heikompana osakkeen tuottoa voidaan pitää.

Matalan koron aikana sijoittajien ja lainanantajien tuottovaatimukset ovat yleensä alempana. Mittaahan korko lainassa sitä riskiä, ettei velallinen maksakaan lainaa takaisin.

- On helppo laskea, että tuottovaatimuksen laskiessa esimerkiksi seitsemästä prosentista viiteen, osake jonka PE-luku oli 14 onkin koron laskun jälkeen 20, jos kaikki muut tekijät pysyvät ennallaan.

- Hieman yksinkertaistettuna, sijoittaja voi siis odottaa osakkeista nyt samaa reaalituottoa kuin vielä muutama vuosi sitten, vaikka PE-luku onkin nyt huomattavasti aiempaa korkeampi!  

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli: