Perjantai 18.1.2019

Tässä ovat kansanedustajien maataloustuet - suurimmat 125 000€

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2010 16:21
  • Kuva: timokaunisto.fi
    Kuva
    Timo Kaunisto sai eniten maataloustukia.

Eduskunnassa istuvista kansaedustajista maataloustukea sai viime vuonna kolmetoista edustajaa. Suurimmat tuet saivat Timo Kaunisto (kesk.) ja Jari Leppä (kesk.). Kaunisto sai tukea 125000 euroa ja Leppä 108000 euroa.

Viinimarjoja ja omenoita tuottava ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) sai viime vuonna maataloustukea hieman yli 5000 euroa. Väyrysellä on peltoa 6,2 hehtaaria.

Maa-ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei enää ole itse maataloustuottaja. Hänen molemmat tyttärensä ovat kuitenkin tuottajia. Anttila kommentoi tyttäriensä tukia toteamalla, ettei hän tiedä heidän raha-asioitaan.

Kansanedustajista kolmanneksi eniten tukia sai kokoomuksen Pertti Hemmilä, 79000 euroa. Entinen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) sai maataloustukea 37000 euroa ja hiihtäjälegenda Juha Mieto (kesk.) vajaat 7000 euroa.

Maataloustukea saivat myös RKP:n Thomas Blomqvist ja Mats Nylund sekä SDP:n Esa Lahtela.

Tunnetuista elinkeinoelämän johtohenkilöistä eniten tukea sai Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Åminnen kartanon isäntää tuettiin 273000 eurolla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Laitiin

Esimerkit antavat hyvän kuvan siitä kuinka toimii maatalous(tuet). Itse asiassa maatalouden tulo(t) muodostuvat pääasiassa näistä tuista. Veronmaksajat maksavat kaikki nämä tuet jokaisessa tukia maksavassa maassa, mitä EU:ssa hieman tasataan eri maiden kesken.

Joku varmasti tietää, kuinka paljon maataloustuet ovat Suomessa asukasta tai työssäolevaa kohti. Olisiko halvempaa maksaa "luopumiskorvausta/lopettamispalkkaa" viljelijöille, lopettaa tuet ja ostaa elintarvikkeet maailmanmarkkinahintaan?

Välimeren maissa oliivituki (huomattava) maksetaan puun istutuksesta. Puun, joka alkaa tuottaa 100 vuoden kuluttua. Kannattaa istuttaa paljon puita vaikka millaisille joutomaille. Ja tuet juoksevat laariin.

kpyora

"...Olisiko halvempaa maksaa "luopumiskorvausta/lopettamispalkkaa" viljelijöille..."

Euromääräisesti tuo saattaisi jopa olla totta. Asiassa on kuitenkin muitakin puolia.

Suomalaisten kannalta kriittisin asia on huoltovarmuus. Jos ei ole omaa maataloustuotantoa, niin olemme mukana kaikissa kriiseissä haluamme sitä tai emme. Ruoka on mahtava poliittinen painostusväline.

Sveitsi maksoi aikoinaan maataloustukea kyvystä tuottaa, ei tuotannosta. Tuolla kyvyllä tuotettiin pieni määrä korkealuokkaisia ja kalliita elintarvikkeita, mutta se ei ollut päätarkoitus. Pelloista oli kolmannes viljeltynä, mutta tiloilla oli varastoituna panokset ottaa koko peltoala vuodessa käyttöön.

Toinen tasa-arvoon ja elintarvikkeiden laatuun liittyvä asia on, että nykyisellä hinnoittelulla kaikilla on mahdollisuus esimerkiksi ostaa ympäri vuoden vähemmän myrkyllisiä suomalaisia tomaatteja. Jos ostaa suurempia jäämiä sisältäviä tomaatteja, on valinta oma.

j.susi

Mikä mahtaa olla se maailmanmarkkinahinta,jolla niitä halpoja elintarvikkeita tuotetaan?
Markkinahinta maataloustuotteille määräytyy sen mukaan kuinka paljon ylijäämä tuotteita suurista tuottajamaista dumpataan markkinoille näiden tuottajamaiden tuella.
Se ei siis muodostu vapaasti markkinoilla,eikä tuotantokustannuksilla ole sen kanssa mitään yhteyttä. Kyse on pelkästä harhasta jolla tyhmiä helsinkiläisiä huijataan,jotta demarit saisivat edes muutaman kansanedustajan paikan.

Kesantopeltoja toki löytynee,puuttuu vain niitä cityvihreitä viljelijöitä jotka ryhtyisivät tuottamaan halpaa ruokaa.

Totta on,ja tulee olemaan;maataloustuotteet ovat Suomessa kalliimpia kuin edullisemman ilmaston alueella tuotetut.
Miksi emme sitten jättäydy tuontiruoan varaan? Ylituotantoakin on melkoisesti,joistain tuotteista.

Samoin on ylituotantoa myös,ja varsinkin teollisuustuotannossa. Miksi meidän täytyisi ylläpitää tarpeettomia sellu-sun muita tehtaita yli oman tarpeen ja tukea niitä verovaroin?
Muistan ajan kun "demokraattiset sos.dem.nuoret" huusivat:
"tapa talonpoika päivässä".
Talonpojat ovat käyneet vähiin,mitä valittamista siinä on jos ruvetaan tappamaan sellunkeittäjä päivässä.

Samaten voisimme korvata kallispalkkaisen kotimaisen duunarin maailmanmarkkinahintaisella kiinalaisella. Ovat ahkerampiakin.

Sama lääke varmaan puree kalliiseen hintaan ja tukiaisiin työläisten kohdalla kuin viljelijöittenkin.
Se vaan on niin,että niin kauan kuin ruis kasvaa,ei ole väliä mitä "tuunarit" tekee vai tekeekö mitään. Leipä se "tenareitakin" elättää.
Lohduttakoon "Urpulaisia" tieto siitä,että kepulaiset tuottavat heidänkin ruokansa,enimmäkseen!

Vieras

Ykkösenä kuningater Elisabeth. Toisena Monakon ruhtinas Albert jne. Meilläkää ei mikään muuttunut tukien suhteen. Nalle ekana jne. Ainoa asia mikä itseäni ihmetyttää on, että Juha Korkeaoja ei saanut enempää. Samoin Anttilan tyttäret toimivat, kun Anne Holmlundkin. Ei mamu-businekset kuulu minulle. Ne kuuluvat veljelleni ja minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, siis busineksena. Muuten meillä on TOKI, sisaruksina yhteisiä "intressejä". Voi pyhä Sylvi tätä maata ja sen päättäjiä. Kansanedustajista puhumattakaan ja hallituksesta ei sitäkään.

Vieras

ja sitten otetaan selvää kaikesta. Äänestetään rehelliset edustajat. Niin, ja sinne muuten riittää 100 edustajaa, koska kuntia on niin paljon yhdistetty.
Siis 100 edustajaa riittää. Tulee melko halvaksi, koska jokaisella on 5 avustajaa, säästyy 600 ihmisen palkkakulut.

Vieras

nyt on myöhäistä kiroilla, kun maksut lankeavat. Lissabonin sopimuskin ajettiin läpi kuin kyy pyssyn piippuun. Komissio on neuvotellut tuet ja maksut jäsenmaille, jäsenmaat ovat ne hyväksyneet. Miksi tällainen poru kun itse ollaan asiat hyväksytty? Tosin eihän kansalta edes kysytty hyväksyykö se Lissabonin sopimusta, mutta edustuksellisessa demokratiassahan poliittinen johto sopii ja kansa maksaa. Joten pulinat pois ja lämiskä auki.

Reiska

Omituista jotenkin syyllistää muutamia maataloustuen saajia ; vähän niinkuin ne olis jotenkin tehneet jotain luikuria. Tars julkasta suurilla otsikoilla myös kaikki asuntotuotantoon, teollisuuteen umv.jaetut tuet jotka sitten omistussuhteitten kautta kiertyvät yksityisille ihmisille.Hieman monimutkaisempi kierto mutta ihmiset nekin rahat keräävät. Maataloustuki on EU:sta melko tiukkaan säädelty juttu. Tottakai sitä saa suurien maatilojen omistajat enemmän kuin pientilalliset, ei pitäisi olla mitenkään vaikea ymmärtää.
Kun ollaan joskus porukalla, niin viljelijät kuin "kaulusmiehetkin", haluttu EU:hun, niin nyt täytyy vaan pelata sen pillin mukaan. Toinen vaihtoehto olis ollut itsenäinen valtio ja vapaa ruuan hinta mutta sehän teille ei aikoinaan käynny kun piti olla niin europpalaista. Ja kyllä sille sapuskalle hintaa tulee jos tuet koko euroopasta poistetaan ja maatalous alas ajetaan. Mistäs luulette halpaa ruokaa silloin saavanne kun
EU-tuotantoa ei ole ja ilman tukia omatkin ruuanhinnat nousee korkeammalle kuin mihin olette nyt tottunut.

moro

Maataloustuki on elintasotuki. Se on valtion maksamaa palkkaa, että joku viitsii tehdä työtä.
Jos tuki lopetettaisiin, olisi paljon niitä, jotka eivät viitsisi enää tehdä sitä työtä, josta tukea saavat.
Kysymyksessä on siis elintasotuki. Varakkaiden sosiaalituki, jonka veronmaksajat maksavat. Kaikkein pienituloisimmat maksavat suhteellisesti rikkaiden tukea eniten.

Esim. Paavo Väyrysen omena+viinimarjatila näyttää saavan 5000 euroa/tukea.
Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä Väyrysen tilan tilinpäätöskertomus muutamilta vuosilta.
Jotenkin luulen, että satoa ei ole viitsitty edes poimia kaikkina vuosina. Varsinkin omenan meneminen kannattavalla tavalla markkinoille epäilyttää.
Suomalainen omenantuottaja ei kertakaikkiaan pärjää minkäänlaisilla omenamarkkinoilla.
Kankkulan kaivoon menevät tuollaiset 5000 euroa. Tai, siis Väyrysen muutenkin täyteen lompsaan.

Noo, maataloustuen lopettamiselle on hurjat paineet kaikkialla maailmassa. Jonain päivänä se järjettömänä loppuukin.

tapio_o_neva

"Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä Väyrysen tilan tilinpäätöskertomus muutamilta vuosilta."

Miksi et pyydä sitä Väyryseltä tai kaupparekisteristä?

"Jotenkin luulen, että satoa ei ole viitsitty edes poimia kaikkina vuosina. Varsinkin omenan meneminen kannattavalla tavalla markkinoille epäilyttää.
Suomalainen omenantuottaja ei kertakaikkiaan pärjää minkäänlaisilla omenamarkkinoilla."

Miksi elät luulojen vallassa etkä mene Keminmaalle katsomaan? Minä ainakin olen nähnyt, miten nuo marjat on korjattu syksyllä Paavo puutarhassa, siitä päärakennuksen pohjoispuolelta.

Paavon firma tarjoaa mm. reissu- ja remonttimiehille majoitusta. Jos haluat tehdä tutkivaa journalismia niin älä jää Kaarina Hazardiksi, vaan matkusta paikalle!

moro

"Suomessa ei voi mitenkään kilpailla näille hinnoille."

Siksi pitäisikin ottaa teollisuuden käyttämä keino,- tuottamaton työ lopetetaan ja markkinasyistä turvaudutaan ulkomaan apuun.
Suomen teollisuus työllistää tällä hetkellä enemmän ihmisiä ulkomailla, kuin kotimaassa.

Sama maataloudelle: Kun ei voi kilpailla hinnoilla,ei kilpailla sitten. Ostetaan tuote sieltä, missä se on halvinta tuottaa.

Näin Paavo Väyrysestäkin tulisi markkinatalouden ehdoilla toimiva omenan+viinimarjanviljelijä, eikä tukikerjäläinen, kuten nyt on asianlaita.

Muuan mies

Ei ne ihan pieniä ole nuo kaupungissa asuvien oikeitten ihmisten saamat tuetkaan kun tuossa joku halusi ajatella että kaupunkilaiset maksaa kaikki maataloustuet. Kattelin tuossa esim. noita rakennustuotantoon liittyviä tukimuotoja (maajussithan ei paljon rakentamistukia saa) niin ei ne ihan mitättömiä ole nekään.
— asuntojen korjaus- ja energia-avustukset 60,5
— suhdanneluonteinen korjausavustus 68,0
— käynnistysavustus 57,0
— avustukset erityisryhmille 85,0
— tervehdyttämisavustukset vuokra- ja asumisoikeustaloille 2,6
— purkuavustukset 2,0
— avustus kunnallistekniikan rakentamiseen 10,0
— aluekohtainen avustus kasvukeskusten kunnille 3,0
— aluekohtainen avustus väestöltään väheneville kunnille 0,6
— lainojen anteeksianto purettavien talojen osalta 3,5
— lainojen anteeksianto luottotappioiden vähentämiseksi 3,0
Asuntolainojen korkojen verovähennystuki 630
Ne on miljoonia euroja nuo luvut ja tässä oli vaan kaupunkilaisten asuntoihin kohdistetut valtion tuet tälle vuodelle. Niin se on poijjaat että jos ei tueta niin sitten ei tueta mutta ei aleta irvistelemään jos joku saa laillisia tukia, sano.