Lauantai 19.1.2019

Huuto.net sai kilpailijan – nettikaupan jättiläinen Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.1.2010 14:24
Päivitetty: 
26.1.2010 14:27
  • Kuva: Tori.fi
    Kuva
    Tältä näyttää Tori.fi-palvelun etusivu.

Faktakulma

Verkkomarkkinapaikkoja Suomessa

-Sanoma-konsernin omistamat Huuto.net (noin 900 000 myynti-ilmoitusta) ja Keltainen pörssi (noin 380 000 ilmoitusta)

-Alma Median omistama Mikko.fi (noin 48 000 myynti-ilmoitusta)

-Schibstedin omistama Tori.fi (noin 30 000 myynti-ilmoitusta)

Pohjoismaiden johtava mediakonserni Sanoma on saanut vakavasti otettavan kilpailijan Huuto.net-palvelulleen. Skandinavian kolmanneksi suurin mediayhtiö Schibsted rantautuu Suomen verkkokauppamarkkinoille omalla konseptillaan, joka on noussut alan kärkinimeksi muun muassa Ruotsissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Suomeen Schibsted saapuu nimellä Tori.fi. Yhtiön vastaavaa Blocket.se-markkinapaikkaa käyttää jo kaksi kolmasosaa ruotsalaisista.

Tori.fi:n toimitusjohtaja Jussi Lystimäki varoo sanojaan kysyttäessä suurien kilpailijoidensa Huuto.netin ja Keltaisen Pörssin haastamisesta, mutta ruotsalaisjätin tytäryhtiön aikeet käyvät silti selviksi.

-Ranskassa vastaava palvelu nousi kolmessa vuodessa maan isoimmaksi markkinapaikaksi, Lystimäki mainitsee sivulauseessa Uudelle Suomelle.

-Blocket-alusta on käytössä kahdeksassa maassa, joissa se on todettu hyväksi.

Tällä hetkellä Suomen suosituimmalla nettikaupalla Huuto.netillä on lähes miljoonalla myynti-ilmoituksellaan selkeä etumatka uuteen kilpailijaansa nähden. Vasta tänään mediarummutuksen aloittanut Tori.fi on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa jo hankkinut itselleen 30 000 ilmoitusta, joilla se nousee jo kolminkertaiseksi tekijäksi verrattuna esimerkiksi vuodesta 1997 toimineeseen Findit.fi-palveluun. Findit.fi:n toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin Tori.fi:llä.

Findit.fi:n toimitusjohtaja Joakim Östman vakuuttaa sivuston markkinaraon säilyvän, mutta ei kuulosta täysin vakuuttavalta.

"Suurille massoille esimerkiksi nettihuutokaupan käytön opettelu voi olla hankalaa"

-Se on taas yksi kilpailija lisää. Kyllä meitä kiinnostaa jonkinlainen yhteistyö, tai ehkä palvelun myyminenkin, Östman pohtii Uudelle Suomelle.

Tori.fi:n Lystimäki kuvaa lähinnä länsirannikolla toimivan kilpailijansa "paikallista jalansijaa" mielenkiintoiseksi. Oikeat kilpailijat lienevät muualla.

"Huutokauppa ei ole kaikkien juttu"

Tori.fi:n suurin ero Sanoman Huuto.net-palveluun on se, että sivustolla ei käydä huutokauppaa, vaan kaupanteko tapahtuu perinteisillä myynti-ilmoituksilla. Lystimäki uskoo, että tällä saadaan palvelulle käyttäjiä, joita Huuto.net ei tavoita.

-Toiset tykkäävät huutokaupasta, toiset jostain muusta. Meidän perusajatuksemme on helppous: suurille massoille esimerkiksi nettihuutokaupan käytön opettelu voi olla hankalaa, hän sanoo.

-Suomen markkinoilta puuttuu vielä toimija, joka olisi ottanut haltuun kategorian, jossa kauppaa käydään eniten - harrastusvälineet, elektroniikan ja vastaavat. Ihmisten autotalleista löytyy kaikenlaista.

Tori.fi:llä ilmoittaminen on ilmaista, kuten Huuto.netissä, mutta erona kilpailijaan ilmoituksen jättäminen ei vaadi kirjautumista.

-Uskomme, että käytön helppous madaltaa verkkokaupan kokeilemisen kynnystä, Lystimäki sanoo.

Myös palvelun turvallisuus on yhtiön mukaan uudella tasolla, sillä ilmoitukset tarkastetaan sekä koneellisesti että ihmisvoimin roskapostin ja huijausten karsimiseksi. Ongelmatapauksiin puututaan viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön avulla.

Voiton tekemiseen Tori.fi:llä ei ole kiire. Ensin keskitytään Lystimäen mukaan ilmoitus- ja kävijämäärän kasvattamiseen. Tulevaisuudessa tuloja pyritään hankkimaan mainostulojen lisäksi yrityspalveluilla, joita käyttää Ruotsin Blocket-sivustolla muun muassa Ikea.

Faktakulma

Verkkomarkkinapaikkoja Suomessa

-Sanoma-konsernin omistamat Huuto.net (noin 900 000 myynti-ilmoitusta) ja Keltainen pörssi (noin 380 000 ilmoitusta)

-Alma Median omistama Mikko.fi (noin 48 000 myynti-ilmoitusta)

-Schibstedin omistama Tori.fi (noin 30 000 myynti-ilmoitusta)

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

luokkia/kategorioita on todella paljon ja ne ovat loogisia.
ilmoituksen voi poistaa koska tahansa.
ilmoitusta voi muokata koska tahansa.
ilmoitus voimassa 2kk, poistuu automaattisesti.
uusia ilmoituksia tulee n 100.000 per päivä!
toiminnoiltaan aivan eri luokkaa kuin keltainenporssi.

suomalaista versiota en ole päässyt katsomaan, mobiili ei toimi.
kuka, mikä pyörittää suomalaista versiota...

Vieras

En suosittele. Ei voida edes samana päivänä puhua tuosta palvelusta huuto.netin kanssa.

Kokeilen tuota tori.fi palvelua mutta ilmotusta ei saa sieltä edes poistettua sen jälkeen kun se ei ole enää aktiivinen. Ylläpito vastasi yhteydenotto pyyntöihin hitaasti ja ratkaisuakaan sieltä ei tullut.

Kaverilla jolla oli ilmoituksia nettiauto.comissa oli soitettu ihan tori.fi:sta ja pyydetty voisivatko ilmoitukset näkyä myös heillä. tori.fi lupasi hoitaa ilmoituksien kopioinnin automaattisesti. eli kalastelevat muiltapalstoilta käyttäjiä vähintäänkin kyseenalaisin keinon. Kaverini ei muuten myöskään saanut poistettu ilmoitustaan tori.fi:sta sen jälkeen kun tuote oli myyty. Vaan ilmoitus on jäänyt sinne pysyväisesti.

Joten jos joku ihmettelee tori.fi ilmoitusten märää, niin syynä on se että siellä on rielusti ilmoituksia jotka ei ole enää oikeasti voimassa.

Vieras

se linkki jolla ilmoituksen muka saa poistettua ei toiminut minulla ainakaan. joten ilmoitukseni on tuolla ollut turhaan jo monia viikkoa kun tavara on myyty jo ajat sitten.

Eli pitävät harhaanjohtavasti tuotteita siellä esillä. Jotta saavat kasvatettua ilmoitusmäärää. Ilmoituksia kun ei saa kaikki poistettua. Ylläpitokaan ei vastaa yhteydenottoihin.

vilpo

Huutonetin ongelmana on se, että kuka vaan voi tehdä joukon uusia tunnuksia tekaistuilla yhteystiedoilla ja antaa palautetta itselleen. Näin syntyy joukko "luotettavia" tunnuksia, jotka voisivat käytännössä tehdä kymmenien tuhansien petokset yhden viikon aikana. Tätä ei voi estää mitenkään muuten, kuin pakollisella tunnistautumisella. Tähän huutonetin omistaja (Sanoma Digital) ei suostu, koska silloin menetettäisiin joukko käyttäjiä ja mitä enemmän käyttäjiä (muka) on, sitä enemmän mainostuloja.

kotihiiri

Huutonetissä voi kokematon luulla, että kaikki viime hetken huudot ovat aitoja. Itse onneksi huomasin epäillä, kun olin kerran huutanut lipastoa, joka oli ollut pari viikkoa myynnissä ilman yhtään huutoa. Kaupan kiinnimeno oli aamulla ja ups, oli ilmestynyt huutaja n. 10 min ennen kaupan sulkeutumista! Päättelin, että voi se olla aitokin, mutta yhtä hyvin "myyjän pikku apulainen" eli toinen nimimerkki tai rouvan siippa työpaikalta, joka kävi korottamassa hintaa ja toivoi että kiirehtisin "kilpailemaan" tavarasta uusilla huudoilla! Voi kuvitella, miten siellä odotettiin, että alahan mummeli huutaa kilpaa haamun kanssa tätä lipastoa... ei se lipasto niin hyvä ollut, että siitä olis kannattanut maksaa ylihintaa! Jos joutuu kyselemään etukäteen kuljetusta, samalla tulee paljastaneeksi riippuvuutensa kuljetuksesta ja ehkä ikänsäkin, joka lisää houkutusta yrittää viilata mummelia linssiin.

Toinen ongelma on mun mielestäni, miksi hyväksytään huudot monta minuuttia kaupan sulkemisajan jälkeen? Sehän lisää huutokauppa-tavasta saatavaa hyötyä, ylihintaa, vaikkei lopuksi tavaraa haluakaan huutaa itselleen, on toiminut tahtomattaan hinnan korottajana. Huutonetissä on hyviä teknisiä toimintoja, mutta pidän enemmän Keltaisen pörssin tyyppisestä, jossa ei voi kikkailla huudoilla.

muuan

Minä en ole tässä yhtä epäluuloinen, eikähän kuvaamassasi tapauksessa olekaan kysymys varsinaisesta huijauksesta. Voihan itse päättää, minkä hinnan on valmis maksamaan tuotteesta. Tosin varsinkin loppuvaiheessa voi pää kuumeta niin, että harkinta jää syrjään. Mutta sehän kuuluu tavallaan asiaan yleensäkin huutokaupoissa.
Minäkin jätän mielelläni huutamisen viime tinkaan. Miksi pitäisi tunkea suotta mukaan itseään työllistämään? Ehtii myöhemminkin, ja silloin näkee hintatason.
Mutta jos on oma huuto voittamassa, niin silloin on syytä seurata tapahtumia viime hetkeen ja ehkä sen ylikin, sillä joku voi yrittää iskeä huomaamatta sinut pelistä juuri ennen kaupan sulkeutumista. Ehkä kertomasi tapaus olikin tätä taktiikkaa.
Eli kertomallesi löytyy selityksiä haamuhuutajan lisäksikin.

kotihiiri

En väittänyt ettei toinen viime hetken huutaja olisi voinut olla aito huutaja. Epäilyksiäni lisäsi vaan se, että olin ennen kaupan sulkeutumista paljastanut olevani seniori-ikäinen nainen, joka tarvitsi kuljetusta eikä yksin jaksa kantaa huonekaluja kerrostalon rappuja, ja kun olin myös jo luvannut maksaa reilusti kuljetusmaksua (siis "lisähintaa") eli maksaa myös kantoavusta rapuissa! Siinä tilanteessa, jos olisin lipaston huutanut itselleni, olisin tietysti joutunut maksamaan ainakin myyjän ehdottaman kuljetusmaksun lipaston hinnan lisäksi, joten alkoi arveluttaa, JOS kaiken lisäksi olisin joutunut haamuhuutajan vedättämäksi. Olet oikeassa: jos tavaran hinta vastaa sitä, mitä on valmis maksamaan, on yhdentekevää, millaisia toiset huudot ovat alkuperältään. Jos haluaa tavaran itselleen, siitä pitää maksaa, mutta pitää itselleen selvittää, onko hinta kohdallaan ja varoa viime hetken huutokilpailua, jos hinta on nousemassa liikaa.

Tästä on jo pari vuotta, mutta silloin erään toisen, sievän tilavan Ikean lipaston huutamisessa hinta nousi viime minuuteilla n. 60 eurosta jonnekin yli 150 euroon! Uusi vastaava Ikeasta ei olisi maksanut yli 200 euroa, mutta säästyihän ostaja kuitenkin työläältä aikaavievältä kokoamiselta, joka on valmiiksi kootun huonekalun ostamisen etu. Huutonetissä taitaa toimia myös puoliammattimaisia jälleenmyyjiä, jotka huutavat tavaroita ja myyvät niitä eteenpäin.

kotihiiri

Huusin kerran sohvapöydän, se oli onnistunut ostos, malliltaan juuri sopiva mulle. Olin ainoa huutaja, eikä viime hetkellä ollut muita huutajia. Tosin nuori myyjä ilmoitti kuljetushinnaksi 50e ja pöydän hinnaksi tuli 50e, mutta koska halusin sen pöydän, maksoin pikkusen liikaa kuljetuksesta omasta halustani. Ihan samaa pöytää myytiin uutena kaupassa 300e (+ kuljetusmaksu ja kokoamistyö). Siksi käytetyn pöydän tai lipaston ostaminen kannattaa: säästyy kokoamistyöltä. Kaksi n. lukioikäistä poikaa kuljetti mummonsa lasikannellisen sohvapöydän jostain Vantaan perukoilta tai Keravalta asti etelä-Espooseen. Lasiosa piti kantaa erikseen rappuja. Kerroin pojille, että nyt pääsee heidän mummonsa sohvapöytä jälleen mummon olohuoneeseen... mutta jos kuljettamassa olisi ollut kiireinen bisnesmies, se laskisi hintaan mukaan käytetyn ajan.

Olen myös ostanut kerran ranskan oppikirjan, mutta en uskalla luottaa, jos myyjä haluaa ensin rahat tilille ja lupaa lähettää kirjan postissa. Hain kirjan Hesasta tapaamisessa ja antamalla maksun samalla. Voilà-sarjan ym. lukiokirjoja on keväisin/kesäisin useitakin myynnissä Huutonetissä. Yritin kerran itse myydä lähes käyttämätöntä nahkaista 2-istuttavaa sohvaa, mutta huonekalut ei mene kaupaksi ilman kuljetusapua, koska opiskelijoilla ei ole autoja tai he haluaisivat vain vuodesohvia. Lopulta, vaikka laskin hinnan naurettavan pieneksi, kyllästyin ja annoin sohvan kerrosnaapurille, koska oli tulossa julkisivuremontti ja ikkunoiden vaihto. Nyt halutaan vain divaanisohvia, niin minäkin haluaisin joskus myöhemmin.

muuan

Minä olen aina maksanut etukäteen, mutta on ollutkin kyse pienistä rahoista. Eikä ole vielä tullut pettymyksiä.

Itsehän tietää, millä summilla on syytä ryhtyä varovaiseksi. Myyjän tunnistautuminen ymmärtääkseni tekee kaupanteosta varmempaa, samoin suuret myyntimäärät (palautepisteet) ja palautteen positiivisuus.

kotihiiri

Totta puhut ja tunnistautuminen lisää luottamusta sekä suuret myyntimäärät ja positiivinen palaute. Muistin nyt, että myin pari vuotta sitten käyttämättömän uutena ostamani soittopelin, jossa oli pianokosketus, rahapulassa ja koska sellaista hmm, kosketinsoitin tai "sähköpiano" erilaisin rytmi- ym. lisäherkuin - on vaikeaa pitää ahtaissa tiloissa pöydillä tilaa viemässä. Koetin houkutella rumpalipoikaani sitä soittamaan tai ostamaan sen, tai olisin antanut sen ilmaiseksi hänelle tai jollekin kaverilleen pienestä hinnasta, mutta ei niitä kiinnostanut. Pahinta oli, kun tajusin, etten enää opi soittamaan. Sen osti joku lapsilleen tai sukulaisen lapsille ja maksoi tyydyttävän hinnan n. 150e. Rahat sain, kun soitin noudettiin kotoani. Myin sen tietenkin joulun alla, niin meni kaupaksi.

naapurin jorma

"Tori.fi:n suurin ero Sanoman Huuto.net-palveluun on se, että sivustolla ei käydä huutokauppaa, vaan kaupanteko tapahtuu perinteisillä myynti-ilmoituksilla. Lystimäki uskoo, että tällä saadaan palvelulle käyttäjiä, joita Huuto.net ei tavoita."

osta heti -hinta, anyone? Vaikka se ei olekaan samalla nimellä niin käytännön toteutus asiakkaan kannalta on kuitenkin sama. Omien huomioiden tekeminen tuskin on kiellettyä... :)

Väärinkäytöstän estäminen anonyymipalvelussa on varmasti hankalaa, kun sen estäminen tuntuu olevan huuto.netissäkin joskus aika vaikeaa.

Karulta näytti sivu, maakuntakohtanen jaottelu hyvä idea mut samalla se paljasti myös sen miten vähän ilmotuksia siellä todellisuudessa onkaan. Hyvä kuitenkin että tulee lisää kilpailua. Ja/jos/kun ebay joskus tulee niin uskoisin kaikkien artikkeleissa olevien palveluiden olevan hätää kärsimässä(palveluhan on jo osin suomennettu).

mikaelin

Ebay taisikin jo lanseerata oman huutokauppansa myös suomessa, mutta mitään suurta melua aiheesta ei ole vielä nähty. Jos hankkivat kunnon osaajia myös Suomeen ja oikeita suomalaisia osaajia, niin eiköhän ole muilla huutokauppa sivuilla hankalaa pitää nykyisiä kävijöitään.

Vieras

Välkommen till Finland.
Olen käyttänyt ostajana ruotsin sivustoa usean vuoden ja voin sanoa että aivan ylivoimainen mihinkään täkäläiseen verrattuna. Hyvin käyttäjäystävällinen, tuo suomalainen on vielä riisuttu versio, mutta kun saavat volyymit kuntoon niin kohenee.

gfgf

Keltainen pörssi ja Blocket.se ovat käyttöliittymiltään aivan surkeita. Huuto.net voisi myös parantua ns. negatiivisella haulla, jossa rastitaan, mitä ei ainakaan halua hakuun. Myös myyjien/ostajien luottojärjestelmiä ja tavaroiden laatujärjestelmiä voisi kehittää.
Miksei Huuto.netiä viedä vastaavasti ruotsiin ja muualle?

Vieras

voit lajitella hinnan, ajan, mukaan nousevaa, laskevaa
voit katsella vain yksityiset tai firma-ilmoitukset.
voit ostaa käytetyn auton blocket-turvalla.
voit maksaa turvallisesti.

surkeaa huuto.nettiä on turha yrittää minnekään viedä.
ruotsissa toimii ebayn ostama tradera. ja toimii hyvin.

käyttöliittymä molemmissa selkeä ja hyvä. eikä liikaa mainoksia.

ai niin, molemmissa ilmoitus maksaa. blocketin ahlvin kai 2e.

Vieras

"Monet tälläkin palstalla olevat ovat ymmärtäneet, että ostamalla suomalaista sekä suosimalla kotimaisia tuotteita ja palveluita, kehitämme omaa sekä lastemme hyvinvointia. Vai ovatko sittenkään. Sääli."

Monet Suomalaiset eivät ymmärrä että hyvinvointiyhteiskunnasta ei ole jäljellä kuin kulissit, ja niidenkin kohta romahtaessa on meillä edessä vain pahoinvointiyhteiskunta.
Kuitenkin, mitä nopeammin tämä romahdus tulee niin sitä parempi.
Täysin kansasta vieraantuneen hallinnon viimeisiä hengenvetoja seuratessa on järkevintä säästää ja saattaa oma talous mahdollisimman hyvään kuntoon.

Vieras

Enpä ikinä ostaisi Huuto.netistä. Ebaysta löydän kaiken minkä tarvitsen ja hyvään hintaan. Suomen kaupoissa myydään kiinalaista tai muutenkin jo halpaa rojua aivan älyttömään hintaan, mutta Ebaysta sama tavara löytyy usein yli puolet halvemmalla.
Esimerkkinä eräät kengät. 30 euroa Suomessa, 10 euroa Britannian Ebayssa + muutaman euron postikulut.
Suomesta on aivan turha etsiä mitään vähän harvinaisempaa esineistöä. Kirpputorienkin taso on aivan surkea.
Ebaylla siis mennään ja sieltä tulen tästä lähtien ostamaan mitä haluankin (paitsi ruokaa) :)

mr_kalle

Kyllä näitä netin kauppapaikkoja riittää, on vain eri asia missä oikeasti kauppa käy... Jos jollain ei ole tarpeeksi kävijöitä päivittäin, ei kauppa käy kunnolla...

verkkopirkko.fi

nettihuuto.com

mikko.fi

digitalli.net

kaksplus.fi

kaupunkikirppari.net

Löytö.net

mutteri.com

ostamyy.com

suomimyyostaa.com

systeemi.net

tuhattori.com

vaihtori.fi

vauva.fi

verkkokirppis.fi

vaihtokaupat.fi