Tiistai 25.6.2019

Raju ”Nokia-pommi” Microsoftilta – koskee Suomea

Luotu: 
8.7.2015 16:36
Päivitetty: 
8.7.2015 16:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Microsoft lopettaa toiminnot Salossa. Arkistokuva.
|

Teknologiajätti Microsoft ilmoittaa irtisanovansa 7 800 työntekijää maailmanlaajuisesti. Irtisanomiset koskevat yhtiön mukaan ennen kaikkea sen kännykkäliiketoimintoja.

Suunnitellun kavennetun tuotevalikoiman puitteissa yhtiö ennakoi, ettei sillä ole mahdollisuutta säilyttää kolmea tuotekehityskeskusta Suomessa, yhtiö kertoo.

Microsoft ennakoi, että se tulee keskittämään tuotehallinta- ja tuotekehitystiimit Suomessa kahdelle avainpaikkakunnalle: Espooseen ja Tampereelle. Yhtiö suunnittelee lopettavansa toiminnot Salossa ja siirtävänsä työtehtäviä sieltä Espooseen ja Tampereelle.

- Suunnitelmien mukaan näihin toimipisteisiin yhdistetään sekä tuotehallintaa että tuotekehitystä toiminnan sujuvoittamiseksi. Espoossa työskentelevien yksiköiden suunnitellaan keskittyvän korkeamman hintaluokan puhelimiin, sovellusohjelmistoihin ja designiin. Tampereella työskentelevien yksiköiden suunnitellaan jatkavan työskentelyä keskihintaisten älypuhelimien aiempaa kapeamman valikoiman sekä avainteknologioiden kehittämisen parissa, Microsoftin tiedotteessa kerrotaan.

Microsoft suunnittelee vähentävänsä enintään 2 300 työntekijää Suomen toimipisteistä seuraavien useiden kuukausien aikana. Suunnitellut vähennykset koskevat pääasiallisesti puhelinliiketoimintaa ja siihen liittyviä toimintoja. Tällä hetkellä yhtiöllä on Suomessa noin 3200 työntekijää pääasiassa puhelinliiketoiminnassa ja siihen liittyvissä toiminnoissa.

Microsoft tekee samalla 7,6 miljardin dollarin alaskirjauksen liittyen kännykkäliiketoimintoihin, jotka yhtiö osti Nokialta vuonna 2013. Microsoft maksoi tuolloin Nokian kännykkäliiketoiminnoista 5,44 miljardia euroa, joka tuolloin vastasi 7,2 miljardia dollaria.

Alaskirjauksen lisäksi Microsoft uskoo, liiketoimintojen uudistamisen arvioidaan maksavan yhtiölle noin 750–850 miljoonaa dollaria. Yhtiö kuvaa itse ”keskittävänsä ja linjaavansa” resurssinsa vastaamaan paremmin Microsoftin toimintoja.

Microsoft kertoo tiedotteessaan, että nyt tehtävät muutokset liittyvät yhtiön strategian uudistamiseen. Kesäkuun puolivälissä Microsoft antoi uudistusten vuoksi potkut Nokian entiselle toimitusjohtajalle Stephen Elopille, joka siirtyi Nokia-kaupan yhteydessä Microsoftille ja hän toimi viimeiseksi yhtiön Devices & Services (laitteet ja palvelut) -yksikön varajohtajana.

 

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Nyt on pakko kommentoida arkkitehti Riskua:

Ehkä Nokian turmatutkimuksen keskeinen osa on siinä, että vuodesta 2005 lähtien älypuhelintuotteet olivat ohjelmistokeskeisiä, mutta Nokian johtokerrokset eivät ymmärtäneet ohjelmistoliiketoiminnasta mitään. Arkkitehti Riskukaan ei Nokia-kritiikkikirjassaan ymmärtänyt käsitellä ohjelmistoliiketoimintaa lainkaan, vaan virheellisesti arvotti älypuhelinten suhteen epärelevantteja asioita. Vai osaako arkkitehti Risku nimetä Nokia-ajoiltaan johtajakavereistaan jonkun ohjelmistoliiketoimintaa ja -kehitystä ymmärtäneeseen johtajaan jota voi verrata Steve Jobsin, Larry Pagen tai Bill Gatesiin? Käyttöliittymähän on aika olellinen osa ohjelmistoa, eikö niin, käyttöliittymäkehityksestä vastannut johtaja, arkkitehti Risku?

Ehkä turmatutkimuksessa voidaankin selvittää onko älypuhelinten käyttöliittymäjohtajana pahempi tapaus arkkitehti vai basisti?