Torstai 20.6.2019

Se tuttu lasku on pian isompi

Luotu: 
10.3.2010 11:11
  • Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
    Kuva
    Muun muassa jääpuikkojen poistaminen aiheuttaa lisäkustannuksia taloyhtiöille.

Kuukausittainen yhtiövastike nousee tänä keväänä monella nykyistä suuremmaksi. Tuttu lasku nousee muun muassa Espoossa, ja myös vuokrat voivat nousta eteläisessä Suomessa. Kuluva talvi on monin paikoin lisännyt taloyhtiöiden kustannuksia.

Espoossa yhtiövastikkeet nousevat, koska hoitovastike nousee koko kaupungissa 5-15 prosenttia, kertoo Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Peltokorpi Uudelle Suomelle.

- Espoossa kaukolämmön perusmaksu nousee 14,5 prosenttia, kaukolämmön kulutusmaksu 6,3 prosenttia, erinäiset palvelumaksut 2-5 prosenttia, kiinteistövero nousee noin 30 prosenttia, Peltokorpi luettelee hoitovastikkeen nousun syitä.

Vuokravälitykseen ja asuntosijoittamiseen keskittyvän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola myöntää Uudelle Suomelle, että vuokratkin voivat nousta.

- Jos tulee äkillinen vastikkeen korotustarve, se voi saada vuokranantajankin liikkeelle ja vuokrat voivat nousta, Metsola pohtii.

Metsola ei usko, että vastikkeet tai vuokrat heilahtelisivat merkittävästi talven kovuuden mukaan, mutta hänen mukaansa paineita on ollut viime vuosina painaa vastikkeita alas, kun talvet ovat olleet "helppoja". Nyt tilanne on toinen. Peltokorpi on samoilla linjoilla.

”Jos tulee äkillinen vastikkeen korotustarve, se voi saada vuokranantajankin liikkeelle.”

- Nousuun yksittäisessä taloyhtiössä vaikuttaa todella paljon, kuinka tiukalla taloudella on aiemmin menty ja mitä vuosikorjauksia hoitobudjetissa on mukana, Peltokorpi sanoo.

- Kululisäykset ovat suurimpia pienissä taloyhtiöissä, koska vuosibudjetti on niin paljon pienempi.

Metsolan mukaan ylläpitokustannukset ovat viime vuosina kasvaneet nopeasti. Tänä talvena maksut huoltoyhtiöille ja muille apujoukoille ovat kasvaneet kaksinumeroisia prosentteja. Joissain taloyhtiöissä tällainen tilanne "voi katkaista kamelin selän", ja asukas joutuu maksamaan enemmän.

Metsola huomauttaa, että lunta suuremmat kustannukset aiheuttaa lämmitys.

- Jos on viisi plusastetta, lämmitystä ei tarvita juuri yhtään, mutta jos on viisi miinusastetta, täytyy lämmittää jo tuntuvasti. Jokaiset viisi pakkasastetta lisää maksaa suhteessa enemmän, Metsola sanoo.

Lumen lisäksi kustannuksia voi aiheutua esimerkiksi ullakoille valuneista vesistä ja lumen lappamisesta väärälle paikalle. Jos lunta kasataan seinän viereen, vesivahinkoja voi tulla lumen sulaessa.

- Jos taloyhtiössä ei ole lumenläjityspaikkoja ja on sovittu, että lumi lapataan "vaan jonnekin", niin jos sivussa menee aitoja tai istutuksia uusiksi, niin tilaaja eli asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö joutuu maksamaan. Varmasti tulee käsityseroja siitä, mikä on huolellista työn tekemistä aurausyhtiöiltä noissa olosuhteissa ja palveluntarjoajan päätä vaaditaan vadille, Peltokorpi sanoo.

Yhtiövastikkeiden nousupaineista kertoi aiemmin tänään Yle Uutiset.

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mr. Fockr

Helsingissä on ollut muuta maata huomattavasti alhaisempi kiinteistöveroprosentti. (suluissa koko maa) Koko maassa vero on kohonnot 0,12 prosenttiyksikkö Helsingissä vain 0,10 prosenttiyksikköä)

Helsinki
Yleinen kiinteistövero 0,80% (0,87%)
Vakituinen asuinrakennus 0,32% (0,38%)
Muu kuin vakituinen asuinrakennus 0,80% (0,98%)

HELSINGISSÄ KIINTEISTÖVERO nousee 0,1 prosenttiyksikköä ja n. 14 % absoluuttisesti edellisestä veroprosentista.
************************************************************
Helsingissä maksetaan edelleenkin maan alhaisimpia kiinteistöveroja. (
************************************************************
ja näin houkutellaan esim. eläkeyhtiöitä investoimaan Helsinkiin vaikka rahat kerätään koko Suomesta. Asiaa vielä varmistaa ministeri Jan Vapaavuori ison rahanjuoksupoikana estämässä investointeja muualle Suomeen)

Vieras

Yleinen kiinteistövero 0,60% (koko maa 0,87%)
Vakituinen asuinrakennus 0,32% (koko maa 0,38%)
Muu kuin vakituinen asuinrakennus 0,70% (koko maa 0,98%)

Espoossa on aiemmin ollut niin alhaiset prosentit, että kun niitä hieman nostetaan niin sikäli Peltokorpi on aivan oikeassa 30%:sta.

Espoossa maksetaan silti vieläkin yli 30 % pienempää kiinteistöveroa kuin koko maassa.

jarkkoph

Pitäisikö vakuutusyhtiöiden sitten investoida sellaisiin paikkoihin rahansa , jossa kiinteistöjen kysyntä on pieni ja rakennetut asunnot jäävät tyhjiksi ja myymättä / vuokraamatta? (sekä voitot kääntyvät pienemmiksi tai tappioiksi)

Ei vakuutusyhtiöt hyvää hyvyyttään investoi Helsinkiin vaan, koska kysyntää on eniten. Hinta-taso on korkein ja voitot parhaimmat.

Pelkkä kiinteistöveroprosenttien heittely ei kerro yhtään siitä kuinka paljon kiinteistöveroja maksetaan euromääräisesti. Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen kysyntä ja arvot ovat isommat, jolloin kiinteistöveroakin maksetaan euromääräisesti enemmän vaikka prosentti olisi pienempi. Sääli että nykyään koulussa opetetaan niin vähän matematiikkaa ja fysiikkaa, että tälläiset prosenttilaskun perustotuudet jäävät niin isolle osaa kansasta epäselviksi.

Vieras

Eläkeyhtiöiden pääpaino tosin onkin liikekiinteistöissä. Asuntorakentamisen pitää tapahtua vapailla markkinoilla. Eikä niin, että eläkerahoillamme kiihdytetään Helsingin rakentamisen kustannustasoa.

Kamala haloo etelän mediassa, kun yksi eläkeyhtiö investoi Rovaniemelle moottorikelkkatehtaaseen! Kannattava investointi.

Alman tj Telanne istuu Varman hallituksessa ja Sanoman tj Syrjänen Ilmarisen hpj:nä niin totta kai omia assetteja ei arvostella omassa mediassa eikä FIVA valvonnassaan löydä lainkaan rikollista toimintaa mutta kilpailijoilta löytyy. VARMA ja Ilmarinen ovat aggressiivisesti hankkineet eläkerahastoja julkiselta puolelta.

Ei kiinteistöjen keinotekoinen "ahtausarvo" ole mikään syy maksaa pienempää kiinteistöveroprosenttia. PÄINVASTOIN.

Valtiovallan pitää laittaa Etelä-Suomen kunnat kuriin, että koko Suomesta kerätyillä rahoilla kiinteistöjä saadaan muuallekin Suomeeen eikä vain Helsingin kukkaroa kasvattamaan missä pidetään veroalennusmyyntejä!

Töks

Nuo vastikkeeseen vaikuttavat korotukset ovat veroja tai veroluonteisia maksuja: kiinteistövero, energiaverot, arvonlisävero ja kaukolämmön monopolimaksut. Ja nämä pitää maksaa nettopalkasta, jota kuristaa kunnallisveron nousu ja luultavasti nouseva tulovero.

Ei kun sitten vaan verottamaan omassa asunnossaan asuvaa, koska hänhän saa kaiken lisäksi vielä asuntotuloakin asumisestaan (VATTin esitys). Onko verottamisella mitään rajaa?

jarkkoph

Kun katsoo noita kaukolämpömonopolien hintojen korotuksia alan olla sitä mieltä, että tulevaisuudessa kaikki asunnot pitäisi rakentaa siten, että joka asunnosta löytyy vähintään sähkölämmitys ja kaukolämpö.

Jos yksi osapuoli nostaa hintoja liikaa voi asukas sitten nappia painamalla vaihtaa kaukolämmöstä sähkölämmitykseen ja jos sähkö nousee liikaa nappia painamalla takaisin kaukolämpöön.

A-Ajattelija

Itse olen tullut siihen tulokseen, että jokainen asunto pitäisi lämmittää vain ja ainoastaan sähköllä. Nythän kaukolämmitys maksetaan yhtiövastikkeessa. Ei paljon kiinnosta pitää kämpän lämpötilaa alhaisella kun se ei nosta kustannuksia kuitenkaan.
Aina puhutaan huoneistokohtaisista vesimittareista mutta suuremmat säästöt tulisivat jos lämmityskin maksettaisiin huoneistokohtaisesti.
Nyt esimerkiksi kaukolämmöllä lämmitetyssä rivitalossa ei kannatakaan miettiä ilmalämpöpumppua ,kun se vain nostaa huoneistokohtaista maksua, kun joutuu maksamaan oman lämpöpumpun sähkönkulutuksen ja muiden huoneistojen kaukolämmityksen yhtiövastikkeessa.
Samoin sähkölämmityksessä voidaan kilpailuttaa sen toimittaja, kun taas kaukolämpö on täysi monopoli.
Jokaisessa rivitalossa pitäisi olla vielä huoneistokohtainen takka, jolloin kovilla pakkasilla kulutushuiput voitaisiin tasata puulämmityksellä eikä rasitettaisi turhaan valtakunnan sähköverkkoa kun se median mukaan on kovilla jos pakkasta on vähänkin enemmän.

Vieras

Taloyhtiössämme toimii todella hyvin ja tarkati (vaikka itse sanonkin).
Tuskin on hallituksella ja isännöitsijällä muita työkaluja, kuin laittaa nousseet verot ja veroluontoiset maksut suoraan vastikkeeseen.
Osakkaat helposti ihmettelevät ja voivat jopa äänestää vastaan. Mutta minkäs voit, kun itse et saa veroja päättää.

TSV

Siis nytkö ne nostavat maksuja kun ei ole enää edes kylmä?

Kiinteistövero on käsittämätön keksintö. Miten voit veloittaa ihmistä joka on maksanut verot ja ostanut tontin? Tai vielä kerrostaloissa asuvaa siitä?

Ei se valtio omista maata, se on vaan olemassa ja töissä ihmisille. Mielestäni olisi fiksuja jos alkaisimme verottamaan myös hapesta. Sehän kuuluu valtion sisälle ja jokaisella alueella on tietty määrä happea, jota kulutetaan eikö siitä pitäisi verottaa?