Keskiviikko 22.5.2019

Fortum: Luvat heti – ydinvoima käyttöön myöhemmin

Luotu: 
29.3.2010 16:50
  • Kuva: Fortum
    Kuva
    Loviisan ydinvoimalat nykyisten reaktoreiden käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

Valtion energiayhtiö Fortum on valmis ajoittamaan Loviisaan suunnitellun uuden ydinvoimalan käyttöönoton vuosiin 2022–2023. Fortum haluaa hallitukselta mahdollisimman nopeasti myönteisen periaatepäätöksen kaikille kolmelle uutta ydinvoimalaa suunnittelevalle yhtiölle eli itselleen, Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle.

Loviisan kolmannen laitosyksikön suunniteltua myöhäisempi käyttöönottokin edellyttää Fortumin mukaan valtioneuvoston periaateluvan saamista nyt. Kielteinen periaatepäätös tarkoittaisi koko vuosia kestävän lupaprosessin aloittamista alusta myöhemmin, kerrottiin yhtiöstä maanantaina.

Ilmoitus Fortumin valmiudesta kolmen uuden ydinvoimalan käyttöönoton porrastamiseen sisältyy työ- ja elinkeinoministeriölle annettuun kannanottoon valtiovarainministeriön ydinvoimalausunnosta. Lupien myöntämisessä tulisi Fortumin mukaan edetä nopeasti, jotta voimalahankkeet saataisiin konkreettisesi liikkeelle ennen kuin ydinvoimarakentaminen kiihtyy maailmalla merkittävästi.

Ydinvoimahankkeet on Fortumin mukaan järkevää jaksottaa siten, että ne eivät etene samassa vaiheessa. Fortum on valmis aikatauluttamaan hankkeensa siten, että se valmistuu myös markkinoiden sähköntarpeen ja resurssitarpeen kannalta tarkoituksenmukaisesti.

Loviisan kolmannen yksikön käyttöönotto vuosina 2022–2023 pienentää Fortumin mukaan riskiä rakennustoiminnan ja rakennusmarkkinoiden ylikuumenemisesta, rahoituksen riskilisän noususta ja työvoimapulasta. Tämä aikataulu varmistaisi yhtiön mukaan myös nykyisten Loviisan ydinvoimalaitosten hallitun korvaamisen.

Periaateluvan saaminen Loviisan laitokselle nyt on tarpeen lupaprosessin pituuden takia. Ydinvoimalahanke kestää nykyisin melkein 15 vuotta, ja uusi laitos on Fortumin mukaan saatava käyttöön hyvissä ajoin eli 3–4 vuotta ennen Loviisan vanhojen laitosten käyttölupien päättymistä.

Loviisan nykyisen laitosten käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030. Silloin alun perin 25 vuodeksi suunnitellut laitokset ovat toimineet 50 vuotta.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ron

Olisko kannattanut sitten aloittaa lupaprosessi myöhemmin? Luvan myöntäminen sen takia, että lupaprosessi pitäisi aloittaa alusta, kuulostaa kyllä yksinomaan skeidalta. Fortum taitaa tietää, että jatkossa näitä lupia ei anneta enää yhtään.

Lisäksi on aivan täydellisen varmaa, että vanhoja ydinvoimaloita ei poisteta käytöstä, kun niiden käyttöaika loppuu. Joten on aivan naurettavaa yritää perustella uusia voimaloita nyt tällä.

Vieras

Joo joo, ilman muuta kannattaa ja mahdollisimman nopeasti vaan tilaus Arevalle Ranskaan! Saadaan Länsirannikon lisäksi myös Suomenlahden rannikon asukkaat pyyhittyä maailmankartalta. Siinä samassa tulisi Pietarin jätevesiongelmakin kertalaakista ratkaistua.

vs

"Olisko kannattanut sitten aloittaa lupaprosessi myöhemmin?"

Jälkiviisas on helppo olla.

"Luvan myöntäminen sen takia, että lupaprosessi pitäisi aloittaa alusta, kuulostaa kyllä yksinomaan skeidalta."

Kuvittele mitä haluat, mutta ei vuosia kestävä lupapyöritys mitään halpaa hupia ole, puhumattakaan järkevyydestä.

Vieras

Kun kaikki ydinvoimayksikkömme tuottavat 70 % energiaa harakoille ja mereen, ainoastaan 30 % sähköverkkoon, voitaisiinko miettiä vakavasti sitä, että ydinvoimaloiden huippukuuma hukkaan menevä lauhdevesi hyödynnettäisiin ensin kaukolämmöksi ym. Tällä kovattaisiin miljardien eurojen edestä sähkölämmitystä. Mielestäni insinöörit ovat todella yksinkertaisia ja sitten poliitikot perässä.

tapio_o_neva

Ydinvoimahankkeet on Fortumin mukaan järkevää jaksottaa siten, että ne eivät etene samassa vaiheessa. Fortum on valmis aikatauluttamaan hankkeensa siten, että se valmistuu myös markkinoiden sähköntarpeen ja resurssitarpeen kannalta tarkoituksenmukaisesti.

=> Onko Fortum joku ennustaja?

Ed Göran

Fortum voisi laajentaa toimialaansa myös ennustamiseen.

Koska Fortum osoittaa sangen suurta tietoisuutta tulevaisuuden maailmasta, Kuula&muut voivat ensin ottaa Himasen paikan virallisena näkijänä.

Kakkosvaiheessa valtiovarainministerin homman - jos vielä on jotain varallisuutta kerättäväksi ja uudelleensijoitettavaksi, vaikka tois puol Uralii.

joonathan

Suomeen tudaa ja Suomesta viedään nyt jo sähköenergiaa. Ja linjossa on lisäkapasiteettia varsin paljon. Ja oikeestaan säätövoiman tarve tulee euroopassa vaan kasvamaan. Eli ei johdot ole ongelma. Tonen mahdollisuus on silti siiryä venejältä tuotavan sähkön varaan. Siellä ainakin on piuhoissa varaa.

Jape

..ne tuottavat jätteistään energiaa omiin tarpeisiin ja jopa hieman myyntiinkin. Kun tehdas lähtee niin ainakin tuon myyntiin menevän sähkön osuus pitää täyttää jollain muulla tuotannolla.

Mutta, kaikki muu teollisuus tarvitsee sähköä yhä enemmän. Myös kotitalouksien sähkön käyttö lisäntyy kun siirrytään lämmityksessä fossiilisista lähteistä (polttoöljy, kivihiili, pelletit) maalämpöpumppujen käyttöön. Vaihdon jälkeen tarvitaan noin 50% aiemmin kulutetun polttoaineen määrästä sähköenergiaa. toiset 50% tuleekin sitten ilmaiseksi tai siis investoinnin kustannuksella. Lähivuosina sähköllä ladattavat kulkuneuvot korvaavat jonkin verran bensalla ja diesel'llä kulkeviä autoja. Niidenkin lataamiseen mennee jonkin verran sähköenergiaa.

Ruotsalaisetkin suunnittelevat lisäävänsä ydinenergiakapasiteettia likimain kaksinkertaiseksi nykyisestä, kun vanhat reaktorit uusitaan tehhokkaimmilla malleilla. Nykyään Ruotsin sähköenergiasta 52% tuotetaan ydinvoimalla. Tällä kertaa eivät järjestäkään kansanäänestystä kuten 1980, jolloin päätettiin luopua kokonaan ydinvoimasta tähän vuoteen (2010) mennessä.

Ihme juttu, mutta eivät sitten luopuneetkaan!

Vieras

On aika ihmeellistä jos ydinvoimaloille annetaan lupia johonkin hamaan tulevaisuuteen ikäänkuin optioita. Kyllä joskus tulevaisuudessa rakennettaviin laitoksiin tulee senhetkisten päättäjien siunaus saada ja luvat haetaan ajanmukaisia sääntöjä + ehtoja noudattaen.
Se että jokin yhtiö sanoo, ettei se olisi silloin kiinnostunut on sen oma asia. Uskon että jos markkinoilla on tilaa lisäsähkölle niin jokin toinen yhtiö tai konsortio kyllä hakee lupaa.

joonathan

Se on aivan varmaa, että energian kulutus vielä topistaiseksi lisääntyy. Se millä sen turvaamme on eri juttu. Mutta ei ainakaan tuuli ja vesivoimalla. Samoin myös uusiutuvat biopolttoaineen lisääminen lisää myös hiilijalanjälkeä. Tällä hetkellä ei oikeastaan ole muuta mahdollisuutta kuin tuo ydinenergia. Vasta sitten kun joku löytää sen kanssa kilpailevan energian niin voidaan mennä eteenpäin. On kyllä mahdollisuus mennä taakseppäin. Mutta seuraavatko muut onkin eri asia. Sekin on varmaa, etttä nykyinen ydinvoima tulee tiensä päähän joskus. Kaikki muuttuu Eskoseni jo Nummisuutareissa todettiin.