Keskiviikko 24.7.2019

Suomen naisista tuli iso ongelma

Luotu: 
6.4.2010 10:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Suomeen on kehittymässä eläkepommi, jonka aiheuttajia ovat erityisesti nuoret aikuiset. Ilmiöstä kertovan Kauppalehden mukaan ongelmia on erityisesti nuorilla naisilla.

Alle 35-vuotiaiden eläkekustannukset ovat lehden mukaan suorastaan räjähtäneet. Nuorten ihmisten eläköityminen maksaa yhteiskunnalle jo 6,6 miljardia euroa hoitokustannuksina ja menetettyinä verotuloina. Summa on kasvanut viidessä vuodessa kahdella miljardilla.

Työterveyslaitoksen pääjohtajan Harri Vainion mielestä tilanteen tekee huolestuttavaksi se, että kaikki mittarit osoittavat lineaarisesti ylöspäin.

Myös 16-34-vuotiaiden alkaneet Kela-sairauspäivärahakaudet ovat voimakkaassa kasvussa, samoin mielialalääkkeiden käyttö.

- Nousu on systemaattista ja kaikissa tilastoissa nuorten naisten ongelmat ovat kasvaneet nopeammin kuin miesten, Vainio sanoo lehdelle.

Masennus on yhä merkittävämpi sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden syy. Mielialalääkkeitä käyttää säännöllisesti 700 000 suomalaista. Nuorten naisten masennusoireilu on kaksi kertaa yleisempää kuin nuorten miesten.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Kyllä siinä mieli sekoaa, kun ei tiedä paikkaansa yhteiskunnassa. Sitäpä on feministit tilanneet ja sitä ovat saaneet.
Naiset nyt oikuttelevat ihan muutenkin, sitten sitä selitellään masennuksilla ja muilla trendi-vaivoilla, kun vähän menee huonosti. Ei osata käsitellä pettymyksiä ja luullaan itsestään liikoja.
Vähemmän jäkätystä ja enemmän huolehtimista kodista ja kodissa asuvista ihmisistä, niin moni asia olisi paljon paremmin, monessakin perheessä.

Pentti Perusinssi

Ensi kerran sanon että olet oikeassa. Yltiöfeminismi on saanut aikaan vääriä luuloja ja odotuksia mitkä eivät sitten täytykään. Normaalia työntekoa ei arvosteta ellei ole "malli- ja juontohommia". Kun tähän yhdistetään trendikäs yksinolo asenteella "miestä tarvitaan vain talon maksamiseen" on sotku valmis. En yleistä mutta omassa ympäristössäni on paljon tuota ilmassa. Ihmisistä on yleensäkin hävinnyt elämässä tarvittava nöyryys (ei sama kuin nöyristely). Ja tietenkin vastoinkäymisiä on kestettävä niin ikävää kuin se onkin. Elämästä ei selviä käsiään likaamatta vaikka kuinka yrittäisi!

pilari

ajattelin artikkelin luettuani juuri samoin kuin te edelliset kommentoijat. Valitettavasti nämä feministit siirtävät lapsiinsa samoja asenteita. Ja vaikka tutkimukset osoittavatkin yksilöllisyyden olevan vähenemässä yhteisöllisyyden tieltä, on se yhteisöllisyys jotain muuta kuin mitä Suomessa on menneisyydessä nähty. Toivottavasti sähköisen naamakirjan lisäksi tapahtuu myös aitoa ihmisten välistä kasvokkain kohtaamista.

Aivan!

Tämä uutinen viestii siitä tosiasiasta, että tasa-arvoon on vielä matkaa. Ei mikään ihme, että nuoret naiset uupuvat työtaakkoihinsa kun kotona odottaa toinen työvuoro.

Keskustelussa tuntuu olevan hyvin mustavalkoinen käsitys naisen mahdollisuuksista: on valittava joko ura tai perhe.
Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kenen tahansa naisen olisi mahdollistaa saavuttaa molemmat - sama mahdollisuus kuin mitä miehillä.

Tämä tietenkin edellyttäisi, että perhe- ja kotitöiden taakka jakautuisi tasan puolisoiden kesken. Näin naisten kotityötaakka ja samalla miesten palkkatyötaakka helpottuisivat. Tästä olisi kaiken järjen mukaan apua myös miesten naisia yleisempään syrjäytymiseen.

Tässä vaiheessa vanhat ja nuoretkin patut vetää lapsikortin - miehet eivät voi synnyttää. Heureka! Eivät voikkaan eikä tarvitsekaan, mutta miehet voivat aivan yhtä hyvin ja aivan samoilla avuilla hoitaa ja kasvattaa lapsia - myös sylivauvoja. Harvan miehisyys tosin kestää moista.

Tlo

Täällä on paljon hyviä kirjoituksia mahdollisista syistä nuorten naisten mielenterveysongelmiin. Yksi mielestäni tärkeä puuttuu joukosta: ruokavalio.

Tärkeintä on muistaa syödä 75 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivittäin. Tämän tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Vitamiinilisää saa luontaistuotekaupoista ja olen itse nähnyt mitä tuo tekee kroonisesti masentuneelle ihmiselle.

Toinen ongelmakohta on riittävä oikeanlaisen rasvan saanti. Tuo ikäluokka on juuri sitä, joka on aivopesty rasvattomaan ruokavalioon. Varsinkin eläinrasva on tuolle ikäryhmälle hyi-hyi ja monet ovat vegaaneja tai kasvissyöjiä.

Koska ihminen nyt vain tarvitsee tietyn verran energiaa päivässä, rasvattomuuden aiheuttamaa energiavajetta täytetään sitten nopeilla hiilihydraateilla. Ja niitä syödäänkin kuin huomaamatta todella paljon.

Eläinrasva kohottaa hyvää kolesterolia ja korkea kolesteroli vähentää tutkitusti masentuneisuutta. Rypsiöljy sisältää ihmiselle tarpeetonta omega-6 -rasvahappoa, jonka määrä ruokavaliossa taas korreloi suoraan masennuksen kanssa.

Runsaan hiilihydraatin syömisen aiheuttama verensokerin vaihtelu saa nousuvaiheessa aikaan ylienergisyyttä ja pirteyttä, laskuvaiheessa taas masennusta, vihamielisyyttä ja epätoivoa. Lisäksi runsas hiilihydraattien syöminen lihottaa, mikä ei nyt ainakaan piristä.

Käytännössä virallinen ravintosuosituksemme on kuin tehty aiheuttamaan masennusta ja ylipainoa - muiden ongelmien lisäksi.

Jos olette kroonisesti masentuneita, kokeilkaa seuraavaa vaikkapa 6kk:

- Rypsiöljy ja margariinit pois, samoin kuin soijaöljy. Kaikki nuo ovat eritasoisia myrkkyjä. Oliiviöljy on ok, kookosöljy hyvä, eläinrasva paras.

- Sokeri, peruna, vehnä, riisi, kaura ja kohtuuton (lue: nälkään) hedelmien ja marjojen syöminen pois. Ruis on ok, mutta kohtuus siinäkin.

- Paistakaa kasviksia, sieniä, juureksia (ei peruna), vihanneksia ja muita vastaavia aina voissa lisukkeeksi ja muutenkin syökää vähintään 75g eläinrasvaa päivässä. Kokeilkaa eri kasviksia, sillä kaikki maistuvat runsaassa voissa paistettuna hyvältä.

- Yrittäkää olla lisäämättä proteiinin syöntiä, vaan syökää vain entistä suurempi osa energiasta rasvana. Tämä on aluksi hankalaa, mutta voissa paistetut kasvikset ovat ystäväsi. Rasvan määrään tottuu nopeasti.

- Välipalana pähkinät ovat hyviä. Saksanpähkinät ja cashewpähkinät sopivat erityisen hyvin yhteen.

Kokeilkaa. Toimii todella paljon mitälie mielialalääkkeitä paremmin ja toisin kuin lääkkeillä tämän ruokavalion ainoa sivuvaikutus on mahdollinen hoikistuminen. Aloitelkaa kuitenkin hitaasti, sillä nopea muutos ruokavaliossa voi johtaa helposti suolanpuutteen aiheuttamaan sydämentykytykseen.

Kallevi

Ihmisen mieli hämmentyy kyllä muutenkin modernin yhteiskunnan psykoottisessa merkitystyhjiössä, ei siihen mitään feminismejä tai muita marginaali-ilmiötä tarvita. Tämä yhteiskunta jossa me elämme perustuu valheelle, ja se pakottaa meidät valehtelemaan ja huijaamaan itseämme päivittäin. Teemme niin jotta välttyisimme kohtaamasta silmästä silmään elämämme valheellisuuden ja säilyisimme näin edes jotenkin täyspäisinä.

Teknologinen sivilisaatio sinänsä on patologinen ja tuhoaa inhimillisen elämän edellytykset ehdottoman varmasti meiltä kaikilta, riippumatta varallisuudesta, sukupuolesta tai muista yksilöllisistä eroista.

pur

Jos yhteiskunnan nykymeno ja kvartaalitalous ei aiheuttaisi oireita, niin sehän olisi osoitus siitä että kansa on jollakin tavalla sairasta.

Tämähän osoittaa nyt vain sen, että populaatiosta voi ulosmitata vain määränsä verran tehoja rikkaiden rikastuttamiseksi entisestään.

mattikani

Naiset tupakoivat kohta miehiä enemmän, juovat liki yhtä paljon, mutta kestävät viinaa vähemmän, hankkivat sukupuolitauteja, yrittävät epätoivoisesti pärjätä miehille siinäkin, missä eivät pärjää. Ei ihme, että voimat uupuvat. Urheilussa on sentään sukupuolille eri sarjat. Miksi, muuten??

Olemmeko me miehet kohdelleet naisia niin huonosti, etteivät he lainkaan voi luottaa meihin vaan yrittävät tulla kaikessa omillaan toimeen?

Kaikesta huolimatta naiset elävät ainakin toistaiseksi monia vuosia miehiä vanhemmiksi, -niin ja heikentävät sitä huoltosuhdetta miehiä enemmän.

Vieras

Kirsi Tuohelan huhtikuun tekstit väitöskirjassa ( https://oa.doria.fi/handle/10024/36137 ) todetaan, että masennus/melankolia on ollut jo 1800-luvun lopulla yleinen naisten vaiva.
Väitöskirjassa esille nousee kolmen naiskirjailijan uran ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeus. Tilanne on hyvin lähellä nykypäivää. Moderni nainen on korkeasti koulutettu, käy töissä, luo uraa ja harrastaa, mutta on samalla myös hyvä ja läsnäoleva äiti. Vaikkei minulla ole vielä lapsia, koen jo nyt naiseuden ja äitiyden paineen kovaksi.

Viha

*Se on ikävä tosiasia, että tämän päivän nuorisosta ei ole yhtä suuren elinikäisen työpanoksen antajaksi kuin suurista ikäluokista, jotka nekin jäävät kuulemma liian nuorina eläkkeelle. Lälly-Suomen hedelmät vasta kypsyvät mutta ne ovat todella karvaita.*

Mitkä ihmeen työpanokset? Kuullostaa ihan siltä että ois töitä jossain...
Totuus lienee se että ahnehtijat ovat vaatineet palkanlisiä ja ylitöitä itselleen, estäneet uusien tuloa työpaikoille... ja siten melko harvalla nuorella ollut säännöllisiä edes kesätyöpaikkoja.. puhumattakaan mistään vakavammasta.

Nyt ois syytä lähteä erityisesti rekrytoimaan näitä 35v joilla on alle 2v työkokemusta koko elämänsä aikana. Eikä tilanne parane yhtään viivyttelemällä.

Vieras

Miksi lääkärit menee siihen halpaan, että kirjoittavat sairaslomaa jos on vähän alakuloa ? Ai niin mutta sehän on muotia syödä onnellisuuspillereitä, kun muutkin napsii. Pistäkööt näitä masentujia oikeasti hoitoon eli sairaalaan, niin epäilen että kokisivat ihmeparannuksen, sen verran pelottava paikka suljettu on.

Justiina

Toimituskin on oivaltanut, ketkä ovat Usarin kohderyhmää. Otsikotkin muotoillaan sitten miellyttämään ko. porukkaa. Saman ilmiön huomaa myös joidenkin bloggareiden linjassa: pääsee helpommalla kun valitsee aiheita ja mielipiteitä, joihin Usarin miesjengi ennalta arvatusti voi yhtyä. On paljon kivempi kuulua enemmistöön kuin jäädä mielipiteineen yksin.

Onnea valitsemallanne tiellä. Fakta Homma jne.

jii

vaihda otsikkoon "naisen" tilalle "mies" ja yht'äkkiä otsikko muuttuukin niin arkipäiväiseksi ettei kukaan lotkauta korvaansa. jännä juttu, eikös olekin? tai ota joku naistutkimuspaperi käteen ja tee sama temppu -vaikuttaako kielenkäyttö korrektilta?

Mila F

Ei tämä ole mikään miesten ja naisten välinen taistelu tässä vaiheessa, kun kaikki kärsivät (paitsi ikuisesti oikeassa olevat telaketjut). Miehet juovat, nuoret miehet pakenevat todellisuutta, nuoret naiset murtuvat ja äidit palavat loppuun. Mitä hyvää tai parannusta toisen sukupuolen syyttäminen tuo asiaan?

Kolmas sukupuoli eli telaketjufeministiset neutrit, ovat itseriittoisia mies- ja naisominaisuuksien sekasikiöitä, joille elämän tärkein tarve on valta.

Vieras

Koska nuoret naiset sairastavat ja jäävät eläkkeelle, niin
sitten kai ne työttömät nuoret, joita on kuulemma neljäsosa nuorista, ovat miehiä? Niitä, jotka täyttävät keskikaljabaarit ja kauppojen kassajonot kaljakärryineen? Näinkö yksinkertainen on putkiaivojen maailma?

Vieras

Onko se ihme että ihmiset voi huonosti, kun kaikesta mahdollisesta terveys ja varsinkin mielenterveys toimesta on vähennetty määrärahoja. Kouluissa ei saa tukea. Töissä tarvii painaa 150% lasissa ja yt neuvottelut painaa päälle. Suomi ei ole enää pitkään ollut hyvinvointi yhteiskunta vaan pahoinvointi yhteiskunta

hoohoo

Olen tätä muutaman tutun osalta vierestä seuranneena ihmetellyt (itse olen mies). Kaikki on kunnossa, opiskelupaikka hankittuna, opinnot etenee, harrastuksia ja kavereita on, mutta silti pitää syödä jotain pillereitä kun ahdistaa. On vaan niin vaikeata olla nuori nainen.

Kuvitellaanko sitä että kaikkien pitää olla jotain supermalli-BB-tyyppejä? Ei vaan mene jakeluun.

Holotna Pravda

Viimeiset parikymmentä vuotta tietyt piirit ovat voimiaan säästämättä ponnistelleet kärjistääkseen sukupuolten väliset suhteet avoimeksi sodaksi. Sukupuolia ei nähdä enää toisiaan täydentävinä vaan keskenään kilpailevina vihamielisinä lajeina. Naisia on tungettu hyvällä ja pahalla siihen rooliin joka on perinteisesti kuulunut miehille. Miehiä taas syyllistetään, halvennetaan ja sorretaan kaikin mahdollisin keinoin. Maailmasta on väkisin tehty unisex-paikkaa jossa kaikilla on paha olla.

Tässä on sitten tulos. Sitä saa mitä tilaa.

Aivan!

"Sukupuolia ei nähdä enää toisiaan täydentävinä vaan keskenään kilpailevina vihamielisinä lajeina."

Peristeisesti, ennen tätä nykyistä tasa-arvon tasoa, naiset ja miehet olivat eri lajeja. Naisrotua mm. verrattiin koiriin, kun pohdittiin pitäisikö tytöille sallia koulunkäynti.

Mitä pidemmälle tasa-arvo etenee, huomataan että ei ollakaan lopulta niin erilaisia. Epätasa-aron kannattajille näyttää olevan niiiin tärkeää korostaa kaikkia eroavaisuuksia ja mustavalkoisesti julistaa, että naiset ja miehet ovat joka asiassa toistensa vastakohtia (mm. vahva-heikko, älykäs-tyhmä, rohkea-arka jne.)

Ymmärrän kyllä miksi monet eivät halua myöntää sukupuolten samanlaisuutta - negatiivisten, perinteisesti naisille omistettujen ominaisuuksien ulottaminen miehiin ei vaan tunnu kivalta vaikka ne totta olisivatkin.

Vieras

Naiset oireilee johtuen nyky-yhteiskunnan "tasa-arvon"-nimissä harrastetusta politiikasta luultavimmin. Naisiin kohdistuu tällä politiikalla samanlaisia paineita kuin miehiinkin.

Tasa-arvopolitiikassa ei ole huomioitu sukupuolten erilaisuutta, ja niistä tulevia reaaliteetteja. Jos naiset miehistyvät ja miehet naisistuvat, niin mitä siitä tulee.

* Enää ei avioiduta. Perheet hajoavat
* Sinun lapset, minun lapset, meidän lapset
* Yhteisöllisyys puuttuu
* Yksinhuoltajuutta suositaan
* Abortteja suositaan
* Töissäkin tarttis olla
* Arvot on ajettu alas; kristinuskoa rienataan
* Toisista välittäminen ja ihmiskunnioitus on hukassa
* Millään ei ole mitään väliä
* Viinanjuontia suositaan
* Heikommat sortuu vielä huumeisiin
* Ennen sanottiin: "Aatteet on mun vaatteet". Nyt se voisi olla "Tasku on muun vaatteeni ja aatteni ihoon kirjailtuna."

Kyllä siinä voi jollekin mielialalääkkeet olla tarpeen.

Vieras

Vai olisiko sittenkin kyse ongelman seurauksesta eikä itse ongelmasta?

Tämä on sellainen asia, että sellaista yritystä, jossa työntekijät masentuvat suhteellisesti enemmän kuin keskimäärin, tekisi aidosti mieli rangaista.

Toisaalta kun tietää, että masennustestistä saa pisteet korkealle myös puhtaasti teeskentelemällä, tuollainen rangaistus voisi olla kohtuuton.

Ja toisaalta työpaikka ei ole ainoa masennuksen lähde, niin ei kaikesta voi työnantajaakaan syyttää.

Itse näen asian niin, että työssä olevien palkkoja tulisi hieman laskea ja palkata näillä säästyneillä rahoilla hieman lisää ihmisiä töihin sekä kouluttaa pikkupomoja paremmiksi esimiehiksi. Pikkuisen rennompi työilmapiiri pikkuisen pienemmässä kiireessä (kun tekijöitä on enemmän) ja pikkupomoille vähän paremmat eväät ottaa huomioon eri ihmisten tilanteita auttaisi asiassa.

Vieras

Kansalaisen tulee tehdä työtä valtion hyväksi eikä päinvastoin. Valtio sitten auttaa niitä jotka yksinkertaisesti eivät kykene itseään auttamaan. Lapset tulisi opettaa työntekoon ja antamiseen eikä minäminä-asenteella vaatimiseen. Elämältä puuttuu nykyään suunta ja tarkoitus kun tähdätään vain hyvään oloon ja "onneen". Hedonismin paradoksi.

nuori nainen

Onko tämä nyt sitä "tasa-arvoa"? Ennenvanhaan naisen työ oli äitiys, mutta nykyään painostetaan menemään takaisin 'oikeaan' työhön mahdollisimman äkkiä. Ennen pärjättiin, kun mies toi leivän pöytään ja kaikki mitä nainen tienasi oli vain ekstraa.

Nykyään käsitys naiseudesta on ylipaisunutta suoriutumista. Pitää olla hyvin koulutettu (PAREMMIN kuin mies!), kova tekemään töitä (ENEMMÄN kuin mies!), pitää olla hyvä sosiaalinen verkosto, pitää näyttää kauniilta, olla hoikka ja vielä kaiken kukkuraksi pyöräyttää pari lasta, että voisi olla näiden "superäiti" (tietenkin pitää olla lapsen isästä riippumaton) ja vielä pitäisi harrastaakin jotain mielenkiintoista.

Enää ei mennä vaan kerran naimisiin vaan käydään vähän väliä baarissa iskemässä uusi mies kainaloon. Eihän se ole tasa-arvoa, että mies on "panomies" ja nainen on "jakorasia"...
Sitten kun "se oikea" löytyy, mennään naimisiin, tehdään lapset ja erotaan kun jompikumpi käy vieraissa tai kyllästyy. Sama toistetaan uuden kumppanin kanssa. Ja uudestaan, ja uudestaan... Jossain välissä elämä alkaa pyöriä paikoillaan, niin masennutaan. Sitten kun masennutaan niin vedetään viinaa vaan enemmän kuin yleensä.

Enää ei olla ylpeitä, että koti on puhdas, pyykit silitetty ja ruoka pöydässä kun mies tulee töistä. Sitä kutsutaan "nyrkin ja hellan välissä" -oloksi. Mikä siis EI ole hyvä juttu! Nykyään kerskuillaan muille tyttökavereille töissä, kuinka paljon kotitöitä isäntä tekee.

Milloin asiat meni näin pahasti selälleen? Onko tämä sitä niinsanottua tasa-arvoa? Pitääkö naisten olla 'miehiä', että olisimme tasa-arvoisia? Pitääkö meidänkin kohta käydä armeija ja miesten pitää pidempi isyysloma?
Ainoa asia mitä emme voi muuttaa, on lasten saaminen. Onhan meillä jotain, mitä mies ei voisi koskaan tehdä!

Miksi masennumme? Eikö olisi aika vähän löysentää näitä 'naiseuden' vaatimuksia?

Vieras

Työt on pätkitty ja pilkottu tehokaasti yksitoikkoisiksi, ihmiset eivät enää ymmärrä mihin työ vaikuttaa puhumattakaan miten työtä voisi parantaa. Mihinkään ei voi luottaa, kvartaalitalous ei tue suunnittelua, ei ole perspektiiviä, jos toivoakaan.

Lapset pitäisi tehdä ja vanhemmat hoitaa.

Työelämä on laadullisesti huonontunut, ihmiset eivät tiedä paikkaansa eivätkä ole ylpeitä siitä mitä tekevät. Koskaan ei tiedä saako työpanoksen mahtumaan enää huomenna ohennettuun ja virtaviivaistettuun prosessiin.

Olisiko kyseessä Kiinan kulttuurivallankumoukseen verrattava yhteiskunnallinen kokeilu? Yleensähän muutokset koskevat nuoria, vaan eivät päättävissä asemissa olevia ikäluokkia. Kun vesi nousee, vain kerma jää henkiin.

Mielialalääkkeet pitää kieltää, napiseva kansa pakata Vorkutaan ja ottaa pakolaisia tilalle. Jospa he ovat helpompia prosessoida koneen osiksi kuin oman maan happamat marjat.

makara

"Viimeiset parikymmentä vuotta tietyt piirit ovat voimiaan säästämättä ponnistelleet kärjistääkseen sukupuolten väliset suhteet avoimeksi sodaksi. Sukupuolia ei nähdä enää toisiaan täydentävinä vaan keskenään kilpailevina vihamielisinä lajeina. Naisia on tungettu hyvällä ja pahalla siihen rooliin joka on perinteisesti kuulunut miehille. Miehiä taas syyllistetään, halvennetaan ja sorretaan kaikin mahdollisin keinoin. Maailmasta on väkisin tehty unisex-paikkaa jossa kaikilla on paha olla.

Tässä on sitten tulos. Sitä saa mitä tilaa."

Juuri näin!

Vieras

Syy on yhteiskunnassa, vaaditaan molemmilta sukupuolilta paljon, lisäksi masennuksen diagnosointi on parantunut. Nämä ovat kaksi syytä ja on idioottimaista hakea syitä aborteista ja tasa-arvosta tai vähentyneestä uskonnon merkityksestä, koska ne juuri parantavat henkistä oloa (kuka tahtoo vahinkolapsen???).

Heikki K

Ykköskohta on toimeentulo. Jos nuori (eikä vanha) ei saa sellaista työtä, jolla tulee toimeen, syntyy näköalattomuutta. Jonka perään sitten kaikenlaiset ahdistukset, masennukset ym.
Nyt herra Eduskunnan pitäisi tosi pontevasti keskittyä työpaikkojen luomiseen. Se on: raivata esteet yrittämiseltä.
Tätä menoa täällä on pian hulluja paljon enemmän. -Ei tää mikään naiskysymys ole.

Mies

Olenkin jo odotellut koska nuorten naisten ongelmista ryhdytään avoimesti puhumaan; he kun ovat tilastojen valossa selkeästi eniten sairaspoissaoloja keräävä ryhmä.

Löytyykö Suomesta tämän jälkeen ihmisryhmää, joka on vielä kollektiivisesti syyllistämättä? Tämmöinen yhden ihmisryhmän julkinen ristiinnaulitseminen vuorotellen kun ei ole välttämättä kovin ratkaisukeskeinen tapa käsitellä yhteiskunnallisia ongelmia...

Sillä välin odottelen karismaattista poliittista johtajaa suuren puolueen puheenjohtajaksi, sellaista jolla on uskottava visio pahoinvoinnin hoitamisesta ja uudesta kasvustrategiasta. Minun ääneni saisi ainakin heti.

kk

Työolosuhteiden muuttuminen, siis huonontuminen alkoi radikaalisti jo Koiviston laman aikana, eikä siihen ole kiinnitetty huomiota. Kun esim. vanhusten ja muihin terveydenhoitotöihin ei haluta "tuhlata" rahaa ihmiset uupuvat, työilmapiiri muuttuu kireäksi jne. No onhan meidän neropatti-päättäjät keksineet tuoda afrikalaisia ja aasialaisia auttajia, mutta se nyt on sitä mokutusta, ei työilmapiirin kohenemista. Jossain paperitehtaallakin taisi tapauhtua itsemurjhia uupumuksen vuoksi. Uupumus näkyy katukuvassakin jos HALUAA nähdä. Siihen tietenkin tyrkytetään hoidoksi mielialalääkkeitä ja soppa palaa pohjaan. Myös työttömiä pompotellaan naurettavilla kursseilla ja pätkätöillä, josta keirteestä kuka tahansa hyppää mielellään eläkkeelle.

Lumi

Ihmiset reagoivat paineisiin eri tavoin. Toiset saavat herkemmin flunssia ja muita tauteja, toiset saattavat vain olla kiukkuisia. Työpaikoilla täytyy nykyään pitää aikamoista tahtia päällä, lounas saattaa siirtyä työpäivän viimeiseksi tapahtumaksi ja vessassa käydään juosten. Ei kaikki jaksa sellaista loputtomiin, ja miksi pitäisikään.

jarkkoph

Totuus on se, että ihmisen psyykkeen hermostoa ei ole rakennettu kestämään niitä paineita ja toiminta-tapoja jota nykymaailman työelämä aiheuttaa.

Ihmiselle ei ole ollenkaan luonnollista, että hän on ensin työyhteisön A jäsen ja täysin arvaamatta muutaman vuoden päästä hänet heitetään yhteisöstään pihalle psyykkisesti täysin tyhjänpäälle. Hetkenpäästä hän pääsee työyhteisön B jäseneksi ja hetken päästä hänet heitetään taas tyhjän päälle. Työelämä on rikkonut ihmisten alkuperäiset kyläyhteisöt ja pakottanut muuttamaan työnperässä ympäri maailmaa. Tilalle tulivat työyhteisöt, jotka nekin ovat varsin epäaitoja ja pysymättömiä. Tilannetta on vaikea muuttaa eikä mitään taikakeinoja ole, mutta ehkä yhteiskunta voisi ottaa entistä suuremman vastuun ongelmien korjaamisesta.

Kivikaudella omasta vakiintuneesta yhteisöstä erottaminen merkitsi yleensä fyysistä kuolemaa. Tästä syystä usempien normaalien ihmisten hermosto on rakentunut sen varaan, että yhteisöstä pihalle joutuminen merkitsee kuolemaa eli lähes äärettöntä ahdistusta ja masennusta. Kivikausi kesti 200 000v teollistumisen aika on kestänyt 200v. Ihmiskuntaa johtava taloudellinen eliitti päättänyt, että ihmisen henkisellä hyvinvoinnilla ei ole merkitystä, koska kun yksi sairastuu lopullisesti hänet voidaan helposti korvata ottamalla uusi ihminen tilalle.

Ei ole mitenkään yllättävää, että ihmiset sairastuvat psyykkisesti sitä enemmän mitä nopeammaksi pätkitäisten yhteisöjen jatkuva syntyminen ja hajoaminen menee. Ihminen joka ei aidosti voi luottaa kuuluvansa mihinkään yhteisöön ei ennusta kauhean hyvää psyykkista terveyttä tulevaisuudessa. Ihminen itse ei välttämättä todellisia syitä tiedosta, mutta ainakin entistä useammat tiedostavat voivansa pahoin.

Naisena olemisen vaikeus

Olen nainen ja käyn töissä. Olen koulutettu ja olen töissä alalla joka on raskas. Tiedän, että pää leviäisi jos tekisin täyttä työviikkoa, siksipä olen ratkaissut ongelman tekemällä vapaaehtoisesti ilman mitään tukia osittaista työviikkoa. Rahaa tulee vähemmän mutta mielenterveys säilyy.

Näin naisena voin kertoa, että ainakin minuun vaikuttavat hormonit todella paljon! Mitä järkyttäviä mielialanvaihteluita ne aiheuttavatkaan. Näiden kanssa joutuu elämään kuukaudesta toiseen, en yhtään ihmettele jos joku toinen nainen väsyy tästä naisena olemisesta. Kun laskee mukaan kaiken muun (töissä käyminen ja siellä naisena oleminen, joissan työpaikoissa sen huomaa, että on VAIN nainen), kodinhoito, lasten hoito ym.

Tuossa ylläolevassa naisiä käsitelleessä artikkelissa on myös unohdettu se tosiasia, että miehetkin ovat masentuneita. He eivät vaan hae apua eivätkä syö pillereitä, he juovat viinaa, käyttävät huumeita, ovat työttömiä (ei tule sairaspoissaoloja) ja hakkaavat naisiaan jotka sitten masentuvat ja ovat poissa töistä. Joo, oli hieman kärjistettyä mutta miettikääpä asiaa!